”Tricolorii” generației '90 pun tunurile pe Marcel Răducanu: ”Credeam că se lăsase” / ”Câțiva jucători? Dă nume!” | EXCLUSIV

Foto 1/1 Galerie foto (1 fotografii): ”Tricolorii” generației '90 pun tunurile pe Marcel Răducanu: ”Credeam că se lăsase” / ”Câțiva jucători? Dă nume!” | EXCLUSIV

Redactia   |   Publicat: 28.06.2023 12:53   |  Actualizat: 28.06.2023 14:43

Marcel Răducanu (68 de ani) a lansat acuzații scandaloase la adresa ”tricolorilor” care au participat la Campionatul Mondial din 1990. Acesta susține că mai mulți jucători ai României, în frunte cu Gică Hagi (58 de ani), l-au ”exclus” de la turneul final, deși el s-ar fi aflat pe lista selecționerului.

Marcel Răducanu a lansat acuzații serioase la adresa foștilor membri ai echipei naționale, în legătură cu absența sa de la Campionatul Mondial din 1990.

Deși avea să se retragă în acel an, la vârsta de 36 de ani, fostul mijlocaș ofensiv s-ar fi aflat pe lista selecționerului Emerich Ienei, dar ar fi ajuns să fie ”exclus” de mai mulți ”tricolori”, în frunte cu Gică Hagi.

Regret poate că n-am fost la Mondialul din 1990, fusese Revoluția, eu încă jucam, eram la Zurich, în Elveția, nea' Imi Ienei chiar m-a sunat atunci. Am și fost trei zile la Munchen, unde era cu echipa.

Și a rămas că o să mă sune ca să mă anunțe cu privire la cooptarea mea în lotul pentru Mondial. N-a mai sunat nici până azi.

Am aflat și eu ulterior, s-au opus câțiva dintre jucători, în frunte cu Hagi. Au considerat că nu meritam să fiu acolo fiindcă eu nu ajutasem cu nimic în preliminarii.

Da, nu jucasem, dar eu puteam să ajut cu experiența mea, cu ceea ce puteam să le spun din perioada de Bundesliga, dar am văzut Mondialul doar la TV. Păcat că istoria va reține că eu am doar 21 de selecții în națională”, susține Răducanu, potrivit Gsp.

Ce spun ”tricolorii” de la Campionatul Mondial din 1990, acuzați că l-au ”exclus” pe Răducanu

iAM Sport a contactat mai mulți membri din lotul care a făcut deplasarea în Italia, pentru turneul final, iar reacțiile lor au fost oarecum aceleași.

Ioan Andone, Gabi Balint, Mircea Rednic, Rodion Cămătaru și Iosif Rotariu susțin că nu au auzit de niciun fel de plan de a îl ”exclude” pe Marcel Răducanu și că nici nu cred că ar fi putut exista vreo astfel de situație.

Da? Habar nu am. În '90? (n.r. da, el așa spune) Nu știu nimic, nu am auzit. Atunci, din jucătorii care jucau în străinătate, doar Cămătaru a fost. Sincer, nu am auzit nimic.

După atât timp mă întrebi... eu credeam că se lăsase în 90'. Îl știu pe Marcel, am jucat contra lui când eram mai tânăr, el era la Steaua, eu la Corvinul, jucător excepțional, dar nu am auzit atunci să se fi vorbit la nivelul jucătorilor.

Și eram printre cei mai vechi acolo. Nici vorbă. Între noi... mai erau atunci și Lung, și Klein, care mai aveau experiență și erau de mult la națională.

Tot ce era acolo, Hagi, Gică Popescu, oricum au venit mai târziu decât noi, noi am debutat mai repede, Lung cu mult în fața mea, dar nu am auzit, sincer, nimic, nimic, nimic. Nu știu de unde până unde, poate știe el mai multe.

Radu era tânăr, Lupescu era tânăr, Neluțu Sabău... rămăsesem doar eu, Lung, Klein, Rednic, Cămătaru... cam atât, restul au apărut. Bine, Hagi era. Vă spun sincer, niciodată nu am auzit, înainte de Campionatul Mondial, în timpul Campionatului Mondial, vreo discuție de Marcel.

Bine, vă dați seama ce jucător era, că îi spuneam nea' Marcel, era mai în vârstă ca noi, jucase la Steaua, noi eram la Corvinul, puști, dar niciodată nu am auzit de chestia asta”, a declarat Ioan Andone.

