Analiza sezonului regular. FCSB și Rapid în pole-position în lupta pentru titlu, Cine este echipa care a regresat cel mai mult și ce contraperformață a reușit Universitatea Craiova
Alex Voicu | Publicat: 12.03.2024 13:19 | Actualizat: 12.03.2024 20:43
S-a încheiat sezonul regular 2023-2024, al nouălea de când a fost introdus sistemul play-off - play-out. Au fost 30 de etape cu de toate: multă intrigă, meciuri spectaculoase, nelipsitele greșeli de arbitraj, dar și foarte multe goluri de pus în ramă. iAMsport.ro își oferă o anliză completă a celor petrecute în SuperLIgă până în acest moment. Vezi cine a impresionat și cine nu a primit notă de trecere.
În ciuda unor perioade mai slabe ale echipelor din fruntea clasamentului, finalul nu a adus nicio surpriză: aceleași grupări care au jucat anul trecut în play-off vor lupta și acum pentru locurile de pe podium, chiar dacă bătălia pentru o clasare în primele șase a fost mai aprigă ca niciodată. Nou-promovatele au avut parcursuri total diferite, dar până la urmă au terminat sezonul regular foarte aproape una de alta.
Plusuri | FCSB și Rapid, favorite în lupta la titlu
- FCSB. Prestația din ultimul meci nu poate șterge cu buretele impresia bună pe care a lăsat-o vicecampioana în acest sezon. Echipa antrenată de Elias Charalambous se află pe primul loc de la începutul lunii octombrie și per total a condus clasamentul SuperLigii în 26 din cele 30 de runde. FCSB are cea mai bună apărare (28 de goluri primite), al treilea atac din campionat (53 de goluri marcate) și dă primii doi golgheteri ai sezonului: Olaru și Coman, fiecare cu câte 14 reușite.
Formația patronată de Gigi Becali a arătat constanță și maturitate, elemente ce au făcut pe mulți să spună că, în sfârșit, este anul când titlul merge în Berceni. Toate lumea știe cum stau lucrurile la FCSB și cum se poate autosabota în orice moment, așa că rămâne de văzut dacă roș-albaștrii vor reuși să ia primul titlu după 9 ani.
- Rapid. În Giulești pare că totul merge ca pe șine, chiar dacă în unele momente locomotiva manevrată de Cristiano Begodi a dat semne de uzură. Alb-vișiniii au o strategie bine pusă la punct, nu sar etape și rezultatele se văd. Cu un lot bine conturat după transferurile din iarnă, Rapid a reușit să treacă cu bine peste seria negativă cu care a încheiat 2023 și este echipa cu cele mai multe puncte adunate în cele 9 etape din acest an (22 dintr-un maxim posibil de 27).
Giuleștenii au cel mai bun atac (55 de goluri marcate), o bună organizare de joc și un mare plus în ceea ce privește lupta la titlu: nu au pierdut nicio partidă cu echipele alături de care vor juca în play-off. Rapid are multe atuuri de partea sa, dar rămâne de văzut cum vor reuși Cristiano Bergodi și elevii săi să gestioneze presiunea ce va fi tot mai mare odată cu apropierea finalului de sezon.
- CFR Cluj. După ce au ratat calificarea în grupele cupelor europene, ardelenii au fost nevoiți să vândă pentru a se reechilibra financiar. Până acum, CFR a avut un sezon oscilant, l-a schimbat pe Mandorlini cu Mutu, a alternat victoriile la scor (4 succese la cel puțin 3 goluri diferență) cu evoluțiile dezamăgitoare, dar începe play-off-ul la doar 5 puncte de liderul FCSB, astfel că șefii din Gruia se pot declara mulțumiți și nu ar fi exclus ca feroviarii din Cluj să câștige titlul în Liga 1.
- Sepsi. Poate pare surprinzătoare prezența covăsnenilor în categoria “plusuri”, dar așteptările mari față de formația din Sfântu Gheorghe au venit ca urmare a parcursului european foarte bun din startul sezonului, pentru o formație de calibrul ei. Sepsi a reușit cu un punct mai mult în acest sezon față de stagiunea trecută, chiar dacă jocul nu a convins în ultima parte a mandatului lui Liviu Ciobotariu și au fost sincope și cu Bernd Storck pe bancă. Doar o victorie au obținut covăsnenii în duelurile cu primele 8 clasate ceea ce arată o labilitate în partidele cu echipe puternice, dar patronul Laszlo Dioszegi a spus că echipa pe care o patronează nu va face doar act de prezență în play-off,
- U Cluj. Formația antrenată de calmul Neluțu Sabău a fost una dintre echipele frumoase ale acestei stagiuni. Condusă din teren de veteranii Alex Chipciu și Dan Nistor, U Cluj a arătat un fotbal plăcut și a avut rezultate bune împotriva echipelor importante din SuperLigă, dar a suferit mult în jocurile de pe teren propriu și în partidele cu echipe ce s-au închis bine. “Șepcile roșii” au obținut cu 8 puncte mai mult decât în stagiunea trecută și cu o victorie în ultima etapă ar fi fost în play-off.
