exclusiv Fotbalistul Craiovei selecționat în naționala Elveției vorbește despre duelurile cu România din preliminarii și îl compară pe Mititelu cu patronul care a lovit un arbitru: ”Vrea ca jucătorii lui să facă diferența!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 05.01.2024 10:20 | Actualizat: 05.01.2024 13:52
Leo Lacroix (31 de ani), fundaș central cu o prezența la naționala de seniori a Elveției în 2018, a sosit, în vara lui 2023, la FCU Craiova, după o experiență în Australia, la Western United. Jucătorul cu profil defensiv a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru iAMSport.ro, în care a vorbit despre viața la Craiova, Adrian Mititelu, dar și despre români.
De asemenea, în dialogul cu reporterul iAMsport.ro, fotbalistul a discutat, foarte deschis, de confruntările dintre România și Elveția din preliminariile pentru EURO 2024, subliniind problemele fotbaliștilor din ”Țara Cantoanelor” în această campanie.
”În partida din Elveția, am crezut și eu, la 2-0, că am câștigat. Am fost surprins de rezultatele României cu noi!”
Leo, ai petrecut șase luni în România. Care sunt primele impresii?
Este o țară nouă pentru mine. Am vizitat foarte multe țări, am și jucat în Elveția, Franța, Germania sau Australia, dar aici am întâlnit oameni foarte cumsecade, îmi place cultura voastră. Pot spune că sunt fericit să fiu aici. Nu e, însă, prima oară când ajung în România. Am jucat cu echipa națională U18 a Elveției prin 2010 (n.r. - România U18 1-2 Elveția U18, meci amical. Lacroix, titular).
Nici românii nu îți sunt străini.
Ai dreptate, da! În Elveția am jucat cu doi români: Ovidiu Herea (n.r. - Sion, sezoanele 2013/2014 și 2014/2015, 30 de meciuri împreună) și Cristian Ianu (n.r. - Sion U21, sezonul 2011/2012, 3 meciuri împreună). Am vorbit cu ei înainte să vin aici, mi-au spus că este un campionat puternic, dar care are nevoie să crească, să aibă echipe, din nou, în Champions League sau competițiile europene. În schimb, la nivelul echipei naționale, România a jucat foarte bine în preliminariile EURO.
România și Elveția s-au întâlnit în această campanie pentru Campionatul European din Germania. Pe cine ai susținut în meciurile directe?
Elveția, bineînțeles (n.r. – râde). Am văzut ambele meciuri. În cel din Elveția, când românii au egalat pe final, de la 2-0, a fost un rezultat bun pentru voi, nu și pentru noi.
Ai fost surprins de rezultatele României cu Elveția?
Foarte surprins! Când vezi ce jucători are Elveția, pe unde joacă... La 2-0 mă gândeam și eu că am câștigat, că am luat trei puncte, dar, uite, România a avut o reacție foarte bună, dar și mentalitatea de a reveni. Știi cum e, meciul nu se termină niciodată până nu fluieră arbitrul.
Elvețienii, într-adevăr, la nivel declarativ cel puțin, au fost foarte aroganți de-a lungul campaniei. Crezi că i-a costat?
Mi-aduc aminte de califiările pentru Cupa Mondială din 2018. Câștigasem multe meciuri, grupa era ok, dar acum, o nouă generație vine din spate. Ei încearcă să realizeze ceva pentru echipa națională. Pentru mine, grupa a fost una accesibilă, am fi putut să terminăm pe primul loc. Nu cred că au fost aroganți, ci că, mai degrabă, le-a lipsit concentrarea la nivel maxim.
”Adrian Mititelu e un om foarte pasionat, s-ar apuca de fotbal și acum, dacă ar avea 90 de ani. Am avut un președinte similar în Elveția, pe Christian Constantin!”
Să vorbim și despre echipa ta curentă, FCU Craiova. Știai ceva despre fotbalul românesc sau olteni înainte de a semna?
Nu știam de FCU, ci despre CSU, în schimb. Matteo Fedele mi-e prieten, am fost coechipieri în Elveția (n.r. – la Sion) și a fost legitimat la CSU (n.r. – 2018-2019 și 2021-2022). Am vorbit cu el înainte să ajung aici, l-am întrebat de diverse chestii.
