special FIFA ar putea pedepsi România din cauza lui Gigi Becali

Vlad Stoica | Publicat: 21.04.2025 10:35 | Actualizat: 21.04.2025 10:35
România riscă să intre sub radarul FIFA după o inițiativă a lui Gigi Becali (66 de ani). Acesta nu mai este în acte patron la FCSB, după ce a devenit deputat, însă controlează în continuare clubul prin fiica lui, Teodora Becali.
Duminică seară, după victoria FCSB-ului cu 3-2 în fața lui CFR Cluj, Gigi Becali a anunțat că a depus mai multe modificări la Legea Sportului.
Potrivit patronului FCSB, una dintre acestea ar urma să elimine posibilitatea Federației Române de Fotbal să impună celebra regula U21. Însă România ar putea avea probleme cu FIFA:
Gigi Becali: ”Tu, Federație, stai în banca ta, că Becali e deputat”
Omul de afaceri din Pipera a intrat în Camera Deputaților pe listele AUR, în urma alegerilor parlamentare care s-au desfășurat pe 1 decembrie 2024.
Ajuns deputat, Gigi Becali se folosește acum de pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a-și continua războaiele din fotbal.
Unul dintre conflicte este cu FRF. Gigi Becali este de mai mult timp nemulțumit că forul condus de Răzvan Burleanu impune cluburilor să folosească în meciuri un jucător sub 21 de ani, eligibil pentru naționala României.
Gigi Becali susține că a venit cu o propunere legislativă care va obliga FRF să scoată regula U21:
”Dacă se votează legea și nu văd de ce să nu se voteze, se termină cu U21. Legea e deja în dezbatere. Într-o lună de zile...
Legea nu ordonă Federației. Federația se supune legii. Care Federație are un regulament, care regulament este neconstituțional. Conform legilor, și acum e neconstituțional regulamentul pe care l-a făcut Federația.
Facem o lege în care tu nu mai poți tu să mai influențezi activitatea economică a unei societăți comerciale.
Eu sunt deputat și ei sunt Federație. Păi tu, bă, Federație stai în banca ta că Becali e deputat, îți bagă o lege și îți dă cu legea în cap ție”, a spus Gigi Becali la DigiSport.
FIFA interzice însă implicarea politicului în fotbal
Unul dintre principiile foarte importante promovate de Federația Internațională de Fotbal este să nu permită politicului să se amestece în ceea ce înseamnă organizarea fotbalului.
De-a lungul timpului au existat mai multe cazuri în care federațiile au fost excluse din competiții din cauza încălcării acestui principiu. Sierra Leone, Guatemala sau Mali sunt doar câteva dintre exemple.
La articolul 15 din Statut, FIFA interizce clar imixtiunea politicului în fotbal:
”Statutele asociațiilor membre trebuie să respecte principiile bunei guvernanțe și trebuie să conțină, cel puțin, prevederi referitoare la următoarele aspecte:
- (a) să fie neutre în chestiuni de politică și religie;
- (b) să interzică toate formele de discriminare;
- (c) să fie independente și să evite orice formă de interferență politică;
- (d) să asigure independența organelor jurisdicționale (separarea puterilor);
- (e) toți actorii relevanți trebuie să accepte respectarea Regulilor Jocului, a principiilor de loialitate, integritate, spirit sportiv și fair-play, precum și a Statutelor, regulamentelor și deciziilor FIFA și ale confederației respective;
- (f) toți actorii relevanți trebuie să recunoască jurisdicția și autoritatea TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) și să acorde prioritate arbitrajului ca mijloc de soluționare a litigiilor;
La articolul 17, punctul 1, litera b, FIFA arată cum poate fi exclusă o federație:
Excluderea
Congresul poate exclude o asociație membră doar la solicitarea Consiliului, dacă:
- (a) nu își îndeplinește obligațiile financiare față de FIFA; sau
- (b) încalcă grav Statutele, regulamentele sau deciziile FIFA; sau
- (c) își pierde statutul de asociație care reprezintă fotbalul asociativ în țara sa.
Ce scrie în Statutul FRF despre implicarea politicului în fotbal
FRF a transpus în propriul statut regulile impuse de FIFA, așa cum impune statutul forului internațional.
La articolul 28 din Statutul FRF, punctul 8, se subliniază în mod clar că Federația ”își administrează activitatea în mod independent, fără nicio influență din partea terților”.
- ”Organele de conducere ale FRF pot fi stabilite prin alegere sau numire, printr-o procedură independentă de orice intervenţie şi influenţă politică. FRF îşi administrează activitatea în mod independent, fără nicio influenţă din partea terţilor”, se arată în Statutul FRF.
De altfel, FCSB și-a luat angajamentul că va respecta regulamentele FIFA, UEFA și FRF în momentul în care a aplicat pentru licență.
Articolul 1 din Regulamentul Organizării Activității Fotbalistice (ROAF), la punctul 10, impune cluburilor să respecte aceste regulamente:
Următoarele obligaţii urmează a fi înscrise în statutele membrilor afiliaţi sau ale structurilor sportive care doresc să se afilieze la FRF:
- a. să respecte statutele, regulamentele, directivele şi deciziile FIFA, UEFA şi FRF în vigoare
- b. să respecte Legile Jocului în vigoare;
- c. să recunoască autoritatea comisiilor cu atribuţii jurisdicţionale din cadrul FIFA, UEFA şi FRF, astfel cum este aceasta definită în statutele acestora, precum şi jurisdicţiaTribunalului Arbitral al FRF (dacă este cazul) și a Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, astfel cum este definită în statutele FIFA, UEFA şi FRF;
- f. să îndeplinească obligaţiile stabilite prin Statutul şi regulamentele FRF.
Practic, România ar putea fi luată la ochi de cei de la FIFA dacă demersul lui Gigi Becali va avea succes în Parlament.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














