exclusiv Paul Cazan, interviu amplu pentru iAMsport.ro despre marile probleme din SuperLiga : ”Asta omoară fotbalistul român!” + Cum vede lupta la titlu din România: ”Ea este cea mai puternică”
Andrei Petrescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 14.09.2024 07:57 | Actualizat: 14.09.2024 08:00
Paul Cazan (72 de ani), fostul mare căpitan al Sportului Studențesc, a oferit un amplu interviu pentru iAMsport.ro în care a vorbit despre nivelul SuperLigii, favoritele la titlu, diferențele între fotbalul de acum și cel practicat pe vremea sa și cele mai importante probleme din fotbalul românesc.
Bună ziua, domnule Cazan, mulțumim că ați acceptat acest interviu! În primul rând, cum sunteți cu sănătatea?
Sunt bine, chiar peste așteptări. La o anumită vârstă trebuie să te aștepți la orice, dar deocamdată viața nu mi-a făcut surprize legate de sănătate.
Cu ce vă ”pierdeți” timpul la 72 de ani?
Cu nepoțeii, iar o dată pe lună sunt observator la Liga 1.
Cum este să fiți observator la această vârstă?
Ușor. O fac de foarte mult timp. Mi-a făcut plăcere și este jocul la care am participat atâția ani și cred că mă pricep. E o plăcere să te duci să mai lucrezi cu oameni și să revezi oameni cu care ai conlucrat înainte de a te lăsa de fotbal.
Paul Cazan: ”Ca lot, FCSB este cea mai puternică!”
Cum vi se pare Liga 1 acum?
Sincer să fiu, este mult mai slăbuță decât atunci când am jucat eu. Au trecut generații de jucători și devine din ce în ce mai slăbuță. Poate anul ăsta să vedem, au început mai bine meciurile, sunt mai spectaculoase. Mai este și problema că lumea nu vine la fotbal.
Ne uităm la englezi că stadioanele sunt arhipline, lumea iubește foarte mult acest sport. La noi nu vedem că vin bunici, copii, femei ca acolo. La ei sunt toate categoriile de vârstă, iar la noi dacă echipa joacă un meci sau două mai proaste, lumea dispare de la stadion. Asta nu e bine pentru fotbal.
Doar la derby-uri se umplu stadioanele.
Da, doar la derby-uri din când în când. Dar Dinamo abia acum a reintrat. Erau echipele de mare tradiție: Steaua, Dinamo, Sportul, Rapid, Craiova. Erau mai multe echipe bune, fotbalul era mai frumos și lumea venea cu plăcere la stadion. Nu erau nici atâtea distracții ca acum. Înainte fotbalul era pe primul loc, acum copii stau pe telefoane. Nu mai e așa mare dragoste pentru sport cum era pe vremuri.
Cum vi se pare acest start de campionat?
Parcă mai binișor. Supriză că Steaua (n.r. FCSB) e unde e deoarece a pierdut câteva jocuri. Supriză prin joc e Dinamo, care a făcut niște meciuri bune. Va fi poate mai strâns decât până acum. CFR e și ea în cădere, chiar dacă în campionat și-a mai revenit. Au pierdut la o echipă din Cipru, pe vremea noastră era greu să pierzi. Aveau fotbal slab ciprioții, dar uitați-vă că acum le-au dat o lecție de fotbal celor de la CFR, bătându-i fără să miște.
O înfrângere categorică cu Pafos, 0-3.
Lumea nu digeră acest rezulat. E diferență între fotbalul românesc și cel din Cipru. Asta e.
Favoritele la titlu credeți că rămân aceleași?
Da. Craiova, care mereu a fost favorită, dar tot a decăzut. Să vedem Rapidul cu Șumudică dacă revine între primele echipe. Ar fi Steaua (n.r. FCSB), CFR, Craiova, Rapid.
Pe Dinamo o vedeți cu șanse la play-off?
După cum arată acum, da. Arată bine, problema e că este lung campionatul. Trebuie să știi să gestionezi foarte bine jocul echipei, să știi să-i duci în formă maximă când trebuie, să nu ai accidentați mulți. Sunt mai multe lucruri care trebuie combinate ca să ajungi să câștigi un campionat.
