exclusiv Se amână construcția noului stadion al lui FC Argeș? O contestație a fost depusă la CNSC. Ce spun primarul și un director al CNI: ”E absolut curat terenul” / ”Ordonanța asta zice”
Silvian Bădulescu , Radu Secoșan | Publicat: 22.02.2024 21:32 | Actualizat: 22.02.2024 23:16
Construcția noului stadion Nicolae Dobrin este amânată. Nu datorită noii ordonanțe privind reducerea cheltuielilor, susțin autoritățile locale, ci doar scurt timp, din pricina unei contestații, care a fost depusă în circumstanțe suspecte.
Cu stadionul Nicolae Dobrin, inaugurat în 1964, în paragină, la Pitești s-au făcut planuri pentru construirea unei noi arene, în locul celei vechi.
Planurile fuseseră aprobate: Compania Naţionala de Investiţii (CNI) avea să suporte costul de 100 de milioane de euro, iar, din toamna lui 2026, FC Argeș ar fi avut o nouă ”casă”.
Însă, momentan, au apărut două ”piedici”. Prima, ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, iar a doua, contestația depusă după licitația pentru construcție.
Ce se întâmplă cu noul stadion al lui FC Argeș
În luna octombrie, a fost aprobată o nouă ordonanță de urgență, prin care se decidea reducerea anumitor cheltuieli bugetare, printre care și construirea stadioanelor, din pricina ”deficitului bugetar” al României.
Demolarea stadionului oricum începuse în luna septembrie, iar, la scurt timp după, firma Construcții Erbașu, care a ridicat și stadioanele Stelei și Rapidului, a câștigat licitația pentru construirea.
Însă, în ultimele 10 minute în care putea fi contestată oferta câștigătoare, o contestație a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care amână lucrările de la Pitești.
Contactat de iAMsport.ro, primarul Cristian Gentea a transmis că totul este în regulă și că, în cel mult două săptămâni, totul se va rezolva, iar planurile vor putea fi reluate.
”(n.r. Construcția trebuie să respecte ordonanța privind reducerea cheltuielilor?) Nu se pune problema de așa ceva! În niciun caz!
(n.r. Licitația a fost contestată în ultimele 10 minute înainte de termenul limită) Da, există o contestație din partea unei firme care, din ce am înțeles, a fost exclusă de la început, prin admisibilitate. Soluționarea contestației nu cred că durează mai mult de două săptămâni.
(n.r. Că nu tot terenul pe care ar urma să fie construit stadionul ar aparține Primăriei) Nu este niciun fel de problemă cu terenul, este absolut curat. Vă arăt hârtiile, scrie clar că nu sunt sarcini pe acel teren.
Într-adevăr, a fost o problemă cu cineva, care a trecut sarcini, dar pe altă carte funciară, care nu era a noastră. A văzut că a făcut o greșeală, dar s-a lămurit treaba în instanță din septembrie 2023”, a declarat Cristian Gentea, pentru iAMsport.ro.
Care este poziția CNI
Reporterii iAMsport.ro au luat legătura și cu Adrian Cefalan, Directorul Direcţiei Implementare Investiţii la CNI, pentru a îl întreba despre contestația depusă.
Acesta l-a contrazis pe primarul Piteștiului, spunând că ar putea dura mai multe luni pentru a se soluționa contestația. Totuși, Cefalan a transmis, de asemenea, că noua ordonanță nu afectează construcțiile.
”Există prima contestație, care poate fi făcută la CNSC. După ce se pronunță CNSC, în cazul în care cel care a făcut contestație este nemulțumit, poate merge mai departe, în instanță, la Curtea de Apel. Poate să dureze câteva luni.
Prima etapă, când promovăm un obiectiv de investiții, înseamnă depunerea unei cereri și un extras de carte funciară. Dacă nu apare niciun litigiu în cartea funciară, nu avem de unde să știm. Dacă în extrasul de carte funciară scrie că este liber de sarcini...
Ce pot să vă spun este că nu ar fi ieșit Hotărârea de Guvern. Înseamnă că nu era înscris niciun litigiu în cartea funciară. Bun, după contestație, cel care câștigă licitația trebuie să facă proiectul tehnic, să obțină avizele, autorizații, să depună la primărie. Primăria emite autorizație de construire.
”Ordonanța nu spune că vor fi cheltuieli mai mari sau mai mici”
Ordonanța aceea spune că, pentru anumite subprograme ale CNI-ului, pentru semnarea de contracte noi și acte adiționale, este necesar un memorandum care trebuie să se aprope în Guvern. Nu spune că vor fi cheltuieli mai mari sau mai mici. Noi facem o adresă către Ministerul Dezvoltării, ei inițiază un memorandum în care solicită aproparea Guvernului pentru semnarea respectivului contract.
Când se soluționează contestația, se fac și aceste demersuri. Pentru memorandum, e vorba de sume. Noi, probabil, vom avea două sume, fiind două părți. În funcție de cum se soluționează contestația, trebuie să cerem suma ofertei câștigătoare.
De-abia după ce se închide licitația, știm suma pe care trebuie s-o solicităm. Nu înseamnă că sunt blocate aceste investiții!”, a declarat Adrian Cefalan, pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.