Legătura misterioasă dintre Mircea Lucescu, Prințesa Diana, Nicolae Ceaușescu și Inter Milano
Adrian Florea | Publicat: 04.09.2024 16:15 | Actualizat: 04.09.2024 19:31
Mircea Lucescu se întoarce oficial pe banca naționalei vineri seara, când e programat primul meci din Liga Națiunilor, grupa C2: Kosovo - România (21:45, în direct pe Antena 1 și livetext pe iAMsport.ro).
Il Luce a mai trăit emoții similare în urmă cu 43 de ani, când prelua destinele primei reprezentative după ce cuplul Valentin Stănescu - Ștefan Covaci ratase ocazia de a ne califica la turneul final al Mondialului din 1982.
Prima partidă pentru tânărul selecționer (36 de ani) a fost pe 11 noiembrie '81, la Berna. A remizat alb contra Elveției, care ne bătuse la București cu o lună înainte, iar cronicile vremii susțin că am fi meritat victoria. Asta deși Lucescu a avut curajul de a debuta nu mai puțin de 5 fotbaliști: Rednic, Andone, Iorgulescu, Nelu Stănescu și Gabor! Iar Klein era doar la a doua selecție.
Echipa României la 0-0 cu Elveția, din noiembrie 1981: Dumitru Moraru (Dinamo) - Mircea Rednic (Corvinul), Gino Iorgulescu (Sportul), Costică Ștefănescu (U Craiova), Nelu Stănescu (Dinamo) - Aurel Țicleanu (U Craiova) / 82' Ioan Andone (Corvinul), Ionel Augustin (Dinamo), Ilie Balaci (U Craiova), Michael Klein (Corvinul) - Romulus Gabor (Corvinul), Mircea Sandu (Sportul) / 90' Ladislau Bölöni (ASA Tg. Mureș)
Românii sunt fotbaliști buni din punct de vedere tehnic, au mult instinct al jocului și sunt foarte, foarte tari când e vorba despre menținerea balonului. Un compliment special și noului antrenor, Mircea Lucescu. El a știut ca prin ambiție să facă din această echipă mult întinerită o formație de luat în seamă Günter Netzer, ex-internațional german, după Elveția - România 0-0
Dar cum arăta România acelor ani? Cum arăta fotbalul nostru? Cum arăta lumea?
Ceaușescu băgase România în faliment. La propriu!
În noiembrie '81, țara noastră a intrat în incapacitate de plată, după ce acumulase datorii externe în valoare de 11,4 miliarde de dolari. O sumă colosală pentru acele vremuri.
În primăvara lui '82, după negocieri dure cu Fondul Monetar Internațional și cu Banca Mondială, Nicolae Ceaușescu obține o păsuire de 18 luni pentru achitarea unei tranșe de 4 miliarde de dolari.
Ulterior, șeful statului se ambiționează să plătească înainte de termen toate datoriile. Lucru care se și întâmplă în martie 1989, însă cu sacrificii enorme din partea populației, obligată să trăiască în frig și întuneric și să se hrănească pe cartelă.
Dinamo tocmai eliminase marele Inter Milano. Care Inter îi transmitea apoi succes lui Lucescu
În ciuda situației generale catastrofale din țară, fotbalul autohton traversa momente favorabile. Sigur, naționala nu izbutise să ajungă la Mondialul spaniol, dar era și greu să mergi mai departe dintr-o grupă cu Anglia, Ungaria, Elveția și Norvegia.
La nivelul echipelor de club, situația era ceva mai bună. În Cupa Campionilor, Universitatea Craiova trece de grecii de la Olympiacos Pireu și de danezii de la FC Copenhaga, urmând a fi stopată în "sferturi" doar de puternica Bayern Munchen (0-2, 1-1).
În Cupa UEFA, Argeșul elimină pe Apoel Nicosia și se înclină în fața scoțienilor de la Aberdeen, antrenați de Alex Ferguson, în vreme ce Dinamo obține una din marile victorii europene.
După 3-0 și 1-2 cu Levski Sofia, în calea "câinilor" a ieșit gigantul Inter Milano. În formația lombardă străluceau Bergomi și Beppe Baresi, Oriali și Beccalossi, Prohaska și Altobelli. Însă nici Dinamo n-avea trupă rea. Dimpotrivă.
La capătul unei "duble" epice, 1-1 la Milano și 3-2 în "Groapă", Dinu, Dragnea, Augustin, Dudu Georgescu, Orac și ceilalți dinamoviști reușeau o calificare cu adevărat istorică. Iar returul a fost pe 4 noiembrie, cu numai o săptămână înaintea debutului lui Lucescu la Berna.
