special Rapid ratează o sumă importantă de bani din transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham! Cât ar fi trebuit să încaseze giuleștenii și din ce motiv
Radu Secoșan , Vlad Nedelea | Publicat: 12.01.2024 21:49 | Actualizat: 13.01.2024 15:24
Radu Drăgușin (21 de ani) a devenit oficial, joi, cel mai scump jucător român din istorie. Fundașul central a fost achiziționat de Tottenham pentru 25.000.000 de euro, plus încă 5.000.000 în bonusuri.
După o ”telenovelă” care s-a întins pe parcursul mai multor luni, transferul lui Radu Drăgușin a fost dus la capăt oficial joi, când Tottenham l-a prezentat pe noul său fundaș central.
Suma va ajunge, cel mai probabil, la 30.000.000 de euro, stoperul doborând indiferent recordul stabilit de Adi Mutu în 2004. ”Briliantul” a fost cel mai scump jucător român din istorie aproape 20 de ani, după ce Chelsea a plătit 19.000.000 de euro pentru a îl transfera.
Interesant este că nu doar Genoa profită de pe urma mutării. Juventus și-a păstrat 20% dintr-un viitor transfer, astfel că va primi 5.000.000 plus bonusuri, dar asta nu e tot.
Cum ar fi putut Rapid să primească o sumă importantă din transferul lui Radu Drăgușin
Regulametul FIFA prevede că cluburile care au format fotbaliști profesioniști, între 12 și 23 de ani, împart 5% din orice viitor transfer al acestora, pe post de indemnizație de formare.
Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal al FRF definește ”contribuția de solidaritate” ca o ”sumă compensatorie reprezentând 5% din indemnizația de transfer, repartizată cluburilor care au contribuit la instruirea unui jucător profesionist în perioada cât acesta a avut vârsta de 12 – 23 de ani”.
Între 12 și 16 ani, Radu Drăgușin a jucat pentru Regal Sport București, apoi pentru Juventus până la 20, iar ulterior pentru Genoa, astfel că toate aceste cluburi vor împărți procentul.
Aici intervine, însă, faptul că Regal Sport nu mai există. În vara lui 2018, clubul a fost preluat și a devenit Centrul de Excelență Rapid.
Regal a fost preluat de Rapid, dar dizolvat ulterior
În acest context, orice bani care ar fi trebuit încasați de cei de la Regal ar fi trebuit să revină Rapidului. 1.250.000 de euro este suma care va fi împărțită cluburilor care l-au format pe Drăgușin, nu mare, dar nicidecum de neglijat.
Totuși, societatea pe care a preluat-o atunci Rapid nu mai există, după ce a fost dizolvată la cererea acționarului Victor Angelescu, care a recunoscut că, cel mai probabil, banii sunt pierduți.
”Nu mai avem echipele de juniori pe Centrul de Excelență, sunt pe FC Rapid. Nu ştiu cât ar fi suma pe care am fi primit-o, dar noi nu ne-am bazat pe ea, ne-am făcut treaba aşa cum era nevoie pentru club şi pentru performanță.
O să ne interesăm să vedem dacă legal putem obține vreo sumă de bani, dacă nu, asta e. Activitatea nu e făcută pentru acei bani. Nici nu ştiu dacă ar fi fost vorba de 500.000 de euro, nici nu contează. O să vedem”, a declarat Victor Angelescu, pentru Prosport.
FRF nu a elucidat misterul
Într-o solicitate trimisă către FRF, iAMsport.ro a încercat să afle unde vor ajunge banii, dar răspunsul primit nu a dezlușit misterul. Cei de la Federația Română de Fotbal ne-au transmis că suma va fi împărțită direct de FIFA, conform normelor sale.
”Ca urmare a solicitării dumneavoastră, facem următoarea precizare: Procedurile vor fi efectuate în conformitate cu prevederile Regulamentului FIFA RSTP și FIFA Clearing House.
Practic, distribuirea sumelor se va face automat de către FIFA, în funcție de calculele și deciziile Secretariatului General al FIFA”, a fost răspunsul oferit de FRF.
Cum se împarte, de fapt, suma
iAMsport.ro a verificat, însă, Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal al FIFA, care explică clar cum se împart respectivii 5%.
În primul rând, procentul împărțit ajunge la 5% doar în cazul în care fotbalistul a împlinit sau urmează să împlinească în anul în care este transferat 23 de ani. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat încă, suma scade, iar în această speță, 4,5% este împărțit cluburilor formatoare.
Fiecărei vârste îi este atribuită un procent: de la 12 la 15 ani, procentul este de 0,25%, iar între 16 și 23 de 0,5%.
Cum Drăgușin s-a aflat până la 16 ani la Regal Sport, Rapid ar fi încasat 1,5% din transferul acestuia, adică 375.000 de euro, aproape de ajuns ca să acopere venirea lui Borisav Burmaz. Suma ar fi ajuns la 450.000 de euro, în cazul în care toate bonusurile ar fi fost activate.
Unde ar urma să ajungă ”aproape cert” banii
Potrivit sursei citate, banii o să ajungă la FRF, în contextul în care societatea care administra Regal Sport a fost lichidată.
”Urmează o procedură FIFA în care se vor identifica oficial cluburile formatoare, apoi vor fi notificate, se va constata faptul că Regal Sport nu mai există.
Urmează o perioadă în care vor fi apeluri și contestații, poate unii vor încerca să se poziționeze în continuatori ai Regal Sport, dar situația e destul de simplă din punct de vedere juridic.
Banii aceștia vor ajunge aproape cert la FRF, cu mențiunea că pot fi utilizați exclusiv în proiecte pentru fotbalul juvenil românesc”, ar fi transmis o sursă din cadrul FRF.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.