Interviu-eveniment cu Liță Dumitru: ”Șucu a greșit cu Lennon, dar nici pe Șumudică nu-l putea pune, omu' are certificat de nebun!" + "Da, am fost un fotbalist mai complet decât Dobrin, Balaci sau Hagi”

Instantaneu din septembrie 1977, când Steaua lui Dumitru se duela cu Barcelona lui Cruyff Galerie foto(13) Galerie foto (13 fotografii): Interviu-eveniment cu Liță Dumitru: ”Șucu a greșit cu Lennon, dar nici pe Șumudică nu-l putea pune, omu' are certificat de nebun!" + "Da, am fost un fotbalist mai complet decât Dobrin, Balaci sau Hagi”
Foto: Fotomontaj Ciprian Ștefan  |   Instantaneu din septembrie 1977, când Steaua lui Dumitru se duela cu Barcelona lui Cruyff

Adrian Florea   |   Publicat: 10.07.2024 14:44   |  Actualizat: 11.07.2024 10:32

După 7 ani în care a încercat să trăiască visul american, Ion "Liță" Dumitru s-a întors acasă. Bărbatul care în tinerețe i-a fost idol ca jucător lui Gică Hagi a ajuns la 74 de ani, însă nu și-a pierdut nici cheful de muncă, nici luciditatea de a radiografia fotbalul românesc.

Nu se teme să spună lucrurilor pe nume, așa cum a făcut toată viața, chiar dacă gura slobodă i-a adus mai multe necazuri decât avantaje. Dă verdicte clare, implacabile, nu evită niciun răspuns, după cum își asumă și greșelile făcute în viață.

După o discuție de aproape o oră cu iAMsport.ro, a rezultat acest interviu care probabil că va deranja pe unii. Însă, într-o lume în care tot mai mulți se ascund în spatele vorbelor, afirmațiile fruste ale lui Liță ar trebui să invite la o autoanaliză lucidă, nicidecum la reacții viscerale.

Domnule Dumitru, ce faceți? V-ați întors definitiv la București?

Ce să fac? Aștept...

Ce?

Am revenit în România după o discuție cu Mircea Minea, primarul de la Chiajna. Mi-a promis că mă pune un fel de coordonator, de director tehnic al Centrului de Copii și Juniori de la Concordia, să vedem.

Și?

Momentan nimic. Discuțiile s-au tot amânat de la o zi la alta.

Liță Dumitru: "M-am mai potolit, odată cu vârsta. Sau m-au potolit alții"

Credeți că pot pica de tot?

Nu știu ce să spun, sper că nu. Îi cunosc bine pe Mircea, pe președintele Tănase... Sunt oameni serioși.

De ce credeți că un om cu experiența și valoarea dumneavoastră nu și-a găsit practic niciodată locul în fotbalul românesc?

Ce să spun, parcă nu știți? Tonul meu, atitudinea mea față de Federație, față de tot ce se întâmplă... Dar m-am potolit. Sau m-au potolit, ca să fiu mai exact.

În Statele Unite ce nu a mers?

M-am dus prea târziu. Probabil și din cauza vârstei, efectiv n-am putut învăța limba engleză. Și mă mir pentru că eu vorbesc bine germana, o limbă teoretic mult mai dificilă. E adevărat, germana am învățat-o la 30 și ceva de ani. Acum, la plus 70, mi-e imposibil să mă descurc în engleză.

Liță Dumitru: "Americanii nu acceptă să le impui lucruri, fac invers decât le ceri"

Nu se spune că limbajul fotbalului e universal?

Da, așa este. Însă există anumite subtilități pe care nu le poți preda dacă nu explici clar în termeni pe care să-i priceapă oamenii cu care vorbești.

De fapt, ce ați încercat și nu a mers?

În ultimul an, un an și jumătate, m-am ocupat de echipa de fotbal a liceului la care învață și fata mea, Alexandra. E vorba despre unul dintre cele mai mari și mai bune licee din America.

Condiții bune?

Extraordinare!

Liță și Alexandra, fata lui în vârstă de 16 ani care învață în SUA

Inclusiv financiare?

Aveam 12.000 de dolari pe an, bani pe care-i primeam o dată toți.

Nu era chiar o avere.

Nu, dar încasându-i într-o singură tranșă puteai să faci ceva cu ei.

Dincolo de blocajul lingvistic, ce n-a funcționat?

E dificil de lucrat cu americanii. Nu prea vor să facă ce le ceri. Dimpotrivă, sunt tentați să facă invers!

Liță Dumitru: "La copii și juniori avem doar antrenori puși politic, pe pile! De asta ajung mulți la 18 ani fără să știe să preia o minge sau să centreze"

Adică?

