INTERVIU | Virgil Boglea, anunț devastator pentru fanii Stelei: "Singura lor soluție este să cadă la un acord cu FCSB"
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 21.06.2023 16:53 | Actualizat: 21.06.2023 20:39
În ultima perioadă au apărut semnale în presă că Ministerul Apărării Naționale ar fi de acord cu demararea procesului de asociere al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București cu o firmă privată. Asocierea ar face ca CSA să primească, în sfârșit, drept de promovare în SuperLigă. Virgil Boglea, avocatul Asociatiei Salvați Steaua, ne-a vorbit despre câteva dintre implicațiile legale ale acestei posibile asocieri.
CSA are ”verde” de la MAPN pentru o asociere public-privată, cel puțin așa lasă presa să se înțeleagă. Deci CSA ar putea primi dreptul de promovare în SuperLigă. Nu este cumva prea târziu pentru sezonul 2023/2024?
Cu siguranță este prea târziu, pentru că, din câte știu, dosarele au fost deja depuse și aprobate atât de Liga Profesionistă cât și de FRF. În perioada următoare, se va stabili programul competițional pentru 2023 / 2024, prin urmare, cu siguranță este mult prea târziu acum.
Dar Oricum această asociere nu cred ca ar fi, în primul rând legală, și în al doilea rând, nu cred că ar fi un remediu pentru problemele care există la CSA Steaua.
”CSA s-ar transforma într-o altă echipă care nu ar mai fi Steaua”
Există sau vedeți cumva o altă rezolvare a problemelor de la CSA Steaua?
Să va spun cum vad eu lucrurile. În 1998, s-a întâmplat exact ceea ce vor domnii să facă astăzi. În sensul că, au făcut asocierea cu Asociația Fotbal Club Steaua București, care a preluat tot ce se putea prelua de la Clubul Sportiv al Armatei în materie de fotbal, pe baza unui ordin de ministru: tradiții glorioase, continuitate sportivă, lot de jucători, baze de antrenament, bază sportivă, stadion. Toate astea în concesiune, ca asociație, fără să fie sub autoritatea Ministerului Apărării Naționale.
În 2003, AFC, ca asociație independentă, a cedat aceste drepturi, printr-o tranzacție, către SC Fotbal Club Steaua București SA. Din păcate, în tranzacția din 1998, nu s-a specificat, ”cu subiect și predicat ”, că se cedează și marca Steaua. Prin urmare, în 2014, exact asta au obținut ei, anularea mărcii Steaua pentru societatea care activează neîntrerupt și în prezent în Liga I, marcă pe care au înregistrat-o ulterior în patrimoniul CSA. Deci, practic, asta e istoria.
Revenind la zilele noastre, înseamnă că ar face exact același lucru pe care îl contestă astăzi la echipa din SuperLigă. Înseamnă că dacă echipa de fotbal CSA Steaua ar fi preluată de un privat, iarăși s-ar transforma într-o altă echipă care nu ar mai fi Steaua.
Deci, după logica lor și după cum au pus problema, și în procesul cu privire la palmares și în expunerile publice ale domniilor lor, o asemenea împrejurare de asociere public-privat s-ar transforma din nou în situația din 1998.
Trecând peste toate lucrurile astea, mai exista o problemă legata de aceasta posibilă, sau potențială, asociere. Pentru că acel privat va trebui să-și raporteze costurile pe care le-ar avea pentru închirierea mărcii Steaua, la prejudiciul de 37 de milioane de euro din dosarul privitor la prejudiciu. Ceea ce ar însemna că, pe an, ar trebui să plătească undeva la 3,7 milioane. Doar pentru închirierea mărcii Steaua! Nu mai punem investițiile la stadion, nu mai punem costurile pe care le-ar presupune o echipă de fotbal, nu mai punem salarii de jucători, nu mai punem transferuri.
Dar, în caz contrar, în care ei nu s-ar asocia cu un privat, din nou lucrurile sunt încurcate, pentru că CSA nu poate justifica aceste cheltuieli în materie de fotbal. Personal am legături cu alte secții ale clubului, care au fost vitregite, de când s-a înființat această secție de fotbal, de bonificații financiare, de salarii la un nivel decent. Avem cazul David Popovici, care a părăsit Steaua pentru Dinamo, din cauza acestor probleme financiare. Prin urmare, dacă Curtea de Conturi sau altă autoritate națională s-ar sesiza cu privire la cheltuielile făcute strict pentru fotbal, pentru unele persoane care, atenție, nu sunt bugetare, nu sunt funcționari publici, și nu sunt personal militar, nu știu care va fi o eventuală soluție.
Sunt foarte încurcați și probabil că singura lor soluție, ca să se ajungă la un consens cu privire la această echipă, ar trebui să se cadă la un acord cu echipa din SuperLigă și să se revină la situația din 1998.
”Nu poți crea un precedent, ca un minister să-și formeze o echipă de fotbal”
CSA Steaua ia în calcul o asemenea asociere și pentru că în SuperLigă sunt echipe care funcționează astfel, ca asocieri public-private. Multe primării sunt implicate, financiar, în această formă, la echipe de fotbal. De ce nu ar funcționa și pentru CSA?
Așa cum ați spus, modelul vizează primării. Primăria reprezintă o comunitate locală și dacă noi, cetățeni ai Sectorului 2, sau ai sectorului 6, vrem să facem o echipă a Primăriei, nu ne poate opri nimeni să o facem, să cedăm bani din bugetul comunității locale pentru asta.
Pe când aici (la CSA, n.r.) este însă vorba de bugetul național, de un minister, și s-ar crea un precedent. De asta a și fost respins proiectul de lege inițiat de Vasile Dîncu. Nu poți crea un precedent, ca un minister să-și formeze o echipă de fotbal. Că așa,vrem și noi la Ministerul Justiției, facem noi avocații o propunere, o echipă, să o avem și să o păstorim din fondurile ministerului.
Nu se poate face așa ceva, pentru că în comunitatea europeana în care ne aflam din 2007, aceste asocieri public-privat sunt controlate și cenzurate. Mai ales în materie sportivă. Politicul și, în principiu, statul nu ar avea ce implicații să aibă în materie sportivă de performanta.
Pentru centrele de copii și juniori, pentru promovarea sportului în societate, cu siguranță și oricând trebuie susținute aceste proiecte. Însă, pentru a concura cu privați care plătesc taxe și impozite la stat, și din ale căror taxe și impozite să se poate finanța o echipă a statului, e prea mult. Și astfel consideră și legislativul nostru, din moment ce a respins acea propunere legislativă.
Această presupusă, posibilă, asociere public-privată a CSA Steaua vă încurcă în ceea ce privește procesul pentru palmares?
Din punctul nostru de vedere (al Asociației Salvați Steaua, n.r.) nu ne încurcă în procesul privind palmaresul. Dar, încă odată, cred că îl va încurcă pe acel privat care s-ar asocia, pentru că ar cumpăra, sau ar investi bani, doar pentru a închiria marca, și cam atât. Echipa de fotbal preluată ar veni, potrivit raționamentului lor (oficialii CSA, n.r.), cu palmares zero, cu nici un fel de legătură cu Clubul Sportiv al Armatei.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.