exclusiv De ce nu folosește FCSB camera hiperbară? Becali are un doctor specialist, dar acesta nu a fost ofertat de club: “Mai trebuie să vrea și jucătorii. Fac fițe, figuri. Unul e mai celebru decât altul”
Costin Ștucan | Publicat: 22.02.2024 19:00 | Actualizat: 22.02.2024 19:00
iAMsport.ro a publicat povestea incredibilă a camerei hiperbare de un sfert de milion de euro pe care angajații clubului FCSB nu știu să o folosească nici după aproape 5 ani de la achiziționare. Aparatul modern ar putea fi utilizat cu ajutorul unui specialist aflat la clinica Imunomedica, deținută de George Becali, însă doctorul Sorin Stegărescu spune că FCSB nu i-a făcut nicio ofertă.
Cumpărată în octombrie 2019 și instalată în 2020, camera hiperbară de 237.000 de euro stă nefolosită în baza FCSB, în ciuda încercărilor făcute de conducerea clubului pentru a găsi operatori care să folosească aparatul modern.
- În decembrie 2020, inginerul Sorin Stochiță - omul delegat de George Becali să supervizeze instalarea camerei la Berceni - avertiza: “Cei care vor deveni operatori trebuie să fie oameni serioși care știu în ce se bagă. Trebuie să înțeleagă funcționarea și să poată să îi strunească pe jucători. Nu au voie cu telefoane și tablete în cameră, chiar dacă vor fi unii care vor spune că nu se poate întâmpla nimic”.
- În aprilie 2021, Valeriu Argăseală - președintele FCSB - trimitea mesaje disperate producătorului turc Baroks, cerând o echipă de experți care să-i instruiască pe angajații clubului: “Din nefericire, de când am primit-o, camera nu a putut fi pusă în funcțiune. Fără ajutorul dumneavoastră, această investiție semnificativă pentru clubul nostru nu poate fi folosită”.
Totuși, nici până în februarie 2024 camera hiperbară nu a fost pornită.
Am făcut cameră hiperbară, m-a costat 250.000 de euro. De doi ani e acolo (n.r.- la baza FCSB din Berceni), n-au făcut o dată. Au zis: “Stai, domn’e, că a fost Covid-ul, că nu știu ce”. Am trimis doctor la specializare, dar n-au făcut George Becali, în august 2023
Specialistul lui Becali: “Am avut o discuție, dar a rămas în aer”
iAMsport.ro l-a contactat pe vicepreședintele Societății Române de Medicină Hiperbară, doctorul Aurelian Ivașcu, pentru a încerca să afle de ce clubul FCSB are dificultăți în găsirea unui specialist.
“Există competență în medicina hiperbară și în România, dar e adevărat că sunt centre de medicină hiperbară fără medici sau cu medici fără atestat. Nu poți folosi camera dacă nu ești doctor, dacă nu ai terminat medicina. Ai nevoie de un atestat de studii complementare în medicină hiperbară. Atestatul se obține după un curs de un an, urmat de examen și apoi de practică”, explică Ivașcu pașii necesari pentru a devenit operator atestat de medicină hiperbară.
Vicepreședintele SRMH este și el surprins de căutările aproape comice ale clubului finanțat de George Becali: “Nu au ajuns la persoana care știe să opereze camera. Noi nu am primit nicio solicitare din partea clubului FCSB, dar mă miră că nu au pus camera în funcție. Au la Imunomedica un specialist foarte bun în medicină hiperbară, pe doctorul Sorin Stegărescu”.
iAMsport.ro l-a contactat pe doctorul Stegărescu care, la clinica Imunomedica, se ocupă de folosirea camerei “6+2 Quadro Hyperbaric Treatment System-Chamber”, similară celei cumpărate de FCSB în toamna lui 2019. Producătorul este tot firma Baroks din Turcia.
Domnule Stegărescu, ați fost solicitat de clubul FCSB pentru a îi ajuta cu folosirea camerei hiperbare?
Păi, în primul rând, ca să ajuți pe cineva trebuie să ai o relație contractuală. Eu nu am o relație contractuală cu FCSB.
Și nici nu v-a fost propus ceva?
A fost o discuție anul trecut, dar atât.
A rămas în aer?
Da. Când faci o ședință de terapie cu șase locuri, la noi la clinică ai în camera hiperbară 500.000 de euro. Atât te costă o greșeală. La dânșii sunt 25 de milioane de euro pe ședință. Cam asta e valoarea jucătorilor. Nu poți să te duci acolo să mimezi.
Spuneți că e o responsabilitate foarte mare…
Trebuie să avem o relație contractuală. Îți asumi prin contract. Și mai e ceva.
“Cel mai drăguț e Chiricheș. Vine și face ședințe la noi”
Ce anume?
Jucătorii mai trebuie să și vrea.
Nu vor?
Domn’e, eu nu mă pricep la VIP-uri. Lor le e greu și să alerge câteva ore. Fac fițe, figuri. Oamenii au un anumit tip de abordare a vieții. Unul e mai celebru decât altul.
Dar vin sportivi la clinică la dumneavoastră? Nu vă întreb nume…
Cel mai drăguț e Chiricheș. Săracul a avut rupturi musculare și vine și face ședințe la noi (n.r. - la Imunomedica). E superok, e mulțumit. Îi merge bine. L-am întrebat după primele ședințe cum îi e. A zis: “Foarte bine, am intrat pe teren”. S-a bucurat de acest privilegiu. Pentru un sportiv să facă acest tip de tratament în cameră hiperbară este un privilegiu.
De ce spuneți asta?
Pentru că nu s-a băgat încă pe lista de metode dopante.
Credeți că va fi băgat?
Da.
De ce?
(Oftează) Pentru că este una dintre cele mai mari descoperiri din medicină în mileniul trecut. Este un generator de energie Chi, energia pe care o primim la naștere. Intri descărcat acolo și ieși cu bateriile încărcate. Deocamdată, EMA (n.r. - Agenția Europeană a Medicamentelor) a băgat oxigenul hiperbar pe lista dispozitivelor medicale. Pentru sportivi este aur. Mărește capacitate de transport a sângelui în vasele periferice, ridică nivelul energetic. Reface energia ficatului. Are 110 la sută recomandare pentru sportivi.
Hiperbara lui Becali, risc de atac de panică
Întrebat despre camera monolocă cumpărată de George Becali pentru uz personal și despre cine e specialistul care o acționează, doctorul Stegărescu a replicat sec: “Nu comentez!”.
Potrivit vicepreședintelui SRMH, Aurelian Ivașcu, camerele cu un singur loc nu sunt apreciate în occident: “Nu le recomand camerele monoloce. Asociația Britanică de Medicină Hiperbară are o clasificare a camerelor de la unu la patru, iar cele monoloce sunt din clasa a patra. Dacă pacientul suferă de epilepsie există riscul unei crize hiperoxice (n.r. - intoxicație cu oxigen). Din acea cameră monolocă nu poți scoate pacientul repede. Dacă apare o problemă într-o cameră de 6+2, putem scoate pacientul în mai puțin de un minut”.
Doctorul Stegărescu râde: “Monolocul este pentru un singur suflet”.
Apoi, povestește serios: “De aia și noi suntem blocați când avem un singur pacient la camera de 6+2. Trebuie să fie doi înăuntru. Principala problemă la camera hiperbară este atacul de panică. Atunci când sunt două persoane nu e nicio problemă. Vorbesc, socializează, râd. Oamenii vin încruntați, că așa sunt vremurile acum, și ies de acolo râzând”.
Citește AICI prima parte din povestea incredibilă a camerei hiperbare de la FCSB!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.