Uite, eu le tot spuneam să jucăm colectiv, cu joc de pase. Ei nu, toți voiau să dribleze. L-am întrebat și pe antrenorul echipei, că există și așa ceva. E un profesor de fizică, profesor care deține și carnet de antrenor. Și ce credeți că mi-a răspuns? "Stai liniștit, nu te agita! Așa sunt ei, nu le place să impui chestii". Chiar și așa, în campionatul național la care participă echipa liceului respectiv a existat un progres. Până să mă ocup eu de ei, pierdeau pe linie. Apoi au apărut și ceva rezultate.

Am zis că, decât să fiu chior în împărăția orbilor, mai bine acasă, printre ai mei Liță Dumitru

Cu toate acestea, ați luat decizia să o luați de la capăt, la Chiajna.

Da, am purtat o discuție cu Michael, antrenorul de care v-am spus. Aflând de oferta din România, mi-a transmis să fac ce simt că e mai bine pentru mine. Și, dacă o fi să nu meargă treaba aici, mă port întoarce oricând în America.

Nu v-ați gândit niciodată să deschideți o școală de fotbal care să vă aparțină?

Ba da. Însă e nevoie de bani mulți, plus că eu nu mai sunt chiar tânăr... La viața mea cred că am lansat cel puțin 50 de tineri care apoi au evoluat în prima divizie. Toți vorbesc acum de Florin Niță, dar el e doar un exemplu. Cel mai mult mi-ar plăcea să am o Academie a mea pentru a-i învăța pe copii în primul rând cum să lovească mingea. Acesta mi se pare cel mai deficitar capitol!

Liță (în mijloc, alături de niște prieteni din America), pe acoperișul celebrului Trump Tower din Chicago

De ce credeți că avem jucători în Liga 1 care nu știu cum să preia o minge sau cum să centreze?

Pentru că la copii și juniori sunt angajați în proporție de 90 și ceva la sută doar antrenori pe pile, puși politic ori pe alte criterii aberante, care nu au jucat la viața lor nici măcar în Divizia C. Și atunci, ce să-i învețe pe copii? Cum să le explice, dacă nici ei nu știu?!

Acum 50-60 de ani cum era?

Păi, dau exemplul meu. La Rapid îl aveam antrenor pe "Michi" Mihăilescu. Pe fostul teren de zgură, era un zid de vreun metru înălțime. Și mă punea să șutez de sute, de mii de ori în zidul ăla, cu ambele picioare. Însă nu mă lăsa nesupravegheat. De fiecare dată când considera că fac ceva greșit, intervenea și-mi explica tot ce trebuie ca să mă corectez. Și azi așa, mâine așa, ani la rând.

Liță Dumitru: "Istorie au făcut suporterii. Naționala a fost ok doar cu Ucraina, după aia au scăldat-o"

Acum credeți că nu se mai întâmplă la fel?

Acum îi lasă de capul lor, îi laudă ca să audă părinții ce copii geniali au, trece ziua, ei își iau banu' și ăia ajung la 18 ani de nu știu nici abecedarul fotbalului.

Așadar nu ne oferiți prea multe motive de optimism. După turneul final din Germania multă lume vorbea de un restart pentru fotbalul nostru.

Haideți, domnule, să fim serioși! Ce legătură are?! Problemele sunt multe și grave. Nu le rezolvi cu o victorie, chiar dacă a fost una frumoasă, cea cu Ucraina.

Puteau fi mai multe?

Nu cred. Păi, uitați-vă ce au jucat după aia, au scăldat-o!

Drăgușin și Niță au fost printre puținii remarcați ai lui Liță la Euro

Era și greu, după Ucraina a venit Belgia, adversar din altă categorie.

Da, era. Dar și implicarea noastră a fost alta. Uitați-vă la Stanciu, despre care auzim că e senzațional. În prima repriză cu Belgia a atins mingea de numai 10 ori! Iar el trebuie să lege jocul... Man, care altfel îmi place, a atins-o de 5 sau 6 ori! Vă dați seama?!?

Dumneavoastră de câte ori jucați balonul în 90 de minute?

Păi, eu doar deposedări cred că făceam vreo 40 pe meci! În total, am avut și 130-140 de atingeri ale mingii.

Alte vremuri, ar spune fanii fotbalului de azi.

Nu există! Fotbalul e fotbal mereu. Și nu știu dacă actualul e cea mai bună versiune a lui.

La ce vă referiți?

Uitați-vă la acest turneu final. E primul pe care eu îl știu la care nu s-a evidențiat cu adevărat nicio personalitate, fotbalistic vorbind. Mă așteptam la Mbappe, la De Bruyne... Belgianul a jucat cât de cât doar cu noi. În rest, banal. Despre francez... mai e ceva de spus?!

Englezii?

Dezamăgire mare, mare de tot! N-ai voie să ai atâtea staruri în lot și să joci atât de prost. Bine, acolo alta e problema.

Care?

Selecționerul. Southgate mi se pare modest tare. Cu generația asta trebuia să aibă deja măcar un trofeu în palmares.

Poate-l va câștiga acum.

