exclusiv Che Guevara de Galați are două facultăți și vrea să facă revoluție cu Oțelul: ”Visez la un transfer, Spania cred că mi s-ar potrivi”
Cătălin Stroia | Publicat: 23.09.2024 16:00 | Actualizat: 23.09.2024 15:58
Alex Pop (24 de ani) e născut în Argentina, asemenea revoluționarului sud-american Che Guevara, a urmat cursurile a două facultăți, dă goluri pe bandă rulantă pentru Oțelul și speră să realizeze alături de ceilalți elevi ai lui Dorinel Munteanu o revoluție în SuperLigă. Într-o destăinuire pentru iAMsport.ro, vârful trupei moldave vorbește despre propriul parcurs academic, despre transferul la care visează, dar și despre cum este omul Alex Pop în afara terenului.
Salut, Alex! Ce mai faci, cum te simți la Oțelul?
Mă simt foarte bine. Am avut o perioadă mai aglomerată cu antrenamentele în pauza competițională pentru a putea fi la capacitate maximă pe teren.
Ești un jucător mai special. Ai făcut facultatea la zi și inclusiv săptămânile trecute ai mai dat câteva examene.
Chiar acum am terminat cu examenele. La Cluj am făcut facultatea de Comunicare și Relații Publice la zi, acum am încheiat ultimele examene de la a doua facultate, cea de sport din Constanța, dar la distanță. Acolo mai aveam trei examene restante pe care n-am reușit să le dau decât acum, în pauza asta.
Sigur ai avut un program încărcat în ultimii ani cu fotbalul și cu școala.
Clar! Am avut noroc, dacă pot spune așa, și cu pandemia pentru că am prins mare parte din facultate în acea perioadă. Primul semestru și ultimul semestru am mers fizic la cursuri. Am avut noroc și că atunci evoluam pentru U Cluj și Unirea Dej, eram aproape. Cumva am avut timp să merg dimineața la facultate apoi la antrenamente și înapoi la facultate. A fost obositor, dar e bine că toate au trecut cu rezultate ok.
Alex Pop: ”Când eram în Cipru, profesorii m-au ajutat cu o sesiune deschisă”
Profesorii erau înțelegători cu tine?
Chiar foarte! În prima sesiune am avut cantonament cu U Cluj în Cipru. Toată sesiunea de examene am fost în cantonament, iar când erau restanțele am avut meciuri în deplasare. Cumva s-a rezolvat să am o sesiune deschisă. Dădeam examene în biroul lor sau la alte ore, cu alte grupe. Chiar le mulțumesc tuturor că au fost înțelegători.
Probabil țineau și cu U Cluj, nu?
Da. Am fost la Universitatea Babeș Bolyai, majoritatea țineau cu U și mă cunoșteau.
Le mai dădeai câte un autograf sau suvenir profesorilor ori colegilor?
Hahaha! Nu, n-am dat autografe.
Cum ți-a venit ideea să mergi în comunicare și nu la o altă facultate?
Inițial m-am gândit să dau la Drept. De prin clasa a XI-a eram fixat pe asta. Apoi m-am interesat la niște prieteni și mi-au spus că dacă nu ajung la cursuri și la seminarii n-am cum să fac facultatea asta. Mi-au spus că profesorii nu sunt așa de îngăduitori. Sincer, am fost în dubii până în ultimul moment, dar am ales zona de comunicare. Cumva mi-am dorit să mă dezvolt pe mine și să învăț cum să vorbesc în public, să socializez. Cum să dau un interviu, de exemplu.
Ți-a venit în ajutor facultatea?
Chiar da! Amândouă. Am învățat multe chestii despre comunicare și modul în care ar trebui să vorbești la o conferință de presă. Profesorii și-au făcut treaba și am învățat ce trebuie.
Ce profil ai avut la facultatea de sport?