Gabi Balint: ”Eu nu am auzit de așa ceva”

Nu știu absolut nimic și nu cred. Nu întreba nimeni jucătorii daca sunt de acord ca un jucător sau altul să fie selecționat. Cel puțin eu nu am fost întrebat, sau nu am auzit așa ceva pe acolo. Nu am ce să comentez.

Marcel Răducanu a fost un mare jucător de fotbal. Eu l-am prins și la Steaua, am jucat cinci meciuri cu el, înainte să fugă. Era un jucător important, înainte să plece din țara, și la echipa națională. Și a avut succes în Germania.

Eu sincer nu am auzit de așa ceva. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă aș fi de acord sau nu, dar nici nu s-a întâmplat niciodată, la niciun campionat mondial, nici când am fost secund, ca vreun jucător să se opună venirii unui alt jucător. Cel puțin eu asta știu.

Poate cineva i-o fi spus ceva, l-o fi indus în eroare, nu și-a dat seama, o fi luat-o de bună. Nu știu. M-am mirat când am citit asta, chiar m-am amuzat. Știu că n-a fost vorba de așa ceva, cel puțin eu n-am știut de lucrul ăsta”, a afirmat Gabi Balint.

Rednic: ”Singurul care decidea era antrenorul”

Eu când am venit, Marcel Răducanu nu mai era. El plecase în Germania, cred. Nu cred că jucătorii decideau atunci cine să vină, cine să nu vină. Singurul care decidea era antrenorul... de lot, de strategie, de program.

Când Marcel Răducanu putea să mai joace, nu Hagi era numărul unu la echipa națională că a venit târziu”, a spus Mircea Rednic.

Eu am făcut parte atunci, din echipa din 1990, dar nu am jucat deloc în Italia. Nu am auzit de nicio discuție de acest fel. Nici eu n-am jucat atunci. Au fost promovați jucătorii tineri mai ales pentru faptul că se vindeau.

Era primul moment când se vindeau jucători. Pe noi ce să ne mai vândă? Noi eram deja la 32 de ani, eram prin străinătate”, a dezvăluit Rodion Cămătaru.

Nu pot să-l contrazic eu pe Marcel Răducanu, nu pot să zic eu ce (n.r. a fost), nu știu nimic. A fost un mare jucător al României. Chiar nu am ce să comentez.

Noi am jucat în preliminarii cu aceiași jucători cu care am fost și la Campionatul Mondial din Italia. La Campionatul Mondial, nu a jucat nici Cămătaru, care a jucat în toate meciurile din preliminarii, a fost golgheterul echipei.

(n.r. Cămataru ne spunea că erau prea bătrâni el și Răducanu ca să mai fie luați) Păi, poate și asta să fie o strategie. Cami știe mai bine, că el era plecat afară, juca la Heerenveen. Dar eu nu știu, n-am ce să comentez, am fost simplu jucător și atât. Nu știu nimic”, a adăugat Iosif Rotariu.

Răducanu nu l-a convins pe Sabău

Ioan Ovidiu Sabău a avut o reacție sinceră la adresa fostului jucător de la Steaua sau Borussia Dortmund și a afirmat că nu crede ”poveștile” și ”bârfele” acestuia.

Câțiva jucători? Dă nume! Eu așa o văd. Spui toți jucătorii dacă o fost. Nu cred în povești din astea. Astea sunt doar speculații, doar bârfe. Domnul Ienei, cum s-a mai zis și de Iordănescu că cineva îl dirijează, (n.r. sunt) oameni care au realizat ceva pe plan sportiv, ca jucători și ca antrenori.

Și nu cred că e posibil ca un jucător, cum o fi el, dar mai ales că era o generație și Hagi era tânăr, să influențeze o decizie a unui antrenor cu așa o personalitate și palmares.

Nu, nu cred! E departe de mine gândul că așa ceva s-a putut întâmpla. Astea pot fi niște bârfe, cineva să-i spună să se răzbune pe cineva, dar nu cred așa ceva, nu-i posibil așa ceva. Astfel de oameni nu au putut fi influențați în sensul ăsta, ca să nu-l ia pe un jucător”, a adăugat Ioan Ovidiu Sabău.

Un discurs ceva mai virulent a ținut și Gică Popescu, care a izbucnit în momentul în care a fost întrebat despre acuzații și a afirmat că nu comentează subiecte care nu sunt ”serioase”.