La ce s-a jucat, ar fi o nedreptate. Spania a fost impecabilă în toate partidele. E singura care a vrut și a arătat ceva la nivel mare, deși nici ei nu mai au vedetele de altă dată.

Revenind la ai noștri, au scris sau nu istorie în Germania?

Hai, domnule... Dacă au fost români care au făcut istorie aceștia au fost suporterii. Am fost acolo și i-am văzut, s-au comportat absolut admirabil. Nicio scandare trivială la adresa rivalilor din campionat, niciun scandal provocat, numai lucruri frumoase. Cred că avem o galerie de Top 5 în Europa!

Liță Dumitru: "Florinel s-a plimbat pe teren, iar Olaru... zero!"

Trecem un pic la actualitatea internă? Cum vi se pare lupta la titlu în campionatul ce stă să înceapă?

Tot FCSB pare favorită, chiar dacă l-a pierdut pe Coman. Bine, Florinel e pierdere pentru noi, aici, că la Euro am văzut cu toții de ce e în stare... Mai mult s-a plimbat pe teren!

Nici Olaru, un alt evidențiat al sezonului trecut, n-a ieșit în evidență în Germania.

A jucat și foarte puțin. Dar și când a fost trimis pe teren, zero! Vă dați seama? Ăștia doi au fost cei mai buni din Liga 1...

Deci șanse mici ca FCSB să prindă grupele Ligii Campionilor.

Doar printr-o minune, iar asta s-ar traduce printr-un traseu foarte avantajos. Eu nu cred. Păcat de banii lui Gigi, că el investește!

CFR-ul revenitului Petrescu nu s-ar putea implica în lupta la titlu?

Ba da, clar! Dan are capacitatea asta de a "trezi" din amorțeală orice vestiar. Singurul dezavantaj al clujenilor ar fi că au făcut multe transferuri, nu știu cât le va lua să "lege" un prim 11 în care să se vadă automatismele.

Rapidul? Antrenor nou, președinte nou, multe nume noi în echipă...

Nu cred, nu-l văd bine.

Liță Dumitru: "Șucu a greșit că a îndepărtat toți rapidiștii din club! Ce treabă are Moldovan cu Rapidul?!"

De ce? Nu vă place Șucu?

Din ce am observat de la distanță, e un om care iubește fotbalul și care vrea să facă bine. Din păcate, are sfătuitori proști! A îndepărtat aproape toți rapidiștii din club, iar asta nu e bine. Mai ales în Giulești.

Dumitru nu vede cu ochi buni aducerea lui Moldovan în locul lui Niculae

Vă referiți la demiterea lui Daniel Niculae?

Și la Nico, dar nu numai la el.

A venit, în schimb, un alt nume "greu", Viorel Moldovan.

"Greu" ca fotbalist, însă care e legătura lui Vio cu Rapidul?!

A jucat un sezon și jumătate în alb-vișiniu.

Și asta l-a făcut rapidist adevărat?! Hai să fim serioși... Plus că n-are nicio experiență de președinte. Nico demonstrase ceva în acea funcție.

Singurul rapidist cu pedigri pare să fi rămas Săpunaru. Dar el tocmai a împlinit 40 de ani. Mai poate ajuta echipa?

Categoric! Măcar că e un bun motivator.

Într-un interviu oferit iAMsport.ro, Nichi Dumitriu spunea în urmă cu câteva luni că Rapid nu va câștiga nimic important, câtă vreme îl are pe Săpunaru printre titulari.

Bine, îl scoatem pe Cristi de acolo, însă pe cine punem? Pe Dragoș Grigore?!

Păi, nici Grigore nu mai e.

Știu, mă refeream la ce aveau sezonul trecut. Poți scoate pe unul din primul 11 doar dacă ai altul mai bun pe bancă. Iar Rapid nu prea avea.

Liță Dumitru: "Rică mai <trosnea> câte un meci, iar galeria ne alerga pe toți pe șine!"

Despre Neil Lennon ce spuneți? A dat lovitura Șucu?

Nu! Până apucă el să priceapă cu ce se mănâncă fotbalul pe la noi, îl aleargă galeria pe șine, cum făcea și cu noi!

Ei, nu mai e chiar ca în urmă cu 40-50 de ani. Dar apropo, dumneavoastră ați pățit-o sau e doar o legendă?

Numai o dată?! Să vezi ce-o luam la fugă să scăpăm de furia suporterilor...

Rică Răducanu și Anghel Iordănescu, doi prieteni ai lui Liță care obișnuiau să mai "trosnească" meciuri

Când pierdeați sau când li se părea lor ceva dubios?

În principal la eșecuri. Rică mai "trosnea" câte un meci, iar lumea se răzbuna pe toți!

Mai făcea nea Rică din astea?

Ei, le mai făcea. Nasol era că nu știa nimeni, abia apoi le mai aflam. În fine, s-au prescris.

