exclusiv Cristi Balaj intervine în scandalul de la FCSB - Farul! Verdictul fostului arbitru în cazul celor mai controversate faze: ”Avem darul de a complica lucrurile”
Radu Secoșan , Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 06.02.2024 14:18 | Actualizat: 06.02.2024 17:07
Fostul mare arbitru al României, Cristi Balaj (52 de ani), a analizat, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, cele mai controversate faze din duelul FCSB - Farul Constanța 1-1.
FCSB, liderul din campionat, și Farul Constanța, campioana en-titre, aveau să se întâlnească în duelul cap de afiș al rundei cu numărul 24, meci care s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, dar care a fost marcat de controverse cu privire la arbitraj.
Cele două faze care au fost vehement contestate de cele două părți au fost golul anulat al lui Louis Munteanu, din minutul 58, și penalty-ul primit de ”marinari” în prelungirile partidei, din care a egalat Ionuț Larie.
Reporterii iAMsport.ro au luat legătura cu Cristi Balaj, pentru a îl întreba pe fostul arbitru dacă, în opinia sa, deciziile luate de brigada condusă de Horațiu Feșnic au fost cele corecte.
Verdictul lui Cristi Balaj în privința fazelor controversate din FCSB - Farul
Președintele lui CFR Cluj a dat exemplu câteva pasaje din regulamentele UEFA și a explicat că decizia de offside de la golul lui Munteanu a fost cel puțin bizară, însă cea de la gol ar fi acoperită de regulament.
”Îmi este greu să spun dacă a fost sau nu offside. Un lucru este cert: liniile nu au fost trase corect. Și dacă este ceva de remarcat la această fază la limită este faptul că arbitrul asistent (n.r. Daniel) Mitruți a lăsat jocul să continue conform cerințelor internaționale când există asemenea faze de atac la limită.
Arbitrul asistent a lăsat perfect, a stabilit că e gol valabil. Fiind o fază la limită automat ea trebuie verificată în cabina VAR. Din păcate nu putem să spunem dacă a fost sau offside, dar un lucru este cert: liniile au fost trasate greșit.
Dacă o să vedeți unde este linia trasă la nivelul atacantului și urmăriți unde a avut atacantul piciorul din spate, nu putea să ajungă cu capul sau umărul până la acea linie trasată în interiorul suprafeței de poartă decât dacă era întins pe jos.
E cel puțin un metru și jumătate distanță între piciorul din spate și unde au tras cei din cabina VAR linia. Ori el nu are cum să ajungă până acolo decât dacă se întind pe iarbă.
”La o asemenenea fază, se consideră că a greșit jucătorul care nu joacă mingea”
Vreau să vă spun ceea ce spuneau cei de la UEFA, mari foști arbitri sau oameni care se pricep la regulamente și care trasează liniile care trebuie respectate: atunci când 2 jucători se îndreaptă unul spre celălalt, chiar și în săritură, și apare un contact major, o ciocnire majoră, violentă, în special la nivelul capului, se consideră că a greșit jucătorul care nu joacă mingea.
Faptul că unul se deplasează mai mult sau are o mișcare mai amplă decât celălalt nu contează. Dacă o să întrebați, nu știu, mari jucători, în mod special atacanți, când lovesc mingea cu capul și vor să trimită în spate și un adversar din spate lovește cu capul fără să atingă mingea, sau ați trăit odată un asemenea moment, ați înțelege de ce (n.r. acestea) sunt situații care nu pot fi trecute cu vederea.
Loviturile la nivelul capului sunt extrem de periculoase și inacceptabile. A nu se confunda cu situația în care un jucător nu se îndreaptă spre celălalt. Mișcarea către un adversar sau faptul că te îndrepți spre un adversar nu trebuie să fie doar din gât, să miști capul doar din gât, și poate să fie și din tot corpul.
Eu vorbesc strict de ceea ce spun cei ce recomandă sau dau linia arbitrilor, cum trebuie să respecte regulile jocului. Avem darul de a complica lucrurile și venim să spunem că unul mișcă gâtul, capul. Nu.
”Acest lucru nu contează”
Când doi jucători se îndreaptă unul spre celălalt, nu contează că unul vine de la o jumătate de metru în spate și eu de la 2 metri sau că jucătorul care a jucat mingea duce capul mai mult în spate, cum e și normal atunci când joci mingea.
Asta nu înseamnă că adversarul trebuie să aibă o mișcare care să pună în pericol integritatea în momentul în care apare o ciocnire violentă la nivelul capului. Dacă apărătorul ar fi jucat mingea atunci situația era diferită.
Ciocnirile la nivelul capului sunt foarte de periculoase. Confuzia a fost creată de la faptul că atacantul are mișcarea mai amplă când duce capul în spate, dar el a jucat corect.
Problema e că apărătorul a venit aproximativ de la o jumătate de metru și s-a deplasat înspre el cu tot corpul și și-a dus și capul spre atacant, dar mișcarea atacantului e mai amplă și aici s-a creat acea confuzie.
S-au îndreptat unul spre celălalt. Faptul că unul se mișcă mai mult decât celălalt nu mai contează. Vinovat este cel care nu joacă mingea atunci când apare un asemenea contact”, a declarat Cristi Balaj, pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.