Ca lot, pe cine vedeți cea mai puternică echipă?
Ca lot tot Steaua (n.r. FCSB) e cea mai puternică. E și echipa care investește cel mai mult. FCSB scuze, Steaua era pe timpul meu. FCSB este ținută foarte bine de Becali prin sumele de bani pe care le investește. Cred că au luat niște jucători foarte buni, care vor crește valoarea echipei. Să vedem dacă rezultatele din cupele europene atunci când vor juca le vor aduce plăcere de a câștiga jocurile. Dacă pierd, atunci merg mai prost și în campionat. Dacă câștigă, încep să crească în campionat.
Tocmai l-au transferat pe Bîrligea de la CFR Cluj pentru 2 milioane de euro.
Una dintre sumele cele mai mari date în fotbalul românesc. Becali când dorește ceva o rezolvă.
Cei de la FCSB s-au descurcat bine în Europa, ajungând în Europa League.
Golul acela de senzație, foarte greu primește un portar gol de acolo, de unde a dat Olaru. Să vedem acum dacă fac față. Sunt niște echipe tari cu care joacă. Ar fi bine să câștige, crește și valoarea fotbalului românesc, nu doar al celor de la FCSB.
Cazan: ”Străinii omoară fotbalistul român”
Ați spus că este un nivel mai slab al Ligii 1 față de perioada în care dumneavoastră jucați. Unde s-a greșit în toți acești ani?
Eu zic că s-a început să se greșească de la copii și juniori, unde nu se mai lucrează ca înainte. Pe timpul meu, când eram juniori, era Centrul 23 August, care a dat foarte mulți jucători. Erau centrele de copii și juniori ale Stelei, ale lui Dinamo, ale Progresului, ale Sportului, care dădeau foarte mulți jucători. Acum lumea e înnebunită după bani. Își dau copilul să ajungă mai repede, își forțează antrenorul să-l bage. Văd că ușor-ușor au început să reia această tradiție cu centrele de copii și juniori care să producă jucători și să nu mai luăm de afară.
Nu vezi că este plină țara de jucători de mâna a treia și a patra? Dacă vrei să faci fotbal adevărat crești jucători de-ai tăi sau iei 1-2 jucători de mare valoare. Nu jucători din liga a 3-a și a 4-a din afară. Așa omori fotbalul intern pentru că nu mai progresezi cu jucătorii tineri. Îi aduci pe cei din străinătate, care sunt foarte slabi majoritatea. Jucătorii mari cer bani foarte mulți. În afară de Craiova, FCSB, nu prea au bani și trebuie să cumpere cu sume mai mici.
Este un trend acum cu foarte mulți jucători străini în Liga 1 aduși pe salarii mari.
Asta e nenorocirea. Asta omoară fotbalistul român. Și atunci cum să ai echipe naționale bune dacă ai tăi nu cresc? Echipele trebuie să înceapă să-și bage jucătorii din centrele lor de copii și juniori ca să crească, altfel nu avem nicio șansă. Ați văzut că Barcelona este într-o formă extraordinară, cu jucători de 18-19 ani care demonstrează că sunt jucători. Au avut curajul să-i bage și ei demonstrează. Noi aducem altceva. Trebuie să forțeze mâna centrelor, să premieze antrenorii. Una e să vinzi un jucător din propria pepinieră că îți rămân toți banii ție și atunci poți cumpăra alți jucători mai valoroși.
Credeți că echipele din Liga 1 se orientează către jucători străini pentru că și fotbaliștii români sunt scumpi? Vedem prețuri foarte mari cerute pe români atunci când se transferă de la o echipă la alta.
Din ce am auzit eu, românii cer salarii mai mari față de cei de afară. Patronul zice de ce să-i dea unui jucător o grămadă de bani că nu e sigur de el, așa că mai bine ia unul pe bani mai puțini din străinătate. Problema mare este și la impresari, care au început să ceară sume foarte mari. E mult să ajungi la 30-40 de milioane doar partea lui. Cluburile din România nu își pot permite asta. UEFA și FIFA ar trebui să intervină să facă un barem la chestia asta.
