exclusiv Ionuț Popa, președintele CS Dinamo, interviu-eveniment: ”În 2024 am depășit așteptările, dar 2028 va fi o surpriză pentru sportul românesc”
Andrei Mazurchievici , Felix Iacob (foto/video) | Publicat: 25.12.2024 08:26 | Actualizat: 25.12.2024 18:03
Într-un context marcat de provocări economice și schimbări legislative, CS Dinamo rămâne unul dintre pilonii sportului românesc, un simbol al performanței și al tradiției.
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru iAMsport.ro, președintele clublui, Ionuț Popa (36 de ani), a oferit o perspectivă detaliată asupra realizărilor și provocărilor întâmpinate de clubul pe care îl conduce.
În cadrul discuției purtate în biroul său din cadrul Complexului Sportiv Dinamo, Ionuț Popa a abordat diferite subiecte, pornind de la bilanțul anului 2024 și performanțele la Jocurile Olimpice de la Paris, până la planurile ambițioase pentru ciclul olimpic următor și strategiile de modernizare a infrastructurii sau cum i-a convins pe Nadia Comăneci și Ionuț Lupescu să se alăture proiectului pe care îl conduce.
Totodată, Ionuț Popa i-a răspuns și fostului ministru al Tineretului și Sportului, Eduard-Carol Novak, care a cerut desființarea cluburilor departamentale, precum Steaua, Dinamo sau Rapid.
Totodată, el a discutat și despre gestionarea unui buget complex, despre importanța infrastructurii pentru dezvoltarea sportului de masă și de performanță, dar și despre nevoia unei politici naționale bine conturate, care să susțină atât sportul juvenil, cât și cel de elită.
Surprinzător, poate, pentru majoritatea pasionaților de sport, în cadrul interviului veți descoperi o viziune clară și o filozofie axată pe inovație și continuitate, care oferă o imagine completă a ceea ce înseamnă conducerea unui club de talia lui Dinamo.
Bilanțul de final de an
Domnule Popa, cum a fost anul 2024 pentru club, comparativ cu așteptările? Cum evaluați rezultatele obținute de Dinamo în competițiile internaționale din 2024? Sunt acestea în linie cu obiectivele stabilite la începutul anului?
Ionuț Popa: 2024 a fost un an special, având în vedere că au fost Jocurile Olimpice de la Paris, o sărbătoare a sportului mondial. Din punct de vedere al rezultatelor, vorbind exclusiv pe statistică, am egalat rezultatele ce datau din urmă cu 20 de ani de la Atena 2004, ceea ce înseamnă un progres, că am reușit să ne îndeplinim obiectivele. Suntem peste obiective. Noi aproximam undeva la trei medalii, dar am luat șapte. Toată munca din ciclul olimpic atipic, care a fost mai scurt cu un an, având în vedere pandemia și decalarea JO de la Tokyo. Per total, sunt mulțumit de activitate, dar cred că este loc de mai bine.
Cred că pentru Los Angeles am putea să sporim numărul de medalii și de performanță.
Fix aceasta era următoarea întrebare. Ce așteptări aveți pentru următorul ciclu olimpic?
Ionuț Popa: Am învățat foarte multe din perioada aceasta de efort conjugat, cu pandemie, cu specialiști, am avut și un tranzit normal, pentru că am venit la conducerea clubului în 2020 și am avut o filozofie relativ nouă, nu pot să spun că nu rezonam cu cea a lui George Cosac, chiar suntem foarte apropiați și doi ani a stat lângă mine pentru a reuși să înțeleg o parte dintre proiectele dumnealui din trecut, de a continua o parte, iar pe altele de a le modifica pe parcurs conform noilor cerințe și a fost un ciclu olimpic mai agitat și nu am apucat să ne punem amprenta din toate punctele de vedere, dar pentru 2028, mai ales după cooptarea lui Ionuț Lupescu, care este un simbol al dinamovismului, al Nadiei Comăneci, care este simbolul României în sportul de înaltă performanță, și mulți alți tehnicieni naționali și internaționali, eu cred că 2028 va fi o surpriză pentru sportul românesc.
