corespondența antalya Daniel Pancu, despre problemele fotbalistului român, viitor și Tavi Popescu: ”Asta am văzut la el la 16 ani, când l-am băgat la Rapid la seniori”
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 11.01.2024 13:01 | Actualizat: 11.01.2024 14:58
Daniel Pancu (46 de ani) știe care sunt problemele fotbalistului român, unde greșesc și ce le trebuie pentru a rezista la cel mai înalt nivel. Selecționerul U21 e cel care i-a remarcat calitățile lui Tavi Popescu și i-a dat șansa să facă pasul la seniori, pe când avea 16 ani. L-a introdus atunci pentru Rapid într-un amical cu Voluntari.
Care sunt cele mai dese probleme pe care le întâlniți la un vestiar cu tineri? Ce aveți cel mai mult de vorbit cu ei?
Pe teren n-avem probleme. În afară diferă mult personalitatea jucătorului și echipa de la care vine. Unii au fost crescuți în țară, alții afară, unii luptă pentru echipe de mijlocul clasamentului. Mai am probleme de genul cu dusul la culcare și mai sunt preocupați de altceva. Alții nu stau cât trebuie la refacere. Câteodată mai uită măsura din farfurie. Sunt lucruri care par mărunte, dar fac diferența enorm de mult între noi și ceilalți!
Sunt receptivi?
Sunt peste tot! N-am avut probleme grave! Nici măcar una. Au fost mici probleme, dar le-am reglat. Dacă le-am spus să nu mai facă asta a doua oară, n-au mai făcut. În teren s-au comportat fantastic. La ultima acțiune am regretat enorm! Vă spun cu mâna pe inimă că fotbalul nu se joacă în 23. Au fost disciplinați și asta e extraordinar!
- Cu iAMsport.ro rămâi conectat la tot ce se întâmplă în cantonamentele echipelor din Liga 1! Reporterii speciali iAMsport - Vlad Nedelea, Silvian Bădulescu, Iosif Popescu și Daniel Bălan - îți aduc zi de zi cele mai importante informații din Antalya.
Îmi spunea Bernd Storck că lotul celor de la Sepsi este unul foarte bun, la fel ca a unei echipe de top 6 din Belgia. Doar că diferența este făcută de pregătirea fizică. E adevărat?
Da! La dueluri suferim de foarte mulți ani și asta se antrenează la copii și juniori. Am jucat puțin în Vest, doar un an în Italia, dar jucam într-o perioadă în care eram singurul străin. Vă spun că nu exista globalizare, dar în Italia, Rusia, Turcia și Bulgaria în comparație cu România există o anumită intensitate.
În antrenament există agresivitate și răutate. La noi de multe ori se face o posesie lejeră și nu suntem obișnuiți cu agresivitatea asta. Ei o au cultivată și aici se face diferența. Uite câți jucători merg în Belgia. Acolo nu e 90%, acolo e totul 100%! Când vom fi pregătiți pe partea asta vom face față și cu ceilalți.
Există vreun progres la tinerii jucători? Vi se pare că preiau anumite tabieturi din afară?
În teren n-am probleme. În schimb, dacă se vor culca la ora potrivită, dacă vor sta la refacere cât trebuie, dacă vor mânca cât trebuie și ar mai fi încă 2-3 chestiuni, va fi bine. Apoi intensitatea din antrenamente, să-și dea seama că: ”Tu ești colegul meu, dar dușmanul meu la antrenament. Plus sâmbăta suntem colegi la meci și facem treabă”. Când va exista mentalitatea asta în fotbalul românesc, vor ridica din nou ștacheta.
Dumneavoastră ați fost primul care l-a băgat pe Tavi Popescu în teren.
Chiar am văzut și eu asta într-un clip de pe un site al Rapidului.
Ce ați văzut atunci la el?
Am văzut un copil printre cei care se antrenau la Coresi. Era un copil blond cu părul lunguț care șerpuia printre ei și n-aveai cum să nu-l remarci. Am întrebat cine este și mi-a spus Nicolae Grigore. L-am debutat într-un amical cu FC Voluntari, care era în prima ligă și care s-a terminat 1-1. A jucat 20 de minute pe final.
Cum îl vedeți azi pe Tavi Popescu?
