special Cum s-a evaporat la DIICOT un dosar greu din fotbal. Marian Iancu: “Gino Iorgulescu trebuia să fie coleg cu mine la Rahova! Probele erau la mine, dar procurorii m-au rugat să nu le folosesc!”
Costin Ștucan | Publicat: 12.01.2024 12:26 | Actualizat: 15.01.2024 08:05
Marian Iancu - fostul președinte de la Poli Timișoara - susține că a avut probe care ar fi putut să ducă la condamnarea actualului președinte LPF, Gino Iorgulescu, dar că procurorii i-au recomandat să nu le scoată la iveală. Cum răspunde DIICOT acuzațiilor extrem de serioase într-un dosar cu 23 de infracțiuni anchetate
În 2019, Constantin Iacov - fost președinte la FC Național, fost candidat la președinția FRF și un apropiat al omului politic Victor Ponta - făcea o declarație surprinzătoare, pigmentată cu detalii:
„Ce aranjamente erau pe vremuri! Niște tipi care aveau clubul FC Timișoara jucau la pariuri prin Hong Kong, Coreea de Sud. Jucau sume mari de tot. Am primit și eu ofertă să joc. Nu chiar de la ei. Poli Timișoara n-are legătură cu aceste personaje. Erau acei finanțatori, Marian Iancu… era o gașcă de infractori. Au fost niște discuții la o masă, m-au întrebat dacă aș vrea.
Câștigul urma să fie sigur. Pariam 100.000-200.000 de euro pe meci. Câștigul era de cel puțin un milion de euro. Dar puteai să pariezi și mai mult, depinde cât te ținea buzunarul. Astea sunt lucruri pe care le pot dovedi doar niște instituții internaționale, gen Interpol”.
Iancu: “Dacă aș fi spus tot ce știu, eu eram afară și ei înăuntru”
La ora când Iacov făcea acuzația respectivă, Marian Iancu era în închisoare. Condamnat la 14 ani pentru evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul Rafo, fostul patron de la Poli Timișoara a fost eliberat după 8 ani, în vara lui 2022.
Recent, Iancu a dezmințit acuzațiile lui Iacov legate de mafia pariurilor. “Nu există așa ceva! Astea sunt niște invenții. Eu am intrat în ianuarie 2005 în fotbal. În februarie 2005, am fost arestat. De atunci, toată firmele mele, toată activitatea au fost monitorizate de vestita procuroare Alina Bica. Avea convorbirile telefonice, transcripturile, video, audio, filaj. Ani de zile, până în 2014.
În tot acest timp eu am fost sub stricta monitorizare a autorităților statului. Cum aș fi putut să fac blaturi, să încasez bani negri, să-i joc la pariuri?! Toți cei din jurul meu aveau telefoane de la firma pe care era mandat de ascultare. În fotbal nu s-a reținut nicio infracțiune. Proba mea constă în activitatea autorităților statului. În timpul ăsta, eu eram în fotbal. Urmărirea mea se suprapune cu activitatea din fotbal”, a spus fostul finanțator pentru gsp.ro.
Dialogul a continuat, iar Iancu a deschis un subiect delicat: “Iacov înțeleg de ce e supărat, dar n-ar trebui să fie supărat. Iacov ar trebui să aprecieze într-un fel modul cum m-am comportat față de el și față de actualul președinte al Ligii, Gino Iorgulescu”.
Jurnalist: De ce spuneți asta?
Iancu: N-aș vrea să dezvolt pentru că e o problemă…M-a făcut infractor și m-a durut lucrul ăsta. N-ar trebui să vorbească așa cu mine, ar fi trebuit chiar să se abțină. Și știe de ce! Conduita mea față de ei a fost una moderată.
Ce ați fi putut să faceți împotriva lor?
Să fie colegi cu mine. Amândoi.
La închisoare.
Da. Colegi cu mine la Rahova. Mai mulți ani ca mine. Probele au fost la mine.
Și ce ați făcut cu ele?
Mi-am văzut de treaba mea.
Le mai aveți?
Bineînțeles. Ba ulterior chiar am fost rugat de autoritățile statului să nu cumva să le folosesc.
Vorbiți serios?
Da! E o declarație publică pe care o fac.
Noțiunea de autoritățile statului e vagă…Cine?
