special ”Cred că va fi un documentar superb. M-am destăinuit mult la acele interviuri”. Internaționalul român care este unul dintre protagoniștii filmului ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur” abia așteaptă pelicula
Cristian Munteanu | Publicat: 16.01.2024 16:08 | Actualizat: 17.01.2024 13:56
Din 1 martie 2024, în cinematografe din întreaga țară, se va putea vedea povestea completă a celei mai frumoase perioade a fotbalului din România. Din anii 1980 până în 2000, toate performanțele autohtone ale celui mai iubit sport de pe planetă vor fi cuprinse într-un documentar unic în istoria cinematografiei românești. Fostul atacant al naționalei, Gabi Balint, este unul dintre protagoniștii acestui film.
Documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, al cărui partener media este iAMsport.ro, s-a născut din dorința lui Simion și a Loredanei Apreutese. Cei doi oameni de afaceri i-au încredințat acest proiect lui Ilie Dumitrescu. "Mister" a fost extrem de încântat de idee și a pus în mișcare rotițele necesare pentru ca această peliculă să vadă lumina zilei.
Cea mai amănunțită și detaliată poveste a fotbalului românesc de dinaintea căderii acestuia beneficiază de aportul unor nume mari din istorie. Ienei, Lucescu, Hagi, Gică Popescu, Lăcătuș, Balint, Anghel Iordănescu, ca să numim doar câțiva dintre cei care au fost intervievați, vor arăta și alte fațete ale performanțelor de acum mai bine de două decenii.
Balint: “M-am destăinuit foarte mult la interviuri”
Gabi Balint este omul care a fost acolo la toate momentele extraordinare ale fotbalului românesc. Penalty-ul de la Sevilla, atunci când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni (n.r. – Liga Campionilor de astăzi), golurile sale cu Danemarca, care ne-au dus la CM 1990, sau reușita din partida cu Argentina, de la mondialul din Italia.
Balint a fost și în 1994, în SUA, acolo unde România a ajuns în sferturile CM, dar în postura de antrenor secund, pentru că se lăsase de fotbal din cauza unei accidentări.
În exclusivitate pentru iAMsport.ro, fostul atacant al Stelei a oferit câteva detalii despre ce se poate vedea în documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur”.
Bună ziua, domnule Balint. În documentar spuneți lucruri care nu s-au mai auzit niciodată?
Categoric. M-am destăinuit foarte mult la acele interviuri. Am filmat și la București, dar mai important, s-a filmat și în apartamentul în care am crescut eu, de la Sângeorz-Băi, acolo unde sunt multe dintre obiectele perioadei copilăriei.
M-am "revăzut" alergând prin casă, au fost momente speciale în care mi-am amintit de multe dintre lucrurile pe care le făceam când eram copil.
Balint: “Cu cât trec anii, devin și mai frumoase acele amintiri”
Ați vorbit și cu foști colegi ai dvs. despre cum va fi acest film?
Da, și toți erau entuziasmați. Cred că va fi un documentar superb. Eu de abia aștept să iasă ca să-l văd, pentru că sunt poveștile noastre așa cum foarte puțini le știu.
Eram numiți, de presă în primul rând, Generația de Aur, chiar dacă unii nu sunt de acord cu această titulatură, dar nu despre asta e vorba. Ci despre faptul că noi am fost generația cu cel mai frumos fotbal, cu cele mai bune rezultate.
Cum a fost momentul rememorării atâtor trăiri personale?
Emoționant. O parte din tine trăiește mereu atunci, când erai pe gazon. Parcă, cu cât trec anii, pentru mine devin și mai frumoase acele amintiri. Am început, la națională, în ’89, de la meciul cu Danemarca, și a durat perioada aceasta bună până în 2000.
La Steaua începusem din 1986, atunci când luasem Cupa Campionilor Europeni. Însă înainte de performanța noastră fusese cea a Craiovei Maxima, în 1983 (n.r. – semifinala de Cupa UEFA pierdută cu Benfica Lisabona), apoi Dinamo, un an mai târziu (n.r. – semifinala de Cupa Campionilor Europeni, pierdută cu Liverpool).
Iubitorii de fotbal vor fi în cinematografe pe 1 martie
Anul acesta, când se împlinesc 30 de ani de la cea mai mare performanță a echipei naționale, sfertul de finală contra Suediei, de la Campionatul Mondial din SUA, va fi lansat documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur”. Acesta va putea fi văzut începând cu 1 martie în cinematografele din întreaga țară.
Anii 1980-2000 au însemnat o perioadă în care echipa națională a României a ajuns pe locul 3 în clasamentul FIFA. ”Tricolorii” au reușit să se califice la trei Campionate Mondiale consecutive (1990, 1994, 1998), precum și două turnee europene finale (1996, 2000). Singura mare competiție ratată a fost Campionatul European din 1992, din Suedia.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.