exclusiv Reacție ciudată a cluburilor din Liga 1 în scandalul de dopaj de la liderul ”U” Cluj. Ce prevede regulamentul
Andrei Mazurchievici , Costin Ștucan | Publicat: 05.11.2024 16:04 | Actualizat: 05.11.2024 19:39
Atacantul echipei Universitatea Cluj, Berto (28 de ani), a fost testat pozitiv la furosemid, un diuretic folosit pentru scăderea rapidă în greutate, în cadrul unui control antidoping efectuat de Agenția Națională Antidoping (ANAD).
În urma acestui rezultat, clubul Universitatea Cluj și jucătorul din Insulele Capului Verde au convenit să rezilieze contractul cu efect imediat. Berto a explicat că utilizarea substanței nu a fost intenționată pentru a îmbunătăți performanțele sportive, ci din motive personale.
„Pe 6 septembrie am făcut un test antidoping, iar rezultatul a fost pozitiv. Nu am luat nimic cu scopul de a-mi spori performanțele sportive, ci din motive personale care urmează să fie clarificate și justificate în viitorul apropiat,” a declarat Berto. Acesta și-a exprimat intenția de a coopera cu autoritățile competente și speranța că va reveni pe teren cât mai curând posibil.
Ce este furosemidul?
Furosemidul este un medicament diuretic utilizat în tratamentul unor afecțiuni precum insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială. În sport, însă, este pe lista substanțelor interzise, întrucât poate masca utilizarea altor substanțe dopante.
Oficialii îi caută scuze lui Berto: ”Este o situație neplăcută”
Cazul a stârnit reacții diverse din partea oficialilor echipelor din SuperLiga, împotriva cărora Universitatea Cluj a jucat în ultima perioadă. Majoritatea celor care a acceptat să ofere declarații pe această speță, s-a arătat surprinsă de posibilitatea de a ataca la instanțele sportive rezultatele de pe teren.
Contactat de iAMsport.ro, Cristian Marian Lupu, membru asociat la Gloria Buzău, a afirmat: “Nu am ce să vă spun, noi am fost preocupați de poveștile noastre. Știu că am pierdut, știu că poate afectează pe termen scurt clasamentul, dar nu pot eu să fac nimic. Sunt instituții abilitate. Dacă respectă regulamentul bine, dacă nu, asta e. Deocamdată noi nu ne-am gândit la procese…nu avem istoric de conflicte. Noi am luat o echipa de la zero, din Liga 5. Încerc să mă pun în situația de la Cluj, nu e plăcut pentru nimeni. Nu știu dacă doctorul lor putea să controleze chiar tot”.
În schimb, Justin Ștefan, oficial din partea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a minimalizat impactul asupra fotbalului în general. ”Din perspectiva mea, cluburile împotriva cărora a jucat nu au nicio șansă să câștige meciurile la masa verde, atât timp cât vorbim de un caz izolat. Având în vedere și practica anterioară, nu se pune problema ca U Cluj să piardă meciurile la masa verde”, a explicat, pentru iAMsport.ro, Ștefan.
Viorel Moldovan a exprimat o frustrare față de situație, explicând, în discuția cu reporterii iAMsport.ro, că se simte nedreptățit: ”Nu mi se pare normal să profiți de lucrul ăsta și să ai performanțe mai bune, folosind alte substanțe decât cele permise.”
Ce riscă Universitatea Cluj?
Conform regulamentului antidoping, pentru ca o echipă să fie sancționată prin pierderea meciurilor ”la masa verde”, trebuie ca cel puțin doi jucători să fie depistați pozitiv în aceeași perioadă.
Contactat de iAMsport.ro, Ovidiu Costeșin, director sportiv la Universitatea Craiova, a susținut această idee: ”Unu la mână, cine poate să demonstreze că a fost dopat la vremea respectivă (n.r. – la ora meciului)? Doi la mână, nu am un regulament în față, dar mi se pare că trebuie să fie minimum doi dopați ca să se pună problema rezultatului. Pot să fie și cinci, dar cum demonstrezi că erau dopați fix în meciul acela. Sunt foarte multe de discutat. Repet, este ceva pe repede înainte, fără să am regulamentul în față”.
