exclusiv Directorul CNI, răspuns la discursul lui David Popovici: ”S-a creat ideea asta că doar noi trebuie să facem tot”
Andrei Mazurchievici | Publicat: 03.08.2024 08:14 | Actualizat: 04.08.2024 14:59
După ce a câștigat medalia de bronz în proba regină de 100 de metri liber de la Paris, înotătorul David Popovici (19 ani) a avut un discurs-manifest la microfonul TVR Sport, cerându-le conducătorilor politici să facă investiții cu cap în infrastructura sportivă românească, astfel încât tot mai mulți atleți români să aibă posibilitatea de a aduce medalii olimpice pentru țara noastră.
Ce a declarat David Popovici la TVR, după ce a adus a doua medalie a natației românești la Jocurile Olimpice de la Paris: ”Medaliile aș vrea să însemne mai multă atenție către sport. Sigur, avem destule probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport e una dintre ele.
Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării. Oamenii care sunt la conducere știu asta. Trebuie să punem presiune!”
Discursul manifest al lui David Popovici: ”Chiar trebuie să facem ceva”
”Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, săli pentru alte sporturi? Mai greu. Trebuie investit mai mult în sport, dar cu cap. Nu vreau doar să vorbim, chiar trebuie să facem ceva. Eu îmi voi face partea. Nu știu acum ce înseamnă asta, dar voi avea timp să mă gândesc.
E o misiune mult mai importantă pentru mine decât să înot două sau patru lungimi de bazin, să bag mâna în față și să iau aurul. OK, impresionant, tare, ne-am distrat, dar nu despre asta e vorba la sfârșitul zilei, ci despre a face diferența. Iar eu voi face tot posibilul pentru asta.
Nu numai noi, înotătorii, avem condițiile astea, ci toți sportivii din România. Trebuie să facem presiuni, să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an în paște. Mă bucur că am fost eu, mi-ar plăcea să fim mai mulți în țară. Sunt cumva invidios pe alte țări, mai mici decât noi, care au de trei-patru ori mai mulți sportivi calificați.
Pentru o Românie educată și sănătoasă, trebuie să facem ceva. Este un mesaj pentru politicieni. Haideți să ne bucurăm mai des, să avem mai mulți finaliști, mai mulți campioni olimpici”, a fost declarația campionului olimpic.
Adrian Cefalan, CNI: Toată lumea așteaptă de la noi. Dacă facem, de ce facem, dacă nu facem de ce nu facem
Contactat de iAMsport.ro, Directorul de Investiții din cadrul Companiei Naționale de Investiții, Adrian-Eduard Cefalan, a declarat că sunt 47 de bazine finalizate de CNI, inclusiv Complexul de Natație Otopeni, bazinele olimpice Tg. Mureș, Dinamo, cele de polo Steaua, Focșani, Arad etc. Și în execuție sunt încă 41 de bazine de diferite dimensiuni.
Totodată, el a menționat că CNI nu poate susține financiar dezvoltarea tuturor ariilor de activitate din România, din cauza bugetului limitat pe care îl are.
”S-a creat ideea aceasta că CNI trebuie să rezolve și problema bazinelor, și a stadioanelor, și a sălilor de sport, și a cazinoului Constanța, și a monumentelor istorice, și a drumurilor cu alunecări de teren, a patinoarelor, școlilor”, a spus Cefalan, care inițial nu a dorit să discute problema bazinelor din România, precizând însă că sunt cazuri când deși aceste bazine s-au finalizat și predat către autoritățile locale acestea nu sunt folosite, dând exemplu Primăria Sectorului 1, cu cele două bazine didactice, care sunt finalizate de trei ani, însă nu sunt utilizate. În schimb sunt localități mai mici, de exemplu Dumbrăveni Suceava unde acestea au fost imediat deschise și s-au organizat inclusiv competiții de copii.
Adrian Cefalan a menționat că în prezent, CNI derulează investiții pe 1.100 de șantiere din întreaga țară, din diferite domenii.
S-a creat această idee că numai CNI face sau nu face. Noi avem 1.100 de șantiere, 13 subprograme prin care investim în sport, școli, creșe, cămine studențesti, spitale, dispensare, săli de cinema, lucrări în prima urgență, sedii de instanțe judecătorești.
Niciodată nu o să-i mulțumim pe toți. Avem în execuție 40 de spitale. Dacă facem spitale, mi se spune de ce nu facem săli de sport sau bazine. Dacă facem bazine sau stadioane suntem intrebați de ce nu facem spitale”, a completat Cefalan.
Costul unui bazin variază între 2 milioane și 20 de milioane de euro, unul olimpic
El a precizat că amenajarea unui bazin olimpic la dimensiuni olimpice costă între 15 și 20 de milioane de euro, în timp ce construirea unui bazin didactic necesită investiții de doar aproximativ 2 milioane de euro.
”Cred că orice primărie de sector, primărie de municipiu sau de oraș de peste 20-30.000 de locuitori ar putea, în trei ani, să facă un bazin. Noi avem un buget limitat. Am recepționat 47 de bazine avem în execuție, contracte semnate încă 41", a subliniat oficialul CNI.
Pentru ca un copil să învețe să înoate, nu are nevoie de un bazin de dimensiuni olimpice, susține Cefalan.
”Din punctul meu de vedere, acolo e baza. Ca să înveți un copil să înoate, nu trebuie să îl duci la bazinul olimpic, el trebuie să înceapă la bazinul didactic, să învețe să înoate. Da, vârfurile le duci le etapa următoare de pregătire.
Dar dacă se vor face sa presupunem 300 de bazine, ar trebui sa ne întrebăm dacă avem 300-350 de antrenori profesioniști, licențiați care sa antreneze acești copii și sa găsească talentele”.
Bazine pentru copii care pot fi utilizate de populație în afara orelor didactice
Compania Națională de Investiții sprijină ridicarea a peste 85 de bazine de înot, dintre care 47 au fost deja recepționate, iar alte 41 se află în diferite faze de execuție, potrivit lui Cefalan.
Bazinele, dotate cu șase culoare, au o lungime de 25 de metri și o lățime de 12,5 metri. Adâncimea apei variază între 1,2 și 1,8 metri.
Clădirile care găzduiesc bazinele dispun de subsol, pentru camerele tehnice și vestiarele personalului de întreținere, parter, unde este amenajat bazinul, dar și trei vestiare dotate corespunzător, vestiare pentru antrenori, cabinet medical și spațiu de cronometrare. Totodată, la etaj sunt tribunele pentru spectatori, grupurile sanitare pentru spectatori, o sală de forță, două vestiare și o sală pentru gimnastică aerobică.
Potrivit gsp.ro, prețurile pentru amenajarea unui bazin didactic variază între două și cinci milioane de euro, în funcție de dotări și numărul de culoare.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.