Fostul președinte al Stelei, noi detalii despre privatizare: ”Doar eu am dorit-o, m-au înlăturat. Au făcut-o, dar pe genunchi”. Rezolvare pentru CSA: ”Altă soluție nu este!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 06.03.2024 21:23 | Actualizat: 06.03.2024 23:12
Marcel Pușcaș (63 de ani), actualul președinte al FCU Craiova, fost conducător la Steaua în perioada de după 1990, înainte de privatizare, a oferit noi detalii despre trecerea de la stat la privat a secției de fotbal a ”militarilor”. Invitat în cadrul unui podcast, fostul fotbalist a subliniat că, desi clubul juca în Europa, cucerea trofee și vindea jucători pe bani, avea datorii.
În acest context, din cadrul CSA Steaua, după cum mărturisește, Pușcaș era primul și, la momentul respectiv, singurul care a cerut privatizarea, motiv pentru care a fost înlăturat.
Marcel Pușcaș, noi detalii despre privatizarea Stelei: ”Nu erau bani!”
Steaua anilor de după Revoluție a însemnat o formație care și-a trecut în cont șase titluri consecutive, în perioada 1993-1998, egalând recordul Chinezului Timișoara din anii ’20.
”Militarii” au dominat fotbalul autohton, au avut evoluții în Europa, mai ales în UEFA Champions League și, an de an, vindea fotbaliști în străinătate pe milioane de dolari.
Totuși, roș-albaștrii aveau probleme financiare foarte mari. Marcel Pușcaș, fost președinte în acea perioadă, a povestit, la Un Podcast, cum s-a făcut privatizarea.
”Problema era următoarea: fiind unitate militară, cu 24 de secții sportive, banii alocați de către Ministerul Apărării celorlalte secții nu reprezentau nici măcar jumătate din necesar.
[…] Secția de fotbal nu primea bani, încasa din transferuri. […] Din banii de pe jucătorii de fotbal luați, mergeau și la celelalte secții. […] În septembrie 1997, jucătorii aveau vreo trei luni fără salarii primite. Nu erau bani.
Am întrebat la contabilitatea clubului, erau unul, Pițurcă, contabil. Pe el îl interesa tot ansamblul, tot clubul. Banii se duceau în oala comună și în deficitul celorlalte secții. Unul dintre motivele pentru care s-a dorit privatizarea secției de fotbal.
Unii au făcut complicată privatizarea. […] Nimeni din clubul Steaua n-a dorit privatizarea secției de fotbal, doar eu. Mi i-am pus pe toți în cap, m-au înlăturat. Tot au făcut privatizarea, dar pe genunchi.
100 de membri, foști sportivi, Horia Moculescu, pensionari, cu chestii de genul ăsta. Așa ajunge clubul la prietenul domnului Cristian Gațu (n.r. – comandantul CSA Steaua în 1998), Viorel Păunescu.
El n-a dat bani la club, s-a împrumutat la Gigi Becali cinci ani de zile. N-a avut să-i dea banii înapoi, i-a dat clubul. Așa ajunge clubul la Becali și, în prezent, avem Gigi Becali, FCSB și CSA. (n.r. – Cine este Steaua?) FCSB!”.
Soluție pentru CSA: ”Nu există alta!”
Steaua se chinuie, pentru al treilea an la rând, în Liga 2. Dacă în primele două sezoane au terminat pe loc de baraj de promvoare/retrogradare, respectiv loc direct promovabil, ”militarii” joacă tot ”la matineu”.
Mai mult, în actuala stagiune, există șanse ca formația antrenată de Daniel Oprița să rateze, de când este în eșalonul secund, prezența în play-off.
Marcel Pușcaș a subliniat care ar fi singura soluție pentru bucureșteni, în opinia sa:
”O să găsească CSA un alt Gigi Becali. Altă soluție nu este pentru privatizare. Sau o să fie echipa Armatei Române. O să joace Armata Română cu Borussia Dortmund. S-a găsit o chichiță cu marca, cu numele, o formă fără fond.
Și în 1998, când s-a privatizat și a devenit AFC Steaua, a fost făcută cu aprobarea Ministerului Apărării Naționale. În 2003 ce s-a întâmplat? A apărut Legea Sportului, care permitea ca un club să se transforme în societate comercială.
Gigi Becali a făcut o societate comercială, ignorând, în 2003, detaliile astea mici… de marcă. Dacă cerea în 2003 marca și toate cele, le primea. Bine, marca nu putea să i-o dea, că e la CSA Steaua, sunt și alte secții sportive”.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.