exclusiv Rapid mizează pe modelul occidental. Săpunaru va fi ”Monchi de Giulești”

Remus Răureanu , Andrei Mazurchievici | Publicat: 07.05.2025 16:06 | Actualizat: 07.05.2025 22:16
Cristian Săpunaru (41 de ani), unul dintre simbolurile Rapidului din ultimele decenii, se pregătește să înceapă un nou capitol al carierei sale în fotbal. Din vară, fostul căpitan al giuleștenilor va renunța la statutul de jucător și va fi numit director sportiv al clubului din Grant, poziție pentru care deja se pregătește prin cursurile organizate de Federația Română de Fotbal.
Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de iAMsport.ro, numirea de către Dan Șucu a lui Săpunaru în această funcție nu va fi una simbolică, menită să oprească furia fanilor, după ce patronul Mobexpert va renunța, cel mai probabil din vară, la serviciile antrenorului Marius Șumudică.
Rapid va adopta modelul din fotbalul occidental, în care directorul sportiv nu deține doar o poziție figurativă în organigrama clubului, ci un element-cheie în activitatea acestuia.
În campionate importante din vestul Europei, directorul sportiv este omul care conturează strategia sportivă a clubului, gestionează bugetele de transferuri și stabilește, alături de conducerea administrativă, numirea technicianului.
În fotbalul mare sunt exemple arhicunoscute precum Monchi (ex-Sevilla, în prezent la Aston Villa), Cristiano Giuntoli (Juventus) sau Edwin van der Sar (fost la Ajax).
Directorul sportiv în România, rol decorativ
În România, însă, rolul de director sportiv a fost adesea decorativ, rar considerat vital în organigrama cluburilor.
Mai degrabă o poziție onorifică sau de legătură între vestiar și conducere, fără o autoritate reală asupra transferurilor sau a direcției sportive. Rapid vrea să schimbe această paradigmă prin numirea lui Săpunaru.
Potrivit planului clubului, Săpunaru va avea ultimul cuvânt în campania de achiziții din vară, dar și un rol activ în numirea viitorului antrenor al Rapidului, după despărțirea de Marius Șumudică.
Practic, el va fi omul care va stabili profilul jucătorilor doriți, va valida propunerile echipei de scouting și va superviza negocierile.
Până acum, astfel de decizii erau luate de Daniel Sandu, fostul director sportiv, însă odată cu venirea lui Șumudică, influența acestuia a fost diminuată.
Cele mai importante transferuri din sezonul trecut – Aaron Boupendza, Tobias Christensen și Clinton N’Jie – au fost gestionate direct de antrenorul principal.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














