special Doi dintre marii fotbaliști ai României rememorează momente din derby-uri. Andone: "Lăcătuș voia să ne mănânce!" VS. Rotariu: "A fost mare diferența de scor și de valoare!"
Cristian Munteanu | Publicat: 26.11.2023 13:51 | Actualizat: 27.11.2023 10:08
Partida dintre Dinamo și FCSB, care se va disputa astăzi, ora 20:30, a fost precedată de meciuri extrem de disputate între roș-albaștri și roș-albi. Iosif Rotariu (61 de ani) și Ioan Andone (63 de ani) își amintesc de duelurile tari ale anilor în care îmbrăcau tricourile celor mai galonate echipe ale fotbalului românesc.
Primul episod din cel mai urmărit serial al fotbalului românesc, Steaua (n.r. – CSCA București) și Dinamo, s-a jucat pe 21 noiembrie 1948, în cadrul etapei a 11-a din campionat. S-au impus dinamoviștii, scor 1-0, prin golul marcat de Marin Apostol.
Cele două echipe nu erau încă la valoarea anilor ’80, ’90, dovadă fiind locurile din clasamentul acelui sezon. CSCA (n.r. – Clubul Sportiv Casa Armatei) a ocupat poziția a șasea, iar Dinamo s-a clasat pe opt.
Într-un clasament al celor mai vechi derby-uri est-europene, Steaua – Dinamo ocupă locul nouă. Istoria cea mai îndelungată o are cel dintre Spartak Moscova și ȚSKA Moscova, a cărei primă reprezentație datează din 1923. Însă derby-ul românesc și-a trăit prim suflare înainte de alte meciuri tari ale Europei, ca, de exemplu, Panathinaikos Atena – Olympiakos Pireu. Duelul grec și-a scos săbiile din teacă de abia în 1960.
Zece goluri, ca să ajungă pentru toată lumea!
Ioan Andone și Iosif Rotariu, în exclusivitate pentru iAM Sport, își amintesc cum era trăit Dinamo - Steaua pe timpul când erau pe gazon, ca fotbaliști.
Probabil cel mai reușit spectacol al stagiunii vechi de 75 de ani s-a disputat în 1990. În finala Cupei României s-au întâlnit cel mai bune echipe, alături de Craiova Maxima, pe care le-a văzut fotbalul autohton. Cei 30.000 de oameni prezenți pe stadionul 23 August nu știau ce festin vizual și emoțional aveau să trăiască.
În alb, Dinamo, în roș-albastru, Steaua, adică aproape întreaga echipă națională. Cei din Ștefan cel Mare au avut în teren zece internaționali, iar de la Steaua lipseau Hagi (n.r. - suspendat), Dan Petrescu (n.r. - accidentat), Bumbescu, Iovan și Lung, toți piese importante.
De altfel, înainte de a plonja în istoricul partidei, să ne aducem aminte fotbaliștii celor două echipe.
- DINAMO: Stelea – Doboș (D. Timofte, min. 57), Andone, Rednic, Klein – Sabău, Lupescu, Mateuț (Fulga, min. 65), Lupu – Vaișcovici, Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu
- STEAUA: Gherasim – Ciocan, Negrău, Artimon (Ilie Stan, min.57), Ungureanu – Minea, Rotariu, Muzsnay, Ilie Dumitrescu – Lăcătuș, Balint (Pena, min.57). Antrenor: Anghel Iordănescu
Dinamo a deschis scorul repede, în minutul 3, atunci când Răducioiu a șutat imparabil după un sprint marcă înregistrată. Pasa filtrantă a venit de la Vaișcovici.
Ilie Dumitrescu a ripostat în minutul 22, egalând scorul pe tabela de marcaj. Un-doi cu Rotariu, apoi “Mister” a ridicat mingea peste un Stelea ieșit din poartă.
Steaua, în ciuda unei linii de apărare improvizată, a reușit să echilibreze meciul. Lăcătuș juca vârf de atac, număr nouă clasic, pentru a le oferi lui Balint și Ilie Dumitrescu mai mult spațiu pe flancurile terenului.
Tot dinamoviștii au marcat următorul gol al meciului. În minutul 39, Sabău a centrat de pe partea dreaptă a atacului, iar Mateuț, nemarcat, a reluat, cu capul, în plasa porții lui Gherasim.
După doar două minute, Răducioiu a mărit avantajul roș-albilor. Același Vaișcovici l-a depășit pe Negrău, iar apoi l-a găsit liber, în careu, pe numărul “9” al trupei lui Lucescu. Răducioiu a pus latul, iar scorul devenea 3-1.
Suporterii neutri din tribune și din fața televizoarelor erau extrem de mulțumiți de numărul de goluri marcat în prima repriză. Nimeni nu-și imagina ce avea să se petreacă în a doua jumătate a partidei.
