Serial iAM Sport > România la Euro > Franța 1984 > De ce n-a fost Balaci în lot? Aurel Țicleanu îi reproșează lui Lucescu faptul că a cedat presiunilor: “Nea Mircea a greșit cu Ilie!”
Cristian Munteanu | Publicat: 21.11.2023 18:46 | Actualizat: 23.11.2023 10:33
Ilie Balaci nu va fi la Euro 1984. Așa a sunat știrea, seacă, simplă, pentru iubitorii fotbalului din România. Însă povestea neconvocării “Minunii Blonde” în lotul pentru competiția din Franța a fost mult mai complexă. Ea începe în 1983, tot pe pământ francez. Aurică Țicleanu, fost component al Craiovei Maxima, spune, în exclusivitate pentru iAM Sport, de ce Mircea Lucescu l-a lăsat acasă pe Balaci.
România învinge Cipru, gol Boloni, apoi face egal cu Cehoslovacia, gol Geolgău, în ultimele două partide din preliminariile Euro ’84. Ne pregăteam de participarea la turneul final de Campionat European. Numai că, pe 21 februarie ’84, fotbalului românesc i se răpește, metaforic, unul dintre cei mai înzestrați fii ai săi.
Balaci este cosit, la propriu, de intrarea grosolană a lui Arezanov, și suferă o accidentare gravă. Ruptură a ligamentelor piciorului stâng. Arezanov se jură că a intrat corect, Ilie, care-l driblase tot meciul, e prea rafinat ca să nu știe când adversarul său e înnebunit de furie. Peste câteva luni începea Euro ’84, iar România era aproape să rămână fără minuni.
Mircea Lucescu de la începutul campaniei, când le era tuturor teamă că nu ne-am califica, a fost unul, iar Mircea Lucescu de după preliminarii, când erau o mulțime de presiuni asupra lui, a fost altul Aurel Țicleanu, fost internațional român
Pe vremea aceea accidentările de acest gen erau mult mai grave decât acum, când tehnologia a avansat, când medicina este și ea mult evoluată. Dar genunchiul lui Balaci, cel în care se sprijinea naționala României, se vindeca. Însă, chiar și așa, extraordinarul fotbalist nu avea să ajungă la Euro ’84.
Unul dintre motive a fost cearta cu Lucescu, de la pauza unui meci cu Botafogo. Dar nu este singurul. Aurică Țicleanu, în exclusivitate pentru iAM Sport, ne-a spus ce crede că s-a întâmplat cu Balaci, de nu a prins lotul pentru Franța.
Bună ziua, domnule Țicleanu. Ca să nu vă răpesc prea mult din timp. De ce nu a fost Balaci la Euro ’84?
Of, cred că au fost mai multe motive. Era o presiune foarte mare pe nea Mircea (n.r. - Lucescu) să ia jucători de la Dinamo. Ei câștigaseră două sau trei campionate consecutive, cred, așa că Balaci și Geolgău au rămas acasă. Doi dintre cei care au dus greul campaniei de calificare.
Dragnea, de la Dinamo, a debutat la națională în meciul cu Spania. Deci direct la Euro. Cu tot respectul, nu era de valoarea lui Ilie. Sigur, îl plăcea generalul Dragnea, de la Dinamo, nu mai știu dacă nu cumva erau rude. Așa a apărut în lot și Zare, de la Bihor, care se știa că va ajunge la Dinamo. Iar nea Mircea știa și el că va antrena acolo (n.r. – Mircea Lucescu trece de la Corvinul Hunedoara la Dinamo anul în 1985).
Dar accidentarea? A jucat ea un rol important în lăsarea lui Balaci acasă?
Din câte-mi amintesc, Ilie a făcut un test înainte cu vreo lună înainte de plecarea spre Franța. Știți, până luam viză pe vremea aia, era mai complicat. Și Balaci s-a oprit din acest test, la un moment dat, pentru că-l durea genunchiul (n.r. - fotbalistul craiovean a jucat, pe 7 februarie 1984, tot meciul amical cu Algeria). Dar testul era pentru 90 de minute, efort extrem de intens.
El putea juca fără probleme 25-30 de minute pe finalul meciurilor. Atunci erau adversarii obosiți, iar Ilie era un fotbalist care făcea diferența. Ne-ar fi ajutat foarte mult creativitatea lui. În plus, mai erau 30 de zile până la startul Euro. Mai era timp să se pună pe picioare. Păcat, pentru că Ilie ar fi avut o influență foarte importantă asupra meciurilor.
Pe lângă Dragnea, pentru mijlocului terenului a fost adus și Hagi. Care, în acel moment, încă era doar o promisiune.
Da, pentru că Lucescu l-ar fi vrut dus la Dinamo. Poate nu multă lume știe asta. Și pe el, și pe Zare (n.r. – care a ajuns, în 1985, în Ștefan cel Mare). Însă l-a ochit Valentin Ceaușescu, s-a opus, și l-a luat la Steaua până la urmă. Eu cred că nea Mircea a greșit atunci.
