Șansa lui Drăgușin. Cum vede Dan Ștefănescu transferul românului la Tottenham
Dan Ștefănescu | Publicat: 12.01.2024 14:27 | Actualizat: 12.01.2024 20:21
Fotbaliști legitimați în Premier League am mai avut. Jucători reprezentativi ai echipei naționale și-au încercat șansa în Anglia, dar numai Dan Petrescu a reușit să facă față, dintr-o generație cu Ilie Dumitrescu, Gică Popescu și Florin Răducioiu.
Acum, e șansa lui Drăgușin să demonstreze că fotbalistul român poate fi și altfel decât o eternă rezervă în fotbalul care contează. În același timp, este și șansa fotbalului românesc să se despartă de tot ce l-a tras înapoi în ultimele decenii.
Dan Ștefănescu scrie despre transferul lui Radu Drăgușin în Premier League
E suficient să-l asculți o dată pe Drăgușin pentru a realiza că noul fundaș al lui Tottenham a crescut într-un mediu diferit de cel din țară. Drăgușin este un produs al fotbalului nostru doar pentru că s-a născut în România.
În rest, aparține fotbalului italian. Acolo a crescut, acolo a învățat ce este profesionalismul, acolo s-a făcut remarcat. De acolo a plecat în Premier League.
Fizicul l-a ajutat întotdeauna, dar nu ar fi fost suficient dacă n-ar fi fost dublat de inteligență. Provenit din familie de sportivi, Drăgușin a înțeles repede ce are de făcut pentru a ajunge în fotbalul mare.
Simpla prezență într-un mediu în care ai de-a face cu Bonucci, Chiellini și Cristiano ar trebui să fie garanția succesului. Drăgușin a știut să absoarbă toate informațiile în perioada în care a fost legitimat la Juventus.
Asta l-a ajutat să devină unul dintre cei mai buni jucători de la Genoa, care nu mai are strălucirea de odinioară, dar rămâne un nume important în fotbalul italian.
”Hard work beats talent”
”Hard work beats talent” este deviza după care se ghidează cel care a ținut prima pagină a ultimelor zile, nu doar în România. Pe înțelesul tuturor, munca bate talentul.
Greu de înțeles acest concept într-un spațiu geografic în care ”școala vieții” a triumfat, aparent definitiv, în fața instruirii academice. Talentul fără muncă nu înseamnă nimic.
Plus că fundași talentați nu sunt foarte mulți în istoria fotbalului. Cei mai mulți au fost niște ”muncitori” incredibili, precum Chiellini și Bonucci, foștii coechipieri de la Juventus.
Fotbalistul român a fost considerat mereu foarte talentat, dar certat cu exact ceea ce face diferența dintre succes și eșec. Munca.
Șansa lui Radu Drăgușin
De la Alin Stoica, la Mitea și până la cei din ziua de azi, găsim numeroase exemple despre modul în care poți rata o carieră de succes. Despre inadaptarea într-un mediu competitiv în care reușește cel care muncește mai mult, nu cel care este mai talentat.
Nu este deloc întâmplător că numărul 10 a cam dispărut odată cu fotbalul romantic. Doar noi ne încăpățânăm să mai credem doar în puterea talentului și nu înțelegem, în ciuda experiențelor traumatizante din ultimii ani, că am rămas mult în urmă.
Avem prezențe tot mai scurte în cupele europene, facem floricele de amorul artei și rămâne mereu să reușim data viitoare, când sperăm să-i descoperim pe noul Hagi sau noul Dobrin.
Avem soluția sub ochii noștri, dar suferim de orbul găinilor și așteptăm să ne salveze cineva, așa cum bunicii noștri i-au așteptat pe americani. Există un caz care ilustrează perfect falia dintre fotbalul nostru și cel din vestul Europei.
Și nu este vorba de bani, ci despre instruire. Radu Drăgușin și Octavian Popescu fac parte din aceeași generație și au fost colegi de cameră nu doar la Regal Sport, ci și la naționala de tineret.
Radu Drăgușin a refuzat-o pe Bayern Munchen
Primul a plecat la 16 ani la Juventus, unde a devenit bărbat în adevăratul sens al cuvântului. S-a dezvoltat pe toate palierele, fizic și intelectual. Vorbește fluent italiana și engleza și nu a avut nicio problemă în a dialoga telefonic cu Postecoglu și Tuchel sau în a le transmite un mesaj fanilor rossoblu la despărțirea de Marassi.
A refuzat-o pe Bayern, pentru că încă mai crede că un acord verbal valorează cât o semnătură pe un contract. S-a transferat pe 30 de milioane de euro, iar Tottenham ar putea fi o rampă de lansare către un club mai mare.
Al doilea a rămas în România și, în ciuda talentului nemăsurat, a devenit, din păcate pentru el, irelevant. A parcurs cu viteza luminii drumul de la statutul de ”ilustru necunoscut” la cel de ”vedetă” în Superligă, apoi s-a prăbușit inexplicabil.
De fapt, doar aparent inexplicabil. Pentru că a rămas într-un mediu încremenit în timp, în care școala nu contează, Octavian Popescu are probleme când este chemat la interviuri, fizic, pare tot de 16 ani, deși a împlinit 21 și așteaptă să-i pice din cer un transfer improbabil într-un campionat mai de ”Doamne ajută”. Păcat de talent!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.