Am fost la ”Mișcare Motrică”. A fost ca un ajutor din partea celor de la Academia Hagi. După ce terminai 12 clase și luai BAC-ul, erai înscris la facultatea de sport dacă voiai. Eram colegi de clasă în liceu și cine voia mergea și la facultate.
În ce fel te-a ajutat facultatea de sport?
Pe partea de antrenorat, de lucrat cu copii și ne-am axat pe mișcările de antrenament.
Pare devreme, dar te-ai gândit dacă să devii antrenor?
M-am gândit, însă meseria de antrenor nu cred că mi se potrivește. Dacă ar fi să rămân în fotbal aș rămâne undeva în administrație.
Cum a fost tranziția pentru tine de la Liga a 2-a la Liga 1?
Am și avut șansa de a lucra cu un antrenor foarte bun și de a veni la un club unde presiunea din exterior nu a fost așa de mare. Toate astea au format un mediu care mi-a dat încredere. Trecerea nu mi s-a părut foarte mare la Liga 1. E un plus în ideea de viteză și de modul în care te antrenezi.
Alex Pop, despre Dorinel Munteanu: "Mi-a fost teamă la început"
Cum l-ai caracteriza pe Dorinel Munteanu?
E genul de antrenor care vrea în fiecare zi mai mult de la noi. Se axează mult pe defensivă, să ne apărăm bine și apoi să atacăm. Pregătirea fizică a lui Mister o știe toată lumea. Pentru mine n-a fost ușor să mă acomodez mai ales că n-am experimentat o astfel de pregătire la munte cu alergări. Mă bucur că am făcut față pentru că aveam o oarecare teamă la început. Vrea să ne autodepășim să fim 110% în fiecare zi și să nu ne mulțumim cu puțin.
Ca dificultate, cum vezi cantonamentul făcut cu Dorinel? Au mai fost jucători care au povestit că au acuzat stări de vomă, febră musculară și altele.
Le-am trăit pe toate. Eram obișnuit cu alte pregătiri, mai mult cu mingea. Cred că ne-a prins bine prin tonusul pe care-l arătăm. Până la urmă asta face diferența la noi, că putem alerga mai mult decât adversarii.
Ți-ai fixat vreun țintă pentru noul sezon?
Pe lângă sănătate și să pot bifa cât mai multe meciuri, îmi doresc să am cât mai multe goluri și realizări superioare față de sezonul anterior. Până acum mi-a ieșit. De când am făcut pasul la seniori în Liga a 2-a, am crescut ca număr de goluri. Anul trecut am avut 11, acum vreau mai mult să fac și să ajung în play-off.
Dragoș Militaru te caracteriza drept un jucător parolist și a spus că nu ești genul care să fie interesat de bani și distras de ei. A spus că nu te-ai plafonat când ai dat de o sumă mai mare de bani.
Chiar i-am spus și lui după primul an la Unirea Dej că în divizia secundă n-am să semnez cu nimeni altcineva și că o făceam doar pentru ceva serios din Liga 1. I-am spus că nu mă interesa să plec pe bani mai mulți la un club din "B". Legat de bani, n-am vârsta la care să spun că am nevoie neapărată de o sumă de bani, am timp pentru asta. Acum e timpul să-mi fac un nume și să mă dezvolt.
Ce înseamnă pentru tine ideea de a te dezvolta?
Pe plan fotbalistic ar fi să mă îmbunătățesc la toate capitolele. Viteza care s-a îmbunătățit și mai trebuie să lucrez la nivel tactic, finalizări și altele. Pe plan personal, ar fi să fiu mai bun în ideea de fotbal. Mă refer că stai printre oameni cu experiență din acest domeniu, nu doar să stai printre ei, ci și să poți lua câte ceva.
Alex Pop: ”Îmi plac Jason Statham, Dwayne Johnson și Vin Diesel”
Cine e Alex Pop în afara terenului?
Sunt un băiat prietenos căruia îi place să socializeze. Nu-mi place să stau pe calculator. În timpul liber îmi place să mă plimb, să merg la un film, la un restaurant, să fac orice, mai puțin să stau în casă. Când avem antrenamente sau în zilele premergătoare jocurilor prefer să mă odihnesc.