Parchet. M-au rugat să nu le folosesc. Asta spune multe. Dar eu îmi văd de treaba mea. Nu sunt un tip care a colaborat. Dacă eu colaboram și aș fi vorbit tot ce știu și tot ce am fost întrebat despre tot felul de oameni, probabil eu eram afară și ei erau înăuntru.
ANAF acuză, DIICOT deschide un dosar
Marian Iancu se referă la un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani deschis în 2006 și instrumentat de DIICOT (n.r. - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) până în 2013. În acel an, Gino Iorgulescu a fost ales președintele LPF în locul lui Dumitru Dragomir.
Dosarul a pornit după o sesizare a ANAF în urma transferurilor jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah și Johathan McKain de la FC Naţional la Politehnica Timişoara, club finanțat de Iancu.
Transferurile au fost făcute în 2005, când FC Național era condus de Gino Iorgulescu, actualul președinte al Ligii. Constantin Iacov era la acel moment un apropiat al clubului, iar ulterior a devenit președintele Consiliului de Administrație.
ANAF i-a acuzat pe cei doi și pe Florin Ciobanu, presedintele Asociatiei FC National 2000, de evaziune fiscală. Sumele rezultate din transferul celor 5 fotbaliști nu au intrat în conturile clubului, ci au mers către o altă societate, iar 1.373.000 de dolari au fost virați într-un offshore din Cipru, Baroque Trading Limited. În total, paguba constatată de ANAF a fost de 2,45 milioane de dolari.
În 2011, Marian Iancu declara: “La FC Naţional nu mai existau acele facturi pentru TVA. La noi s-au îndeplinit toate condiţiile, am prezentat toate actele care ni s-au cerut, iar când s-au uitat în actele lor au găsit problemele. Nu apăreau tocmai facturile emise de ei. Acestea sunt detaliile pe care le ştiu eu, dar mai multe informaţii nu am pentru că nu suntem inculpaţi în acest caz. Eu am dat o declaraţie ca martor, în 2006”.
Iorgulescu e ales la LPF cu sprijin politic, dosarul se închide
După plângerea Fiscului, procurorii DIICOT au deschis un dosar de cercetare în care au fost implicați Gino Iorgulescu, antrenorul Cosmin Olăroiu, Florin Ciobanu și o a patra persoană, rămasă anonimizată. Deși presa a scris pe surse că a patra persoană cercetată penal ar fi Iacov, omul de afaceri a dezmințit categoric postura de inculpat, atunci când a fost contactat de iAMsport.ro:
“Nu există niciun document semnat între mine și Marian Iancu. Nu am semnat niciun act pentru că eu nu eram în clubul FC Național la momentul acelor transferuri. Nu am fost inculpat sau urmărit în dosarul respectiv sau în alt dosar. Procuroarea Crețu despre care vorbește Marian Iancu mi-a luat declarația ca martor și asta a fost tot. Ce are Iancu împotriva lui Gino e treaba lor. Dacă Iancu are dovezi împotriva cuiva e obligatoriu sa le prezinte instituțiilor statului”.
În 14 noiembrie 2013, Gino Iorgulescu câștiga alegerile de la LPF, după o noapte în care patronii din Liga 1 au fost convocați la o întâlnire secretă cu premierul Victor Ponta și cu vicepremierul Liviu Dragnea, întâlnire la care a participat și Iorgulescu. Șefii de cluburi au primit asigurări că vor beneficia de sprijinul guvernului pentru susținerea investițiilor din fotbal.
În culise, Iacov - pe atunci un apropiat al lui Victor Ponta - a făcut lobby pentru convingerea altor oficiali de club care nu erau deciși să voteze cu Iorgulescu.
La două zile după alegere, Iorgulescu a fost chemat de procurori la audieri, iar din acel moment și până astăzi nu a mai existat nicio referire publică la respectivul dosar. E ca și cum investigația autorităților s-a evaporat.
Neștiut publicului, printr-o ordonanță emisă în 26 noiembrie 2013, adică la doar 12 zile după alegerea lui Iorgulescu, procurorii au decis neînceperea urmării penale împotriva noului șef de la LPF și a altor 3 inculpați. Argumentul procurorilor? A intervenit prescripția penală.