Liță Dumitru: "Mircea Lucescu e între primii 5 antrenori ai lumii"

Bun, dacă Lennon nu e bun, pe cine ați fi pus antrenor?

Pe Mircea Lucescu!

Păi, am înțeles că au fost ceva negocieri. Totuși, Il Luce are aproape 80 de ani, credeți că ar mai fi avut răbdare să înceapă un nou proiect în Grant?

Cât trăiește, Mircea va fi top! Top, top, top! La el nu există jumătăți de măsură. E în primii 5 antrenori din lume la acest moment.

Ați vorbit cu el? L-ați întrebat de ce nu a dat curs ofertei lui Șucu?

L-am sunat acum, de când am venit la București, însă mi-a zis că e răcit și nu ne putem vedea câteva zile. Chiar sunt curios să aflu ce l-a făcut să refuze. Sigur, dacă oferta despre care a vorbit presa chiar a existat.

Mircea Lucescu s-a afișat la multe partide din Grant alături de Șucu

Marius Șumudică nu era o soluție? Mai ales că e placul majorității fanilor.

Cine?!?

Șumudică!

Credeam că vorbim serios...

Amintiri cu Șumudică

Păi, ce are? Nu vi se pare un antrenor bun?

Ceva, ceva calități are, dar nu te poți încurca vreodată cu el!

De ce?

Șumi e nebun!

În sensul că e circar?

Nu, în sens propriu! Nu știți că are certificat de nebun?!

Acum dumneavoastră glumiți...

Deloc! Uite, vă dau un exemplu ca să știți cu cine aveți de-a face. Prin '96 sau '97, când am antrenat ultima oară în Giulești, el juca acolo. La un meci, în care îl trimisesem vârf de careu, el tot ieșea în bandă să centreze. I-am zis de nu știu câte ori: "Cui centrezi, mă, dacă tu ești atacantul central?!". El se uita la mine cu o față de parcă îi spuneam cine știe ce minuni.

Ăsta nu e un argument solid pentru a-l considera nebun!

Atunci vă mai dau una. După o altă partidă, intru în vestiar, Șumudică al meu pe masa de masaj urla cât putea: "Mi-e rău, mi-e rău!". "Ce are ăsta, mă?", l-am întrebat pe doctor. Doctoru' ridica din umeri: "Nu știu, zice că-i îi este rău și atât". Mă duc la Șumi: "Ce-ai, mă, ce s-a întâmplat?!". Repet, el nu fusese accidentat, terminase meciul fără probleme.

Și ce v-a răspuns?

"Nea Liță, mi-e rău! Vă rog să nu mă scoateți afară!". El îmi cerea să nu-l schimb!

Păi, partida nu se terminase?

Ba da, tocmai asta spun. Meciul era gata, iar el îmi cerea să-l las să mai joace!

O fi fost emoționat...

Nu știu ce-a avut... L-am întrebat și pe Marian Rada, care era secundul meu atunci: "Ce-i cu ăsta?!". La care Rada, dând a lehamite din mână: "Ce, nu știi?! Are certificat de nebun!".

Liță Dumitru: "La cât l-au înjurat Alibec și Budescu, nici Dunărea nu-l spală pe Șumi!"

Totuși, Șumudică a confirmat ca antrenor. A luat titlul cu Astra, de exemplu.

Titlul ăla l-au luat alde Budescu, Alibec și ceilalți, că Ion Niculae făcuse trupă bună acolo.

Șumudică, unul dintre cei mai vulcanici antrenori români

O fi avut și Șumi un rol.

Da, rolul era să accepte înjurăturile lui Alibec și Budescu! Ce-i făceau ăia, mamă-mamă! Nici Dunărea nu l-a spălat de câte înjurături i-au adresat cei doi. Și mai e o chestie care nu-mi place la Șumi?

Care?

Faptul că se propune peste tot! Dacă ești atât de bun, ai răbdare, că te vor căuta cluburile pe tine, nu mai veni prin toate emisiunile să te lauzi ce mare ești tu.

Revenim puțin la o afirmație de-a dumneavoastră de mai devreme, cum că Rică mai "trosnea" câte un meci. Și despre Liță Dumitru s-au spus multe pe tema aceasta. Că din acest motiv ați și plecat de la Steaua la Timișoara, în 1980.

Hai s-o lămurim și pe asta! În primul rând, trebuie să recunosc că aia a fost greșeala vieții mele de fotbalist. În carieră am făcut multe greșeli, dar niciuna ca asta. Nu trebuia să părăsesc Ghencea la 30 de ani, în plină vigoare fotbalistică.

Liță Dumitru: "Eram atât de bun prieten cu Puiu, încât și pe nevastă-mea i-aș fi dat-o, dacă mi-ar fi cerut! Apoi el a început să <trosnească> meciuri și o dădea pe mine și pe Marcel"

Și de ce ați făcut-o? Vocile peluzei susțin că ajunseserăți la cuțite cu Puiu Iordănescu, care coalizase aproape întregul vestiar împotriva dumneavoastră întrucât era gelos că-l puneați în umbră în ochii suporterilor.