A avut acea explozie! Rămâne un jucător de mare talent. Un jucător care se descurcă extraordinar în aglomerație doar că are nevoie de constanță în evoluții și constanță pe o poziție. A fost bulversat când a fost folosit în bandă, inter, vârf fals și din când în când în stânga. E greu ca la anii lui să ai capacitatea de a juca la fel de bine în dreapta cum o faci pe stânga.
I-ar prinde bine o schimbare?
Nu știu ce să spun. Are nevoie de încredere, dar e acum într-un punct în care depinde totul de el.
V-ați confruntat cu situația în care să vină jucătorii de la cluburi cu tot felul de probleme? Că nu sunt plătiți, că există intervenții ale patronului și altele.
Întotdeauna unii vin după 2-3 victorii, alții după înfrângeri din campionat. La națională au parte de o zi de relaxare, apoi trebuie să se adune. Până la urmă asta e viața! Unii au bucurii, alții necazuri și apoi roate se întoarce și apoi trebuie să ne concentrăm pe muncă.
Care sunt jucătorii care pot reuși din campionatul nostru după exemplul lui Drăgușin?
Evit să dau un nume pentru că mai pot omite pe cineva. Cu siguranță există și la U21 sunt. Sunt convins că de anul următor veți vedea la naționala mare jucători care sunt acum la U21.
Chiar nu ne dați nume?
Nu! Am câteva în cap, dar nu vreau să uit pe nimeni.
Dacă ar fi să-l excludem pe Hagi, la echipele mari nu prea mai sunt variante pentru regula U21 din sezonul următor.
De ce n-ar mai fi?
Dacă vă uitați ce au în lot fiecare sunt maxim unul sau doi jucători.
Am văzut că sunt la 2003-2004 variante.
Vorbim de jucători care au mai jucat ceva și pot fi soluții viabile în viitor.
Nu m-am gândit la asta. Cert e că cei din 2003 au fost la un turneu final de U19 după care am avut eu la U20. Jucători din 2005 sunt talentați. O să analizez și eu, interesant ce spui.
La primele clasate vedem destul de mulți antrenori străini. Din ce motiv?
Patronii vă pot răspunde, eu nu pot.
Credeți că nu mai există încredere în antrenorul român?
Eu am încredere în posibilitățile mele dacă mă pui la orice echipă, dar patronul de club știe mai bine.
"Îmi lipsesc emoțiile săptămânale"
Dumneavoastră cât mai vreți la națională?
Nu știu. Deocamdată mă gândesc la ceea ce am de făcut și îmi doresc o calificare. Ar fi a patra, ceva de neimaginat acum câțiva ani.
Vă lipsește munca de zi cu zi?
Îmi lipsesc emoțiile săptămânale. Și aici e foarte mult de lucru și doar dacă nu vrei să muncești, nu o faci. E o muncă de analiză plus faptul că am început să cunosc jucătorii tineri din România.
Cum s-a schimbat Daniel Pancu de la prima experiență până astăzi?
Mult! E nevoie de o perioadă în care ai nevoie de timp și trebuie să treci prin tot felul de situații grele, demisii și eșecuri. Ai de învățat! Sunt mult mai calm și pe bancă trebuie să-mi fac cât mai bine treaba atât la antrenamente, cât și la indicații. Apoi stai ca la teatru și privești. Mai ai doar pauza în care poți să mai faci ceva și încâ câteva schimbări de pe bancă.
Ce credeți că ați greșit la început și astăzi faceți cum trebuie?
Greșeam! Am plecat de jos. De la liga a III-a pâna în prima. Mi s-a dat posibilitatea să greșesc. Mai sunt dozaje din antrenament. Apoi îți formezi ochiul la jucători, să vezi care este starea lor mentală și fizică. Sunt lucruri de care trebuie să te lovești. Sunt momente care țin de detaliu. La antrenamente merge totul perfect, iar la joc spui că s-au încălțat invers. Apoi e vice versa când la antrenament sunt încălțați invers și apoi ajung la meci și fac totul perfect. Nu există nicio regulă și acum sunt mult mai calm.
Ce vă doriți de la acest an?
Calificarea să o obținem în septembrie-octombrie, iar echipa mare să aibă un turneu reușit și să fim sănătoși.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.