Aveam un lot bun, reușisem o performanță uriașă, așa că nu era nevoie de schimbări. Iar Balaci merita să fie în Franța. Și el, și Geolgău, omul care dăduse golul cu Cehoslovacia, care ne-a dus la Euro. Hagi, însă, a confirmat. Dar ceilalți?
Când nu îl iei în lot pe Geolgău, care marchează golul la Bratislava, cu Cehoslovacia, golul calificării. Atunci sigur că ai creat, ca selecționer, o atmosferă dificilă la lot. Ai creat o fisură, nu a mai fost încredere Aurel Țicleanu, fost internațional român
Apoi, poate ca o reparație morală, Mircea Lucescu l-a luat la Dinamo...
Și asta, dar și pentru că Ilie, chiar dacă nu mai era la 100%, tot putea decide meciurile. În plus, pentru nea Mircea, Balaci a însemnat foarte mult. În devenirea antrenorului Lucescu, Ilie a avut un rol foarte important. Adică acea calificare, fără un jucător de calibrul lui, era aproape imposibilă. Nu puteai să joci cu fosta campioană a Europei (n.r. - Cehoslovacia), cu campiona mondială (n.r. - Italia), cu Suedia, pe care nu știu dacă i-am mai bătut vreodată în meciuri oficiale, și să câștigi grupa.
Era, poate și o teamă că Balaci ar putea rămâne afară? Primise oferta aceea de la Milan, în 1982.
În primul rând, presiune din partea generalilor de la Dinamo, clar. Să aibă și ei jucători la națională. Accidentarea. Dar, da, și teama unora că ar putea pleca afară, mai ales că fusese oferta de la italieni. Ilie mi-a povestit că era aproape de a se sui în avion pentru Milano, dar l-au întors de la aeroport. Am avut, oricum, securiști după noi, care ne-au urmărit fiecare mișcare la Euro.
Tot din Franța a început totul
În iulie 1983, România se afla pe cai mari în grupa a 5-a de calificare la Europeanul din 1984. Mai aveam două meciuri de disputat, cu Cipru și Cehoslovacia, decisive în ecuația aflată pe tabla selecționerului Mircea Lucescu.
Pentru a le pregăti cât mai bine, “Il Luce” decide ca naționala să meargă la Paris, la invitația celor de la Paris Saint Germain. Aici se organiza un turneu periodic, la care au participat Botafogo, Maccabi Netanya și echipa gazdă.
Balaci, alături de coloana vertebrală de la Universitatea Craiova, fusese și era esențial în jocul primei reprezentative, așa că nu putea lipsi din primul meci de la Paris, contra celor de la Botafogo. Brazilienii, buni, dar nu chiar la nivelul tricolorilor. Abel își marchează un autogol, în minutul 10, iar Ilie Balaci începe să devină one man show, strălucind în Orașul Luminilor.
De cele mai multe ori, fotbalul românesc nu că n-a avut resurse, dar nu a știut să le valorifice la maxim. Puteam conviețui fără probleme, Craiova cu Dinamo, Dinamo cu Steaua, Steaua cu Craiova, cu Corvinul, cu oricine. Important era ca jucătorii să aibă valoare. Loți venea de la ASA Târgu Mureș și nu era nicio problemă Aurel Țicleanu, fost internațional român
Scapă singur cu portarul celor de la Botafogo, îl driblează pe acesta, îl așteaptă, îl mai fentează o dată, dar când să-l așeze între două felii de chiflă, ca pe un mic bine făcut, este deposedat. Lucescu spumegă de furie, pe margine, pentru că Balaci nu a tratat serios faza.
Însă, pentru marele fotbalist, minunile se rostogoleau cuminți, ca niște pisoi la căldură, în vârful ghetelor. Așa că, în meciurile amicale, lumea merita un pic mai mult spectacol decât era inclus în prețul biletului.
Însă, la vestiare, apare un conflict foarte serios între cei doi, Balaci și Lucescu. Spre deosebire de Hagi, care a crescut lângă “Il Luce”, fiind un tip docil, “Minunea Blondă” avea o personalitate extrem de puternică. Asta l-a și făcut să-i răspundă lui Lucescu, pe care îl avusese coleg în națională, cu câțiva ani în urmă.
Cred că se putea mai mult la acel Euro ’84. Cu scuza că se pregătește următoarea campanie, pentru Mondiale, s-au scos din lotul pentru European niște jucători foarte buni. Balaci avea două picioare și mult creier. Grupul care a obținut calificarea era foarte solid, nu avea nevoie de ajustări Aurel Țicleanu, fost internațional român
Contactat telefonic de reporterii iAMSport pentru a oferi un punct de vedere, Mircea Lucescu nu a răspuns apelurilor.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.