Puțină lume știe, însă eu cu Puiu am fost mulți ani ca frații. Eram căsătoriți amândoi de tineri, iar relația noastră de prietenie ajunsese la un asemenea nivel, încât, dacă mi-o cerea pe nevastă-mea, i-o dădeam! Și invers! Aveam încredere totală în el.

Și ce s-a întâmplat, de v-ați certat?

Păi, au început și la Steaua unii să mai "trosnească" meciuri și ne băgau la înaintare pe mine și pe Marcel Răducanu!

Adică Iordănescu blătuia anumite partide și dădea vina pe dumneavoastră?!?

Eu nu am dovezi că Puiu a "trosnit" meciuri. Însă se auzeau multe, jucătorii de la alte echipe ne mai spuneau chestii. Plus că el evolua în anumite jocuri de parcă... Mă rog, înțelegeți.

Tot bârfele vremii susțineau că Iordănescu își făcuse gașca lui cu care aranja meciuri, iar Liță Dumitru avea gașca lui! De aici a și pornit ura din dumneavoastră și Puiu.

Exclus! Eu am avut mari merite în alcătuirea lotului din anii '70. Datorită mie, la Steaua au ajuns Sameș, Zamfir de la Ploiești, Florin Marin de la Rapid, Troi și mulți alții. Iar după o vreme, aproape toți aceștia s-au pus contra mea!

Fază din partida Steaua - Barcelona 1-3, din toamna lui 1977. Dumitru (la minge) a purtat atunci banderola de căpitan

De ce, oare?

Habar n-am!

Cum a terminat Facultatea de Mecanică la Timișoara

Și atunci ați decis să plecați la Timișoara, după acea finală de Cupă cu cântec din 1980, în care ați fost acuzat că ați jucat pentru Poli, viitoarea dumneavoastră echipă?

M-am dus pe Bega pentru că nu mă mai simțeam bine în Ghencea și pentru că voiam să fac și eu o facultate. Așa erau vremurile, era bine să ai o diplomă.

Regretați pasul făcut?

V-am spus că aia a fost marea mea greșeală! Coman, ministrul apărării de atunci, mi-a spus să nu plec, că voi regreta amarnic. Nu l-am ascultat și rău am făcut!

Măcar ați obținut diploma mult dorită și v-ați umplut de bani, după cum se mai zvonea în acele timpuri.

La un club studențesc era greu să te umpli de bani. Facultatea, da, am terminat-o, dar și aia după mari peripeții. În privința banilor câștigați la Poli, n-a fost vorba despre averi. Singurul lucru bun a fost o casă pe care am primit-o și faptul că mi-au mobilat-o ei.

6 trofee
a cucerit Liță ca jucător: două titluri de campion și două Cupe ale României cu Steaua, o Cupă cu Rapid și una cu U Craiova

Ce s-a întâmplat cu acea casă?

După ce am părăsit Poli, primarul de acolo voia să mi-o ia. A intervenit Valentin Ceaușescu și tot el m-a ajutat să fac un schimb cu o casă frumoasă din București, de pe lângă Piața Națiunilor.

La ce peripeții vă referiți, când vorbiți despre terminarea Facultății de Mecanică din Timișoara?

Păi, eu am intrat în primul an în 1980, când am semnat cu Poli. Însă, doi ani mai târziu, Jackie Ionescu m-a dat afară, iar cei din conducerea Institului Politehnic voiau să mă lase pe drumuri, să-mi anuleze cei doi ani făcuți deja.

Și, cum s-a rezolvat?

Am avut mare noroc cu decanul Facultății de Mecanică. El a făcut tot ce era omenește posibil să termin facultatea.

Liță, în tricoul echipei naționale

Să nu-mi spuneți că ați tocit materiile și ați luat toate examenele pe bune!

Vă spun doar că, la examenul de stat, decanul mi-a dat înainte toate întrebările la care trebuia să răspund. Am învățat răspunsurile și am trecut.

V-a folosit la ceva diploma de inginer?

La absolut nimic! Bine, prin '88, când am ales să rămân în Germania Federală, eram antrenor-jucător la Wurzburg.

La un pas să fie angajat la Mercedes :)

Orașul în care s-a cantonat naționala noastră acum, la Euro?

Exact!

Și?

Primarul de atunci prinsese drag de mine și, aflând că am o diplomă de inginer, mi-a zis că mă angajează la Mercedes. Eu am refuzat, "fii, dom'le, serios, nu știu să fac nimic!". El nu, că dacă am diplomă mă angajează. Bine, zic, hai s-o vedem și pe asta. M-am dus cu el la o uzină Mercedes, iar acolo mi-au dat ăia un mic test. M-au pus să aflu duritatea unui metal.

V-ați descurcat?

