special ”Poate fi subiectul unui masterclass în schizofrenie”. Cine este omul cu care Dan Șucu vrea să domine fotbalul din România
Radu Bordei | Publicat: 08.05.2024 11:46 | Actualizat: 08.05.2024 14:52
Fostul mare fotbalist nord-irlandez Martin O'Neill (72 de ani) este surpriza uriașă pe care o pregătește Dan Șucu pentru banca tehnică a Rapidului. Pe lângă cartea de vizită bogată ca jucător, dublul câștigător al Cupei Campionilor cu Nottingham Forest se bucură și de o carieră de antrenor impresionantă, mai ales după ce a făcut istorie cu Celtic.
Născut într-o familie de catolici militanți, Martin nu avea cum să țină cu o altă echipă decât cu Celtic, trupă simbol pentru scoțienii și irlandezii catolici. Dacă din postura de fotbalist nu a putut să evolueze pentru alb-verzi, O'Neill a avut șansa să antreneze gruparea pe care a susținut-o toată viața.
”Maniac la marginea terenului, poate fi subiectul unui masterclass în schizofrenie”
Dacă Dan Șucu îl va convinge pe legendarul antrenor nord-irlandez să revină pe banca tehnică, după 5 ani în care nu a mai activat, patronul Mobexpert va trebui să lucreze cu un tehnician cu o personalitate puternică. Cel mai indicat pentru omul de afaceri este să citească biografia lui O'Neill, semnată de Alex Montgomerry.
Acesta îi face un portret complex și convingător omului care a fost considerat la un moment dat urmașul lui Sir Alex Fergusson, la Manchester United.
“O’Neill își vede de treabă în stilul lui obișnuit. Maniac la marginea terenului, curtenitor, sofisticat și consistent în conferințele de presă, deseori sensibil, cu toane și imprevizibil. Stilul lui de lucru poate fi subiectul unui masterclass în schizofrenie.
Poate fi șarmant sau disprețuitor, de ajutor sau obstrucționist, naiv - sau poate nu. Are mintea unui politician de primă mână, conform apropiaților care au lucrat cu el. Dacă uneori pare incapabil să întrevadă o problemă, atunci sunt momente când pare capabil să facă asta.
E un comunicator foarte bun în compania căruia rareori te plictisești. Sunt momente în care aparenta încredere în sine e doar aparentă. E ca un scut.
Mai mult decât orice, e ambițios, un bărbat ghidat - spun prietenii lui - în egală măsură de frica de eșec și de gloria care vine odată cu succesul”, se arată în cartea dedicată antrenorului nord-irlandez.
Simbol pentru Nottingham Forest și Celtic
Ca jucător, Martin O'Neill a cunoscut cea mai bună perioadă în tricoul ”pădurarilor”. A jucat pentru aceștia timp de un deceniu și a fost piesă importantă în formația fantastică construită de Brian Clough, care avea să promoveze în prima ligă în 1977 și apoi avea să câștige titlul de campioană, în 1978, apoi două Cupe ale Campionilor, în 1979 și 1980, după finalele cu Malmo, respectiv Hamburg.
Cu toate acestea, O'Neill nu a uitat niciodată sfatul dat de tatăl lui la începutul carierei: ”Atunci când te sună Celtic, lași tot și mergi”.
Ca jucător nu a avut această șansă, dar ca antrenor nu a ezitat. Asta chiar dacă antrena în Premier League, unde impresionase la Leicester. Nord-irlandezul a preluat ”vulpile” în Championship, a promovat în Premier League, apoi a cucerit de două ori Cupa Ligii și a calificat echipa în Cupa UEFA.
Dar când Celtic l-a contactat, în anul 2000, a lăsat totul baltă și a preluat echipa pe care a iubit-o din copilărie. Nu a fost ușor, pentru că rivalitatea dintre cele două mari forțe ale Scoției, Celtic și Rangers, transcede sportul. ”Old Firm” este un duel care împletește rivalitatea sportivă cu dușmănia istorică dintre catolici și protestanți, care a împărțit Marea Britanie și Irlanda de peste 600 de ani.
De altfel, antrenorul a avut parte de o primire specială de la fanii adverși. Celebrul ”Union Jack”, steagul Marii Britanii, a fost afișat pe peluza casei în care se mutase antrenorul. Acest gest, considerat ofensator la Glasgow, a speriat-o pe soția lui Martin, care a vrut să părăsească imediat Scoția.
Până la urmă lucrurile s-au calmat, iar răspunsul lui O'Neill a fost pe măsură: a cucerit cele trei trofee din Scoția în primul lui sezon. Nu se mai întâmplase asta din 1969 și O'Neill avea să devină, în cei 5 ani în care a pregătit echipa scoțiană, cel mai titrat manager, după alt nume legendar, John ”Jock” Stein.
Grijuliu cu banii clubului
Dacă Dan Șucu va ajunge la o înțelegere cu O'Neill, acesta va deveni, aproape sigur, cel mai bine plătit antrenor din România. În vremurile lui de glorie, managerul încasa 1,3 milioane de lire sterline de la Celtic și 2 milioane de la Leicester.
Pe de altă parte, O'Neill nu este genul de antrenor care să solicite transferuri, doar de dragul de a aduce jucători. Acesta este adeptul pregătirii fotbaliștilor pe care îi are la dispoziție.
"Îmi place să cred că sunt un antrenor grijuliu cu banii clubului la care lucrez. Cândva, i-am zis unui președinte de club că mi-aș fi dorit să fiu la fel de grijuliu cu banii mei cum sunt cu banii clubului lui.
Îmi place să văd toți jucătorii aflați la un club cu care semnez și să lucrez cu ei înainte de a lua vreo decizie legată de transferuri. Niciun jucător nu pleacă până nu încep antrenamentele", se caracteriza Martin O'Neill.
Un CV impresionant
Ca fotbalist, nord-irlandezul a început fotbalul la clubul Distillery, apoi a trecut la Nottingham Forest, unde a evoluat timp de 10 ani. A mai jucat la Norwich, Manchester City, Notts County, Chesterfield și Fulham.
Ca manger a pregătit Wycombe, Norwich, Leicester (cu care a câștigat Cupa Ligii de două ori), Celtic (unde a luat 3 titluri de campioană, 3 Cupe și o Cupă a Ligii), Aston Villa, Sunderland, naționala Irlandei și Nottingham Forest.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.