Cât de greu v-a fost să-i convingeți pe Ionuț Lupescu și Nadia Comăneci să se alăture clubului Dinamo?
Ionuț Popa: Nu a fost greu, atât timp cât ai obiective clare de performanță și mergi la oameni, le expui proiectul și le spui clar ce îți dorești de la ei, oamenii nu au cum să refuze să sprijine sportul românesc. Cum a spus și Nadia, oricine îmi cere ajutorul, eu îl ofer, doar Dinamo mi l-a cerut, a răspuns foarte clar de ce Dinamo, am fost singurii care i-am căutat, care ne-am dorit să învățăm ceva mai mult și de la oameni care au trecut prin înalta performanță.
Ionuț, pe partea de fotbal este un motor, este foarte activ. Avem ambele terenuri din spate în renovare, am lucrat împreună cu el să reușim să realizăm aceste investiții, iar pe anul viitor ne dorim să facem stadionul Florea Dumitrache, să reușim să facem și tribunele, să le finalizăm și atunci să avem un hub de sport de înaltă performanță, să avem fotbal și rugby pe sinteticul acela mare, astfel încât să putem primi foarte, foarte mulți copii.
Planuri pentru dezvoltarea parcului sportiv Dinamo
Veți pune sintetic pe Florea Dumitrache?
Ionuț Popa: Velodromul va avea 9.000 de metri pătrați de sintetic, cu tribune, Piți Varga deja a fost însămânțat cu iarbă naturală, cu sprijinul domnilor de la Renovatio, care au sponsorizat activitatea de la FC Dinamo, iar pentru la anul avem în plan modernizarea terenului Florea Dumitrache.
Sunteți mulțumit cu bugetul pe care l-ați avut la dispoziție în 2024?
Ionuț Popa: Da, sigur. Este un buget care răspunde cât de cât nevoilor clubului. Ceea ce oamenii nu au înțeles întotdeauna este că noi ducem greul și ținem în viață foarte multe discipline sportive.
Dacă ne-am lua după modelul PSG, care are cinci discipline sportive, dacă nu mă înșel, Benfica Lisabona câteva discipline, am fi mult mai performanți și am reuși să luăm titluri pe linie la patru-cinci discipline și atunci ar fi mult mai ușor, dar noi splituim un buget relativ mic pentru sportul de performanță.
Din ce vedeți acolo, o foarte mare pondere o reprezintă plata salariilor polițiștilor, ale structurilor suport, o altă foarte mare parte o reprezintă mentenanța infrastructurii, utilitățile, reparațiile curente.
Doar la curent plătim undeva la un milion de lei pe lună. Din bugetul acela, 12 milioane se duc pe utilități, dar să spunem 15. Mai departe, vorbim de reparații curente, mai plouă în sală, deja sălile ajung la un termen de 10-15 ani și încep să apară problemele, trebuie să mai faci ceva pe zona de investiții, se mai duc 10-15-20 de milioane. Plățile cu poițiștii, câteva zeci de milioane și ele și mai rămân 20 de milioane pentru 40 de secții.
Ce buget va avea Dinamo în 2025
Cât ați avut buget în 2024?
Ionuț Popa: Am început cu 87 de milioane, la care am avut și o rectificare bugetară pozitivă, pentru medaliile de la Jocurile Olimpice, pentru premiere. Ne apropiem la 100 și puțin de milioane de lei. Sunt niște plăți automate, conform legislației în vigoare. Sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 1447, clubul poate da până la 50%, aplicăm Legea, le plătim oamenilor premierile și se duc banii din buget. La final, opinia publică, cei care nu cunosc în detaliu, pentru că așa este, nu a venit nimeni să le explice că pentru sportul de performanță ai atât, iar cu restul plătești facturi.
Pentru 2025 vă așteptați la un buget similar?
Ionuț Popa: A fost similar cam tot timpul. În funcție de ce proiecte prezentăm, ne mai adaugă, ne mai iau și nu știu ce va fi.
Cât de greu se întreține o bază ca Dinamo?
