special Leicester City de România? Liderul începutului de sezon din SuperLiga se aseamănă cu cea mai surprinzătoare campioană din istoria Premier League: ”Nu înțeleg de ce nu l-au luat acum 7-8 ani”
Radu Orbean , Andrei Mazurchievici | Publicat: 19.09.2024 12:01 | Actualizat: 19.09.2024 21:42
Universitatea Cluj are un început de sezon remarcabil, cu un avans de cinci puncte față de locul secund în clasamentul SuperLigii, dar și o serie de cinci meciuri consecutive în care poarta a rămas neatinsă.
Seria impresionantă de partide fără gol primit a fost încununată de U Cluj cu victoria în deplasare împotriva Rapidului, cu scorul de 2-0, echipă care pare să fi uitat cum e să câștige pe teren propriu.
”Șepcile roșii” au parte de cel mai bun start de campionat din istoria clubului și par că și-au depus deja candidatura cel puțin la un loc în play-off, dacă nu chiar pe podium.
După ce sezonul trecut au fost la un singur meci de calificarea în play-off-ul campionatului și au pierdut la loviturile de departajare barajul de Conference League, cu Universitatea Craiova, elevii lui Ioan Ovidiu Sabău (56 de ani) au luat cu asalt noua ediție de campionat și nu vor să mai rateze calificarea în play-off-ul competiției.
Pe lângă startul foarte bun, și mai impresionant este faptul că în aceste nouă meciuri, clujenii au întâlnit patru echipe care au fost prezente în play-off ultimii doi ani, obținând trei victorii (cu CFR, Sepsi și Rapid) și un egal împotriva campioanei FCSB.
Jucători refuzați de cluburile ”mari” și aduși fără sume de transfer
”Dinozaurii” Alex Chipciu (35 de ani) și Dan Nistor (36 de ani) au respins ofertele venite în vară de la alte cluburi și au continuat prestațiile foarte bune, iar în jurul lor s-a creat o adevărată emulație.
Ioan Ovidiu Sabău nu a câștigat niciun titlu în carieră, dar dacă forma echipei pe care o antrenează va rămâne aceeași, acest sezon ar putea reprezenta o premieră pentru gruparea ardeleană, care are un singur trofeu în vitrină, Cupa României (1965), și un ”titlu” de vicecampioană, care datează din perioada interbelică (1933).
Încep asemănările cu Leicester City
Începutul de sezon și modul în care a fost creionat lotul de jucători este similar cu cele ale lui Leicester City din sezonul 2015/2016, când formația pregătită pe atunci de Claudio Ranieri uimea lumea fotbalului.
Ranieri, care nu câștigase niciun titlu de campion până în acel an, a avut o strategie de transferuri similară cu cea a clujenilor, fără sume mari investite și cu jucători ”refuzați” de alte cluburi.
În ciuda rezultatelor din acest sezon, ”U” nu se numără printre echipele care au investit sume mari, campania de transferuri fiind bazată mai mult aducerea a jucători liberi de contract.
Ce mutări importante a făcut U Cluj în această vară
După ce a obținut 300.000 de euro de la FCSB în schimbul lui Daniel Popa (28 de ani), era nevoie de un nou atacant la echipă, așa că primul transfer făcut de Ioan Sabău a fost readucerea lui Mamadou Thiam (28 de ani).
Vârful senegalez, care a fost vândut vara trecută de clujeni la Al Arabi, s-a întors în România, unde a arătat cea mai bună formă din ultimii ani, iar revenirea s-a dovedit a fi una de succes. Thiam a avut evoluții bune și a contribuit decisiv la patru goluri: a marcat de două ori și a oferit două assist-uri până acum.
Pentru a-i crea concurență lui Thiam, au mai venit Hildeberto ”Berto” Pereira (28 de ani), liber de contract, și Vladislav Blănuță (22 de ani), împrumutat de la FCU Craiova 1948. Thiam și Berto au contribuit la faza primului gol înscris pe Giulești.
Chiar dacă nu a marcat la București, Blănuță și-a trecut în cont patru goluri în primele nouă etape, fiind al doilea golgheter al campionatului.
Mai mulți foști jucători dați afară de FCSB, de bază pentru U Cluj
De asemenea, au fost aduși mai mulți foști jucători de la FCSB, toți liberi de contract.
Primul și cel mai important este Iulian Cristea (29 de ani), venit gratis după despărțirea de Rapid. Fundașul central a fost integralist în 7 dintre cele 9 etape, având prestații solide ce l-au readus în lotul echipei naționale.
Pe 18 septembrie, un alt jucător trecut pe la FCSB și Rapid, Răzvan Oaidă (26 de ani) s-a alăturat și el grupării ardelene, în timp ce Ovidiu Popescu sosise și el în vara asta la Cluj.
Coleg cu Cristea în apărare este Radu Boboc (25 de ani), venit liber de contract de la retrogradata FC Voluntari. Fundașul părea un talent risipit, dar și-a regăsit forma bună și, după ce a jucat 72 de minute în prima etapă cu FCSB, nu a mai ieșit de pe teren, fiind integralist în toate celelalte 8 partide.
Mijlocul ”dirijat” de ”veteranul” Dan Nistor a fost de asemenea întărit cu alți doi foști FCSB-iști. Este vorba de Vadim Rață (31 de ani) și Ovidiu Popescu (30 de ani).
Dacă primul a rezistat la roș-albaștri doar 3 săptămâni, al doilea este mult mai cunoscut, venind la Cluj-Napoca după opt sezoane la FCSB. Cei doi evoluează constant și au meritele lor pentru parcursul istoric al echipei.
Ionuț Lupescu: ”Pentru mine nu e absolut nicio surpriză”
Contactat de iAMsport.ro pentru a comenta performanța fostului său coleg, Ionuț Lupescu i-a acordat toate meritele tehnicianului.
”Pentru mine nu este absolut nicio surpriză, pentru că acolo este Nelu Sabău, pe care îl cunosc foarte bine și care este unul din cei mai buni antrenori pe care-i are România. El stă aproape de Cluj, nu am înțeles de ce nu s-a apelat ani de zile la el, ei au pierdut 7-8 ani de zile pentru că nu l-au avut pe Nelu Sabău. S-au trezit cam târziu și au realizat cât de important este să ai în curtea ta un antrenor ca Nelu Sabău”, a declarat Ionuț Lupescu, pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.