La doar două minute după ce echipele au revenit de la vestiare, Sabău a dus scorul la un neverosimil 4-1. Mijlocașul dreapta a șutat la colțul scurt, din unghi, puternic, sub bară, iar Gherasim a privit cum mingea intră în plasa porții sale.
Cum deja nu se mai putea decât problema scorului, Steaua a căzut psihic. Lupu a trecut de intrarea prin alunecare a lui Muzsnay, a intrat în careu, a șutat tot la colțul scurt, iar Gherasim nu a putut para. 5-1, iar fanii roș-albaștri începuseră să părăsească stadionul.
Un singur om mai credea că rezultatul se poate întoarce. Lăcătuș. Neavând în vocabular cuvântul “resemnare”, Marius a marcat în minutul 68.
Două minute mai târziu, șarjă ofensivă pe flancul drept, centrare același Lăcătuș, iar Rotariu marchează din plonjon. 5-3, iar cei mai optimiști dintre fanii roș-albaștrilor credeau în revenire.
Marius credea și la 5-1, așa era el. Răutate pozitivă, el nu putea pierde nici la antrenament. Se uita la noi de parcă voia să ne mănânce. Noi mai râdeam, mai ales la 5-1, iar el doar ne arunca printre dinți: “Nu mai râdeți, mă!” Ioan Andone, fost internațional român
Dar tot Răducioiu, omul meciului, a lămurit definitiv problema câștigătoare. În minutul 82, atacantul din Ștefan cel Mare a marcat golul de 6-3 pentru trupa lui Mircea Lucescu. Ungureanu a fost cel care a mai îndulcit amarul steliștilor. Fundașul Stelei a înscris pentru un 6-4 aproape neverosimil.
5-0, două goluri Dănciulescu!
Aprilie 1998 a fost luna în care s-a înregistrat cea mai mare diferență de scor dintre cele două echipe. În fața a doar 16.000 de spectatori, cifră record astăzi, una mică pe acea vreme, Ghencea avea să fie locul în care Steaua a spulberat Dinamo.
- STEAUA: Ritli - Reghecampf, Răchită, D. Militaru - Lincar, Rotariu - D. Şerban (Coporan, min. 65), Dănciulescu 8 (Hrib, min. 70), C. Munteanu - Lăcătuş (Ciocoiu, min. 65). Antrenor: Mihai Stoichiţă
- DINAMO: Preda - C. Dobre, Ciobotariu, Fl. Bătrînu, D. Florea, Tîlvan - Contra, Hîldan - Mihalcea, Neagoe (D. Rednic. min. 52), M. Niculae (R. Voinea, min. 38). Antrenor: Viorel Hizo
Fotbalistul care a ridicat cortina acestui meci a fost Dănciulescu. Ajuns la Steaua după experiența Altay, Ionel a deschis scorul în minutul 28. Denis Șerban a scăpat pe contraatac, i-a pasat fostului și viitorului atacant al celor de la Dinamo, iar acesta a marcat.
Rotariu, prezent la acel 6-4 din finala Cupei României, nu uitase și nu iertase. Lovitură liberă de la 20 de metri, șut, vinclu, 2-0 pentru Steaua.
- 6-2 a fost cea mai categorică victorie a celor de la Dinamo într-un meci de campionat cu Steaua. Aceasta s-a înregistrat pe 1 octombrie 1951
Galeria roș-albă pleca din Ghencea, nu înainte de a cere demisia lui Hizo. Iar tehnicianul din Ștefan cel Mare avea să părăsească echipa după partidă.
Denis Șerban, în repriza secundă, ducea scorul la 3-0. Dănciulescu a profitat și el de un cadou al lui Preda. Acesta a scăpat mingea din mâini, iar Danciu-gol a făcut ce se pricepea el mai bine, indiferent de cui aparținea poarta.
Cu patru goluri avantaj, Lăcătuș a fost scos, pentru a se odihni, dar a intrat Ciocoiu. “Vechiul” ieșea, ”noul” intra, dar golurile nu încetau. Chiar Ciocoiu l-a marcat pe ultimul dintre ele, profitând de un alt cadou, deși era doar luna aprilie.
Așa s-a scris istoria unui dintre cele mai dezechilibrate, cel puțin din punct de vedere al scorului, meci dintre Steaua și Dinamo. Unul dintre cei doar doi jucători ai Stelei care au prins și finala Cupei României din 1990, și partida din 1998, a fost Iosif Rotariu.
În ’98 a fost o diferență mare de scor, da. Îmi amintesc că am dat și un gol, din fază fixă. Însă parcă se mai dusese din farmecul meciurilor cu Dinamo de dinainte de anii ‘90. Jucătorii nu mai aveau același nivel ca înainte Iosif Rotariu, fost internațional român
Partida dintre Dinamo și FCSB se va disputa astăzi, de la ora 20:30, și va putea fi urmărită la tv pe postul DigiSport1, PrimaSport1 și OrangeSport1.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.