Hai, domnule, nu mai vorbesc toate prostiile astea, sunați-mă pentru lucruri serioase, ce declară unul și altul... nu vorbesc astfel de chestiuni, când aveți lucruri serioase, atunci discutăm. Nu mi se pare deloc serios (n.r. subiectul)”, a spus Gică Popescu.

Cum a arătat lotul României la Campionatul Mondial din Italia din 1990:

 1. Silviu Lung (c) 9 septembrie 1956 (33 de ani) Steaua București
 2. Mircea Rednic 9 aprilie 1962 (28 de ani) Dinamo București
 3. Michael Klein 10 octombrie 1959 (30 de ani) Dinamo București
 4. Ioan Andone 15 martie 1960 (30 de ani) Dinamo București
 5. Iosif Rotariu 27 septembrie 1962 (27 de ani) Steaua București
 6. Gheorghe Popescu 9 octombrie 1967 (22 de ani) Universitatea Craiova
 7. Marius Lăcătuș 5 aprilie 1964 (26 de ani) Steaua București
 8. Ioan Sabău 12 februarie 1968 (22 de ani) Dinamo București
 9. Rodion Cămătaru 22 iunie 1958 (31 de ani) Charleroi
 10. Gheorghe Hagi 5 februarie 1965 (25 de ani) Steaua București
 11. Dănuț Lupu 27 februarie 1967 (23 de ani)7 Dinamo București
 12. Bogdan Stelea 5 decembrie 1967 (22 de ani) Dinamo București
 13. Adrian Popescu 26 iunie 1960 (29 de ani) Universitatea Craiova
 14. Florin Răducioiu 17 martie 1970 (20 de ani) Dinamo București
 15. Dorin Mateuț 5 august 1965 (24 de ani) Dinamo București
 16. Daniel Timofte 1 octombrie 1967 (22 de ani) Dinamo București
 17. Ilie Dumitrescu 6 ianuarie 1969 (21 de ani) Steaua București
 18. Gavril Balint 3 ianuarie 1963 (27 de ani) Steaua București
 19. Emil Săndoi 1 martie 1965 (25 de ani) Universitatea Craiova
 20. Zsolt Muzsnay 20 august 1965 (24 de ani) Steaua București
 21. Ioan Lupescu 9 decembrie 1968 (21 de ani) Dinamo București
 22. Gheorghe Liliac 22 aprilie 1956 (34 de ani) Petrolul Ploiești

Material de: Radu Secoșan, Bogdan Răducan, Denis Chilom


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Marek Hamsik, legenda fotbalului slovac, a vorbit despre duelul cu România după tragerea la sorți: ”Va fi un meci dificil”
Marek Hamsik, legenda fotbalului slovac, a vorbit despre duelul cu România după tragerea la sorți: ”Va fi un meci dificil”
Marek Hamsik, legenda fotbalului slovac, a vorbit despre duelul cu România după tragerea la sorți: ”Va fi un meci dificil”
Valentin Țicu vrea la Euro și anunță: ”România este favorita mea!” Ce spune despre grupa naționalei și ce preferat are între tricolori
Valentin Țicu vrea la Euro și anunță: ”România este favorita mea!” Ce spune despre grupa naționalei și ce preferat are între tricolori
Valentin Țicu vrea la Euro și anunță: ”România este favorita mea!” Ce spune despre grupa naționalei și ce preferat are între tricolori
Presa din Belgia i-a luat peste picior pe ”tricolori” după tragerea la sorți: ”România nu are jucători de top. Starul joacă în... Arabia Saudită”
Presa din Belgia i-a luat peste picior pe ”tricolori” după tragerea la sorți: ”România nu are jucători de top. Starul joacă în... Arabia Saudită”
Presa din Belgia i-a luat peste picior pe ”tricolori” după tragerea la sorți: ”România nu are jucători de top. Starul joacă în... Arabia Saudită”
Slovacii exultă după ce au aflat că vor înfrunta România la Euro: ”Nu putea fi mai bine”
Slovacii exultă după ce au aflat că vor înfrunta România la Euro: ”Nu putea fi mai bine”
Slovacii exultă după ce au aflat că vor înfrunta România la Euro: ”Nu putea fi mai bine”
Răzvan Raț îi readuce pe tricolori cu picioarele pe pământ. ”Sunt echipe foarte bune. Să nu ne dea cu terenul în cap”
Răzvan Raț îi readuce pe tricolori cu picioarele pe pământ. ”Sunt echipe foarte bune. Să nu ne dea cu terenul în cap”
Răzvan Raț îi readuce pe tricolori cu picioarele pe pământ. ”Sunt echipe foarte bune. Să nu ne dea cu terenul în cap”
Mihai Stoica, doar cuvinte de laudă la adresa lui Edi Iordănescu: ”A avut un discurs extrem de echilbrat. Și-a atras doar simpatie”
Mihai Stoica, doar cuvinte de laudă la adresa lui Edi Iordănescu: ”A avut un discurs extrem de echilbrat. Și-a atras doar simpatie”
Mihai Stoica, doar cuvinte de laudă la adresa lui Edi Iordănescu: ”A avut un discurs extrem de echilbrat. Și-a atras doar simpatie”

