Secretul lui Bachus: 62 de sticle de vin și 114 beri băute în cantonamentul FCSB. iAMsport.ro are chitanțele de la hotel, nepotul lui Becali le neagă: “Nu se poate bea atâta alcool, e inuman!”

Cantonamentul din Austria din mandatul lui Mirel Rădoi a adus clubului FCSB numeroase chitanțe suplimentare pentru vin și bere Galerie foto(15) Galerie foto (15 fotografii): Secretul lui Bachus: 62 de sticle de vin și 114 beri băute în cantonamentul FCSB. iAMsport.ro are chitanțele de la hotel, nepotul lui Becali le neagă: “Nu se poate bea atâta alcool, e inuman!”
Foto: colaj iAMsport.ro  |   Cantonamentul din Austria din mandatul lui Mirel Rădoi a adus clubului FCSB numeroase chitanțe suplimentare pentru vin și bere

Costin Ștucan   |   Publicat: 31.01.2024 14:00   |  Actualizat: 31.01.2024 22:04

iAMsport.ro a intrat în posesia unor documente interne ale unei reputate firme austriece care a organizat cantonamentele FCSB în mandatul lui Mirel Rădoi. Potrivit chitanțelor, oameni din club au consumat cantități mari de alcool în cele 12 zile petrecute în localitatea Werfenweng. Team managerul Marius Ianuli neagă evidența.

Vara lui 2015. După trei sezoane în care a câștigat campionatul cu Laurențiu Reghecampf și Costel Gâlcă, FCSB s-a orientat spre antrenorul Mirel Rădoi pentru a duce echipa în grupele cupelor europene și pentru a păstra supremația clubului lui George Becali în Liga 1.

Pentru că nu avea bacalaureatul luat și nici licența de antrenor, viitorul selecționer al României a primit în acte funcția de director sportiv.

Mandatul său a durat, însă, doar cinci luni. Cu un lot din care făceau parte Gabi Tamaș, Florin Niță, Paul Papp, Fernando Varela, Nicolae Stanciu sau Alex Chipciu, FCSB a ratat obiectivele europene, ieșind din preliminariile Champions League și Europa League. A fost primul sezon după 11 ani în care echipa lui Becali nu a prins faza grupelor în Europa.

Marius Ianuli, Gabi Tamaș și Mirel Rădoi, după înfrângerea cu ASA, la câteva zile de la întoarcerea din Austria

În noiembrie 2015, cu doar 8 victorii din 19 etape de Liga 1, Rădoi și-a dat demisia și a fost înlocuit cu Laurențiu Reghecampf.

FCSB, liber la alcool: cantonament sau team-building?

La 9 ani distanță de la acea vară nefericită pentru clubul lui Becali, iAMsport.ro a intrat în posesia unor documente ale firmei austriece SLFC Soccer GmBH - o companie care a organizat inclusiv cantonamentele lui Liverpool în mandatul lui Jurgen Klopp - care arată că în cele 12 zile petrecute în hotelul Travel Charme Bergresort din Werfenweng, membrii delegației FCSB au consumat cantități impresionante de alcool. Hotelul Travel Charme Bergresort din Werfenweng a emis cele 33 de chitanțe extra pe numele clubului FCSB

Cele 33 de chitanțe numite “Extra Confirmation” au fost trimise către FCSB de firma austriacă după încheierea celui de-al doilea cantonament de vară. Ele reprezintă costurile suplimentare făcute de delegația română, în afara condițiilor agreate în contract.

Potrivit actelor, între 23 iunie și 4 iulie 2015, adică în 11 zile, oamenii din clubul FCSB au comandat 62 de sticle de vin roșu, 114 beri, două shoturi de amaretto și 4 de Jagermeister. Pe lângă alcool, pe chitanțe mai sunt 9 sticle de Coca-Cola, 4 de Sprite, patru frappe și un latte machiatto.

Costul total suplimentar achitat de clubul FCSB a fost de 2325 de euro. Grosul vine din sticlele de alcool: o sticlă de vin costa 27,50 de euro, o bere la 0,33 ml era 3,60 de euro, iar una de 0.50ml 4,50 euro.

Foto 8/15

Mache: “Nu există la nicio echipă de fotbal din lumea asta să se bea atât”

Cine a băut însă sticlele de vin și de bere?

iAMsport.ro l-a contactat pe Cristi Voicu, patronul firmei MC Sports Travel SRL, radiată între timp, care apare în contractul cu FCSB drept organizatorul cantonamentului. MC Sports Travel a colaborat la acest stagiu de pregătire cu austriecii de la SLFC Soccer.

