Eroul care a calificat România la primul EURO, regrete după 40 de ani: ”N-am vorbit nici până azi cu Mircea Lucescu. În fotbal sunt 2 reguli clare!”
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 12.06.2024 15:13 | Actualizat: 12.06.2024 17:55
Ion Geolgău (63 de ani), fost jucător al Universității Craiova (1976-1989) și al echipei naționale de seniori (1980-1988, 24 de meciuri, 3 goluri) a oferit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, un interviu, la Primăria din Wurzburg, în care a vorbit despre elevii lui Edi Iordănescu (45 de ani), dar și despre, probabil, unul dintre cele mai importante goluri din carieră.
România a ajuns, în premieră, la un turneu final de Campionat European în 1984. Atunci, la EURO participau doar opt echipe, una dintre care se califica din postura de gazdă.
Parte dintr-o grupă în preliminarii alături de Italia (campioană mondială în 1982), Suedia, Cehoslovacia și Cipru, ”tricolorii” lui Mircea Lucescu au acumulat 12 puncte din 8 meciuri (de menționat că o victorie era premiată cu 2 puncte), au terminat pe 1 și au mers în Franța.
Din nefericire pentru el, cel poreclit ”Gheorghiță” n-a prins lotul final, asta deși, în preliminarii, a marcat, practic, golul calificării.
Pe 30 noiembrie 1983, România avea nevoie de măcar o remiză în Cehoslovacia, adversar direct pentru calificare, pentru a merge la EURO. În minutul 58, românii au marcat prin Geolgău, au rezistat până în minutul 85, când au fost egalați, dar, la capătul partidei, punctul obținut a fost suficient.
Luni, 11 iunie, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Primăria din Wurzburg, unde delegația României a fost invitată de către edilul orașului cu 130.000 de locuitori, Răzvan Burleanu, în discursul său, a menționat acel gol marcat în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Ulterior, iAMsport.ro a realizat un scurt interviu cu legenda ”Craiovei Maxima”.
”Noi ne dorim o semifinală. De putut...”
Domnule Geolgău, ne mai despart câteva zile până când România debutează la EURO 2024. Cum vedeți naționala?
Toată lumea își dorește să trecem de grupe, primul obiectiv pe care-l putem realiza. Am văzut puterea echipei pe care Edi a construit-o și rezultatele obținute în preliminarii. Mă fac să cred că putem mai mult decât ne dorim.
Se vorbește de semifinală. Putem ajunge acolo?
Noi ne dorim. De putut... sunt multe lucruri care se pot întâmpla în ziua jocului. Mi-aduc aminte de Grecia în 2004. Nimeni nu îi dădea vreo șansă și au triumfat. Așa îmi doresc și eu pentru băieții noștri. Sunt niște copii minunați, fotbaliști foarte buni. Mulți dintre ei mi-au trecut prin mână pe la primele acțiuni la loturile naționale. Sunt mândru de ei. Sunt convins că voi fi și la sfârșit, când ne vom întoarce în țară. Sunt foarte mulți copii talentați care vin (n.r. - din spate, de la loturile naționale). Sunt convins că ne vom califica în următorii 15 ani la foarte multe turnee, europene sau mondiale.
Delegația României a fost prezentă la un eveniment organizat în Primăria de la Wurzburg, iar în discursul său, Răzvan Burleanu a menționat aportul dumneavostră la calificarea de la EURO 1984, primul turneu european din istoria României. Ce amintiri aveți de atunci?
1983, da, mi-amintesc. Una din grupele de foc. Italia, care era campioană mondială în 1982, Suedia era o echipă puternică, Cehoslovacia foarte puternică. Am avut o echipă foarte bine concepută, bazată pe jucători de la două echipe, Universitatea Craiova și Dinamo, care au avut rezultatele importante în acei ani*. Ne-am calificat de pe primul loc. Campionatul European era alcăuit din 8 echipe atunci, acum este mai ușor (n.r. - să te califici). Am reușit să le luăm trei puncte din patru italienilor, victorie la Bucureșt (n.r. - 1-0, gol Ladislau Boloni) și meci nul la Florența.
*În sezonul 1982-1983, Universitatea Craiova a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, pe când în 1983-1984, Dinamo a fost eliminată din semifinalele Cupei Campionilor Europeni de Liverpool.
Două puncte la victorie atunci.
Într-adevăr. Mai departe, cehii ne-au bătut acasă, dar am făcut egal în meciul decisiv, am dat gol, motiv pentru care mă ține minte lumea. Din păcate, eu n-am participat la turneul final, mi-aș fi dorit să fiu parte din delegație. Altceva este... diferit. Ai alte atribuții, sentimente, responsabilități.
”N-am vorbit cu Mircea Lucescu pe marginea acestui subiect, nu avea rost!”
Cum ați primit vestea?
A fost dureros. Exact cu o săptămână înainte de începutul EURO, după ultimul meci de pregătire, a venit 'nea Mircea Rădulescu să-mi spună că a doua zi, împreună cu Gabi Balint, ne vom întoarce în țară. La 23 de ani judeci altfel decât la 63. Pentru mine a fost o lovitură puternică, s-a rupt legătura cu echipa națională.
Nemeritată această absență a dumneavoastră?
Avusesem o perioadă lungă de accidentare, nu aveam pretenția să joc titular, dar... acum, vedeți, avem jucători care nu pot să joace din cauza unei accidentări, dar care sunt în delegație (n.r. - Olimpiu Moruțan). Au participat decisiv la calificare, sunt cu noi, se bucură, pentru asta am militat să fie aici.
Ați vorbit cu Mircea Lucescu pe marginea acestui subiect de atunci?
Nu, n-avea rost.
Nici măcar o explicație?
Nu, nu-mi permiteam și nici nu sunt de acord cu jucătorii care cer explicații antrenorului. În fotbal, sunt două reguli clare: 1. Antrenorul are întotdeauna dreptate și 2. Când nu are dreptate, se aplică regula numărul 1.
Revenind la prezent, cum vi se pare grupa de acum? Ucraina, Belgia, Slovacia. Atunci ați jucat cu Germania, Portugalia, Spania.
O grupă grea, dar nu imposibil să treci mai departe. Fiecare națională are astăzi jucători buni. Nu trebuie să-i subestimăm.
Mai bine organizat un turneu cu 24 de echipe decât cu 8?
Îmi place formatul cu mai multe echipe. Dă posibilitatea multor jucători, nu doar românilor, să se afirme.
Unde ne oprim la EURO 2024?
Obiectivul este să ieșim din grupe. Vine primul meci, vine al doilea, al treilea... după aceea vedem. Important este să luăm pas cu pas.
- 5 cluburi a bifat Ion Geolgău în carieră: Universitatea Craiova (1976-1989), FC Argeș (1989-1990), Aris Limsassol (19901-1991), Avenir Lembeek (1991-1992) și Jiul Craiova (1992-1993);
- A cucerit 6 trofee, toate cu Universitatea Craiova: 2 titluri (1980, 1981) și 4 Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983), ajunând cu oltenii până în semifinalele Cupei UEFA.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.