Cele mai citite

Laurențiu Reghecampf Jr, fiul antrenorului și al impresarei Anamaria Prodan a debutat la seniori la 15 ani, în Liga 4
Laurențiu Reghecampf Jr, fiul antrenorului și al impresarei Anamaria Prodan a debutat la seniori la 15 ani, în Liga 4
Fotbal  |  01 Decembrie 2023, 21:10
1.
Laurențiu Reghecampf Jr, fiul antrenorului și al impresarei Anamaria Prodan a debutat la seniori la 15 ani, în Liga 4
EXCLUSIV | Primul jucător care ar putea pleca în iarnă de la Rapid. Este nemulțumit că joacă prea puțin
EXCLUSIV | Primul jucător care ar putea pleca în iarnă de la Rapid. Este nemulțumit că joacă prea puțin
SuperLiga  |  01 Decembrie 2023, 12:55
2.
EXCLUSIV | Primul jucător care ar putea pleca în iarnă de la Rapid. Este nemulțumit că joacă prea puțin
Revine una dintre echipele de legendă din fotbalul românesc? ”Se lucrează la o repornire”
Revine una dintre echipele de legendă din fotbalul românesc? ”Se lucrează la o repornire”
Fotbal  |  01 Decembrie 2023, 09:45
3.
Revine una dintre echipele de legendă din fotbalul românesc? ”Se lucrează la o repornire”
Citește și
Elias Charalambous, reacție tranșantă după înfrângerea cu Oțelul Galați: ”Cel mai prost joc de când sunt aici!”
Elias Charalambous, reacție tranșantă după înfrângerea cu Oțelul Galați: ”Cel mai prost joc de când sunt aici!”
SuperLiga   |  03 Decembrie 2023, 23:44
Elias Charalambous, reacție tranșantă după înfrângerea cu Oțelul Galați: ”Cel mai prost joc de când sunt aici!”
Florentin Pera știe care a fost atuul României în partida cu Serbia: ”O victorie importantă”. Selecționerul adversarei nu și-a menajat jucătoarele
Florentin Pera știe care a fost atuul României în partida cu Serbia: ”O victorie importantă”. Selecționerul adversarei nu și-a menajat jucătoarele
Handbal   |  03 Decembrie 2023, 22:53
Florentin Pera știe care a fost atuul României în partida cu Serbia: ”O victorie importantă”. Selecționerul adversarei nu și-a menajat jucătoarele
FCSB - Oțelul 0-2. Dorinel Munteanu & CO, victorie fără drept de apel pe Arena Națională. Florinel Coman, eliminat la ultima fază a jocului!
FCSB - Oțelul 0-2. Dorinel Munteanu & CO, victorie fără drept de apel pe Arena Națională. Florinel Coman, eliminat la ultima fază a jocului!
SuperLiga   |  03 Decembrie 2023, 22:51
FCSB - Oțelul 0-2. Dorinel Munteanu & CO, victorie fără drept de apel pe Arena Națională. Florinel Coman, eliminat la ultima fază a jocului!
Cea mai mică audiență a sezonului pentru FCSB! Câți spectatori au fost prezenți în tribune la duelul cu Oțelul Galați
Cea mai mică audiență a sezonului pentru FCSB! Câți spectatori au fost prezenți în tribune la duelul cu Oțelul Galați
SuperLiga   |  03 Decembrie 2023, 22:42
Cea mai mică audiență a sezonului pentru FCSB! Câți spectatori au fost prezenți în tribune la duelul cu Oțelul Galați