exclusiv “Hagi ar valora azi de 3 ori cât Mutu!” Interviu eveniment cu omul din spatele Transfermarkt. Ce spune despre Radu Drăgușin și valoarea românilor care vor fi la Euro 2024
Cristian Munteanu | Publicat: 23.12.2023 19:45 | Actualizat: 24.12.2023 10:28
Toți iubitorii de fotbal știu ce înseamnă Transfermarkt.de. Portalul colectează valorile de piață ale fotbaliștilor profesioniști încă din 2004. În prezent, acesta este o adevărată Mecca pentru fanii fotbalului. Christian Schwarz, șeful acestui proiect, a răspuns întrebărilor iAMsport.ro, cu ocazia lansării verisiunii în limba română a cunoscutului site.
Christian Schwarz ar putea trece pe lângă tine pe stradă și poate nu te-ar impresiona. Fără a se bucura de notorietatea sau strălucirea unui Fabrizio Romano, de exemplu, Christian este responsabil cu ceva la fel de important. El răspunde de unul dintre cele mai vizitate site-uri de fotbal din lume, Transfermarkt. Peste 700.000 de utilizatori vizitează zilnic portalul pe care găsești valorile de piață ale tuturor fotbaliștilor.
Schwarz: “Cam 800 de persoane lucrează la portalul transfermarkt”
Deși valorile fotbaliștilor sunt doar estimate, ele au un impact asupra afacerilor care se încheie între cluburi. De curând s-a lansat și transfermarkt.ro, iar, cu această ocazie, Christian Schwarz, Head of International, a acordat un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
De ce ați decis să deschideți transfermarkt.ro și ce așteptări aveți de la el?
Domeniul românesc este deja al 27-lea domeniu Transfermarkt la nivel mondial. Cu siguranță se vor mai adăuga și altele în anii următori. Unul dintre motivele pentru care am decis să începem un domeniu românesc este faptul că avem un număr relativ mare de vizitatori din această țară. Interesul pentru Transfermarkt este, prin urmare, ridicat și are sens să oferim conținut adecvat, baza noastră de date și forumurile în limba română.
Cred că toată lumea vrea să știe cum calculați voi prețurile pentru jucători. Pe baza căror parametri?
Practic, ne bazăm pe principiul “înțelepciunii mulțimii”. Scopul nostru este de a determina valori de piață adecvate pe baza evaluărilor utilizatorilor noștri. Mulți factori diferiți joacă un rol aici și, desigur, este de asemenea important să punem valorile în relație unele cu altele.
Un factor major este comunitatea Transfermarkt, ai cărei membri discută și evaluează în detaliu valorile pieței jucătorilor. Scopul nostru este să reflectăm cererea pentru jucător și să ne adaptăm pentru factori speciali/parametri cadru pe termen mediu.
În același timp, valorile de piață sunt vizualizate atât individual, cât și în comparație, cu alți jucători/cluburi/ligi. Deci este un proces complex, dar valorile jucătorilor nu sunt și sumele de transfer ale acestora.
FACTORI DE DETERMINARE A VALORII DE PIAȚĂ
- Perspective de viitor
- Vârstă
- Performanță la club și națională
- Nivelul și statutul ligii, atât din punct de vedere sportiv, cât și financiar
- Reputație/prestigiu
- Potenţial de dezvoltare
- Caracteristici specifice ligii
- Valoarea de marketing
- Numărul și reputația cluburilor interesate
- Potențial de performanță
- Nivel de experiență
- Susceptibilitate la accidentări
- Condiții financiare diferite ale cluburilor și ligilor
- Cererea generală și „tendințele” de pe piață
- Evoluția generală a sumelor de transfer
Istoricul jucătorilor de pe site-ul vostru este, de cele mai multe ori, cel mai bun. Ce resurse folosiți pentru asta? Vorbim totuși despre jucători care au fost activi acum 50 de ani.
Ajungem, iarăși, la “înțelepciunea mulțimii”. Care joacă, de asemenea, un rol important și în acest caz. Practic, Transfermarkt funcționează într-un mod similar cu Wikipedia.