Voicu - rudă a foștilor soți Laurențiu și Anamaria Reghecampf - a obținut de la clubul lui Becali 145 de euro de persoană pe noapte pentru cazarea într-o cameră dublă și 175 de euro de persoană într-o cameră single.

În preț erau incluse camerele, masa tip bufet, cafea, ceai și biscuiți, apă minerală și sucuri la fiecare masă, spălarea echipamentului de două ori pe zi, WiFi gratuit, apă la antrenamente, ambulanță la meciuri și accesul la alte facilități din hotel.

Dincolo de gratuități, printre costurile extra menționate în contract se numărau și “cheltuieli private făcute în cadrul hotelului”.

Chitanță emisă pe 1 iulie 2015

“Nu cred că s-a consumat atât alcool, dar nu mai țin minte. Au trecut atâția ani. Nu avea cine să bea atâta alcool, echipa era în pregătire. De obicei, se consumă 7-8 sticle după meciuri, când antrenorii dau un pahar de vin băieților”, a spus Voicu.

Pe chitanțele expediate de SLFC Soccer apare și semnătura team-managerului echipei “Bukarest”, care conține literele mari M și I. La acel moment, poziția la FCSB era ocupată ca și acum de Marius “Mache” Ianuli.

“Acte semnate de mine? Mă rog, eu nu am drept de semnătură”, a răspuns Ianuli când a fost informat de reporterii iAMsport.ro despre semnăturile de pe chitanțe.

După ce a auzit ce conțin documentele, “Mache” a negat vehement: “Nu există așa ceva niciodată! Noi mai făceam de obicei câte o masă după amiaza la hotel, dar nu s-a băut atât. Nu aveam cum, este imposibil. Nu știu de unde sunt astea. Nu există omenește așa ceva, nu se poate bea atât! Este exclus. Jucătorii mai beau o dată la 4-5 zile, mai primesc câte un pahar de vin roșu sau o bere, dar atât. Exclus să fi băut cei din staff! Nu există la nicio echipă de fotbal din lumea asta să se bea atât. E o greșeală. Șase sticle, probabil, nu 60”.

iAMsport.ro a luat legătura și cu Hannes Empl, unii dintre directorii firmei SLFC Soccer GmBH. “Organizez pe vară cantonamentele a 70-80 de echipe. E imposibil să-mi amintesc de ceva petrecut acum 9 ani. O să verific totuși”. Jurnaliștii i-au trimis chitanțele emise către FCSB, iar Empl a comentat: “Funny!”.

După câteva ore, Empl a revenit: “Am căutat, dar nu am mai găsit nimic. Povestea e totuși foarte funny”.

Om din staff: “Ți se par multe 62 de sticle de vin?”

Cei trei oameni cheie de pe banca FCSB la acel moment, Mirel Rădoi, Massimo Pedrazzini și Nicolae Dică, nu au putut fi contactați sau au refuzat să comenteze pe tema subiectului. Unul dintre oamenii din staff-ul lui Rădoi a făcut însă un comentariu, sub protecția anonimatului:

“Ți se par multe 62 de sticle de vin? Noi dădeam câte un pahar de vin la două-trei seri. Erau 50 de inși în delegație. Noi, cei din staff, nu beam oricum alcool, nu suntem drojdieri”.

Foto 6/15

Reporter: Totuși, era un cantonament de pregătire, de acumulare, iar sticlele de vin erau comandate seară de seară.
Omul din staff: Ok, să zicem că am dat un pahar de vin în fiecare seară. Ar însemna vreo 3-4 sticle de vin de om în cantonament. Deci nici 200 de sticle nu ar fi fost mult.

În cantonamentul de la Werfenweng, FCSB a disputat 4 partide amicale:

  • 25 iunie: FCSB - Klagenfurt 4-5
  • 26 iunie: FCSB - Legia 1-1
  • 30 iunie: FCSB - Rubin Kazan 2-1
  • 3 iulie: FCSB - FC Qarabag 3-2

Pe chitanțe apar sticle de vin și de bere comandate în fiecare zi de dinainte de un meci și în ziua jocului.

Antrenor român: “Nu se consumă alcool la clubul nostru”

Potrivit studiilor medicale, consumul de alcool înainte și imediat după un efort intens are un efect nociv asupra organismului unui sportiv. În România, există un club unde alcoolul le este ferm interzis jucătorilor, iar antrenorul susține că fotbaliștii săi nu au deloc probleme musculare.

