Gigi Becali a dat FRF în judecată la Curtea de Apel. Riscă FCSB dezafilierea? Ce spune Răzvan Burleanu
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 23.04.2024 11:38 | Actualizat: 23.04.2024 22:39
Gigi Becali (65 de ani) a dat în judecată FRF pentru a contesta amenda pe care a primit-o în urma declarațiilor făcute la adresa arbitrei Cristina Trandafir. Universitatea Craiova, ultima echipă care s-a adresat unei instanțe civile, a fost dezafiliată la acel moment.
La începutul lunii aprilie 2024, Gigi Becali a fost sancționat de Comisia de Disciplină a FRF pentru declarațiile pe care le-a făcut la adresa arbitrei Cristina Trandafir.
Gigi Becali a fost atunci suspendat pentru o perioadă de 6 luni și amendat cu 50.000 de lei.
Gigi Becali a dat în judecată FRF la Curtea de Apel București
După meciul FCSB - FC Botoșani 3-2, Gigi Becali a avut o nouă ieșire condamnabilă. Patronul FCSB a criticat-o dur pe arbitra Cristina Trandafir, care a fost la VAR și care a contribuit la eliminările lui Nana Antwi (18) și Darius Olaru (86).
”Să se lase de arbitraj, sau să se ducă la femei, să arbitreze la femei [...] Să nu mai arbitreze ea bărbații”, a spus atunci Gigi Becali.
Pentru acele declarații, Gigi Becali a fost suspendat de Comisia de Disciplină pentru o perioadă de 6 luni și a fost amendat cu 50.000 de lei.
Omul de afaceri din Pipera n-a fost însă de acord cu sancțiunea dictată și a atacat-o în civil, la Curtea de Apel București.
În 2011, Universitatea Craiova a fost dezafiliată de FRF
În 2011, FRF a luat o decizie care a fost un adevărat cutremur în fotbalul românesc. Adrian Mititelu, cel care se afla în conflict cu Federația, a dat în judecată FRF într-o instanță civilă.
Pentru acea decizie, Comitetul Executiv al FRF a votat dezafilierea Universității Craiova.
Ulterior, Adrian Mititelu a contestat în instanță și dezafilierea Universității Craiova. În primă instanță, Adrian Mititelu a primit decizie favorabilă și FRF a fost obligată să achite despăgubiri de peste 200 de milioane de euro.
FRF a atacat decizia și, în iunie 2017, după o modificare a legii privind abuzul în serviciul, Adrian Mititelu a pierdut procesul la Curtea de Apel.
Ce spune Răzvan Burleanu după ce Gigi Becali a dat în judecată FRF
Președintele FRF a fost întrebat dacă există riscul să se repete situația din iulie 2011, când Universitatea Craiova a fost exclusă din campionat și dacă FCSB riscă să fie și ea dezafiliată.
Răzvan Burleanu a lăsat de înțeles că nu se ia în calcul așa ceva, deoarece FRF a riscat atunci să plătească despăgubiri de 220 de milioane de euro:
”Dezafilierea Craiovei la vremea respectivă a reprezentat un proces extrem de important, în ceea ce privește miza financiară. După foarte mulți ani, administrația FRF a reușit practic să câștige acest proces.
Întotdeauna, atunci când îți asumi o poziție de management și, practic, nu te referi la un bussines unde ai un singur acționar, ci te referi la o organizație, care este cel mai relevant partener social din țara noastră, atunci fiecare caz trebuie tratat cu tot profesionalismul și cu totul echilibrul necesar.
Nu ne mai dorim să trecem prin experiența pe am avut-o atunci. Vă amintiți, a fost o decizie luată de administrația precedentă a FRF”, a declarat Răzvan Burleanu.
Ce spune Statutul FRF în astfel de cazuri
Situația în care se află acum Gigi Becali este reglementată de Statutul FRF, la articolul 18:
Articolul 18, alineatul 1: Membrii afiliați la FRF au următoarele obligații:
e) Să adopte o clauză statutară, conform căreia orice litigiu cu caracter naţional sau cu caracter internaţional, în care este implicată aceasta sau membrii acesteia şi care se referă la statutul, regulamentele, directivele şi deciziile FIFA, UEFA, FRF sau ale Ligii(-lor), poate fi soluţionat, în ultimă instanţă, doar de Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne, a cărui jurisdicţie o recunosc în mod expres, conform prevederilor din statutul FIFA, respectiv de către un tribunal arbitral independent şi imparţial, care va soluţiona litigiul în mod irevocabil, fără a se recurge la instanţele judecătoreşti, excepţie făcând cazul în care legislaţia română interzice în mod expres acest lucru;
f) Să răspundă solidar cu membrii lor individuali în ceea ce privește executarea obligațiilor financiare față de FIFA, UEFA și FRF.
k) Să își asume obligația de a înainta, în ultimă instanță, orice litigiu cu caracter național apărut ca urmare sau în legătură cu punerea în aplicare a statutului sau a regulamentelor FRF, unui tribunal arbitral independent și imparțial (TAS), pentru soluționarea de manieră irevocabilă a litigiului, fără a recurge la instanțele judecătorești, excepție făcând cazul în care legislația română, aplicabilă în acest caz, interzice în mod expres acest lucru.
La alineatul 3 din Statulul FRF:
Încălcarea obligațiilor prevăzute în cuprinsul alin. 1 (cel de mai sus) al prezentului articol se sancționează astfel:
-suspendarea sau EXCLUDEREA membrilor afiliați pentru încălcarea obligațiilor prevăzute la literele a, b, c, d, E, h și i.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.