Ionuț Popa: Foarte greu, foarte greu. Am preluat baza la un nivel de degradare aproape completă. Nu ar fi fost asta cea mai mare problemă, întrucât le rezolvam până la urmă, dar nu aveam documente. Din punct de vedere al documentației, clubul a reușit abia acum, în 2024, să se alinieze din punct de vedere juridic. Când am preluat, pe jumătate de bază exista o asociere cu domnul Nicolae Badea, nu puteai să faci nicio investiție, pentru că dacă doreai să scoți un extras de carte funciară nu puteai, pentru că era grevat de sarcini. Nu puteai să faci nimic, investeai, dar statul spunea că nu poți să investești că erai în asociere. Am scăpat în 2021-2022 și am început să facem expertize să vedem cum sunt evaluate, și abia acum am reușit să aducem baza din punct de vedere juridic, fiscal, la zi, iar acum putem face investiții.
Considerați că este mai bine să fie dărâmate sala de box sau de gimnastică și construite unele noi sau să fie modernizate?
Ionuț Popa: Sunt cuprinse în planurile pentru noul stadion. Tot ce avem pe partea aceea, haltere, box și tir, noi le-am prins în noul stadion și acolo vom dărâma când stadionul va fi gata.
Cum puteți atrage mai mulți sponsori alături de club? Este nevoie de modificarea Legii Sportului, pentru a permite firmelor mari, cu putere financiară, să poată investi mai mult în sport?
Ionuț Popa: Trebuie o politică de performanță care să plece de la Guvern. Trebuie să fie o politică națională, prin care Guvernul României să redirecționeze bani de la orice mic întreprinzător sau multinațională, creându-le niște facilități fiscale. Mă uitam la venicii noștri din Ungaria, naționala feminină de handbal, toate echipele de club au acea casă de pariuri. Și la noi se poate, cum e acel brand de pariuri care apare la mai multe cluburi. La ei este o politică națională, să fie finanțat sectorul juvenil, dezvoltă tineri pe care îi trimit în străinătate, iar echipele pe care le fac ei, sunt subvenționate de autoritățile locale.
La ultimul meci de pe Arcul de Triumf, vorbeam cu niște francezi din Biarritz și ne spuneam că o echipă din Pau are peste 30 de milioane de euro, iar ei nu erau sus, ci pe la mijloc Top14. I-am întrebat de unde vin banii și au spus că majoritatea de la primărie. Am întrebat cum, că la noi e un întreg scandal, că banii vin de la stat, dar la ei programele sunt foarte bine conturate, sunt proiecte făcute de comunitatea locală. Stadionul e făcut pentru comunitate să alerge, iar Primăria oferă bani. Astfel, fac publicitate comunității locale pentru că echipa se dezvoltă.
Așa am văzut și la Nantes Metropole ca sponsor.
Ionuț Popa: Da, ca să poată da bani. Când am auzit chestia asta m-am gândit că oare de ce la noi în România există această ură pentru banii de la stat către cluburi, că nu e normal.
Pentru că lumea crede că se fură, că se sifonează bani.
Ionuț Popa: Probabil că au avut și niște cazuri concrete de au spus chestia asta. Cred că francezii, spaniolii, italienii sunt mult mai preocupați de a scrie proiecte, de a urmări implementarea lor și de a urmări rezultatele. Probabil că la ei sunt date concrete că prin acele UAT-uri pe care îi bagă în rugby, comunitatea e mai fericită, a sporit numărul de practicanți ai sportului și au date concrete, au un barometru local prin care spun că au băgat 30 de milioane de euro, dar au băgat mai puțini bani în sănătate, în medicamente pentru boli grave la o vârstă fragedă și chiar sunt pe plus, pentru că au băgat 30 de milioane, dar au crescut sănătatea comunității.
Dinamo este în mijlocul orașului. Cum puteți atrage mai mult copiii să practice diferite discipline, pornind de la natație, handbal, baschet, orice.
