EXCLUSIV | Una dintre cele mai importante formații din istoria fotbalului românesc, ”ținută” într-un sertar de aproape 10 ani: ”Ne-au zis să aducem sponsori, dar voiau să conducă pe banii lor!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 11.10.2023 16:54 | Actualizat: 11.10.2023 18:50
Sportul Studențesc a reprezentat una din filele frumoase din istoria fotbalului românesc. ”Studenții” din Regie au avut mereu un farmec aparte și, de-a lungul timpului, fotbaliști mari precum Gică Hagi sau Mircea Sandu au îmbrăcat tricoul alb al ”găștii nebune”.
În prezent, clubul mai există în poze, video și amintirile suporterilor. CIS-ul formației alb-negre, fondate în 1916, se află, din informațiile colectate de noi, într-un sertar. La propriu. La Clubul Sportiv Sportul Studențesc.
În ultimele luni, cu ocaziile meciurilor echipei naționale, de fiecare dată, în peluză au fost afișate bannere cu diverse mesaje. Ultimul, la partida cu Kosovo (FOTO MAI JOS), a scos în evidență două nume: Gabriela Mitroi și Adrian ”Balaurul” Oprișan.
iAM Sport a plecat de la acest banner și a stat de vorbă cu Felix Pînga, membru și avocat al Asociației Suporterilor Sportul Studențesc București. În dialogul cu reporterul iAM Sport, acesta a vorbit despre situația formației din Regie și oamenii care s-au opus, în ultimii ani, revenirii Sportului.
CS Sportul Studențesc ține ”gașca nebună” într-un sertar: ”Ne-au transmis să aducem oameni cu bani, după au refuzat toate propunerile”
Sportul Studențesc a dispărut de ani buni din peisajul fotbalului românesc. În sezonul 2011-2012, formația din Regie disputa ultimul sezon din existență pe prima scenă.
A terminat pe locul 17, penultimul în clasament, și, evident, a retrogradat în Liga 2. În primul sezon, 2012-2013, ”studenții” reușeau o clasare la mijlocul clasamentului, pe locul 8.
În stagiunea următoarea, însă, a venit prăpădul. Din cauza problemelor financiare, bucureștenii nu au putut să se prezinte în primele patru etape, iar formația a luat-o și mai în jos.
A mai existat pentru câteva sezoane la nivel municipal, de Liga 4. Nu a reușit să promoveze în niciun an și, ulterior, a dispărut de tot.
Plecând de la mesajul afișat la meciul România - Kosovo (FOTO JOS), iAM Sport a luat legătura cu Felix Pînga, membru și avocat al Asociației Suporterilor Sportul Studențesc București.
”CS Sportul Studențesc s-a opus permanent reînființării secției de fotbal. Gabriela Mitroi este directorul general al CSSS, club sportiv aflat sub egida Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (n.r. – SNSPA). După fiecare întâlnire avută cu ei în ultimii trei ani, mereu ni s-a spus că nu au bani și că, pentru a reînființa secția, trebuie să ceară buget cu un an înainte. Ei sunt club departamental, au câteva secții sportive. După ne-au transmis să le aducem sponsori sau oameni care să bage bani. Am venit cu domnul Imad Kassas, patronul de la Metaloglobus. Dânsul a făcut două oferte, ambele refuzate, deși nu aveau alte sume la care să se raporteze. Ei au ceva ce aparține statului român, adică sigla și denumirea Sportul Studențesc, care nu produce niciun leu. De nouă ani stă într-un sertar. Ne gândim să mergem și în instanță, dar nu ne-am hotărât.”
Din informațiile noastre, omul de afaceri sirian ar fi înaintat, prima oară, o ofertă de 5000 de euro pe an pentru folosirea mărcii. Cea de-a doua ofertă a fost de 20.000 de euro pe an. Aici s-ar fi adăugat și procente din drepturile de televizare.
Pe lângă Imad Kassas, interesat de o colaborare cu Sportul Stundențesc a fost și Claudiu Barbu, om important în conducerea Academiei Germane de Fotbal.
Aceștia au închiriat baza din Regie pe o perioadă de șase ani cu dreptul de prelungire pe încă șase de la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”.
”A doua chestie a fost că ei nu ar fi dorit ca Sportul să joace în altă parte decât în Regie. Ok, am vorbit cu Claudiu Barbu, cel care se ocupă de Academia Germană de Fotbal, chiriaș în Regie. Dânsul le-a făcut o ofertă, mă rog, n-au ajuns la cifre. A fost refuzat din start. Doamna Mitroi i-a transmis că nu dorește să colaboreze cu chiriașii bazei. Ei au pretenții de proprietate, dar baza aparține Universității de Arhitectură ”Ion Mincu”, diferit de SNSPA. SNSPA are doar formal clubul asupra lui, iar rectorul este străin de fenomen”
Ultima ofertă, venită din Liga 4, pe modelul ”bagă bani, dar conduc eu”: ”Omul a vrut să se asocieze. A dovedit că a făcut ceva în viață, are două echipe înscrise, a venit cu extras de cont. Ei voiau să conducă pe banii lui!”
În prezent, Clubul Sportiv Sportul Studențesc București are șapte secții active, conform site-ului oficial: badminton, baschet, baseball/softball, modelism, polo, rugby și tenis.
Ce ar presupune, însă, redeschiderea secției de fotbal?
”Dacă ar face secție de fotbal, ar fi presa pe ei, atenție mass-media, organele financiare. O secție de fotbal înseamnă alt volum de facturare, față de sporturile pe care le au ei acum, badminton, gimnastică ritmică, ce or avea”, a completat Felix Pînga.
Cea mai recentă ofertă a venit din Liga 4 București. În prezent, în competiția din capitală există un club cu numele Sportul D&A. De asemenea, micuța echipă are și formație-satelit, la Liga 5.
Totuși, conform suporterilor, pe lângă Gabriela Mitroi, de la SNSPA, un personaj influent în destinele Sportului este Adrian ”Balaurul” Oprișan, fost jucător la echipă.
”A mai fost o discuție cu cei de la Sportul D&A (n.r. – formație înscrisă în Liga 4 București). Patronul echipei ar fi fost de acord să joace pe CIS-ul celor de la Sportul Studențesc și dispus să vină cu toate resursele: umane, financiare, locurile în Liga 4 și Liga 5 pentru echipa secundă. Deși nu are nicio calitate oficială în club, domnul Oprișan trage sforile”.
Propunerea acestora a fost una greu de acceptat, pe modelul ”tu dai banii, eu conduc”:
”Ea i-a transmis patronului de la Sportul D&A că urmează ca factorul financiar să fie acceptat, cel uman nu. Practic, el vine, dă bani și conduc alții pe banii lui. Să managerieze altcineva, persoane indicate de domnul Oprișan? Ce îl face pe el să aibă încredere în capacitatea managerială a oamenilor indicați de Oprișan? E chestie de obrăznicie. Omul a dovedit că a făcut ceva în viață, are două echipe de doi ani, le-a arătat extras de cont. Ei n-au activitate de nouă ani! Nici măcar o grupă de copii și juniori!”
Sportul Studențesc a apărut, pentru ultima oară la o competiție de seniori, în sezonul 2016-2017, în Liga 4 București. Atunci, ”studenții” au încheiat întrecerea din capitală pe locul 5, sub Progresul Spartac, Regal Sport București, Progresul București și AS Termo.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.