Ce ai făcut tu ca impresar? Doar te-ai dus și ai vorbit cu ăla. Jucătorul spune unde vrea să meargă, dar și aici e o problemă că mulți jucători au greșit. S-au dat pe mâna impresarilor. Nu domnule, eu sunt fotbalistul, eu decid unde merg. Eu spun la ce echipă mă duc. Dar acum impresarii... Am văzut și la Bîrligea că nu voia impresarul pe 5 ani, cum voia jucătorul.
Păi, stai, mă, dacă eu vreau, de ce nu vrei tu? Tu și așa câștigi bani pe urma mea. Este acel 10% din salariu pe care impresarul îl ia. Era o sumă bună pentru un impresar. Acum, pe lângă asta, ei îți mai iau și cotă de la club. Ce mare lucru ai făcut? Dar nici jucătorii nu au așa mare personalitate. Bîrligea a vrut. A vrut la FCSB, la FCSB s-a dus. Putea să îl deturneze Rapidul.
Dar el a vrut la FCSB și așa a rămas. Și nu a făcut nici ca impresarul lui pentru că a semnat pe 5 ani. S-au pus clauze de reziliere, nu poate să dea o grămadă de bani pe tine și într-un an să pleci. D-aia i-a făcut contract pe 5 ani să-l crească și să-l vândă. I-a pus clauză 15 milioane, dacă primește atât, îi dă drumul. Un câștig enorm.
Impresarul a vrut o clauză de 5 milioane, un contract pe 3 ani, Bîrligea fiind transferat pentru 2 milioane de euro.
Îi face salariul 25.000 de euro de la 6.000 și tu vrei să faci 3 ani contract? Are dreptate Becali. Bravo lui că și-a impus punctul de vedere.
Cazan: ”Nu prea mai sunt fundași centrali”
Cum vedeți situația fundașilor centrali din fotbalul românesc?
Nu prea sunt. Pe timpul meu, cam toate cluburile din primele 10 aveau cupluri de fundași centrali foarte buni. Și Argeș, Craiova, Sportul care a dispărut și unde am jucat eu, Progresul, Dinamo, Steaua. Gândiți-vă ce cupluri de fundași centrali erau. Acum e și greu să faci cupluri pentru că sunt mulți străini. Ca să fie un cuplu bun trebuie să vorbească în timpul jocului.
Dacă ăla nu știe să vorbească românește, iar românul nu știe engleză sau franceză, e greu să se unească, să se ajute în joc. Dacă nu conlucrezi e greu. Să știi să te așezi, să-i zici celuilalt ”mai la dreapta, mai la stânga”. Portarul trebuie să dirijeze foarte bine, dar dacă sunt 7 limbi, când dracu' să vorbească ăla? Până spune ceva mingea e în poartă. Ăsta e unul dintre lucrurile la care antrenorii trebuie să lucreze.
Pare că Drăgușin este singurul care a reușit să facă pasul în fotbalul mare.
Să sperăm că îl menține. Văd că e o luptă grea acolo, la Tottenham. E și o echipă foarte bună. El are într-adevăr calități pentru fotbalul din Anglia. Are fizic foarte bun, are forță, are viteză. La el doar la combinativ este problema, dar are doar 22 de ani, are timp. Dacă joacă un an în Anglia va crește enorm. Uitați-vă la jucătorii care au plecat din România fără dezvoltare pectorală.
I-ați văzut acum pe Man și Mihăilă în Italia ce fizic au? Acolo se lucrează. Nu te ține cineva de mână. Dacă nu lucrezi te dă la o parte. Au programe pe care trebuie să le lucrezi, altfel ești amendat. Ăsta e profesionalism. La noi ca în România. Ba mă mai duc pe la sală, ba nu mă duc, azi nu am chef. Acolo nu merge așa. Ești rezervă și nu-ți convine.
Toți jucătorii români care pleacă afară au această problemă a condiției fizice.
Văd că au început să-și dea seama. L-ați văzut pe Florinel Coman ce lucrează.