Ionuț Popa: Am avut foarte multe proiecte, inclusiv cu Primăria Sectorului 2, cu mai multe ONG-uri. În momentul de față suntem cam sold-out, fără capacitate pentru copii. Nu mai avem infrastructură. De aceea chiar mă gândeam zilele trecute că nu ar strica să se extindă și Dinamo puțin. Sunt atâtea baze în paragină prin București. Am putea să preluăm o astfel de bază, să băgăm bani și să ne continuăm demersul de aducere a copiilor către sport. Am avut niște proiecte foarte bune.
Cum vedeți rolul lui Dinamo de promovare a sportului românesc pe plan național și internațional?
Ionuț Popa: Cred că este principalul pilon al sportului, este un reper istoric al sportului românesc și cred că legislația trebuie armonizată în așa fel încât să stabilească foarte clar care trebuie să fie rolul clubului departamental, pentru a nu mai exista voci care să spună că ar trebui desființate, dar îl înțeleg pe acel domn că era în campanie electorală și trebuia să spună lucruri populiste.
Ați văzut, criterii de naționalitate pentru a juca sportivii, aia cu 40% sportivi români. Ați văzut că toți antrenorii care vin în România spun că este cea mai mare greșeală a sportului, pentru că îl îngropăm prin aceste metode, pentru că sportivul român trebuie să joace pe criterii de calitate și valoare. Nu putem să îl ajutăm tot noi ca stat să joace. De ce să-l ajut? Hai să-l ajut să îl formez, să fac academie ultra-performante, să fac infrastructură.
Noi nu găsim săli, Vă dați seama dacă am găsi încă 50 de săli în plus de handbal, erau încă 30.000 de practicanți de handbal și atunci baza era mai mare, aria de selecție era mai mare și poate aveam handbal. De ce nu ne gândim că poate infrastructura e o problemă în sport și faptul că nu joacă românii. Câți legitimați ai la handbal? Câteva mii. Câți ai în Spania? Te sperii dacă afli sau în Ungaria. Cred că trebuie să începem cu infrastructura. 20 de săli sunt goale, cum le umplem? Avem 100.000 de practicanți, nu scoatem un sportiv și atunci să punem regula. Noi începem cu ultima regulă, dar noi nu avem săli. Nu mai avem locuri în curte ca să aducem copii noi.
Răspuns pentru Novak
Aveți posibilitatea de a închiria de la școli săli?
Ionuț Popa: Avem și închiriate, dar nu rezistăm. Avem în mai multe sectoare ale Capitalei, ne-am dezvoltat, dar era mult mai bine să fie concentrate aici, în sectorul 2. Avem cel mai bun centru de copii și juniori de volei feminin din România. Producem și cred că 80% din echipa națională a trecut pe la Dinamo la juniorat. Unde sunt fetele în top european sau mondial. Nu cred că suntem în Top15 mondial la fete.
Ce secții mai pot crește? Aveți fotbalul, aveți handbalul, baschetul, voleiul când vor reveni în top?
Ionuț Popa: Da, avem natația, campioni la rugby, polo. La volei suntem pe primul loc atât la fete, cât și la băieți, după terminarea turului. Cred că reușim la băieți să luăm titlul, am un feeling.
Și la baschet?
Ionuț Popa: La baschet e un proces mai greu, pentru că am încercat să rezolvăm ani de-a lungul anilor o chimie, pentru că aduceam antrenor bun, nu aveam manager, aduceam manager, nu aveam antrenor. Acum e o chimie și echipa începe să joace un baschet așa cum ne doream.
Spuneați de domnul Novak și de campania electorală. Cum vedeți ce a declarat? Sunt bune cluburile departamentale?
Ionuț Popa: Eu când am venit la Dinamo, nu am venit de pe o funcție inferioară sau nu am fost salvat, m-a adus cineva ca să câștig bani. Din contră, am pierdut salarial. Eu sunt ofițer de carieră, cu asta m-am ocupat de la 18 ani. Am făcut toate școlile, toate cursurile, toate în zona Academiei de Poliție. Eu am fost ofițer specialist, ofițer de comandă, am avut funcții de comandă în mai multe structuri. Am fost în mai multe domenii și aveam capacitatea să vin, pentru că asta a și fost unul dintre motivele pentru care am ajuns aici, să vin, să fac o analiză și să spun cum mi se pare.