Cum să nu?! Am luat-o la fugă ca pe vremuri, la Guadalajara, când îi făceam marcaj lui Pele!

Practic, acolo s-a încheiat cariera dumneavoastră de inginer!

Exact! Nu mi-a mai trebuit să mă laud că am diplomă.

Spuneați că de la Poli v-a dat afară Jackie Ionescu, care tocmai s-a stins în urmă cu câteva zile. Curios e însă faptul că, recent, tot într-un interviu pentru iAMsport.ro, regretatul tehnician spunea despre Liță Dumitru că a fost cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. Peste Dobrin, peste Balaci, peste Hagi!

Mă miră să aflu asta, dar înseamnă că a fost un om corect! A trecut peste ce a fost atunci și a spus lucrurilor pe nume.

Ce a fost în 1982, de a renunțat la serviciile dumneavoastră?

Din punct de vedere fotbalistic, nu avea ce să-mi reproșeze. Și cu mine pe teren, în toamna lui '80 reușisem să eliminăm pe Celtic Glasgow. Mă integrasem în primul 11, mai puțin în vestiar.

Adică? Erau invidioși timișorenii pe Liță Dumitru?

Nu cred că asta era problema lor. Discuțiile au apărut după ce, din cauza mea, clubul a refuzat un turneu de o lună în Brazilia.

De ce a fost îndepărtat de Jackie

De ce v-ați opus?

Eu am fost mereu terifiat de zborurile cu avionul, nu am zburat decât atunci când am fost efectiv obligat. Iar atunci venise un impresar brazilian care a propus acel turneu de o lună. Toți au fost entuziasmați, eu mai puțin.

În 1980, Poli câștiga Cupa României, după 2-1 în finală cu Steaua. Imediat după acel meci, Liță ajungea pe Bega. Jackie Ionescu e al doilea din stânga, pe rândul de sus

Și?

Eu mai fusesem în Brazilia cu naționala. Din lotul lui Poli, doar eu și Dembroschi văzusem țara lui Pele. Pentru ceilalți, era ceva cu totul și cu totul deosebit.

Nu puteau să plece ceilalți, fără dumneavoastră? Era vreo clauză că pică turneul dacă nu vine și Liță Dumitru?

Habar n-am. Cert e că, dacă n-am vrut eu, nu s-a mai plecat deloc. Iar asta a inflamat vestiarul. Păltinișanu, care era mâna dreaptă a lui Jackie, Moise și ceilalți veterani au început să se plângă de mine. Și atunci, ca să calmeze spiritele, Jackie a venit la mine și mi-a zis: "Îmi pare rău, trebuie să renunț la tine. Nu pot să-mi pun în cap tot lotul din cauza ta". Și astfel s-a încheiat aventura mea la Timișoara.

Comparația cu "greii" Dobrin, Balaci, Hagi

Spuneați că Jackie Ionescu a zis un adevăr când v-a considerat cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor. Ce credeți că aveați în plus față de rivalii tradiționali Dobrin, Balaci, Hagi?

Dumitru juca ambele faze la fel de bine. A fost unic. Hagi, da, un jucător genial. Când ataca, era cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Partea defensivă, aproape zero. Așa că Hagi e jumătate genial și jumătate mare. Liță Dumitru a fost complet, genial pe ambele faze! Jackie Ionescu, pentru iAMsport.ro, pe 1 iunie 2024

Păi, să-i luăm pe rând. Dragul de Gicu, Dumnezeu să-l odihneasă!, era genial cu mingea la picior. Însă cât am mai alergat eu ca să-i asigur spatele, să facă el ce voia pe faza ofensivă... Ilie Balaci, la fel. Este un băiat admirabil, mă rog, a fost, nu mă pot obișnuit cu gândul că s-a prăpădit și el. Faza defensivă nu o făcea aproape deloc.

Gică Hagi a mărturisit în nenumărate rânduri că ați fost idolul lui în copilărie.

Da, mi-a spus și mie că aprecia la mine faptul că făceam ambele faze la fel de bine.

Lucru care Gică nu prea l-a făcut.

L-a făcut oarecum, dar pe final de carieră la Galatasaray. Tot el mi-a dezvăluit o discuție pe care a avut-o cu Cruyff, discuție care l-a făcut să vadă un pic altfel fotbalul.

Puteți să ne-o povestiți și nouă?

Când au lucrat împreună la Barcelona, marele Johan i-a zis: "Gică, ofensiv ești senzațional! Dar când pierzi mingea cine vrei să alerge ca s-o recupereze, eu?!".

1973 și 1975
sunt anii în care Dumitru a fost declarat "Cel mai bun fotbalist din România"

Deci marele atu al lui Liță Dumitru în comparația eternă cu Dobrin, Balaci și Hagi este că el a făcut ambele faze ale jocului la fel de bine, nu?

Cam așa ceva. Plus că eu loveam perfect mingea cu ambele picioare. Aveam și șut bun, executam bine și fazele fixe. Mă rog, nu mă mai laud singur, ajunge.