Interesant e că, în dimineața meciului din Elveția, Il Luce a primit pe fax un mesaj de încurajare chiar de la Inter și de la bunul său prieten Sandro Mazzola. Iată textul mesajului, conform ziarului "Sportul" din 14 noiembrie '81: "Carissimo amico, a nome nostro, di Sandro Mazzola e di tutto il FC Internazionale Milano, ti auguriamo un grande successo per la partita di oggi! Cari saluti".
Alte evenimente importante la nivel planetar petrecute în 1981
# În ianuarie, Grecia intră în Comunitatea (Uniunea) Europeană.
# Tot în ianuarie, Ronald Reagan devine cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite. În martie, Reagan este împușcat și rănit grav, la Washington, de un bărbat cu probleme psihice.
# În aprilie, URSS acceptă să treacă la ora de vară. România acceptase alternanța oră de iarnă / oră de vară încă din 1917.
# Tot în aprilie, NASA lansează prima navetă spațială, Columbia.
# În mai, Bob Marley moare la numai 36 de ani.
# Tot în mai, Dumitru Prunariu devine primul cosmonaut român care a zburat în spațiu.
# În iunie, au fost descoperite primele cazuri de SIDA.
# În iulie, peste 700 de milioane de telespectatori au urmărit ceremonia căsătoriei dintre Prințul Charles și Diana Spencer, care a avut loc la Catedrala Sf. Pavel din Londra.
# În august, se lansează postul MTV.
# Tot în august, Mark David Chapman, cel care îl ucisese pe John Lennon, este condamnat la 20 de ani de închisoare.
# În septembrie, John McEnroe l-a învins în finala US Open pe Björn Borg, scor 4-6, 6-2, 6-4, 6-3. Respectiva partidă a fost ultima de Grand Slam din cariera suedezului.
# În octombrie, este înființată trupa de heavy-metal Metallica.
# În noiembrie, Biserica Anglicană este prima de rit creștin care acceptă ca femeile să dețină funcții în ierarhia ecleziastică.
# În decembrie, legendarul Muhammad Ali, ajuns la aproape 40 de ani, dispută ultimul meci din carieră. Pierde în fața lui Trevor Berbick.
Capodoperă pentru Euro, dramă pentru Mondial
În precedentul mandat ca selecționer, Lucescu a stat pe banca naționalei de 58 de ori. A obținut 24 de victorii și 19 remize, iar 15 partide le-a pierdut.
Cel mai important succes a fost cel cu Italia (1-0), campioană mondială en titre, în preliminariile Euro 1984. De altfel, campania pentru turneul final din Franța a fost masteratul în antrenorat pe care Il Luce l-a obținut la nici 40 de ani.
În grupă cu Italia, Cehoslovacia, Suedia și Cipru, România a terminat prima și a mers la Europeanul de la Paris, unde s-au calificat numai 7 țări de pe continent. Nici acolo nu s-a făcut de râs, o remiză (1-1 cu Spania) și două eșecuri la limită (1-2 cu RFG, 0-1 cu Portugalia), dar senzația a fost că acea generație excepțională ar fi putut face mai mult.
În următoarea campanie, pentru CM 1986, tricolorii au ratat Mexicul, decisivă fiind înfrângerea dramatică de acasă cu Irlanda de Nord (0-1). În toamna lui '86, Mircea Lucescu a fost demis după 4-0 cu Austria, meci în care a împărțit banca tehnică cu Emeric Ienei.
Top 5 victorii ale tricolorilor cu Mircea Lucescu selecționer
1. România - Italia 1-0, prelim. CE '84
2. Suedia - România 0-1, prelim. CE '84
3. România - Suedia 2-0, prelim. CE '84
4. Portugalia - România 2-3, amical '85
5. România - Turcia 3-0, prelim. CM '86
* Tot la capitolul rezultate pozitive pot fi încadrate și remizele cu: Italia (0-0, în prelim. CE '84), Spania (1-1, la CE '84) și Anglia (0-0 și 1-1, ambele în prelim. CM '86)
Top 5 eșecuri ale tricolorilor cu Mircea Lucescu selecționer
1. România - Irlanda de Nord 0-1, prelim. CM. '86
2. Irlanda de Nord - România 3-2, prelim. CM '86
3. România - Cehoslovacia 0-1, prelim. CE '84
4. Țara Galilor - România 5-0, amical '83
5. Scoția - România 3-0, amical '86
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.