Șeful arbitrilor UEFA anunță schimbări majore la EURO! Tehnologia acaparează jocul + românii, dați exemplu : "Toleranță zero pentru astfel de situații" / "Istvan Kovacs a procedat foarte bine"
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 12.06.2024 18:49 | Actualizat: 12.06.2024 20:54
Miercuri, 12 iunie, în interiorul ”Allianz Arena”, stadionul unde România debutează la EURO 2024, Roberto Rosetti (56 de ani), șeful arbitrilor UEFA și fost ”cavaler al fluierului”, a vorbit despre instrucțiunile oferite echipelor și antrenorilor, cu privire la arbitraj, pentru turneul final din Germania.
Fost arbitru FIFA în perioada 2002-2010, italianul a prezentat cum turneul din Germania se va schimba, la nivel de arbitraj, din foarte multe puncte de vedere.
Protejarea jucătorilor, pe primul plan: ”Cerem arbitrilor să fie fermi pe poziții!”
”Mulțumesc că sunteți aici. Considerăm această sesiune un moment foarte important pentru turneu. Ceea ce vrem să facem este să împărțim aceeași prezentare pe care am arătat-o și antrenorilor, la un workshop organizat, iar, mai apoi, arbitrilor și jucătorilor participanți de la EURO. Am vizitat toate echipele naționale calificate, am discutat cu fiecare căpitan în parte”, a fost mesajul de început al italianului.
Preț de aproximativ 45 de minute, acesta a explicat schimbările care vor avea loc la nivel de arbitraj, explicând, în același timp, deciziile luate de arbitri în mai multe meciuri din stagiunea trecută.
”Unul dintre cele mai importante aspecte este protejarea jucătorilor, siguranța principalilor actori. Cerem arbitrilor să fie fermi pe poziții în astfel de momente.”
Primul exemplu oferit a fost al unui român, Valentin Mihăilă, și intrarea criminală a acestuia din meciul cu Israel.
”Pentru astfel de situații, cerem arbitrilor să aibă toleranță zero. Este ceva ce nu putem accepta. Cartonaș roșu!”
”Intrare prin alunecare din spate, foarte periculoasă pentru jucătorul în posesie. Jucătorul în alb nu se poate proteja și, astfel, se impune cartonaș roșu direct.”
A urmat un al doilea exemplu video al românilor.
”Această situație este diferită. Jucătorul în galben a jucat balonul, ok, dar după ridică piciorul. Este o intrare neglijentă. Să joci mingea nu este suficient. Dacă intrarea continuă într-un mod periculos, ca acesta, este roșu.”
Cum vor proceda arbitrii când un jucător își lovește adversarul cu brațul
”Scopul nostru este de a proteja jucătorii. Folosirea ilegală a brațelor, ca în acest caz, înseamnă cartonaș roșu.”
”Aici, situația este puțin diferită, jucătorul încearcă să joace mingea, dar își lovește adversarul. Cartonaș galben pentru fault neglijent. Este o diferență majoră între primul și al doilea video. Primul, în mod clar, violent și intenționat își lovește adversarul. Al doilea este periculos, neglijent, dar este o diferență majoră.”
Tragerile de tricou și contactele din careu
”La ultimul EURO am avut ceva probleme cu asta. Recomandăm arbitrilor să fie pro-activi și să pedepsească aceste incidente.
”Atacantul are spațiu, este în fața fundașului, dar este ținut cu ambele brațe. Este penalty clar și cartonaș roșu. VAR intervine, dacă este cazul.”
SIMULĂRILE
În ceea ce privește simulările, Roberto Rosetti a subliniat că ”VAR ajută foarte mult pentru a înlătura astfel de gesturi. Dacă un arbitru arată punctul cu var pentru o simulare, VAR intervine. Asta în careu, în afara acestuia nu. De asemenea, VAR nu intervine pentru acordarea de cartonașe galbene sau în ceea ce privește un al doilea cartonaș galben primit de un jucător într-un meci”.
”Din păcate, nu intervine și în afara careului. Nu a fost contact, arbitrul a scos cartonașul galben într-un mod greșit, dar VAR nu poate interveni.”
Jucarea mingii cu mâna în careu
”Vom folosi aceleași criterii pe care le-am folosit în timpul sezonului cu rezultate foarte bune. Nu orice atingere a mâinii în careu este penalty. Se iau în considerarea mișcarea jucătorului, biomecanica mișcării.”
”Aici nu este niciodată penalty. Brațul este aproape de spate, jucătorul încearcă să evite contactul.”
”Situație diferită. Brațul nu este lângă corp, penalty acordat corect. Nu mai este cartonaș galben pentru situații în care mingea se îndreaptă spre poartă și este oprită prin henț involuntar. Se va da cartonaș galben doar dacă este intenție.”
”Brațul este într-o poziție verticală. Nu este penalty. Este o situație diferită dacă brațul este extins, nu vertical, pentru că este o mișcare diferită a corpului.”
Aici, fundașul Iși loveste mingea singur în mână, nu este penalty. Jucătorul lovește mingea în brațul său, dar din greșeală. Daca se da penalty, intervine VAR, iar arbitrul va revedea faza.”
Doar căpitanul va putea cere explicații arbitrului!
”Vrem să oferim jucătorilor mai multe informații. Știți că arbitrii primesc multe informații de la VAR, multe indicații. Sunt situații în care arbitrii urmăresc din nou și din nou fazele. Vrem să explicam jucătorilor deciziile, dar este imposibil s-o facem către 10-12 jucători care înconjoară arbitrii.
Acesta este mesajul înainte de EURO: arbitrii vor explica deciziile majore luate prin intermediul VAR doar căpitanului. De asemenea, al patrulea va explica același lucru antrenorului. Nu vrem alți jucători să înconjoare arbitrii. Doar căpitanii pot vorbi cu arbitrul. Dacă jucătorii nu respectă aceste instrucțiuni, vor fi avertizați.
Vreau să dau exemplul lui Istvan Kovacs din finala Europa League. Pentru astfel de faze, a oferit două cartonașe galbene, unul pentru un jucător de la Bayer Leverkusen, unul pentru Atalanta.
De asemenea, trebuie menționat, dacă căpitanul unei echipe naționale este portar, echipa va informa, la început de meci, cine preia acest rol când portarul nu este în apropierea arbitrului. Arbitrii prezenți la EURO sunt de top, cel mai înalt nivel, nu simt presiunea, vor doar să ia decizia corectă. Nu va schimba decizia.”
Tehnologia acaparează fotbalul: ce va fi folosit în Germania
La Campionatul European din Germania vor fi folosite următoarele tehnologii video:
- tehnologia pentru linia porții;
- asistență video (VAR);
- tehnologie semi-automată pentru offside;
- minge conectată cu atingerile fotbaliștilor;
- sistem de comunicare al arbitrilor.
Mai mult, mingile vor avea un senzor care să detecteze dacă au fost atinse sau nu cu mâna, în cazul în care arbitrii nu pot să-și dea seama de acest aspect pe baza reluărilor.
”Connected ball pentru anumtie situații, precum cele de offside sau în cele în care nu suntem siguri dacă mingea a atins mingea.”
De asemenea, vor fi introduse explicații tehnice oferite după o decizie luată cu VAR pentru oamenii prezenți în stadion
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.