exclusiv Explicații oficiale despre starea gazonului din Ghencea. Motivele pentru care s-a prezentat "execrabil" la România - Lituania
Andrei Mazurchievici | Publicat: 11.09.2024 09:27 | Actualizat: 11.09.2024 13:43
Stelian Dia, Director Sport Fields, firma care se ocupă cu mentenanța gazonului din Ghencea, a vorbit în exclusivitate pentru iAMsport.ro despre problemele existente la suprafața de joc de pe unul dintre cele mai noi arene din România.
Nemulțumirile cu privire la gazonul din Ghencea au fost la ordinea zilei după succesul României, 3-1, cu Lituania, din Nations League.
Reporterii iAMsport.ro au căutat explicații pentru problemele existente și au discutat cu reprezentantul firmei care se ocupă cu mentenanță suprafeței de joc.
Motivele pentru care suprafața de joc din Ghencea s-a prezentat în condiții proaste la meciul România - Lituania
Stelian Dia spune că numărul mare de meciuri care s-a disputat în Ghencea, acolo unde pe lângă națională, au mai evoluat FCSB și Steaua, ar fi un motiv principal pentru care gazonul a devenit unul din ce în ce mai prost.
De asemenea, și temperaturile ridicate au afectat procesul de regenerare a ierbii și astfel condițiile pentru jucători au fost din ce în ce mai "execrabile"..
"Noi ne ocupăm de mentenanța gazonului, da. Fiecare stadion are un specific propriu, un microclimat specific, în funcție de mărime, de poziția tribunelor și a amplasamentului.
Vara asta a fost una atipică, temperaturile ridicate, cu cod galben de caniculă, au început de la sfârșitul lunii mai. Pe fondul ăsta, vegetația gazonului are mult de suferit și nu numai, agricultura, la fel, a suferit foarte mult”, a declarat Dia.
El susține că temperaturile, dar și ritmul alert în care s-a jucat pe arena din Bulevardul Ghencea, au făcut ca gazonul să fie afectat.
”La gazon avem o situație specială, în condițiile în care este utilizată intens suprafața de joc, el nu are timp să se refacă de la un meci la altul, pe fondul temperaturilor ridicate.
Planta, efectiv, se blochează, noi nu mai putem recupera densitatea gazonului. În mod normal, după o perioadă de două sau trei săptămâni, în funcție de uzura care se exercită pe stadion, se fac supra-însămânțări, ca să nu pierzi densitatea.
Atunci densitatea scade, trebuie să vii cu aport de sămânță, ca să poți să acoperi zonele pierdute”, a completat Stelian Dia.
Pe fondul temperaturilor ridicate, plantele nu mai pot vegeta corect, nu își mai realizează procesul de fotosinteză. Chiar și plantele foarte tinere sunt afectate de soarele care este foarte puternic, pe fondul temperaturilor foarte ridicate. În luniile iulie și august la nivelul solului și al substratului, am avut temperaturi de peste 40 de grade, în condițiile în care toate varietățile de gazon, vegetează în condiții optime la un maxim de 26-28 de grade la nivelul solului. Stelian Dia, directorul firmei care se ocupă de întreținerea gazonului de pe Stadionul Steaua
Nici în vest terenurile nu s-au prezentat în condiții mai bune
Omul de afaceri a precizat că e normal ca terenul să fie denivelat, având în vedere absența ierbii și a precizat că și în vestul Europei au fost probleme cu suprafețele de joc, dând exemplu partida Elveției cu Spania, scor 1-4, disputată la Basel pe un teren mult mai prost decât cel de pe Ghencea.
”Situația, privind aspectul estetic al terenului, se reglementează. Pierzând din densitate, jucătorii au crampoane și scot nisipul din structura gazonului.
În partea de vest a Europei, temperaturile nu sunt atât de agresive. Nopțile sunt mai călduroase la noi comparativ cu vestul. Nici în vestul Europei nu arată prea bine suprafețele de joc. Zilele au fost la peste 40 de grade, iar nopțile la 24-26 de grade, iar iarba nu își putea revine deloc”, a mai spus Dia.
Întrebat ce gazon este mai potrivit pentru mediul din România, natural sau hibrid, Dia a răspuns: ”De departe gazonul hibrid este mult mai bun. La un gazon natural 100%, planta pe timp de vară își schimbă manifestările. Rădăcina se retrage, cu alte cuvinte îi moare rădăcina. Ziua, în perioadele cu temperaturi ridicate și soare puternic, planta nu mai lucrează, își închide stomatele și nu își mai realizează procesele fiziologice de creștere, transpiră și nu se mai reface”.
Gazonul hibrid are 25-30% fibre sintetice și restul naturale
Stelian Dia a mai declarat că în Premier League se folosește același tip de gazon hibrid, cu 25-30% fibre sintetice și restul naturale, însă diferența este făcută de atmosfera specifică Marii Britanii, cu mai multă umiditate.
”Noi, dacă avem un ritm de meciuri la trei, patru sau șase zile, nu avem nicio posibilitate, indiferent ce tratament sau program de fertilizare aplicăm. Chiar și pregătirea suprafeței de joc pentru meciuri, utilajele cu care tundem și cu care executăm lucrările de întreținere, creează un stres suplimentar față de cel natural.
Chiar dacă avem un gazon hibrid, noi jucăm tot pe gazonul natural. Raportul e de 25-30% fibră sintetică cu diferența fibră naturală”, a subliniat Dia.
El a dat exemplu și cazul stadionului din Craiova, care se prezintă în condiții excelente și unde suprafața de joc a fost schimbată în vară, nu este aceeași de la inaugurare, ca pe Stadionul Steaua.
”La Craiova am schimbat gazonul hibrid la începutul lunii iulie și altfel trece perioada asta călduroasă, dacă este nou format. Gazonul arată foarte bine, dar ritmul de meci e unul pe săptămână sau la zece zile.
Ai posibilitatea să faci ceva, când ai o altă densitate, de aproape 100%. Altfel treci peste vară, iar în toamnă se creează condiții optime de vegetație a gazonului și normal că rezistă mai bine, iar aspectul estetic este mai bun", a concluzionat Stelian Dia, pentru iAMsport.ro.
Meciuri jucate pe stadionul Steaua în această vară
- Romania-Bulgaria 04.06
- Romania-Liechtenstein 07.06
- FCSB-Corvinul 04.07
- FCSB-U-Cluj 13.07
- FCSB-Virtus 16.07
- FCSB-M. Tel Aviv 23.07
- FCSB-Oțelul Galați 26.07
- Steaua-Alexandria 27.07
- Steaua-Argeș 06.08
- FCSB-Farul 09.08
- FCSB-Poli Iași 17.08
- Steaua-CSM Reșița 20.08
- FCSB-LASK Linz 29.08
- Steaua-U Craiova 1948 02.09
- România-Lituania 09.09
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.