Jucătorul român care l-a fermecat cu adevărat pe Emil Săndoi: "Nu-i cădea mingea"
Redactia | Publicat: 18.09.2024 13:51 | Actualizat: 18.09.2024 18:59
Emil Săndoi (59 de ani) vorbește la superlativ despre unul din marile talente ale fotbalului românesc, care din păcate nu și-a atins în totalitate potențialul imens. Este vorba de Ionuț Luțu (49 de ani), jucător cu care actualul tehnician de la Poli Iași a fost coleg în finalul carierei, la Universitatea Craiova.
Ionuț Luțu (49 de ani) este fotbalistul care l-a fermecat pe Emil Săndoi cu calitățile sale tehnice, iar fostul fundaș de fier al Craiovei a rememorat cum se distra fostul decar al "Științei" în vestiar.
Mingea nu avea niciun secret pentru Luțu, spune Săndoi, care a povestit cum reușea mijlocașul să-și demonstreze tehnica inclusiv pe holurile stadionului.
Emil Săndoi despre Luțu: "Nu degeaba i se spunea Hagiluțu"
Săndoi se declară convins că Luțu putea ajunge la performanțe mult mai mari, dacă ar fi fost mai "preocupat de fotbal" decât de plăcerile din viața extrasportivă.
Deși la începutul carierei era comparat cu Gheorghe Hagi, Luțu a îmbrăcat o singură dată tricoul selecționatei de seniori a României și nu s-a transformat în urmașul "Regelui", așa cum sperau fanii "tricolorilor".
"Luțu, dacă ar fi fost mai preocupat de fotbal decât a fost... Era incredibil ce putea să facă cu mingea. La noi, la Craiova, pleca cu mingea din vestiar, făcea pariuri cu colegii... O lua pe tunel, mergea, se întorcea cu ea, nu-i cădea (n.r. face semne ca jongla pe cap și pe umăr), în toate felurile. Nu degeaba i-au zis HagiLuțu, că așa i se spunea", a declarat Săndoi pentru Un Podcast.
GALERIE FOTO
Ionuț Luțu, trofee cu Steaua și Rapid în România
Lansat în fotbalul mare la Progresul, în 1993, Ionuț Luțu s-a făcut cu adevărat remarcat la Universitatea Craiova, acolo unde a evoluat între 1996 și 1999. În 1998 a prins un împrumut la Galatasaray, într-o perioadă în care Gică Hagi și Gică Popescu erau liderii formației care domina fotbalul din Turcia, însă mutarea nu s-a transformat într-un transfer definitiv.
Mijlocașul a semnat însă cu Steaua, iar aici a cucerit Cupa României, în 1999, după o finală cu Rapid, câștigată de roș-albaștri după executarea loviturilor de departajare.
A urmat o experiență în Coreea de Sud, la Samsung Bluwings, unde Luțu a obținut șapte trofee, inclusiv două titluri de campion. Dorul de țară a fost însă prea puternic pentru mijlocaș, care a revenit inițial la Universitatea Craiova, după care s-a transferat la Rapid, unde a cucerit SuperCupa României, după un meci cu Dinamo (1-0, după prelungiri), în care a fost titular.
Nu s-a impus însă nici la Rapid, iar ulterior cariera sa a avut o traiectorie descendentă, până în 2011, când a decis să se retragă, la 36 de ani.
A rămas cu o singură selecție în echipa națională a României, bifată în 1999, în mandatul lui Victor Pițurcă, atunci când a evoluat în ultima jumătate de oră a partidei cu Estonia, câștigată de tricolori cu 2-0.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.