exclusiv Mărirea și decăderea Scorniceștiului. Stadionul lui Nicolae Ceaușescu a devenit depozit de lemne și de murături!
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 06.02.2024 17:48 | Actualizat: 07.02.2024 10:06
Când mergi dinspre București spre Craiova, înainte de Slatina, faci dreapta, iar după încă vreo 4-5 kilometri dai de Scornicești. Altădată un oraș cu însemnătate pentru România, cu o echipă controversată, ajunsă protagonistă în Divizia A doar pentru că reprezenta urbea natală a "conducătorului iubit" Nicolae Ceaușescu. Însă pe cât de rapidă a fost ascensiunea lui FC Olt, pe atât de iute și căderea în anonimat după Revoluția din decembrie '89.
În anii '70-'80 ai secolului trecut, Scorniceștiul a trecut printr-un amplu proces de modernizare, industrializare, sistematizare și introducere de noi facilități necesare ridicării la rangul de oraș. Imediat după căderea Ceaușeștilor, a început să dea înapoi, să se depopuleze. Practic, să se întoarcă în timp.
IAMsport.ro a vizitat stadionul Viitorul din Scornicești, pofta "fiului iubit", o arenă de 30.000 de locuri la început, 18.000 mai târziu, pentru ca acum să mai poată aduna doar vreo 13.000 de oameni.
Locul 7 la "județ", după Iris și Mărunței
Oricum prea mulți! Scorniceștiul numără în prezent puțin peste 11.000 de suflete. Iar la meciurile Oltului de azi nu se mai îngrămădește nimeni. Clubul e o glumă, o "câmpenească" între prieteni, la finalul unei săptămâni de muncă.
Joacă la "județ" și e pe la jumătatea clasamentului, depășită categoric de "galonatele" Iris Titulescu, Știința Mărunței ori ACS Caracal. Abia pe 7 vine și CSO FC Olt Scornicești, denumirea actuală a formației.
Grandomania lui Ceaușescu se vede și peste timp. Visul conducătorului comunist devenit realitate e azi o piesă lugubră.
Atelier de croitorie
Construcția e "mușcată" serios de timp, geamurile sunt sparte sau lipsesc, rugina din fier beton arată că aici totul e ca atunci. De fapt, mult mai rău decât atunci, pentru că peste trei decenii scurse nu aveau cum să nu lase urme.
Peisajul e cât se poate de pestriț, pentru că stadionul are "valențe" dintre cele mai multe: unele spații sunt folosite ca ateliere de croitorie, altele ca boxe "renovate" cu uși de termopan noi, să țină murăturile, magazii de lemne. Și chiar câteva pe post de cămin pentru câteva familii.
Din când în când, de două sau mai multe ori pe lună, stadionul își recapătă întrebuințarea de bază. Devine casă pentru echipa locală. Grandoarea a pălit! Azi aici nu mai joacă Victor Pițurcă, Ilie Dumitrescu și Dan Petrescu.
Magnetul pentru vedete și-a pierdut proprietățile. "Aveai de toate la Scornicești: lapte, ouă, carne, ciocolată, Cola, țigări", povestește Dorinel Munteanu, și el trecut pe la FC Olt.
Nea Nicu dădea ordine, însă nu apărea la stadion
Nicolae Ceaușeascu era pasionat de sportul rege. Totuși, se ținea la distanță de evenimentele de zi cu zi.
"Dădea ordine, dar nu venea la meciuri". Toți spun același lucru despre dictator, aparent nepăsător la ascensiunea Scorniceștiului natal. Deși motive avea. Structura șubredă de azi era altădată fieful lui Zoli Crișan, Donose și chiar al magicului Ilie Balaci.
Megaconstrucția de la Scornicești a costat sute de milioane de lei, cea mai scumpă a vremii! În teorie, structura arenei finalizate în 1975 e făcută să reziste 400 de ani!
"Nea Nicu nici nu știa că facem stadionul așa de mare. Bărbuleștii au vrut să fie ceva impunător. Ceaușescu nu voia fotbal, însă rudele lui erau pătimașe cu acest sport", spun localnicii.
Inaugurarea a fost și ea plină de fast, U Craiova a bătut Scorniceștiul cu 6-2. Sorin Cârțu era mirat de dimensiunile mari ale suprafeței de joc: "Bă, voi sunteți nebuni, ăsta e ogor!". După aceea, terenul a fost redus la 100 de metri lungime și 68 lățime. De la 120 pe 80.
Promovați de Mitică Dragomir, după un blat sinistru
Echipa din Scornicești a promovat în 1978 în Divizia B, apoi după doar un an în Divizia A. "Câte goluri avem nevoie atâtea dăm!" era sloganul preferat al lui Dumitru Dragomir, fost președinte al grupării.
De pomină a rămas o partidă din penultima etapă a sezonului '77-'78, când candidata la promovare Viitorul Scornicești primea acasă vizita deja retrogradatei Electrodul Slatina. Cealaltă aspirantă la saltul în "B", Flacăra Moreni, juca tot pe teren propriu, cu Rova Roșiori.
Cei ce au prins acele vremuri vin cu două versiuni ale poveștii. "Se spune că ăia din Slatina nu s-au prezentat la meci, iar Mitică a luat 11 inși, le-a dat echipament și i-a pus să joace ca fiind de la Electrodul! Iar ai noștri le-au dat 18 goluri. Au venit și oameni de la nunți!".
Există și o altă legendă, promovată chiar de Dragomir. Omul care ținea legătura, prin intermediul stației de emisie-recepție, cu stadionul dâmbovițean a înțeles că acolo la pauză scorul ar fi 9-1 pentru Flacăra, nu 2-1 cât era în realitate.
Speriat că rivalii, cu care se afla la egalitate de puncte, i-ar putea depăși pe olteni la golaveraj, Mitică a ordonat: "Dați cât mai multe goluri, peste 15, ca să fie sigur!". S-a terminat 18-0 pentru FC Olt, Flacăra s-a impus numai cu 2-1, iar Scorniceștiul a promovat în Divizia B.
Cel mai bun 11 al Oltului, alcătuit din jucători care au trecut pe la Scornicești
Stângaciu - D. Petrescu, Mihali, Bumbescu, Bărbulescu - Donose, D. Munteanu, Balaci, I. Dumitrescu - Crișan, Pițurcă
Rezerve: Nițu, Gherasim - Al. Nicolae, V. Popa, Șoarece, Eftimie, Iovănescu, Pistol, Iamandi, V. Turcu, Ceaușilă, Pena, M. Radu II
Nume mari și pe banca tehnică
Echipa din Scornicești a atras și antrenori celebri, nu doar fotbaliști cu nume. Astfel, de-a lungul timpului, în funcția de "principal" au activat tehnicieni de mare valoare precum Florin Halagian, Cornel Dinu, Traian Ionescu, Gheorghe Constantin, Leonte Ianovschi ori Marian Bondrea.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.