Că tot ai adus vorba, ce filme îți plac?
Filmele SF și cele de acțiune. Mai merg și la cele de dragoste. Sincer, cel mai mult îmi plac cele din seria Fast and Furious, Avatar... De regulă îmi plac cele în care joacă Jason Statham, Dwayne Johnson și Vin Diesel.
Ai vreo carte preferată?
Îmi plac autobiografiile vedetelor și poveștile lor. Am citit ambele cărți ale lui Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, Leo Messi, Michael Jordan, Adrian Mutu, Gheorghe Hagi. Acum o citesc pe cea a lui Jurgen Klopp. Îmi plac poveștile lor și mă regăsesc în multe dintre pagini.
Cu cine ai simțit o conexiune mai specială?
M-am regăsit în multe lucruri cu Ibrahimovic. Pe partea extrafotbalistică nu pot să spun că mă compar cu el. Provin dintr-o familie bună și n-am fost nevoit să fur biciclete sau să fac altele. Pe partea de fotbal mă asemăn pentru că probabil n-am avut chimie cu toți antrenorii. Apoi, cu o schimbare în carieră, am reușit să fac mai mult.
Alex Pop: ”Îmi doresc să mă întorc la Buenos Aires, să văd un Boca - River”
Te-ai născut în Argentina. Cum de n-ai rămas acolo?
N-a fost o decizie pe care puteam să o iau pentru că aveam doi ani când am revenit în România. Părinții mei au lucrat acolo până în 2002 și s-au întors pentru că Argentina traversa o gravă criză financiară.
În ce domeniu lucrau?
La o fabrică de mezeluri, însă nu știu să-ți spun exact în ce zonă.
Ai mai mers să vezi țara lui Messi și Maradona?
Nu, n-am mai fost. Părinții mei mai păstrează legătură cu prietenii de acolo. Îmi doresc să mă întorc într-o zi să-mi arate prin ce locuri am crescut la Buenos Aires. Mi-aș dori să prind și un derby Boca - River Plate. Tata îmi povestea că e atmosferă incredibilă acolo.
Revenind la fotbal, te gândești la vreun transfer?
Mi-aș dori să prind un transfer în străinătate. Cred că ăsta e obiectivul oricărui jucător din România, să confirme aici și să facă pasul în afară, într-un campionat mai puternic.
Îți place un anumit campionat?
Nu cred că mă văd într-un campionat anume. Totuși, dacă e să am un campionat preferat, e cel al Spaniei. Acolo mi se pare că m-aș plia. Premier League mi se pare foarte dificil dacă nu ești crescut în acea cultură.
S-au vehiculat tot felul de oferte pentru tine din Israel, Statele Unite, dar și din țară. E ceva adevărat?
Am văzut multe știri, însă n-a ajuns nimic la mine. Dacă va veni o ofertă bună pentru mine și pentru club, nu voi spune nu.
Alex Pop, provocat de iAMsport.ro
Spune-ne cum ar arăta o postare în viziunea ta prin care să ilustrezi ce înseamnă Oțelul!
Dacă ar fi să am o imagine, l-aș pune pe Mister Dorinel, pentru că e imaginea clubului. Să fie el mare și niște luptători mai mici ca și cum ar fi soldații lui.
CV Alexandru Pop
# S-a născut pe 1 februarie 2000, la Buenos Aires (Argentina)
# La vârsta de doi s-a întors alături de familie în România
# A făcut junioratul la U Cluj, CFR Cluj și Viitorul
# Ca senior a evoluat la U Cluj (L2, 43 de meciuri și 9 goluri), Unirea Dej (L2, 54m/15g) și Oțelul (L1)
# În primul sezon la Galați, a dat 11 goluri în 29 de partide
# În actuala stagiune a înscrie de 3 ori în apariții în tricoul moldovenilor
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.