Decizia care poate zgudui fotbalul românesc: ”E nebunie totală, văd că lumea nu vorbește. E cea mai mare piatră de gâtul FIFA”
Vlad Stoica | Publicat: 01.02.2025 13:40 | Actualizat: 01.02.2025 13:40
Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România, a explicat că o decizie a Curții Europene de Justiție ar putea arunca în aer inclusiv fotbalul românesc.
La finalul anului trecut, Curtea Europeană de Justiție a luat o decizie prin care a demontat regulamentul de transferuri al FIFA. Decizia este valabilă doar pe teritoriul Uniunii Europene.
Concret, magistrații au stabilit că un jucător de fotbal poate să-și dea demisia ca orice alt lucrător, fără ca echipa de care aparține să primească vreo compensație. Excepție fac doar jucătorii care au în contract clauză de reziliere.
Emilian Hulubei: ”Regulamentul de transfer FIFA a fost dinamitat”
Emilian Hulubei, cel care conduce sindicatul fotbaliștilor din România, a explicat, în cadrul emisiunii I AM SPORT LIVE, ce înseamnă pentru fotbal această decizie a Curții Europene de Justiție.
El susține că inclusiv fotbalul românesc poate fi grav afectat de această decizie și că FIFA este pusă acum într-o mare încurcătură:
”Păi văd că nu vorbește despre cazul Diarra, care este cea mai mare piatră în momentul ăsta de gâtul FIFA și de regulamentul transferului internațional.
Diarra și-a denunțat unilateral contractul cu Dinamo Moscova (n.r. Lokomotiv Moscova). A plecat de la Dinamo Moscova (n.r. Lokomotiv Moscova) și a vrut să se legitimeze în Belgia.
Moscova l-a dat în judecată la FIFA și l-a penalizat cu 12 milioane de euro pentru denunțarea unilaterală a contractului.
Mai departe, s-a mers la TAS, jucătorul a pierdut. Mai departe, jucătorul, împreună cu FIFPRO, s-au dus la Curtea Europeană de Justiție.
După 3 ani de zile de judecată, Curtea Europeană de Justiție a decis că jucătorul nu poate fi sancționat, pentru că este considerat lucrător. Și a dinamitat practic, în momentul ăsta... lumea nu vorbește, toată lumea tace... în momentul ăsta, regulamentul de transfer este dinamitat.
Orice jucător din lume, care își denunță unilateral contractul, nu poate fi sancționat. E denunț unilateral, îmi dau demisia. Plec, dacă nu am clauză de reziliere în contract, m-am dus și m-am legitimat la celălalt club. Nu mai pot fi sancționat, conform deciziei Curții de Justiție.
În momentul ăsta, FIFA are un cartof fierbinte pe care trebuie să-l gestioneze într-un fel. În momentul ăsta, conform Curții Europene de Justiție, avem jucători care poate să-și denunțe unilateral contractul și să plece, să se legitimeze la alt club, fără să fie sancționat sub nicio formă. Este o nebunie totală.
În momentul ăsta, FIFA se află într-un blocaj. Trebuie reevaluat și refăcut din temelii regulamentului transferului. Nimeni nu vorbește.
Dacă legea va fi așa, probabil că FIFA așteaptă să vadă ce se întâmplă în perioada asta de transfer, iar dacă vor fi mai multe cazuri, atunci vor interveni.
În momentul ăsta, există un risc mare ca orice jucător, și din România, poate să-și denunțe unilateral contractul aici și să plece. FIFA este obligată să dea transferul provizoriu în 72 de zile”, a explicat Emilian Hulubei pentru I AM SPORT LIVE.
Totul a plecat de la cazul Lassana Diarra
Jucătorul care a produs acest cutremur pe piața transferurilor a fost Lassana Diarra. În august 2014, fostul mijlocaș al lui Real Madrid a rupt contractul cu Lokomotiv Moscova și, după ce a stat un an pe bară, a semnat cu Marseille.
Rușii au cerut atunci daune de 20 de milioane de euro și au făcut plângere la FIFA. Verdictul a fost favorabil pentru Lokomotiv, dar avocații lui Diarra au atacat decizia la TAS.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a menținut decizia FIFA, dar a scăzut compensațiile la 10,5 milioane de euro. Avocații fotbalistului au decis astfel să meargă în civil.
Decizia TAS a fost atacată la Curtea Europeană de Justiție. Magistrații de aici au întors deciziile date de instanțele sportive și au stabilit că un jucător de fotbal își poate da demisia de la un club ca orice lucrător normal, fără ca echipa să primească vreo compensație.
Judecătorii au stabilit că articolele 6 și 17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor nu sunt în concordanță cu legislația Uniunii Europene, pe motiv că împiedică libera circulație a fotbaliștilor profesioniști.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.