La final, dați-ne un pont: cine câștigă Euro 2024? Cu precizarea că dialogul nostru se poartă înaintea disputării semifinalelor Spania - Franța și Olanda - Anglia.

Sper că Spania. Așa cum am mai spus-o, e singura mare națională care și-a onorat blazonul la acest turneu final.

Trecerea anilor nu a afectat calitatea tehnică a fotbalistului Dumitru

CV Ion "Liță" Dumitru
# S-a născut pe 2 ianuarie 1950, în comuna Roșu (Ilfov)
# Ca junior, a fost legitimat la Confecția București (1963-'64) și la Rapid ('64-'67)
# Ca senior, a evoluat pe postul de mijlocaș central la echipele: Rapid ('68-'72, '86-'88), Steaua ('72-'80), Poli Timișoara ('80-'82, '84-'85), U Craiova ('83), CFR Timișoara ('83-'84)
# Meciuri / goluri în Divizia A: 442 / 64
# Meciuri / goluri în Cupa României: 51 / 13
# Meciuri / goluri în naționala de seniori: 50 / 10
# Meciuri / goluri în cupele europene: 26 / 2
# Ca antrenor a pregătit mai multe formații, unele în mai multe mandate: CFR Timișoara, UM Timișoara, Poli Timișoara, Rapid, Progresul, Jiul Petroșani, Rocar, Poli Iași, Callatis Mangalia, Concordia Chiajna, Steaua II


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
Gică Popescu a ales ce fundași au fost peste el. Cum s-a comparat cu Nesta, Terry sau Van Dijk: ”Niciodată nu am avut complexe”
Gică Popescu a ales ce fundași au fost peste el. Cum s-a comparat cu Nesta, Terry sau Van Dijk: ”Niciodată nu am avut complexe”
Gică Popescu a ales ce fundași au fost peste el. Cum s-a comparat cu Nesta, Terry sau Van Dijk: ”Niciodată nu am avut complexe”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
”Decanul mi-a dat înainte toate întrebările!”. Cum terminau facultatea marii fotbaliști ai României înainte de '89
”Decanul mi-a dat înainte toate întrebările!”. Cum terminau facultatea marii fotbaliști ai României înainte de '89
”Decanul mi-a dat înainte toate întrebările!”. Cum terminau facultatea marii fotbaliști ai României înainte de '89
CSN „Arcul de Triumf” deschide porțile primului Cabinet de medicină sportivă
CSN „Arcul de Triumf” deschide porțile primului Cabinet de medicină sportivă
CSN „Arcul de Triumf” deschide porțile primului Cabinet de medicină sportivă