- UTA. După ce sezonul trecut au fost nevoiți să joace baraj pentru a rămâne în prima ligă, în această stagiune, arădenii au luptat până în ultima etapă pentru calificarea în play-off. Cu Mircea Rednic pe bancă, UTA a transferat masiv în ambele perioade de mercato, dar “Puriul” a reușit să închege o echipă ce a produs un fotbal bun în multe partide. “Bătrâna doamnă” va juca 5 partide pe teren propriu în play-out, un avantaj pentru o echipă ce se bucură de susținerea masivă a publicului și poate fi atuul principal în lupta pentru locurile de baraj pentru Conference League.
- Poli Iași. Formația antrenată de Leo Grozavu este cea mai bine clasată dintre toate cele 3 nou-promovate.Moldovenii au jucat bine în mai multe rânduri, dar minusul a fost numărul mic de victorii (șapte), în special împotriva echipelor aflate în subsolul clasamentului (un singur succes cu echipele aflate mai jos de locul 10).
Minusuri | Farul a acumulat cu 21 de puncte mai puțin decât în sezonul trecut
- Universitatea Craiova. Oltenii sunt la cel mai slab sezon dintre toate cele opt în care au reușit să se califice în play-off. Neagoe, Reghecampf, Papură și Petev sunt cei 4 antrenori care au condus Universitatea într-un nu sezon tumultos pentru echipa patronată de Rotaru, un nou sezon în care obiectivele au fost mărețe la început, dar speranțele la titlu s-au diminuat etapă de etapă. Echipa s-a bazat tot sezonul în evoluțiile foarte bune ale lui Alex Mitriță, care a contribuit la nu mai puțin de 20 de goluri (11 reușite și 9 pase decisive) din cele 47 ale oltenilor.
- Farul. Campioana a acumulat cu 21 de puncte mai puțin decât în sezonul trecut, confirmând regula conform căreia echipa lui Gheorghe Hagi are un recul după ce câștiga campionatul. Cu o medie de doar 1,2 goluri/meci, Farul a suferit foarte mult în compartimentul ofensiv după plecarea lui Denis Alibec, principalul om de gol din stagiunea trecută. Cu Mazilu cu gândul la Brighton, Louis Munteanu și Rivaldinho inconstanți, constănțenii au terminat sezonul regular cu golaveraj negativ și au adunat greu puncte, reușind calificarea în play-off abia la finalul ultimei runde.
- Hermannstadt. Cu același tandem, Măldărășanu-Coman, la conducere, cu un lot nu foarte diferit de cel din sezonul trecut și cu problemele financiare rezolvate, sibienii păreau să fie printre favoriții la calificarea în play-off. Problema principală a lui Hermannstadt au fost meciurile din deplasare unde a obținut doar 10 puncte, cu 3 mai multe decât Botoșani, singura formație care a adunat mai puține puncte în partidele de pe teren străin. Sibienii sunt în continuare în insolvență ceea ce înseamnă că nici o clasare pe locurile 7-8 nu este o miză pentru ei.
- Petrolul. Florin Pîrvu, proaspăt demis, și echipa sa au fost foarte zgârciți cu fotbalul, Petrolul fiind echipa în meciurile căreia s-au marcat cele mai puține goluri, 61. În ciuda unul lot din care fac parte jucători valoroși și experimentați precum Hanca, Grozav, Jair sau Papp sau tineri cu evoluții bune, ca Musi, Țicu sau Huja, ploieștenii au scăzut mult turația în retur și s-au clasat doar pe locul 10.
- Oțelul. Dorinel Munteanu și echipa sa nu trebuie blamați pentru parcursul avut ținând cont că vorbim de o echipă ce acum două sezoane era în Liga 3, dar gălățenii nu au oferit un fotbal foarte plăcut. În acest an, jocul Oțelului nu a mai fost nici eficient, reușind un singur succes în 9 etape, ocazie cu care a dat apă la moară celor ce au contestat pregătirea efectuată de Cisotti&Co în această iarnă. “Neamțul” a vorbit tot timpul de play-off ca un obiectiv realizabil, dar echipa sa va începe play-out-ul la doar 3 puncte de locul 15, direct retrogradabil.