Deocamdată, nu există indicii că Universitatea Cluj ar putea pierde meciurile disputate cu Berto pe teren. Totuși, cazul rămâne un precedent sensibil pentru club și o atenționare pentru jucători în ceea ce privește utilizarea medicamentelor, după cum subliniază Cornel Șfaițer de la Poli Iași.
”E o situație neplăcută. Avem tot timpul discuții cu jucătorii noștri pe tema asta. Le spunem mereu să nu ia nimic de capul lor, să meargă la cabinetul medical. Sunt unii care iau de capu lor și nu e în regulă.
Eu, deși nu sunt fotbalist, mă uit de 10 ori pe un prospect înainte să iau un medicament, iar alții iau fără probleme”, a completat Șfaițer, pentru iAMsport.ro.
Adrian Mihalcea: Am fost și noi testați acum două săptămâni
Antrenorul nou-promovatei Unirea Slobozia, Adrian Mihalcea, a povestit, pentru iAMsport.ro, că și echipa sa a fost vizată de un control al ANAD în urmă cu aproximativ două săptămâni, însă nu a primit niciun răspuns privind rezultatele analizelor.
”(n.r. - Vă gândiți să contestați rezultatul din teren, 2-2?) Nu știu, m-ai luat ca din oală, nu pot să dau un răspuns, doar clubul ar putea să aibă o astfel de strategie, nicidecum eu ca antrenor.
Am citit și eu, păcat că se întâmplă lucrul acesta. Și la noi a fost control inopinat, au luat zece jucători. Nu am primit încă niciun răspuns, la mine nu a ajuns nicio informație, poate a ajuns la domnul doctor sau la președintele clubului”, a subliniat Mihalcea.
Dorinel Munteanu, tehnicianul Oțelului Galați, a râs în momentul în care a aflat motivul pentru care a fost contactat de iAMsport.ro, declarând că el încă este nemulțumit de arbitrajul din partida cu Universitatea Cluj.
“E un subiect care ține de cei de la U Cluj. Nu am ce să comentez. E o situație nedorită, evident. Nu pot să mă leg de rezultat în meciul ăla chiar dacă fotbalistul respectiv a jucat, pe mine m-au nemulțumit alte lucruri la meciul cu U Cluj. Mă refer la arbitraj. Nu simt frustrare știind că am pierdut cu o echipă în care a evoluat un fotbalist prins dopat, poate băiatul a luat din greșeală. O să iasă, cred, totul la iveală. Sunt comisii care trebuie să decidă. Oricum, nu mă aștept la nimic deosebit în România”.
Noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, care este și patronul FC Botoșani, a declarat că va discuta cu juristul grupării, pentru a vedea dacă poate cere victoria la ”masa verde”.
”Cu mine a jucat? Interesant ce spuneți. Trebuie să văd ce înseamnă regulamentar, dacă ne afectează sau nu.
La ce foame de puncte am eu și la modul de a trata serios competiția asta, cu siguranță trebuie să vedem dacă putem emite o pretenție. Eu nu știu subiectul, acum îl aud, am să întreb juristul meu să mă informez un pic.
Voi vorbi cu juristul meu și vom vedea dacă Botoșaniul poate emite sau nu pretenții cu subiectul acesta”, a spus Iftime, pentru GSP.ro.
Ce prevede regulamentul disciplinar?
Pentru cazul lui Berto, care a fost depistat cu furosemid, clubul Universitatea Cluj nu riscă sancțiuni majore, deoarece aceasta este o abatere individuală și nu implică o utilizare pe scară largă în echipă. Totuși, jucătorul ar putea primi o suspendare, iar pedeapsa sa depinde de circumstanțele dovedite privind utilizarea substanței.
Cazul redeschide însă problema informării corecte și constante a sportivilor, în general, și reprezintă o pată pe o competiție care începea să atragă din ce în ce mai mulți spectatori pe arenele mai vechi sau mai noi ale Ligii 1.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.