Știi și de lupta de identitate dintre FCU și CSU?
Am auzit ceva. Pentru mine, însă, este important să reprezint FCU și să dau tot ce am mai bun pentru această echipă. Știu că startul de sezon n-a fost foarte bun, dar am redresat corabia. Trebuie să luptăm pentru obiectivele pe care le avem.
Această echipă este o adevărată dilemă. Condiții bune, salariile la zi, fotbaliști buni, dar clasarea lasă de dorit...
Avem jucători buni, cu calitate, care pot juca și în alte campionate din străinătate. Problema este, însă, poate, la nivel mental. Câteodată n-am tratat meciurile cum a trebuit. Antrenorul (n.r. - Giovanni Constantino) a schimbat lucrurile. Trebuie să avem o identitate a echipei, să jucăm meciurile la victorie. Mai sunt meciuri și putem să schimbăm situația, să urcăm în clasament.
Impactul tău cu fotbalul românesc, însă, a fost destul de dificil, prin prisma rezultatelor.
Da, într-adevăr, începutul de sezonul a fost mai greu, dar am trecut peste, am crescut de la meci la meci. Am terminat anul foarte bine, cu trei victorii în campionat (n.r. - 2-0 cu FC Botoșani, 1-0 cu FC Voluntari, 2-0 cu Petrolul) și sper că vom începe 2024 cu dreptul.
Cum este patronul Adrian Mititelu sr.? Poate știi sau nu, dar are o anumită reputație în România.
Am avut un președinte similar în Elveția, pe Constantin (n.r. – Christian Constantin*). Joc într-o echipă unde se investesc foarte mulți bani și unde patronul este foarte pasionat. Cred că, dacă ar avea 90 de ani acum, s-ar apuca, din nou, de fotbal, ar lupta să devină campion.
Un patron ca el vrea ca jucătorii săi să dea maximum. De fiecare dată când vine la noi, înainte de meciuri, să ne vorbească, să ne motiveze, este ceva ce trebuie să înțelegi. Să înțelegi sacrificiile din spate. Nu poți să iei mereu cele mai bune decizii, dar dacă nu încerci, nu vei știi. Este o persoană pasionată de fotbal, care vrea ca jucătorii lui să facă diferența, să lupte pentru club.
*Christian Constantin (66 de ani) este patronul celor de la Sion, formație din Superliga Elveției, din 2003. Printre altele, acesta s-a numit antrenor al echipei în 2008 și 2021. Mai mult, conform informațiilor colectate de pe Internet, ar fi concediat un antrenor din cauza mirosului, ar fi lovit un arbitru în 2007, lucru care l-a determinat pe aceasta să se retragă ulterior și ar fi lovit, într-o emisiune în direct, un analist sportiv.
Ai mai avut oferte de la vreun club din Superligă?
În perioada pandemică, după ce mi-am încheiat contractul cu Saint-Etienne, au fost ceva discuții cu CFR Cluj. Totuși, nu am mai mers. Eram în discuții cu alt club în Elveția, Australia, dar, fiind situația cu COVID, nu știam ce se va întâmpla. Am preferat să rămân în Elveția.
Cine este Leo Lacroix
Leo Lacroix este un fotbalist cu meciuri în reprezentativele U18, U19 și U21 ale Elveției, Totodată, în 2018, a bifat și un meci la echipa națională de seniori, într-un amical cu Qatar. S-a mai aflat în lotul Elveției în meciuri din preliminariile pentru EURO sau Cupa Mondială, dar nu a mai bifat niciun meci.
La nivel de echipe de club, acesta are o varstă experiență în mai multe campionate. Anterior semnării contractului cu FCU Craiova, în vara lui 2023, a mai evoluat, printre altele, pentru Sion (2012-2016, 2021), Saint-Etienne (2016-2020), FC Basel (împrumut în 2018), Hamburger SV (împrumut în 2018-2019) și Western United (2021-2023).
Și-a trecut în palmares, până în acest moment, o Cupă a Elveției (2014-2015) și un titlu național în Australia (2021-2022). În acest sezon, are șansa să mai adauge un trofeu în palmares și anume Cupa României.
Oltenii lui Mititelu s-au calificat în sferturile competiției, unde vor întâlni, în luna aprilie, pe FC Voluntari.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.