Foto 7/15

Fost jucător la Steaua sau Sportul, Florin Maxim (42 de ani) a reușit în ultimii 3 ani să promoveze Șelimbăr și Corvinul Hunedoara în Liga 2, iar acum Corvinul este pe locul doi în a doua divizie, la un singur punct de liderul Șelimbăr. Secretul, spune antrenorul, este o viață sportivă corectă.

“Noi nu bem alcool! Încercăm să-i facem conștienți de corpul lor. Sincer, lumea spune că alcoolul e o chestie de coeziune a grupului, dar am avut discuții și le spun. Atâta vreme cât noi luăm vitamine, proteina nu se asimilează dacă veți consuma alcool. Ne păcălim singuri.

Lucrăm cu o nutriționistă, Elena Mardare. A venit și le-a explicat ce se întâmplă cu organismul după efort. Le-a dat exemplul buretelui. Când storci un burete și îi dai să absoarbă imediat alcool nu te ajută pe viitor. Noi n-am avut probleme musculare în ultimele sezoane. Băieții s-au responsabilizat.

Au înțeles pentru că au avut randament. E simplu. Tu poți să-i spui orice, dacă el nu are randament își va pierde încrederea. Rezultatele au fost de partea noastră și jucătorii au văzut că le merge bine așa”, a explicat Maxim.

Nutriționistă: “Nu consuma alcool în primele 24 de ore de după meci!”

Teoria lui Maxim este confirmată de nutriționista poloneză Agnieszka Kułaga. Școlită în America, la Valparaiso University din Indiana, specialista a lucrat cu fotbalistul român Sergiu Hanca în cea mai bună perioadă a carierei lui, la MKS Cracovia.

Foto 12/15

În programul individual creat special pentru mijlocaș, Kulaga explică impactul alcoolului:

“Cu cât este mai intens nivelul antrenamentelor și cu cât e mai mare nevoia de refacere a organismului, cu atât mai sesizabile sunt efectele negative ale alcoolului asupra corpului tău. Așa e posibil ca aceeași cantitate moderată de alcool consumată într-o fază cu antrenamente de volum scăzut să aibă un impact mult mai mare în faza de antrenamente intense, când necesarul pentru refacere este împins la limită.

Alcoolul pe care noi îl consumăm e în mare etanol, dar trebuie să fim atenți la faptul că toate băuturile alcoolice conțin de asemenea o anumită cantitate de metanol, care reprezintă o otravă puternică pentru corpul uman”.

Printre băuturile alcoolice cu conținut mare de metanol se numără vinul roșu și berea, exact băuturile consumate în cantonamentul FCSB.

În recomandările ei pentru Hanca, nutriționista poloneză scrie: “Nu consuma alcool în primele 24 de ore de după un meci. Nu-ți va permite să te rehidratezi cum trebuie! Poți bea două pahare de vin alb pe săptămână, dar în zilele 2,3 sau 4 de după un meci”.

Foto 14/15

După cantonamentul de la Travel Charme Bergresort, FCSB s-a întors în țară pe 4 iulie 2015. Patru zile mai târziu, echipa lui Rădoi pierdea primul trofeu al sezonului după 0-1 în Supercupa României cu ASA Târgu Mureș.

Peste alte 10 zile, clubul îi rezilia contractul lui Gabi Tamaș pentru că nu s-a prezentat la un antrenament. Rezultatele nu s-au îmbunătățit, însă. Eliminată de Partizan din cursa pentru grupele Champions League, echipa a ieșit complet din Europa după dubla cu Rosenborg (0-3 și 1-0).

Pe 29 noiembrie, cu FCSB la 10 puncte în spatele liderului Astra, Rădoi își dădea demisia.

Ulterior, fostul internațional a dus România U-21 în semifinalele Euro 2019 și a preluat naționala mare, cu care a ratat calificările la Euro 2020 și Mondialul din 2022. Au urmat patru mandate fără rezultate importante la CSU Craiova, Al-Tai, Al-Bataeh și Al-Jazira.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
Primul scurtcircuit din 2024 l-a făcut pe Dan Șucu să aibă o revelație: "Suntem încă prea puțini cei care credem că putem"
Primul scurtcircuit din 2024 l-a făcut pe Dan Șucu să aibă o revelație: "Suntem încă prea puțini cei care credem că putem"
Primul scurtcircuit din 2024 l-a făcut pe Dan Șucu să aibă o revelație: "Suntem încă prea puțini cei care credem că putem"
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
Care este situația lui Vlad Chiricheș la FCSB. Ultimele detalii despre starea de sănătate a fundașului
Care este situația lui Vlad Chiricheș la FCSB. Ultimele detalii despre starea de sănătate a fundașului
Care este situația lui Vlad Chiricheș la FCSB. Ultimele detalii despre starea de sănătate a fundașului
Daniel Pancu nu i-a menajat pe rapidiști: ”Nu sunt obișnuiți cu aerul ăsta de sus”
Daniel Pancu nu i-a menajat pe rapidiști: ”Nu sunt obișnuiți cu aerul ăsta de sus”
Daniel Pancu nu i-a menajat pe rapidiști: ”Nu sunt obișnuiți cu aerul ăsta de sus”

