exclusiv Gabi Balint, la 61 de ani! Cum a ajuns legenda Stelei să execute penalty în finala de la Sevilla: ”Lăcătuș m-a întrebat, așa, peste umăr, 'bă, ce facem?'”
Silvian Bădulescu | Publicat: 03.01.2024 11:53 | Actualizat: 03.01.2024 17:14
Gavril Pele Balint împlinește, pe 3 ianuarie 2024, 61 de ani. Legenda Stelei a vorbit, în documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, al cărui partener media este iAMsport.ro, despre cel mai important șut din cariera sa, în finala Cupei Campionilor Europeni din Sevilla, din 7 mai 1986.
Pe 7 mai 1986, în finala de la Sevilla, împotriva Barcelonei, Balint a fost unul dintre cei doi fotbaliști, alături de bunul său prieten, Marius Lăcătuș, care au înscris de la punctul cu var.
Vă prezentăm un pasaj din filmul ”Hai, România!” - Povestea ”Generației de Aur”, unde iAMsport.ro este partener media, în care Pele din Bistrița vorbește de, poate, cel mai important șut din cariera sa.
Momentul Sevilla 1986, povestit de Gabi Balint: ”Am zis că bat, ca să nu mă fac de răs. Zic 'eu bat, dar dacă nu mă întreabă?'”
Originar din Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, fostul atacant a început fotbalul în localitate. Ulterior, în 1978, la 15 ani, a făcut pasul la Luceafărul București, celebra academia care a însemnat un pas enorm pentru mai mulți membri ai Generației de Aur, printre care și Hagi sau Belodedici.
După o scurtă perioadă petrecută la București, s-a întors acasă, la Gloria Bistrița, dar, în 1980, a fost transferat de Steaua, club pe care l-a reprezentat zece ani și unde a cunoscut cele mai mari satisfacții ca și fotbalist.
Gabi Balint și Marius Lăcătuș au fost singurii fotbaliști care au marcat la loviturile de departajare, în finala de la Sevilla, din 7 mai 1986.
În cele 120 de minute, scorul pe teren a fost 0-0. Diferența a fost făcută la penalty-uri, unde Helmuth Duckadam a apărat patru lovituri, iar cei doi atacanți au marcat de la punctul cu var.
iAMsport.ro vă prezintă, în premieră, un scurt pasaj din documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur!”, în care Balint vorbește de acel moment.
”Eram într-un fel liniștit, că n-am luat alea 3 sau 4 (n.r. goluri), câte îmi imaginam că pot să ne dea. Și zic: 'acum, ce o fi o fi'. Dar, în sinea mea, zic că oricum pe mine nu mă pune să bat, îi pune pe ăștia mai în vârstă, specialiștii care bat prin campionat, zic eu stau liniștit.
Și tot întreba domnul Ienei: 'haideți, mai oferiți-vă, cine mai bate? Că n-aveam decât doi, mai trebuie 3 jucători. Iovan?” / ”Păi am niște cârcei, nu știu dacă pot”.
Îl întreabă pe domnul Iordănescu, care, într-adevăr, eu îl înțeleg, omul care avea deja mai mult creier decât noi și cântărea bine situația. ”Domnule, e ultimul meu meci...
Și Lăcătuș m-a întrebat așa, peste umăr: ”băi, ce facem, te bagi? Batem și noi?” Și eu când am văzut că el... Eu acum să nu mă fac de râs. Păi zic 'eu bat, dar dacă nu mă întreabă?' (Lăcătuș) Băi, 'nea Imi...”
Mai departe, povestea este arhicunoscută. Cum veteranii au ezitat să bată, Emerich Ienei l-a desemnat pe Balint să execute. Pele Balint a fost al patrulea executant, după Majearu, Boloni și Lăcătuș. Primii doi au ratat.
Documentarul dedicat Generației de Aur a României va fi lansat pe 1 martie. iAMsport.ro este partener media!
”Hai, România! - Povestea Generației de Aur” se va lansa în cinematografele din toată țara pe 1 martie 2024 și va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care echipa națională a României a ajuns pe locul 3 în clasamentul FIFA.
”Tricolorii” au reușit să se califice la trei Campionate Mondiale consecutive (1990, 1994, 1998), precum și două turnee europene finale (1996, 2000). Singura mare competiție ratată a fost Campionatul European din 1992, din Suedia.
Pregătirile, documentarea, filmările și montajul materialelor pentru acest film au fost susținute de partenerii media iAMsport.ro și s-au desfășurat pe perioada unui întreg an, 2023.
Munca de producție a inclus vizionarea a peste 150 de ore de imagini din toate arhivele UEFA, FIFA și TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni și știri din perioada respectivă. Acestora s-au adăugat și o primă selecție de 2000 de poze, precum și câteva sute de articole de referință de la acea vreme
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.