Cum să-ți bați joc de un jucător și de public. Ștucan, despre ipocrizia lui Becali: “E prea degradant, mi-e jenă” + Cum mor “speranțele” născute la Academia Hagi
Costin Ștucan | Publicat: 23.10.2024 16:55 | Actualizat: 23.10.2024 17:42
Dialogul tensionat dintre Louis Munteanu și Dan Petrescu a fost unul dintre momentele notabile din etapa trecută. Intrat în discuție, George Becali i-a luat partea jucătorului, dar iAMsport.ro a descoperit două cazuri în care finanțatorul FCSB a făcut același gest degradant de care îl acuză acum pe Petrescu.
În manualul nescris al fotbalistului profesionist, puține lucruri sunt mai jignitoare decât să fii introdus pe teren în timpul unui meci în locul unui coleg și puțin mai târziu să fii înlocuit cu alt coechipier de pe bancă, înainte de finalul aceleiași partide.
Cazul Louis Munteanu - schimbat de Dan Petrescu cu 40 de secunde rămase de jucat din Petrolul - CFR 0-0 - a fost disecat de media și de specialiști, devenind deja istorie.
Provocat de jurnalistul Remus Răureanu să comenteze scânteia aprinsă în bucătăria unei rivale, George Becali i-a dat dreptate jucătorului.
“Nu e în regulă să bagi un jucător și să-l scoți în repriza a doua. Nu poți să-i faci așa ceva, să-l batjocorești. E batjocură. Ați văzut că am schimbat jucători și în minutul 20-25. Am schimbat, da?! Dar niciodată n-am pus un jucător în repriza a doua să-l scot tot pe el. Niciodată n-am făcut asta. Chiar dacă am pierdut meciul, n-am făcut. De ce?! E prea degradant, mi-e jenă de un jucător să fac asta”.
Vorbele lui Becali tind să scoată la iveală un suflet sensibil, plin de compasiune pentru semenii lui, chiar dacă ei sunt “slujitori” și el e “stăpân”.
Da, Becali poate fi milos, poate fi religios, dar în același timp e de multe ori doar un ipocrit care-și articulează opiniile și acțiunile în funcție de interesul de moment.
Datele nu mint.
În 2020 nu era degradant: Vînă, clientul lui Becali
Pe 8 martie 2020, Covid lovise România. Autoritățile urmau să declare starea de urgență. Înainte de blocarea sezonului, FCSB a învins-o pe CSU Craiova cu 4-1. În minutul 11, Darius Olaru s-a accidentat și în locul lui a intrat Ionuț Vînă.
59 de minute mai târziu, după două pase greșite, Vînă a fost schimbat cu Lucian Filip.
“Ai văzut Vînă? A făcut două pase la adversar, la revedere, schimbat. (n.r. - despre faptul că Vintilă a declarat altceva). Eu nu am vorbit cu Vintilă, eu cred că de aia l-a schimbat. Alea două pase la adversar, bine că nu am luat gol. A ratat ăla, Koljic. Două pase de astea, te curăţă. Are calitate Vînă, dar dacă dai două pase la adversar, nu joci”, a declarat după joc finanțatorul Becali.
Trei luni mai târziu, pe 14 iunie 2020, sezonul s-a reluat cu etapa a treia din play-off.
Introdus pe teren în minutul 33 al meciului CFR - FCSB 1-0, în locul accidentatului Lucian Filip, Ionuț Vînă și-a văzut din nou numărul ridicat pe tabela cu schimbări după doar 29 de minute. Mijlocașul venit de la Viitorul a ieșit în minutul 62 cu capul plecat, lăsându-i locul lui Moruțan.
Schimbarea a fost cerută de George Becali după ce Vînă a greșit o pasă și l-a pus pe contraatac pe Omrani.
Cele două schimbări premature nu arată tocmai un suflet delicat, mult prea jenat să comită un gest degradant la adresa unui jucător, așa cum argumentează azi Becali.
Din contră, par mai degrabă o formă ușor sadică de a pedepsi un fotbalist care nu mai e pe placul celui care dă bani la echipă. Chiar dacă jucătorul în cauză costase 750.000 de euro cu doar un an înainte.
Munteanu și Vînă, reșapați de Hagi
Printr-o coincidență interesantă, Louis Munteanu și Ionuț Vînă sunt crescuți la Academia Hagi. Amândoi se anunțau mari talente, amândoi au trecut prin Italia, amândoi s-au întors fără să confirme.
Cu 7 ani mai tânăr, Munteanu încearcă acum să-și relanseze cariera. Șansele par mari, însă forma lui excelentă din ultima perioadă trebuie privită lucid. Atacantul de 22 de ani dă goluri într-un campionat de duzină din Europa, iar reușitele de la naționala U21 nu sunt un reper relevant pentru fotbalul mare din Occident.
Speranțe sunt.
În cazul lui Vînă, speranțele au murit și li se face parastas de mulți ani.
La 29 de ani, un mijlocaș e teoretic în miezul carierei. Matur, experiementat, încă potent fizic.
Urmărindu-l pe Vînă ai însă impresia că te uiți la un meci de old-boys. Totul e lent, aproape totul e previzibil, iar forma lui slabă influențează rotițele care ar trebui să se învârtă perfect în jurul lui.
Un eșec la FCSB, un eșec la CSU Craiova, Vînă a fost trimis înapoi în brațele lui Hagi într-un mod jenant. “337 de minute petrecute pe gazon în acest sezon pentru Știința. Drum bun, Ionuț! Mult succes în afaceri!”, a fost mesajul clubului oltean postat pe Facebook la despărțire.
E ceva neprofesionist în postarea asta, dar în spatele ei se ascunde un amănunt pe care conducerea Craiovei a vrut doar să-l sugereze.
Vînă nu mai are chef de fotbal, e de fapt ce se scrie printre rânduri.
Craiova l-a îndepărtat, Hagi l-a adus înapoi, așa cum a procedat patronul-antrenor de la Farul V - ex-Viitorul - și cu Țâru, Voduț, Bălașa, Chițu, Larie, Ianis Hagi, Benzar, Gabi Iancu, Nedelcu, Cristi Ganea, Tudor Băluță, Andrei Ciobanu, Radaslavescu și Nicolas Popescu.
În aceste întoarceri e o energie demnă de o ciorbă sleită.
Și din toți acești fotbaliști vânduți și revânduți nu a ieșit niciunul care să prindă o echipă de Champions League din Anglia, Germania, Italia sau Spania.
De fapt, nimeni din fotbalul românesc nu a mai produs un asemenea jucător de prea mult timp.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.