Acest lucru înseamnă că fiecare utilizator înregistrat are posibilitatea de a trimite sugestii de corecție pentru jucători, antrenori sau rapoarte de meciuri - de preferință cu o sursă bună, desigur. Acestea sunt apoi verificate de către data-scouterii noștri. Adică utilizatori cu drepturi speciale, care sunt responsabili pentru o ligă sau o țară. Corecțiile propuse sunt acceptate sau respinse.
Cu ajutorul acestei comunități suntem mereu în căutare de noi surse și informații pe care le putem apoi implementa în baza de date. De obicei, acestea sunt alte site-uri și mass-media, dar și arhive de ziare, în care unii dintre utilizatorii noștri caută pentru a găsi date utile Transfermarkt.
Câte persoane lucrează la fiecare campionat?
În prezent, avem în jur de 800 dintre cei menționați anterior, voluntari data-scout din întreaga lume, care sunt responsabili pentru diferite ligi. În România, de exemplu, există în prezent patru datascouts, plus managerul nostru zonal, care coordonează toate subiectele aferente.
De altfel, acesta a fost și el datascout voluntar până de curând, așa că deja cunoaște foarte bine Transfermarkt. Bineînțeles, suntem deosebit de încântați când avem o astfel de evoluție, când putem transforma un voluntar de lungă durată într-un manager de zonă.
Câte persoane sunt zilnic pe transfermarkt.com? Și câți dintre ei sunt români?
Desigur, depinde întotdeauna dacă ne aflăm într-o perioadă de transferuri sau nu. Dar într-o zi de deadline, avem până la 850.000 de vizitatori pe toate domeniile combinate. Am avut în jur de 22.000 de vizitatori din România în ultima zi limită - dar nu exista niciun domeniu românesc atunci. În alte luni, bineînțeles, sunt mai puțini.
Schwarz: “Hagi ar valora astăzi aproximativ 75 de milioane de euro”
Euro 2024 este chiar după colț. Am putea asista la schimbări mari de valori pentru jucătorii români prezenți acolo?
Turneele precum Campionatul European reprezintă o scenă importantă pentru jucătorii participanți, așa că, în funcție de cum se comportă echipele naționale, poate avea un impact și asupra valorii de piață. Radu Drăgușin este posibil să fie în centrul atenției și ar putea folosi turneul ca o trambulină către un club de top.
Poți preconiza ce jucător român va crește cel mai mult în valoare după Euro?
Cred că jucători precum Florinel Coman, Darius Olaru și Valentin Mihăilă ar putea juca în "lumina reflectoarelor" și ar putea să-și crească valoarea de piață. Euro 2024 va fi o competiție urmărită în extrem de multe țări, așa că orice evoluții foarte bune vor aduce creșteri în valoare ale fotbaliștilor respectivi.
În ultimele zile, cel mai vizualizat profil al unui jucător pe transfermarkt este Radu Drăgușin. Câte persoane au vizualizat profilul său în ultimele 7 zile?
Un total de aproximativ 26.000 de utilizatori i-au vizitat profilul în ultimele 7 zile, dintre care aproximativ 19.000 din România. Desigur, actualizarea valorii de piață în Serie A, care a crescut la 20 de milioane de euro, a jucat un rol important pentru popularitatea sa din această săptămână.
Poți estima cât ar fi costat Hagi în 1990, când s-a transferat la Real Madrid, dacă ar fi fost italian, de exemplu?
Dacă ne gândim că suma record la nivel mondial pentru un transfer a fost de 12,9 milioane de euro în 1990 - Roberto Baggio la Juventus Torino -, cred că cele 4,3 milioane de euro pe care Real Madrid le-a plătit pentru Hagi nu reprezintă o sumă mică. La acea vreme, cluburile italiene, în special, plăteau sume mai mari. În plus, Hagi este și de altă naționalitate.
Atunci te întreb altfel. Cât ar valora acum un jucător de talentul lui Hagi?
Astăzi, valoarea de piață a lui Hagi ar fi, desigur, în cu totul alte sfere. Piața de transferuri s-a schimbat drastic, deși, desigur, ne este greu să transferăm acest lucru la jucătorii legendari din istoria fotbalului. Dar, cu siguranță, că el ar fi dublat sau triplat - cu ușurință - recordul valorii de piață din România, deținut în prezent de Adrian Mutu - 25 de milioane de euro, de la Parma la Chelsea.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.