La 8 zile după închiderea dosarului, în 4 decembrie 2013, Codruța Trandafir Crețu - procuroarea despre care Iacov susține că a condus ancheta- era promovată de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în funcția de procuror șef al Serviciului de prevenire și combatere a criminalității economico-financiare al DIICOT – Structura centrală, pe o perioada de 3 ani.
Procuroarea indicată în dosar, avertizată de CSM
Acum, după 10 ani, Marian Iancu vine și afirmă că procurorii i-au cerut “să nu folosească probele” pe care le deținea. Reporterii iAMsport.ro au solicitat DIICOT un punct de vedere oficial legat de afirmația gravă a fostului finanțator și au cerut componența echipei de procurori din caz, dar răspunsul oferit de biroul de presă nu conține absolut nicio referire la întrebările jurnaliștilor.
iAMsport.ro a contactat-o telefonic pe fosta procuroare Codruța Trandafir Crețu. “Nu doresc să comentez absolut nimic pe acest subiect!”, a fost replica seacă.
Trandafir Crețu s-a pensionat în iulie 2022 în urma unui decret al președintelui Klaus Iohannis.
Cu două luni înainte, în mai 2022, presa scrisese că procuroarea care i-a închis dosarul lui Iorgulescu și judecătoarea Alina Nadia Guluțanu erau cercetate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru prestația din Dosarul Zahărul, o afacere controversată din anii 2012-2013.
În 2015, Trandafir Crețu a mai fost cercetată de Inspecţia Judiciară a Consiliului Suprem al Magistraturii și sancționată cu avertisment pentru că a întârziat cu 10 ani soluţionarea mai multor dosare.
Gino Iorgulescu nu a răspuns apelurilor reporterilor.
23 de fapte: procurorii invocă prescripția penală
iAMsport.ro vă prezintă astăzi detaliile ordonanței din 2013 prin care cei patru inculpați - anonimizați în răspuns cu I1, I2, I3, I4 - au scăpat de răspundere penală. Între paranteze sunt justificările procurorilor. Trei dintre inculpați erau Gino Iorgulescu, Cosmin Olăroiu, Florin Ciobanu. Al patrulea este, probabil, Constantin Iacov.
Inculpatul #1
a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârșirea a 9 (nouă) infracțiuni:
- două fapte de delapidare în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- instigare la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată (fapta nu era prevăzută de legea penală)
- spălare de bani în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- două fapte de reţinere şi nevărsare, cu intenţie a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă (a intervenit prescripția specială a răspunderii penale)
- două infracțiuni de sustragere de la obligația privind plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în formă continuată ( (a intervenit prescripția specială a răspunderii penale)
- omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate (nu sunt întrunite condițiile sub aspectul laturii subiective)
Inculpatul #2
a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni:
- două fapte de complicitate la delapidare în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- două fapte de complicitate la spălare de bani în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
Inculpatul #3
a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârșirea a 8 (opt) infracțiuni:
- două fapte de complicitate la delapidare în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- evaziune fiscală în formă continuată (fapta nu era prevăzută de legea penală)
- două fapte complicitate la spălare de bani în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- două fapte de reţinere şi nevărsare, cu intenţie a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă (a intervenit prescripția specială a răspunderii penale)
- sustragere de la obligația privind plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în formă continuată ( (a intervenit prescripția specială a răspunderii penale)
Inculpatul #4
a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârșirea a două infracțiuni:
- complicitate la delapidare în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
- complicitate la spălare de bani în formă continuată (nu au fost întrunite elementele constitutive, sub aspectul laturii obiective)
Astăzi, dacă Iacov ar fi fost lângă mine aici, vă spun că altfel ar fi vorbit despre mine. Ar fi negat ce spune acolo sau cel puțin și-ar fi cerut scuze că n-a avut informațiile necesare Marian Iancu, pentru gsp.ro, septembrie 2023
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Comentarii
cred ca iancu are dreptate in legatura cu gasca de la liga aleasa politic .gino un neme-rnic blatuitor, de mana cu sandu cocalaru, cand profesau la sportul studentesc .gino avea tarif la penalty 30 de mii lei .sunt fosti fotbalist, care stiu multe in legatura cu aceste doua specimene bipede ,gino si sandu ,dar nu se murdaresc .
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.