REPORTAJ Ce s-a ales de "La Masia" Olteniei și de stadionul unde cândva jucau Adi Ilie, Ionel Dănciulescu și Mirel Rădoi
Vlad Nedelea , Adrian Florea, Iosif Popescu (video) | Publicat: 23.12.2023 15:23 | Actualizat: 23.12.2023 20:59
iAMSport.ro a vizitat "Electroputere", un stadion unde la mijlocul anilor '90 erau îngenuncheați granzii Diviziei A. Azi, peisajul e trist, ruginiu, o umbră a arenei vii de altădată. Fabrica s-a transformat jumătate în mall, iar suprafața de joc e folosită la miuțe de pompieri și micile școli de fotbal din Craiova.
Anii '90 au adus în prim planul fotbalului românesc o a doua echipă în Craiova, una care la un moment dat, deși cu prezență meteorică în Divizia A de atunci, a luat fața Universității tradiționale, formația iubită de toată Oltenia. E vorba despre Electroputere, club ce juca în Valea Roșie, pe un stadion înghesuit între blocuri, ridicat pe repede înainte, pe schele metalice.
GALERIE FOTO
Azi, în Valea Roșie, au rămas doar amintirile de când iarba era călcată de Dănciulescu, "Cobra" Adrian Ilie ori de fratele său Sabin. Ceea ce cândva era un stadion de primă ligă a devenit o umbră, o ruină, mâncată de rugină și năpădită de buruieni. Terenul e mai mult pământ decât iarbă, iar porțile mai sunt acolo doar pentru meciuri de juniori sau simple întâlniri între prieteni.
Mulți fotbaliști cu ștaif au trecut de-a lungul anilor prin Valea Roșie. Sorin Cârțu s-a rodat, apoi și-a început cariera de antrenor acolo. Și Mirel Rădoi a trecut prin "La masia" Olteniei, Electroputere fiind o adevărată pepinieră pentru Universitatea Craiova, Steaua sau Dinamo. Un club ce a rezistat 55 de ani, iar după anii 2000 a purtat pe rând numele de Extensiv și FC Craiova.
Pe mâna arabilor
Fondată la 1 septembrie 1949 și destinată producției de utilaj electrotehnic greu, numele fabricii "Electroputere" este legat de realizarea sistemului energetic românesc și modernizarea sistemului feroviar și urban. Primele transformatoare de forță au fost realizate în concepție proprie începând cu anul 1951.
Electroputere a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind cumpărat de la statul român de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited cu 2,34 milioane euro. Locul stadionului nu poate fi vândut, deși s-a încercat asta. În prezent e închiriat de diferite școli de fotbal, dar și de pompieri pentru întâlniri recreative.
De la performanță la uitare
De clubul de fotbal au rămas numai amintirile și locul 3 de la finalul sezonului '91-'92, la doar un an de la promovare. Locul profesionist de alădată e complet transformat. Cumva aici parcă timpul stă în loc de mulți ani. Nimic nou! Același peisaj cenușiu sau ruginit.
L-am găsit acum cu o suprafață ce nu poate servi pretențiilor fotbalului actual, nici măcar unul încropit. Mai mult mocirlă decât iarbă. Iar tribunele par mai degrabă un morman de fier vechi. Doar cine testează echilibristica și îi place să riște mai poate urca în ele.
Am aruncat preț de câteva minute ochii peste gardul de beton de la șosea. Ca la fiecare vizită prin Craiova observăm că acolo timpul stă în loc. Nimic schimbat, nicio urmă de nou. "Paternul" de la radio de la începutul anilor 2000 suna altfel. Parcă acest stadion n-a fost niciodată cel din relatările lui Ilie Dobre.
Tribunele sunt o adunătură de fier vechi, pe teren iarba e specie pe cale de dispariție. Valea Roșie și-a pierdut azi stadionul! A rămas un câmp ce uneori, când e ajutat de vreme, mai poate servi unei întâlniri cu prietenii pentru o miuță. Fotbalul profesionst a rămas în urmă, cu vreo 20 de ani. Iar vocea lui Domozină și elogiile aduse lui Gușatu sau Calafeteanu vor rămâne amintirile a ceea ce a însemnat, cândva, Electroputere.
Cine a fost Electroputere Craiova
- S-a înființat în 1949 și s-a desființat în 2004
- Cea mai bună performanță a fost în 1992, când a terminat pe locul 3
- Locul 3 a venit în primul an al echipei în prima divizie, Electroputere având două promovări consecutive
- În 1992, s-a făcut de râs în Cupa UEFA, unde a fost eliminată cu un 0-10 împotriva lui Panathinakos, 0-6 acasă și 0-4 la Atena
- din 1998 echipa a primit numele de Extensiv, moment încare frații Mihăilescu au și mutat echipa din Valea Roșie în Parcul Romanescu
- În momentul desființării, echipa se numea FC Craiova (2004). Atunci, clubul cu toți jucătorii s-au mutat la Caracal
Cea mai bună echipă a jucătorilor trecuți pe la Electroputere:
S. Lung - Mogoșanu, Mohora, Șoavă, Nanu - P. Badea, G. Popescu - Gane, Ad. Ilie, Dănciulescu - S. Ilie
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.