Cele mai citite

Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
Diverse  |  19 Iulie 2024, 10:03
1.
Cum arată Ioan Niculae la 70 de ani. Are probleme grave după ce amanta l-a trădat ”pentru 10 milioane € cash”
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
Special  |  20 Iulie 2024, 09:48
2.
Gică Popescu a lămurit zvonurile provocate de relația dintre Gică Craioveanu și fosta lui iubită: ”Cea mai mare minciună”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
Special  |  18 Iulie 2024, 19:08
3.
George Copos nu se dezminte nici în închisoare. Cum încerca fostul patron al Rapidului să ”fure” din pastele lui Gică Popescu: ”George, de ce sari peste mijlocași?”
RECALCULARE Ce se întâmplă cu 1.000.000 de pensii începând de luni? Șeful Casei de Pensii anunță
RECALCULARE Ce se întâmplă cu 1.000.000 de pensii începând de luni? Șeful Casei de Pensii anunță
RECALCULARE Ce se întâmplă cu 1.000.000 de pensii începând de luni? Șeful Casei de Pensii anunță
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
ACUZAȚII Pensionarii vor da bani înapoi după recalcularea pensiei. Cum răspunde ministrul Muncii?
VIDEO Cum a ajuns un Boeing al lui Ceaușescu să alimenteze armata SUA? Unde a dispărut al doilea?
VIDEO Cum a ajuns un Boeing al lui Ceaușescu să alimenteze armata SUA? Unde a dispărut al doilea?
VIDEO Cum a ajuns un Boeing al lui Ceaușescu să alimenteze armata SUA? Unde a dispărut al doilea?
Știri de ultimă oră din sport
Șeful Petrolului dezvăluie care este situația financiară a ploieștenilor și discuțiile cu Mehmet Topal: "Nu i-am ascuns nimic, pentru că riscam!"
exclusiv Șeful Petrolului dezvăluie care este situația financiară a ploieștenilor și discuțiile cu Mehmet Topal: "Nu i-am ascuns nimic, pentru că riscam!"
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 15:48
Șeful Petrolului dezvăluie care este situația financiară a ploieștenilor și discuțiile cu Mehmet Topal: "Nu i-am ascuns nimic, pentru că riscam!"
Șumudică a dat verdictul despre parcursul lui Neil Lennon la Rapid. Cum va fi văzut noul antrenor de către suporteri după Rapid - CFR Cluj
Șumudică a dat verdictul despre parcursul lui Neil Lennon la Rapid. Cum va fi văzut noul antrenor de către suporteri după Rapid - CFR Cluj
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 15:42
Șumudică a dat verdictul despre parcursul lui Neil Lennon la Rapid. Cum va fi văzut noul antrenor de către suporteri după Rapid - CFR Cluj
Neil Lennon a confirmat următorul transfer al Rapidului: ”Va aduce calitate lotului”
Neil Lennon a confirmat următorul transfer al Rapidului: ”Va aduce calitate lotului”
Fotbal   |  21 Iulie 2024, 15:15
Neil Lennon a confirmat următorul transfer al Rapidului: ”Va aduce calitate lotului”
Fotbalistul Universității Craiova, considerat ”cel mai bun jucător din România din ultimii 10 ani”
Fotbalistul Universității Craiova, considerat ”cel mai bun jucător din România din ultimii 10 ani”
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 14:46
Fotbalistul Universității Craiova, considerat ”cel mai bun jucător din România din ultimii 10 ani”
Fără titlu din 2003 în România, Rapid ar avea o singură contracandidată dacă ar juca în Scoția, conform lui Neil Lennon: ”Cu bugetul lor...”
video Fără titlu din 2003 în România, Rapid ar avea o singură contracandidată dacă ar juca în Scoția, conform lui Neil Lennon: ”Cu bugetul lor...”
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 14:28
Fără titlu din 2003 în România, Rapid ar avea o singură contracandidată dacă ar juca în Scoția, conform lui Neil Lennon: ”Cu bugetul lor...”
Kevin De Bruyne, aproape de plecarea de la Manchester City!
Kevin De Bruyne, aproape de plecarea de la Manchester City!
Premier League   |  21 Iulie 2024, 13:55
Kevin De Bruyne, aproape de plecarea de la Manchester City!
Ce lovitură a încercat Gigi Becali! Jucătorul care a impresionat la CFR Cluj, dorit de FCSB
Ce lovitură a încercat Gigi Becali! Jucătorul care a impresionat la CFR Cluj, dorit de FCSB
SuperLiga   |  21 Iulie 2024, 13:38
Ce lovitură a încercat Gigi Becali! Jucătorul care a impresionat la CFR Cluj, dorit de FCSB
Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Special   |  21 Iulie 2024, 13:37
Hagi, Dobrin, Balaci și Mutu, în TOP 5 făcut de Gică Popescu. Cine ocupă primul loc
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
exclusiv Șeful Petrolului dezvăluie care este situația financiară a ploieștenilor și discuțiile cu Mehmet Topal: "Nu i-am ascuns...
SuperLiga   |  15:48
Șeful Petrolului dezvăluie care este situația financiară a ploieștenilor și discuțiile cu Mehmet Topal: "Nu i-am ascuns nimic, pentru că riscam!"
Șumudică a dat verdictul despre parcursul lui Neil Lennon la Rapid. Cum va fi văzut noul antrenor de către suporteri după...
SuperLiga   |  15:42
Șumudică a dat verdictul despre parcursul lui Neil Lennon la Rapid. Cum va fi văzut noul antrenor de către suporteri după Rapid - CFR Cluj
Ce transferuri pregătește CFR Cluj după egalul cu Rapid + "Adevărul" despre aducerea lui Louis Munteanu
SuperLiga   |  15:32
Ce transferuri pregătește CFR Cluj după egalul cu Rapid + "Adevărul" despre aducerea lui Louis Munteanu
exclusiv Se naște o nouă forță în România? Milionarul care e gata să devină acționar majoritar la un club de tradiție
Liga 2   |  15:19
Se naște o nouă forță în România? Milionarul care e gata să devină acționar majoritar la un club de tradiție
Neil Lennon a confirmat următorul transfer al Rapidului: ”Va aduce calitate lotului”
Fotbal   |  15:15
Neil Lennon a confirmat următorul transfer al Rapidului: ”Va aduce calitate lotului”
Fotbalistul Universității Craiova, considerat ”cel mai bun jucător din România din ultimii 10 ani”
SuperLiga   |  14:46
Fotbalistul Universității Craiova, considerat ”cel mai bun jucător din România din ultimii 10 ani”
video Fără titlu din 2003 în România, Rapid ar avea o singură contracandidată dacă ar juca în Scoția, conform lui Neil Lennon: ”Cu...
SuperLiga   |  14:28
Fără titlu din 2003 în România, Rapid ar avea o singură contracandidată dacă ar juca în Scoția, conform lui Neil Lennon: ”Cu bugetul lor...”
Kevin De Bruyne, aproape de plecarea de la Manchester City!
Premier League   |  13:55
Kevin De Bruyne, aproape de plecarea de la Manchester City!
Rezultate / Clasamente