Mi se pare că aceste cluburi departamentale, cu o legislație solidă, cu o legislație fiscală solidă, ar putea să schimbe imaginea sportului românesc.
Și cine vă poate ajuta cu această legislație solidă?
Ionuț Popa: În acest moment, domnul ministru al Afacerilor Interne, este preocupat să modernizăm infrastructura și, împreună cu domnul Lupescu, ne ocupăm anul viitor să încercăm să armonizăm și această legislație, astfel încât să fie foarte clar pentru orice cetățean care este rolul unui club departamental, până unde poate merge, până unde poate să se dezvolte. Păi, nu ai cum să le înlocuiești, că îi mai aud că să desființeze cluburile departamentale. Ok, ne punem la masă toți și agreăm ce spun domnii. Ce punem în schimb mâine? Mâine acest club se închide, aici se mută membrii unei instituții a MAI, cine se ocupă de sport, ce se întâmplă cu acești 600 de sportivi profesioniști, unde merg?
Privatizăm cluburile.
Ionuț Popa: Ok. Privatizarea e un alt punct bun. Eu, personal, pentru fiecare secție, aș înființa o societate, statul român să fie acționar majoritar cu 51%, celelalte 49% să le dau unui asociat. Vine un pasionat de polo, pune 300.000 de euro pe an și echipa să se numească Dinamo X. Super, îl așteptăm. Eu, atunci, mă ocup de infrastructură la greu, să am bazin, să am tot, iar omul acela se ocupă de transferuri, de străini și dacă sună cineva că avem străini la Dinamo, îi spun că îmi pare rău, că străinul vine de la privat.
Atât timp, cât nu vii cu o strategie, cu un master plan, anul 2025, secția nu știu care va înființa o societate și va încerca un model, va crea un proiect pilot. Facem un proiect pilot, vedem cum merge, îl lăsăm să meargă, în 2028 ne vedem toți la masă și evaluăm cum merge. Beton, toate celelalte secții, după proiectul pilot și atunci departamentalele vor fi semi-departamentale. Dar, să vii doar să faci afirmații, eu nu sunt omul care să vorbesc fără nimic în spate. Aș veni cu studii. E ca și cum te duci la medic, se uită la tine și îți spune că ești bolnav, că nu mai ai nicio șansă, trebuie să pleci acasă și să îți iei adio.
Aceeași gândire ca a dumneavoastră o au și colegii de la Steaua, Rapid, cluburile universitare?
Ionuț Popa: Da, sigur. Avem discuții. Și noi ne întrebăm de ce nu suntem chemați la o masă cu cei care sunt contrar opiniei noastre să nu ni se spună chestii de campanie, că trebuie să dispărem noi, că mâncăm banii statului, iar banii ăia ar putea să meargă în altă parte. Să ni se spună concret cu ce înlocuim această clădire, ce facem de mâine pentru sportul românesc? Principalul pilon, organism, care să vină să spună, despre sportul românesc este COSR. Îi întrebăm pe ei dacă sunt bune departamentalele. Dacă spune nu, să facă un plan COSR cum înlocuim departamentalele. Eu, dacă eram prim-ministru, aveți o lună de zile să îmi aduceți un plan și implementare pe trei-patru ani, să înlocuim. Nu ai cum, pentru că clubul ăsta e născut în 1948 să facă asta. El de 76 de ani face asta și nu poți să vii mâine cu unul care să facă mai bine ce face ăsta de 76 de ani. Istoria, noi nu mai avem locuri să punem cupele, să o înlocuiești că vrea X sau Y. Sunt niște inepții pe care le auzim zi de zi.
Clubul este foarte bine ancorat și în dezvoltarea cadrelor MAI. Lucrăm pe partea de pregătire fizică, am fost evaluatori la admiterea de la Academia de Poliție, când a fost cu pandemia, au fost scoși în stradă. Ei sunt din ce în ce mai pregătiți. Am reușit să creăm un grup profesionist care a reușit să și dezvolte această bază.
Când va fi gata noul stadion
Cum va fi să vedeți în fiecare zi cum crește stadionul?
