exclusiv Ionuț Lupescu, "Kaiserul", a reacționat după moartea lui Franz Beckenbauer: "Este într-o galerie selectă cu nume precum Pele, Maradona, Cruyff sau Di Stefano"
Mișu Călin | Publicat: 08.01.2024 21:28 | Actualizat: 09.01.2024 10:48
Ionuț Lupescu (55 de ani), supranumit Kaiserul în fotbalul românesc, a comentat pentru iAMsport.ro despre impactul pe care Franz Beckenbauer, primul care a primit acest supranume, de Kaiser, l-a avut asupra fotbalului mondial.
Ionuț Lupescu este unul dintre puținii jucători români care au adus puțin ca stil de a juca cu Franz Beckenbauer, de aceea a primit aceeași poreclă ca germanul, aceea de Kaiserul, pentru eleganța cu care evolua.
Ionuț Lupescu, după moartea lui Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer a încetat din viață la 78 de ani iar tabloidul Bild a comentat moartea fostului mare jucător și a titrat:
"Împăratul a murit. Germania îşi ia adio de la unul dintre cei mai importanţi fotbalişti", au notat jurnaliștii nemți.
Ionuț Lupescu a ajuns să joace în Germania după ce a evoluat la Dinamo iar acolo a luat contact cu personalitatea uluitoare a lui Franz Beckenbauer și impactul lui asupra fotbalului mondial.
"Beckenbauer este o legendă. Nu doar pentru fotbalul german, ci și pentru cel mondial. Este dintr-o galerie de nume selecte împreună cu Pele, Maradona, Cruyff, Di Stefano.
Este cea mai importantă personalitate pe care am cunoscut-o personal, ne-am văzut când eram în Germania. Îmi pare extrem de rău, este o pierdere foarte mare pentru fotbal", a spus Lupescu pentru iAMsport.ro
Cârțu: "Era un lider, un catalizator"
Sorin Cârțu a debutat la naționala mare în 1979 la cinci ani de la Cupa Mondială din 1974, singura câștigată de Kaiser ca jucător. Cârțu nu a apucat să evolueze în meciuri directe cu Beckenbauer în schimb a văzut extrem de multe meciuri în care a evoluat acesta.
"A fost un nume uriaș al fotbalului. L-am văzut jucând era un lider adevărat. El a inventat eleganța aceea de libero. Am văzut campionatul mondial din 74 la sârbi, la bulgari cum se vedea atunci că nu prea se dădea la noi la televizor și am rămas impresionat, el era catalizatorul echipei.
Pentru germani a fost o legendă, de exemplu toți antrenori principali erau mai întâi secunzi la echipa națională, la el n-a fost cazul, l-au pus direct principal.
Și la francezi era respectat, s-a angajat la ei când era imposibil, l-au pus antrenor l-a Marseille. A fost ca și Johan Cruyff un pionier care a spart niște bariere în fotbal.
După ce a impus acest stil ca și libero, inventat mai înainte pe vremea lui Herrera sau Pichi, mulți au început să joace la fel. E avea calitățile tehnice ale unui mijlocaș, el de pe acea poziție venea", a spus Cârțu pentru iAMsport.ro
A câștigat Cupa Mondială și ca jucător, și ca antrenor
Lothar Matthaeus a anunţat acum 6 luni că sănătatea legendarului fost fotbalist şi antrenor Franz Beckenbauer nu este una bună.
Beckenbauer a câştigat Cupa Mondială, atât ca jucător, în 1974, cât şi ca antrenor, în 1990, când Matthaeus era căpitanul echipei. Kaiserul a fost căpitan al naţionalei RFG în anii 1970, antrenor principal al Germaniei (1984-1990) şi fost director al clubului care l-a lansat, Bayern Munchen.
''Franz a spus întotdeauna că cel mai important lucru în viaţă este sănătatea. Nu o are (bună) în acest moment'', a spus atunci Matthaeus, la RTL.
Beckenbauer nu a fost prezent, din motive de sănătate, la întâlnirea câştigătorilor Cupei Mondiale 1990, desfăşurată în iulie 2023, în Bavaria.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.