Cele mai citite

Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Diverse  |  22 Februarie 2024, 16:06
1.
Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
SuperLiga  |  22 Februarie 2024, 22:06
2.
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
Interviu cu șefa laboratorului la care Țiriac susține că proba Simonei Halep a fost “maltratată”. Cum răspunde acuzațiilor: ”Vom vedea cine a greşit”
Interviu cu șefa laboratorului la care Țiriac susține că proba Simonei Halep a fost “maltratată”. Cum răspunde acuzațiilor: ”Vom vedea cine a greşit”
Tenis  |  24 Februarie 2024, 14:08
3.
Interviu cu șefa laboratorului la care Țiriac susține că proba Simonei Halep a fost “maltratată”. Cum răspunde acuzațiilor: ”Vom vedea cine a greşit”
Știri de ultimă oră din sport
Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
live score Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
SuperLiga   |  25 Februarie 2024, 18:00
Sepsi - Universitatea Cluj, de la 14:00, pe iAMsport.ro. Speranțe pentru play-off
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
SuperLiga   |  25 Februarie 2024, 09:00
Viorel Moldovan critică o vedetă de la Rapid după meciul cu Poli Iași: ”Nu a existat pe teren”
FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
live score FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
SuperLiga   |  25 Februarie 2024, 08:13
FCSB - FC Botoșani, ora 20:00, pe iAMsport.ro. Liderul din Liga 1 caută să profite de pasul greșit făcut de Rapid
Ce fac stranierii români. Răzvan Marin, omul meciului în Sassuolo - Empoli. Ionuț Radu, rezervă în duelul cu Manchester City
Ce fac stranierii români. Răzvan Marin, omul meciului în Sassuolo - Empoli. Ionuț Radu, rezervă în duelul cu Manchester City
Fotbal Internațional   |  25 Februarie 2024, 00:17
Ce fac stranierii români. Răzvan Marin, omul meciului în Sassuolo - Empoli. Ionuț Radu, rezervă în duelul cu Manchester City
Poli Iași exultă după succesul cu Rapid: ”În sfârșit s-a întors roata și pentru noi”
Poli Iași exultă după succesul cu Rapid: ”În sfârșit s-a întors roata și pentru noi”
SuperLiga   |  24 Februarie 2024, 23:15
Poli Iași exultă după succesul cu Rapid: ”În sfârșit s-a întors roata și pentru noi”
Cristiano Bergodi, întrebat direct dacă greșeala lui Săpunaru a costat-o pe Rapid cele 3 puncte cu Poli Iași
Cristiano Bergodi, întrebat direct dacă greșeala lui Săpunaru a costat-o pe Rapid cele 3 puncte cu Poli Iași
SuperLiga   |  24 Februarie 2024, 22:54
Cristiano Bergodi, întrebat direct dacă greșeala lui Săpunaru a costat-o pe Rapid cele 3 puncte cu Poli Iași
Leo Grozavu a bătut-o pe Rapid, însă recunoaște valoarea giuleștenilor: "Am avut șansă"
Leo Grozavu a bătut-o pe Rapid, însă recunoaște valoarea giuleștenilor: "Am avut șansă"
SuperLiga   |  24 Februarie 2024, 22:34
Leo Grozavu a bătut-o pe Rapid, însă recunoaște valoarea giuleștenilor: "Am avut șansă"
Cristi Săpunaru le cere scuze rapidiștilor după eșecul cu Poli Iași: ”Eu am pierdut meciul, nu echipa!”
Cristi Săpunaru le cere scuze rapidiștilor după eșecul cu Poli Iași: ”Eu am pierdut meciul, nu echipa!”
SuperLiga   |  24 Februarie 2024, 22:20
Cristi Săpunaru le cere scuze rapidiștilor după eșecul cu Poli Iași: ”Eu am pierdut meciul, nu echipa!”
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta” 
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta” 
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta”