exclusiv Jucătorii africani sunt noua modă în România! Planul lui Bogdan Apostu după două săptămâni în Nigeria: „Trei jucători semnează zilele astea”
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 31.12.2023 13:17 | Actualizat: 01.01.2024 12:16
Bogdan Apostu (41 de ani) a acordat un amplu interviu pentru iAMSport.ro în care a dezvăluit care sunt noile tendințe din piața transferurilor din România. De asemenea, acesta a vorbit și despre situația celor de la FCSB și Dinamo și nu s-a ferit să nominalizeze formația care e deja retrogradată.
- Te salut, Bogdan! Suntem la final de 2023 și ne mai despart câteva zile de campania de achiziții din intersezon. Se simte vuietul interesului și al căutărilor de jucători?
- Da! Se simte febra transferurilor. Ușor, ușor echipele încep să-și intre în pâine și interesul e mare. Începe și Liga 1 ceva mai devreme. În Liga a II-a nu se mișcă nimic acum. Majoritatea vor să se întărească.
- Ce se caută cel mai mult: români, străini, gratis?
- Fiecare echipă are particularități, dar în general se caută jucători liber de contract. Prea puține echipe își permit să plătească sume de transfer pentru fotbaliști. Doar FCSB, CFR și Craiova își permit. Mai nou Rapidul a intrat pe nișa cluburilor care-și permit să plătească sume și cam atât.
- Nu-ți asumi niște riscuri atunci când îți iei un jucător liber de contract în iarnă? Poate n-a jucat de minim 6 luni.
- E clar că-ți asumi lucruri foarte mari. Însă e foarte greu să găsești un jucător cu partide jucate în iarnă pentru că nimeni nu renunță la un jucător bun. Majoritatea echipelor trebuie să facă un compromis și norocul joacă un rol important. E foarte greu să ai succes cu jucători care n-au jucat. Perioada de pregătire e foarte scurtă și la final de ianuarie începe campionatul.
- S-a discutat deja de un jucător pe care-l reprezinți, Roger. Despre interesul celor de la Dinamo s-a scris. E un jucător interesant pentru cluburile din România și dacă e și pentru Dinamo?
- Roger este un jucător interesant pentru mai multe echipe din Liga 1. Problema e că el nu-și dorește să meargă oriunde. Știm foarte bine că el a jucat la CFR Cluj și la UTA în România. A mai refuzat și anul trecut oferte de la echipe din zona de mijloc a clasamentului și nu-și dorește nici acum să meargă la o echipă care are cel puțin ca obiectiv accederea în play-off. Nu e vorba de bani la el pentru că vine din Arabia, unde i s-a reziliat contractul prin justă cauză. Avem discuții și-n afară, dar în România vrea o echipă care să-i permită să se bată pentru ce e cel mai important.
- Ce jucători pe care îi reprezinți mai pot fi o țintă pentru România?
- Dacă te referi la străini care au mai fost aici, Batha poate fi un jucător care e interesant. Și el a reziliat în Arabia Saudită. Mai sunt și străini pe care lumea nu-i cunoaște pentru că n-au evoluat aici. Cred că pot fi niște nume așa cum am mai adus și alții precum: Cabrera de la Botoșani, Fabricio Dornellas de la Astra. Mai e și Otele pe care eu l-am ales și nu credea nimeni în el. Nu mai spun de Vukcevic, Ubbink și alții.
Bogdan Apostu: „Am semnat deja cu trei jucători de acolo”
- Nu de mult am văzut că ai fost în Nigeria și urmăreai ceva trialuri de jucători.
- E un proiect nou pe care l-am început recent prin prisma lui Yakubu, jucătorul nigerian. Am creat cu mai mulți agenți din alte țări o chestie extrem de interesantă în sensul în care cele mai importante 10 academii din Nigeria să facă cele mai importante selecții pe zone.
- Continuă!
- Acolo sunt peste 200 de milioane de oameni, țară mare cu potențial pe măsură. E o țară săracă și de acolo se pot naște marii fotbaliști. Am fost acum o săptămână și am văzut meciuri încontinuu. Au fost 450 de jucători și eu am ales 7 de acolo. Pentru 3 din cei 7 pe care i-am ales au venit ulterior invitații de la Watford, Kayserispor și Albacete.
- Și ei merg acolo?
- Îți spun ceva în premieră. Trei dintre ei au semnat deja la Corvinul Hunedoara. Sunt doi jucători de atac importanți.
- Ce vârste au?
- Au 18 ani. Și al treilea e un fundaș central de picior stâng care mi-a plăcut foarte mult și care va împlini 18 ani în februarie. Cred că se potrivesc și se pliază foarte bine pe tot ceea ce înseamnă proiectul Corvinului de la Hunedoara. Sunt sigur că vor deveni fotbaliști importanți aici.
- Ceva similiar s-a întâmplat când erai la Farul și au venit Fatai..
Da! I-a adus Ion Marin. CFR Cluj a mai făcut asta când au venit Kone (n.r. Yssouf), Lacina Traore și cu Ousmane Viera. Toți au devenit jucători foarte buni. Pe Kone s-au luat milioane. Viera a fost foarte bun la rândul lui și a fost colegul meu de cameră la Pandurii. Partea bună e că vin pe bani foarte puțini.
- Ce înseamnă bani puțini?
- Cluburile nu plătesc bani pentru ei, suportă niște procente pentru un viitor transfer. În Nigeria am avut pază armată pe toată perioada șederii noastre. A fost foarte bine organizat acest turneu. Nigeria nu e o țară periculoasă, dar s-au mai întâmplat răpiri, furturi și altele.
- Revenind la salarii.
- Unul dintre acei băieți care era cu arma-n mâna a lucrat vreo 15 ani în poliție și ne spunea că salariul lui după această vechime era undeva la echivalentul a 180 de dolari pe lună. Asta ca să-ți imaginezi la ce nivel sunt ei.
- Ai spus că ai șapte. Mai vin și-n alte părți?
- Zilele următoare pot să spun mai multe pentru că suntem în discuții și pentru alți jucători și sunt aproape semnați.
- Vorbești de Liga 1?
- Da!
- Spuneai că vor urma trialurile în Nigeria.
- Da! Ei fiind foarte mulți e greu să acoperi deodată tot. S-a făcut acum un fel de jumătate de țară și apoi prin martie-aprilie cealaltă parte.
- E la modă ideea de a aduce jucători din Africa. Vedem asta la Salzburg.
- Exact! Nu știu de ce România nu a raliat la ideea asta până acum. Uite Sheriff Tiraspol s-a calificat în grupele Champions League cu un proiect din acesta. Cu jucători aduși pe sume mult mai mici decât își doresc europenii de nivel mediu. Ei vin dintr-un mediu sărac și au foamea de reușită și nu poți să dai greș cu un astfel de jucător. Asta din punct de vedere a combativității.
- Mai sunt și atleți nativ.
- Exact și-n plus în Nigeria se vorbește engleză, un amănunt extrem de important. E mult mai bine așa decât dacă ai aduce un alt jucător din altă țară care are nevoie de timp să se înțeleagă. E foarte importantă comunicarea, mesajul pe care-l transmite antrenorul și mesajul pe care-l receptează.
- Un club care se bazează foarte mult pe africani este FCSB. Nu te-ai gândit să propui și acolo niște jucători.
- Nu m-am gândit. De-a lungul timpului am mai avut jucători acolo și consider că am avut o relație bună cu domnul Becali. Am văzut că lucrează cu-n alt agent în care au încredere mai mare și eu am alte cluburi care cred mai mult în mine. O să-i propun probabil domnului Becali după ce reușesc cu nigerienii pe care-i voi aduce acum să vadă ceva. Eu sunt convins în acest proiect pe care l-am gândit 2 ani de zile și abia acum l-am pus în practică.
Bogdan Apostu: „Asta ne va da credibilitate și va crește cota fotbalul din România”
- Ca agent știi ce sume se învârt în toate colțurile. Se vorbește de 7 milioane de euro pentru Darius Olaru. Se pot plăti acești bani pentru căpitanul liderului din România?
- De plătit se pot plăti. Totuși, nu știu dacă se vor da acești bani. Sincer, mi-e greu să văd asta. Ok, vârsta și talentul îl ajută, dar e imaginea fotbalului românesc. Poate acum cu calificarea la Euro vom vedea ce va face echipa națională. Asta ne va da credibilitate și va crește cota fotbalului din România.
- Crezi că ne va crește?
- Da! Dacă vom face o figură frumoasă, altfel va fi un foc de paie și se va stinge la fel de repede așa cum s-a aprins. Îl cunosc foarte bine pe Edi și știu că e un antrenor preocupat și sunt convins că va face totul să reușească. Stătea pe fotoliul pe care stai acum și-mi spunea că se grăbește și că trebuie să ajungă la un antrenament.
Și?
- Am vorbit 2 ore de fotbal. E atât de preocupat și prins încât de dimineața până seara mănâncă fotbal pe pâine. Dacă stăm să ne uităm, sunt aceiași jucători care au ratat campania precedentă, dar cunoștințele lui Edi și-au spus cuvântul. Sunt de acord că a fost o grupă ușoară, dar au fost situații asemănătoare când nu ne-am calificat. De aceea cred că e meritul e al tuturor persoanelor care au făcut parte din grupul echipei naționale.
- Ești apropiat de Corvinul. Este pe primele locuri, dar nu poate promova?
- Am un contract de exclusivitate în privința transferurilor cu acest club. Spun că este perfect legal pentru că am mai auzit tot felul de povești. Se specifică că orice agent FIFA poate să aibă un contract de exclusivitate cu orice club pe perioadă nedeterminată.
- Ce înseamnă asta?
- Asta înseamnă că acel agent intermediază toate transferurile și plecările de la acel club. Am găsit la Corvinul un primar extraordinar căruia i se datorează foarte mult din ceea ce înseamnă Corvinul azi din punct de vedere al organizării și al readucerii acestui brand în prim-planul fotbalului românesc. Când am început proiectul se numea CS Hunedoara și avea maxim 250 de suporteri la jocurile importante și se bătea la retrogradare, mai mult în liga a 4-a.
- Mai departe cum ați reușit?
- S-au făcut eforturi mari ale primarului, ale domnului Ioan Andone și prin relațiile tuturor am atras oameni care au plătit bani pentru recuperarea brandului. A existat o singură sincopă cu acea înfrângere care ne-a mai stopat un an. Primarul a avut încredere să rămână Max (n.r. Florin Maxim) antrenor și de atunci Corvinul a promovat en fanfare. Acum a produs surpriza de a fi pe primele locuri în mod meritoriu prin prisma jocului pe care l-a practicat.
- Nu poate promova.
- E singura echipă din Liga a 2-a calificată în optimile Cupei României. Dar ca să-ți răspund, eu m-am ocupat de latura sportivă. Nu sunt jurist și nici avocat și nu pot gestiona eu asta. După cum știi guvernul a aprobat construcția noului stadion. Din ianuarie se va anunța firma câștigătoare, cei care vor construi stadionul și după aceste formalități în toamna lui 2024 se începe construcția noului stadion Michael Klein. Termenul de finalizare este de 22 de luni.
- Și unde va juca echipa până atunci?
- Undeva într-o localitate limitrofă, cel mai probabil la Călan, dar primarul va decide asta.
- Vorbeai de exclusivitățile pe care un agent le poate decide cu un club că ar fi legale. Însă pot fie ele și morale?
Da! Atâta timp cât lucrurile funcționează și nu încalci nicio lege. Dar în ce sens?
- Ok. Să zicem că ajungi la două cluburi pe care le reprezinți în exclusivitate. Mă gândesc la UTA și Corvinul. Joacă meci direct și una ar avea nevoie de victorie și se întâmpla asta. Nu crezi că ar putea apărea discuții în sensul acesta?
Discuții vor apărea mereu. Pentru că oamenii nu-i pot aprecia pe cei care au succes. Știu că hateri au fost și vor mai fi și nu se vor schimba lucrurile astea. Cei care mă cunosc știu că sunt corect și nu mă voi gândi niciodată la chestiuni de acest gen. Așa că orice discuție pe acest segment despre Bogdan Apostu e inutilă! Când am fost președinte la Clinceni cu Balint, eu am fost cel care a mers la Comisia de Disciplină. Am simțit că nu-i în regulă. Eram pe locul 2 și ne luptam cu Rapidul care avea buget de 8 ori mai mare. Noi eram o echipă apărută de nicăieri pe locul 2.
N-a înțeles nimeni atunci de ce facem asta. Au venit niște oameni care ne-au sugerat niște lucruri și era pauza de iarnă. Le-am spus: „Iertați-mă, dar nu vreau să fac parte din așa ceva. Faceți voi”. Era un băiat care-l chema Dragomir, un chinez și mi-a spus: „Tu rămâi președinte, dar tre să aducem un alt antrenor”. Le-am zis: „Băi, sunteți nebuni! Cum să-l schimbați pe omul ăsta care a făcut minuni”. Am ales să plec cu Gyuszi. Dacă nu rămâneam pe un loc călduț și nu mă băgam, dar nu pot să fac asta.
- Mă refer și la UTA!
- Vizavi de UTA, am avut și acolo rezultate. Când am început să lucrez cu Meszar, UTA era pe 13 în liga secundă, mult mai aproape de retrogradare. L-am semnat pe Balint cu o lună înainte să se termine campionatul și crede-mă că a fost un meci cu Bacăul, pe care dacă nu-l câștigam risca să retrogradăm. I-am spus lui Meszar că-i aduc jucători și vor promova în liga 1. Nici el nu credea la acel moment. Apoi a promovat de pe locul 1, în contextul în care a venit COVID-ul și s-au înjumătățit punctele. De nicăieri a venit UTA în aprilie și avea avans 11 puncte avans față de locul 2. Era ceva incredibil! A venit apoi Federația și a înjumătățit punctele. A pierdut și apoi au mai rămas 2 puncte. Apoi a venit locul 8 în Liga 1 cu-n buget relativ mic. Și acum echipa este în prima divizie.
- Acum UTA are probleme și te cunoști destul de bine cu domnul Meszar. De ce un club schimbă 27 de jucători și acum în iarnă se vor mai schimba și alții?
- Meszar când face un proiect cu cineva îi dă libertate. Știe cine a făcut asta…
- Ai avut un schimb de replici?
- Am avut un schimb pentru că întotdeauna o să-mi apăr jucătorii și meseria. De fapt, am răspuns unor atacuri, iar lucrurile au escaladat. Eu am fost cu bun simț și s-au spus anumite neadevăruri. A trebuit să ies și să combat asta și apoi am fost atacat. Am fost atacat într-un mod murdar, suburban, n-am cuvinte… Nu poate să dea nimeni un telefon și să mă dea afară de nicăieri, dar modul în care s-a exprimat a fost deranjant. Mai departe dacă lumea crede că UTA a avut o creștere după ce au schimbat 30 de jucători înseamnă că au ei dreptate și nu eu. Să nu-ți faci niciun fel de problemă pentru că dacă n-ar fi avut Corvinul rezultate și pe mine mă înjura lumea.
- Cine câștigă Superliga?
- Anul acesta cred că FCSB! Este cea mai puternică din toate punctele de vedere și cea mai puternică financiar. Rapidul vine tare din urmă, dar nu au echipa atât de solidă. FCSB a investit milioane și i-a luat pe cei mai buni. Și domnul Șucu are potență, dar Rapidul n-are valoarea necesară. Pe viitor poate fi o luptă-n patru. Aici mă refer la FCSB, CFR, Rapid și Craiova.
- Ce-i lipsește Craiovei. Toată lumea spune că e în lupta pentru titlu?
- Îi lipsește titlu! Revenind, îi mai lipsesc câțiva jucători. Acolo au fost probleme, cu toate că domnul Rotaru a creat o structură bine organizată. Din ce știu sunt bine organizați pe fiecare segment de la scouting, marketing, alimentație și plătesc mulți bani. Însă cred că încrederea pe care le-a acordat-o atâta timp acelorași jucători a fost o problemă. Sunt aceiași jucători care și-au atins o limită și au ajuns la un nivel pe care nu-l pot depăși. Nu poți să continui 3-4 ani cu aceiași jucători care n-au reușit. E nevoie de sânge proaspăt!
-Vorbeai de scouting. E atât de bine organizată această structură când de 7 ani au probleme cu apărarea și problema persistă.
- Pe de altă parte, Craiova a vândut jucători cu bani mulți.
- Și Farul a vândut.
- Corect! Dar Craiova a vândut pe bani mulți. L-a dat pe Mihăilă pe 9-10 milioane, pe Mitriță pe 6 milioane, la Sparta Praga pe Vătăjelu. L-au dat și pe Cicâldău.
Poți să spui de U Cluj că investește și nu vinde. E doar un exemplu. Craiova a și investit, dar a și încasat bani pe jucători. Și FCSB a căutat un fundaș central până în acest an când cred că au găsit linia de fund potrivită.
Bogdan Apostu: „Rareș Pop poate să depășească suma pe care a plecat Miculescu”
- Care crezi că sunt următorii 3 jucători pe care se pot lua sume mari din România?
- Olaru e unul dintre ei. Aș mai vedea și-un transfer al lui Florinel Coman. Dacă nu pleacă acum, se va plafona! Mi-a plăcut foarte mult Mazilu care a plecat. A avut o creștere incredibilă. Aș mai spune aici și de Rareș Pop care poate să depășească suma pentru care a plecat Miculescu. Are toate atuurile necesare. Acum nu cred că se pot lua 2,5 milioane de euro pe el. Dar 1,5 milioane se pot obține.
- Doar din România?
- Nu neapărat! Eu am adus o ofertă pentru Miculescu de 1,3 milioane din MLS cu câteva luni înainte să plece la FCSB. A fost refuzată oferta de UTA, deși jucătorul își dorea să plece. Mai sunt și alți jucători, dar aici mă refer la cei de atac pentru că ăștia se cer și se plătesc sume fabuloase de bani.
- Pare o echipă condamnată deja la retrogradare?
- Nu văd cum se poate salva Botoșani. Îl au acolo pe Edi Florescu care i-au ținut în spate. Fără el n-ar fi avut nici jumătate din ce au acum. Chiar și după înjumătățire, trebuie să depășească alte două echipe. O văd ca pe o misiune imposibilă! Am văzut că a semnat Bogdan Andone, dar e greu… E admirabil ceea ce a făcut domnul Iftime și e greu să atragi bani într-un oraș cum e Botoșani, unde n-ai nimic. A ținut echipa asta din nimic. A fost acolo și Cornel Șfaițer, care a ajutat. Acum cred că au ajuns la capătul tunelului. Nu știu dacă va continua domnul Iftime în Liga a 2-a.
- Hai să revenim la Dinamo!
- Pe Dinamo o văd luptându-se pentru un loc de baraj pentru că vor fi patru-cinci puncte după înjumătățire. Dacă vor avea inteligența de a-și crea un lot bun în iarnă, înseamnă să aducă 4 titulari. Așa se vor bate la final. Chiar și așa nu va fi ușor, dar a fost exemplul Voluntariului. Acum 4 sezoane aveau 9 puncte și s-au salvat.
Sunt exemple concrete și acest sistem ajută echipele care au avut un început prost. Nu e o dramă atât de mare la Dinamo. Adu-ți aminte anul trecut când erau să nu prindă play-off-ul și apoi incredibil au reușit să promoveze la baraj. Pentru că sunt susținuți de o masă mare de suporteri îi poate ajuta. Aici depinde doar de ei și de cine vor transfera.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.