exclusiv Lubomir Moravcik: “Lennon era un rottweiler!” Fostul său coleg de la Celtic dezvăluie cum se comporta acesta în vestiar și ce îi așteaptă pe fotbaliștii Rapidului
Cristian Munteanu | Publicat: 25.06.2024 09:59 | Actualizat: 25.06.2024 21:15
Lubomir Moravcik (59 de ani) este unul dintre fotbaliștii care-l cunosc cel mai bine pe Neil Lennon (53 de ani), antrenorul Rapidului. Slovacul a jucat timp de două sezoane, la Celtic, alături de nord-irlandez. Într-un interviu acordat în exclusivitate lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, Moravcik i-a făcut un “portret” actualului tehnician din Giulești.
Lubomir “Lubo” Moravcik este cunoscut în rândurile suporterilor scoțieni ai celor de la Celtic după o poreclă simplă: ”Darul lui Dumnezeu”. Ajuns în țara lui R.L. Stevenson, autorul celebrei cărți “Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde”, Moravcik a devenit repede unul dintre favoriții fanilor. Mai repede decât dau scoțienii un pint pe gât.
După 8 ani petrecuți în Franța, la Saint-Etienne și Bastia, “Lubo” a avut o experiență de un sezon la Duisburg, apoi “Darul lui Dumnezeu” a ajuns la cei care se rugaseră pentru el. Celtic, anul 1998. După doi ani, pentru aproape 9 milioane de euro, sosea în Glasgow și Neil Lennon, antrenorului Rapidului.
Lubomir Moravcik a avut amabilitatea de a acorda un interviu, în exclusivitate, pentru iAMsport.ro, în care a vorbit despre relația sa profesională cu Neil Lennon și a dezvăluit cum era acesta în vestiarul “the bhoys”.
Lubomir Moravcik: "Era ca un câine, ca un rotweiller! "
Știi că fostul tău coleg de la Celtic, Neil Lennon, a venit în România? Îi antrenează pe cei de la Rapid.
Nu, chiar nu știam. Suntem prieteni. A fost bun pentru Celtic, atât ca antrenor, cât și ca jucător. Ce aventură pentru el să vină în România. Știu că a fost și în Cipru. Sper să se adapteze la fotbalul din țara voastră.
Spune-mi, te rog, care crezi că e principala trăsătură de caracter a lui Neil Lennon?
Este un luptător, asta e clar. Era cel care, deși venise într-o echipă formată, motiva vestiarul. A devenit repede un lider. S-a impus aproape imediat. Avea o motivație fantastică. Un adevărat căpitan.
Era un lider și pe teren?
Sigur. Juca pe o poziție diferită față de a mea. El era număr 6, eu evoluam mai avansat, număr 10. În general el recupera mingea și mi-o pasa mie, pentru că știam ce să fac cu ea (n.r. - râde).
Era ca un câine, ca un rotweiller! Nu îi lăsa pe adversari să respire. Îi ataca bărbătește, cu răutatea unui nord-irlandez (n.r. - râde). Deci știau cine este stăpânul. Asta ne dădea și nouă încredere.
Înțelegea jocul din punct de vedere tactic?
Să știi că a fost foarte importantă venirea lui Neil Lennon la Celtic. Noi deja eram foarte puternici în ofensivă, dar nu eram echilibrați ca echipă. Ori intrarea lui ca mijlocaș defensiv, unul care recupera baloane și alerga enorm, ne-a oferit asta. Echilibru. Era un fotbalist cu o ridicată inteligență tactică.
Îi aveam pe Chris Sutton, Petrov, Henrik Larsson, așa că era necesar cineva care să ne asigure “spatele”. El a jucat excelent în acea poziție foarte importantă.
Lubomir Moravcik: "Nu e deloc așa"
Era un tip serios și în afara terenului sau îi plăcea să glumească?
Să-ți povestesc... Larsson tot ascundea lucruri din vestiar. Ba pantofii, cheile de la mașină, ghetele, tricouri. Le găseai unde nu te așteptai mai puțin. Câteodată, deloc (n.r. - râde).
Până când, într-o zi, Lennon l-a luat pe sus și l-a băgat în baia de gheață unde făceam recuperare. L-a ținut câteva minute, apoi i-a dat drumul. Când s-a întors în vestiar, Henrik i-a zis: "Știi că sunt suedez, nu?". Am râs cu toții.
Antrenor îl aveați pe Martin O’Neill. Patru ani a stat acesta pe banca celor de la Celtic. Este Neil Lennon un fost fotbalist, actual antrenor, care a învățat meserie de la O’Neill?
Aveau discuții lungi despre rolul lui Neil în echipa noastră, să știi. Și la antrenamente îl lua deoparte și îi explica ce ar trebuie să facă, unde să se poziționeze în diferite situații ale jocului. Martin era un tactician foarte bun. Iar Neil asculta și băga la cap.
Ei mai lucraseră împreună și la Leicester, deci se știau bine. Așa că da, Neil Lennon este un produs al lui Martin O’Neill, atât ca fotbalist, dar mai ales ca antrenor. Asta nu înseamnă că el nu are un stil al său de a lucra cu jucătorii. Are propria filosofie.
Crezi că jucătorii Rapidului vor înțelege această filosofie? Mentalitatea din Europa de Est nu este tocmai la fel cu cea din Vest.
Cred că se vor adapta. Mai ales că Rapid nu cred că are doar jucători români. Sigur, poate va dura o perioadă, dar dacă va avea timp și încredere, o să reușească. E obișnuit să aibă o echipă foarte închegată în jurul său, așa că dacă i se va oferi și asta… va fi bine pentru Rapid.
Neil Lennon este un tip care pare dur, dar nu e chiar așa. Știe să se apropie de fotbaliști. E foarte bine pregătit și pe partea motivațională. Tactic nu mai vorbesc. Păi cine crezi că striga la mine, în timpul meciurilor, “să alerg mai mult”? (n.r. - râde). Noroc că eram bun cu mingea la picior, așa că mă lăsa repede în pace.
Dar la Omonia Nicosia nu s-a adaptat. A stat doar șapte luni. E adevărat, a câștigat Cupa Ciprului.
Nu putem ști ce s-a petrecut acolo. Poate i s-a promis ceva, iar apoi nu și-au respectat promisiunile. Chiar și așa, după cum spui, a câștigat un trofeu. Deci este, fără îndoială, un antrenor bun.
Repet, e important ca patronul să-i acorde timp ca să-și poată dezvolta planul, iar oamenii din jurul lui să-l sprijine. Dacă se vor întâmpla aceste lucruri, sunt sigur că Rapid se va lupta pentru trofee. Când au câștigat ultima dată un campionat?
În 2003.
Acum 21 de ani… Cred că e timpul pentru un nou titlu.
Partea a doua a interviului, cu Lubomir Moravcik, despre mult așteptatul meci Slovacia – România și despre posibilitatea ca aceasta să se încheie cu o remiză, va fi publicată mâine, 26 iunie 2024.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.