- FCU Craiova. Dacă se poate găsi o situație mai hilară și mai agitată decât la Universitatea Craiova, asta se poate doar la concitadina FCU. O echipă plină de jucători talentați, ce arată de multe ori un joc de play-off, a terminat sezonul regular pe locul 13 cu doar 31 de puncte, cu 9 mai puține decât stagiunea precedentă. Și pentru ca tot tabloul să fie complet, înaintea etapei 30, la FCU s-a întors Nicolo Napoli, aflat la al zecea “descălecat” în Bănie. Nimeni nu poate anticipa cum vor evolua lucrurile la formația patronată de Adrian Mititelu, dar nu este exclusă nici o retrogradare, nici o clasare pe locul 7, performanță realizată și anul trecut.
- Dinamo. “Câinii” au încheiat nesperat de bine sezonul regular, dar asta nu șterge complet imaginea echipei neputincioase de până la venirea lui Zeljko Kopic. Cu 13 puncte obținute din ultimele 18, Dinamo se află pe drumul cel bun, dar lupta pentru rămânerea în Liga 1 se anunță una acerbă. Principala problemă a trupei din Ștefan cel Mare rămâne atacul, chiar dacă de la venirea antrenorului croat lucrurile s-au îmbunătățit. Dinamo rămâne în continuare echipa cu cele mai puține goluri marcate. 22, cu 8 mai puține decât “lanterna roșie” Botoșani.
- Voluntari. Echipa de la marginea capitalei pare că se află într-o criză fără sfârșit după ce a ajuns la 11 partide fără victorie și l-a demis pe Dică la doar o lună și jumătate după ce a înlocuit tandemul Poenaru-Dună. Situația de la Voluntari este inexplicabilă dacă ne gândim că lotul este unul omogen și experimentat, lot ce anul trecut a disputat barajul pentru calificarea în Conference League.
- Botoșani. Moldovenii se află pe o traiectorie descendentă de 4 sezoane, dar niciodată (de când a promovat în Liga 1) nu a mai fost într-o astfel de situație. Valeriu Iftime nu s-a dat bătut și în iarnă l-a adus pe Bogdan Andone,a transferat mai mulți jucători și echipa a dat semnale că se poate redresa. De multe ori loviți de ghinion sau neinspirați, botoșănenii au intra din nou într-o pasă proastă după ce au adunat doar 3 puncte în ultimele 6 etape. Lupta pentru salvare va fi una crâncenă, iar Bogdan Andone trebuie să găsească repede soluțiile câștigătoare pentru că echipa sa are nevoie acută de puncte
Cifre | Borne | Recorduri | Superlative
Dinamo, contraperformață istorică: 22 de goluri marcate
- FCSB continuă să fie singura echipă care s-a calificat în fiecare an în play-off.
- Pentru prima pară de la implementarea avtualului format al Ligii 1, play-off-ul are aceeași componență pentru două sezoane consecutive
- Oțelul Galați a remizat de 16 ori, record pentru actualul format al SuperLigii
- Farul a obținut cu 21 de puncte mai puțin decât în sezonul trecut.
- În partidele celor de la FCU Craiova s-au marcat 93 de goluri.
- Sepsi merge pentru a doua oară consecutiv în play-off, premieră pentru covăsneni.
- Farul s-a calificat pentru a doua oară în play-off având golaveraj negativ, fiind singua echipă a reușit acest lucru.
- Darius Olaru și Florinel Coman sunt cei mai buni marcatori ai sezonului regular, fiecare cu 14 reușite.
- FCSB (28) și CFR Cluj (29) sunt singurele echipe care au primit mai puțin de un gol pe meci.
- Botoșani a egalat recordul pentru cele mai puține victorii în sezonul regular cu 30 de etape, în format play-off - play-out.
- Dinamo a marcat doar 22 de goluri, record negativ în istoria clubului din Ștefan cel Mare.
- Florinel Coman și Patricio Matricardi sunt singurii fotbaliști care au primit câte două cartonașe roșii.
- Fotbaliștii de la Dinamo și CFR Cluj nu au vazut niciun cartonaș roșu,
- Branislav Ninaj a primit cele mai multe cartonașe galbene, 10.
- Rapid este singura echipă împotriva căreia adversarii nu au beneficiat de vreun penalty.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.