Florinel și-a luat preparator după el în Qatar.
Se duce la sală, a crescut. Ați văzut ce fizic are acum? Asta trebuie. Bine, mai e și mulțumirea că pleci din România de la salariu mic într-o țară cu salarii mari. Este o automulțumire a românului. Nu e ca jucătorul format în profesionalism. Ăla zice că are 100.000 salariu și vrea 1 milion. Când ajunge la 1 milion, vrea să ajungă la 3-5-10 milioane. De asta cresc ei.
La noi dacă ajungem de la 100.000 la 200.000 salariu suntem fericiți. Asta e problema noastră ca dezvoltare psihică. Trebuie să înceapă să crească și la noi treaba asta. Să nu fim mulțumiți cu cât ne-a dat ăla. Să vrem să ajungem la un salariu mai mare mereu. Atunci va crește și nivelul fotbalului.
Este aceasta și diferența între Drăgușin și restul? El fiind plecat de tânăr în Italia, crescând cu altă mentalitate.
S-a văzut pe el asta la cum arată. Uite că îl ajută acum. Fotbalul în Italia e mai tehnic decât în Anglia, unde e mai mult pe forță, pe viteză, pe luptă. Joacă la un club foarte bun, s-au dat mulți bani pe el, are un salariu mare. Dacă îl ajută Dumnezeu și joacă în continuare, va ajunge la un salariu foarte mare.
Paul Cazan: ”Antrenorii tineri să-i copieze pe cei care au ajuns sus”
Faptul că acum în Liga 1 sunt foarte mulți antrenori cu experiență, precum Gică Hagi, Dan Petrescu, Rednic, Gâlcă, Dorinel Munteanu, poate ajuta tinerii fotbaliști români?
Îi ajută, da. Toți cei pe care i-ați enumerat sunt antrenori foarte buni. Eu cât am fost în fotbal am jucat și cu Hagi, și cu Rednic. Sunt antrenori care și vor. Răzvan Lucescu a muncit mult și uite unde a ajuns. Olăroiu, care la ora 8:00 era la stadion și pleca la 22:00 acasă. Uitați-vă câte trofee a câștigat. A câștigat și o grămadă de bani.
Asta trebuie să gândească și antrenorii tineri, să-i copieze pe cei care au ajuns sus. Să lucreze mai mult, să se bată pentru meseria asta, că e grea. Să simți pe cine să bagi, să simți pe cine scoți. Pe cel care joacă mai slab să-l încurajezi. E o meserie grea pe care trebuie să o înveți lucrând.
Se pare că vin antrenori din spate. La acest capitol stăm bine acum.
A început școala de antrenori să fie bună. Până acum erau mulți antrenori care erau profesori de sport și preluau echipe mici particulare. Nu merge asta, trebuie să fii antrenor. Trebuie să știi că de la 8 la 10 ani trebuie să lucrezi ceva, de la 10 la 12 altceva. Fiecare vârstă are un specific al formării fotbalistului. Nu lucrezi așa cum vrei tu.
La 8-10 ani nu bagi niciodată forță. Am mai văzut niște antrenamente cu exerciții de forță la copii. Aici îi dai plăcerea jocului, să îi placă să vină la antrenamente. Apoi ușor-ușor îi bagi ce trebuie ca să crească în valoare. Antrenorii ăștia tineri trebuie să citească mai mult despre cum trebuie să parcurgă un copil fotbalul până ajunge la seniori.
Școala de antrenori cum vi se pare? În ultimii ani au fost discuții că anumiți antrenori profesau fără licența Pro.
Licența Pro...Și așa avem vreo 30 de antrenori, din ce știu, care au licență Pro și nu antrenează. Licența Pro este foarte bună, numai că nu toți cu Licență Pro se duc la echipe, că nu sunt atâtea. Iar afară greu se duc.
Plus că am înțeles că te costă mult să faci Licența Pro. Nu oricine are suma asta. Până la urmă și fără Pro poți fi un antrenor foarte bun. Dar asta se cere, asta trebuie să faci, altfel nu ai cum să ajungi la echipe.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.