Ionuț Popa: Pentru mine important a fost să văd să semnez contractul. Cum crește, asta va vedea tot poporul. A fost foarte multă birocrație blocată, multă birocrație de care nimeni nu îi dădea de cap. În fiecare zi aveam un impediment, o conductă apărea, ieșea alta. Apoi, ba, stai că se dărâmă spitalul, ba că trebuie heliport, încât nu vedeam luminița de la capătul tunelului, până când am decis să nu ne oprim până nu avem toate actele, mergem din om în om, până îi convingem că trebuie să iasă. Dacă șefii din MAI doreau să mai tergiverseze, o făceau, dar s-a tras pe toate căile de la Guvern în jos, pentru că subiectul acesta începuse să îi plictisească pe oameni. Chiar nu suntem în stare să facem un stadion?!
Credeți că după modernizarea bazei va fi o emulație și mai mulți copii vor veni către sport?
Ionuț Popa: Sigur, ăsta este și scopul lui Ionuț Lupescu și Nadiei Comăneci să creeze din Dinamo, până în 2028, un hub sportiv de ultimă generație, de cinci stele. Suntem singurii cu autobuz, tramvai, metrou și mersul pe jos, pentru că suntem în proximitatea multor blocuri.
Pistă de atletism va fi în complex?
Ionuț Popa: Underground, sub stadion, dar nu va fi omologată pentru concursuri. Va fi pistă din tartan, doar longitudinală pentru încălzire.
Aveți programe pentru copii sau zonele defavorizate?
Ionuț Popa: Avem un parteneriat cu o companie de medicamente. Domnul Popovici s-a ocupat, avem la natație și vin copii. Cu celelalte sporturi avem prin DGASPC, prin Primărie. Copiii se țin de treabă, dar voința nu pleacă neapărat de la copii. Dacă sunt cadre în acea instituție care se implică, atunci e plin aici.
Care sunt cele mai grave probleme administrative cu care vă confruntați?
Ionuț Popa: Infrastructura învechită. În fiecare zi se sparge o țeavă, în fiecare zi curge apă pe undeva și alergăm cu puținii oameni pe care îi avem, din loc în loc. În loc să stăm să construim, alergăm să punem petice.
Cum gestionați tranziția către modernizare și digitalizare? Ați implementat sau doriți să implementați tehnologii noi în administrarea clubului sau antrenamentele sportivilor?
Ionuț Popa: Da. Fiecare secție în parte și-a achiziționat softurile necesare și care sunt în tendințe acum, chestii de monitorizare a performanței. Fiecare s-a gospodărit și au cele mai noi tendințe de digitalizare, prin intermediul sportului, iar din punct de vedere al clubului, ce am reușit și sperăm să producem și efecte, am înființat un Birou de Implementare Proiecte, deja avem un proiect de digitalizare la care suntem parte, o să mai intrăm în altul, sperăm la îcenputul anului, cu Autoritatea pentru Protecția persoanelor cu dizabilități și vrem să creăm mai multe facilități pentru persoanele cu dizabilități, acele rampe de coborâre în apă a persoanelor invalide, rampe de urcare automate multiple, nu să împingă careva. Încercăm să modernizăm și partea asta pentru a ataca și sporturile paralimpice.
Unde se oprește Dinamo în Liga Campionilor la handbal masculin?
Ionuț Popa: Sunt sigur că vom avea meci decisiv pentru Final4, că ajungem în sferturi și vom avea meci decisiv.
Aceste fluctuații de formă, câștigat cu Sporting acasă la scor, apoi pierdut în deplasare, cu PSG când zici că acum îi bateți, pierdeți iar, cum le puteți depăși?
Ionuț Popa: A fost o problemă, pentru că echipa a mers foarte bine, avea încredere în ea, găsisem o formulă de joc și a intervenit pauza pentru echipa națională. Două săptămâni au plecat toți, s-au întors vreo trei accidentați, unul cu degetul fisurat. Foarte mulți nu știu dedesubturile echipei. Au început frustrurările, mici animozități și cred că se vor rezolva cu această pauză, merg toți la naționale, la Euro.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.