Ștucan, opinie dură despre cum și-a bătut Becali joc de Radaslavescu: ”Mielul aflat la discreția absolută a stăpânului”. Cifrele îl contrazic pe finanțator + clauza secretă din contract

Lixandru îl consolează pe Radaslavescu Galerie foto(4) Galerie foto (4 fotografii): Ștucan, opinie dură despre cum și-a bătut Becali joc de Radaslavescu: ”Mielul aflat la discreția absolută a stăpânului”. Cifrele îl contrazic pe finanțator + clauza secretă din contract
Lixandru îl consolează pe Radaslavescu

Costin Ștucan   |   Publicat: 01.04.2024 13:50   |  Actualizat: 01.04.2024 13:50

Eduard Radaslavescu (19 ani) a fost sacrificat de Becali în minutul 28 al meciului Farul - FCSB 0-1. La final, finanțatorul a intrat în direct la televizor și l-a ironizat pe jucător, deși e postul Paștelui și spusese că a cerut acceptul duhovnicului să vorbească în public. iAMsport.ro publică cifrele lui Radaslavescu din meci și o clauză secretă din contract care arată cum poate dispune Becali de jucătorii săi.

În cei 20 și ceva de ani de când a preluat clubul Steaua cu acte în neregulă, George Becali și-a făcut câteva tabieturi de a viziona meciuri. Pe vremuri, mergea la stadion și de acolo decidea cine intră, cine iese, trimițând mesaje de la lojă pe bancă.

În cazul în care rețeaua de telefonie nu mergea - vezi cazul meciului din 2013 cu campioana la zi a Europei, Chelsea - îl expedia fizic pe Valeriu Argăseală la marginea terenului pentru a-i duce ordinele antrenorului, prin viu grai.

În ultimii ani, Becali preferă să stea acasă, în fața televizorului, cu telefonul în mână. În timp ce se uită la meciuri, în mesagerie îi intră mesaje de la tot felul de sfătuitori de taină - foști președinți de cluburi, antrenori cu sau fără contracte - care îi aruncă diverse fitile despre evoluția în timp real a jucătorilor FCSB.

Apropiații spun că acum Becali nu mai reacționează ca altădată la influența oamenilor de fotbal. El are deja propriile păreri ferme și, în cazul în care acestea se cuplează și cu impresia comentatorilor Digi Sport, în mintea lui înmugurește decizia.

Foto 1/4

Aseară, în minutul 6 al meciului Farul - FCSB 0-1, Eduard Radaslavescu a fost surprins în timp ce înjura suporterii de la tribuna a II-a, care probabil îi spuseseră ceva de dulce. Imediat, Ionuț Angheluță a comentat: “(Radaslavescu) Ar trebui să-și vadă de jocul lui că până acum Dussaut a făcut două curse pe partea lui”.

Analiza lui Angheluță era parțial corectă. În minutul 3, Dussaut plecase din propria jumătate, iar Radaslavescu îl urmărise într-un tempo de trei pe patru, fără mare determinare. Faza a dus la o ocazie de gol.

40 de secunde mai târziu, francezul s-a dus din nou în atac pe un spațiu mare, însă de data asta Radaslavescu nu a avut nicio vină, fiind atras de fază în centru.

Lipsa de vână din minutul 3 a fost probabil singurul moment în care lui Radaslavescu i s-a putut imputa ceva serios. În rest, în 28 de minute cât a stat pe teren, mijlocașul central folosit improvizat extremă dreaptă a dat 10 pase, dintre care doar 3 greșite (70 la sută procentaj de pase bune), a pierdut trei mingi, dintre care două fuseseră niște pase imposibile primite în gât de la colegi, a driblat frumos la singura încercare și a produs un corner din care a ieșit prima situație periculoasă a FCSB.

40 la sută
este procentajul paselor reușite de Tavi Popescu, înlocuitorul lui Radaslavescu, din momentul în care a intrat pe teren. Atacantul a dat doar 4 pase bune din 10, a driblat o dată din două încercări și a pierdut 11 mingi

Justificările false ale lui Becali

Înlocuit inexplicabil după nici jumătate de oră, Radaslavescu a fost consolat de colegi și a plecat devastat direct la vestiare, un gest instinctiv de jucător eliminat de pe teren. Fără să fie cel mai slab fecesebist, puștiul de 19 ani a căzut victima toanelor finanțatorului aflat în fața televizorului.

Justificarea stupidă am aflat-o târziu în noapte, în direct la emisiunea lui Radu Naum.

“Radaslavescu a pierdut toate mingile, toate! Le-a spus și MM: «La Gigi dacă pierzi mingea, ești schimbat»”, a susținut Becali.

Eronat și fals.

Motivul e altul. “Am discutat cu cine jucăm, Radaslavescu sau Tavi. Ei l-au impus pe Chiricheș. Am zis: «Bine, mă, să joace Chiricheș». Dar Radaslavescu a jucat pentru că Tavi a fost foarte slab jocul trecut. Apoi am vrut să le fac pofta, mă simțeam vinovat față de ei. Dacă le pierzi pe toate, ești schimbat”.

Așadar, Radaslavescu fusese alegerea staffului, iar Becali le făcuse o poftă, o concesie. Apoi, orgoliul fără limite l-a făcut să caute nerăbdător un pretext, oricare, pentru a-și impune decizia, cu riscul de a-și bate joc de moralul unui fotbalist tânăr.

Radaslavescu e consolat de colegi dupa inlocuire

Lipsa de cultură fotbalistică a lui Becali e crasă.

Gândiți-vă câți antrenori pricepuți din lumea asta schimbă un copil în minutul 28, deși acesta nu comisese nicio eroare dezastruoasă! Nimeni nu face asta pentru că, dincolo de câștigul imediat, respectivul tânăr e o investiție în viitor. Iar investițiile dau mai degrabă randament cu răbdare decât cu un cuțit înfipt fără remușcări în beregată, așa cum ai sacrifica un miel înainte de Paște.

Aflat în post, Becali a intrat în direct spunând că și-a sunat înainte duhovnicul și i-a cerut binecuvântarea.

Miștourile și ironiile ieftine făcute ulterior la adresa lui Radaslavescu și a regulamentului arată de fapt cât contează pentru finanțatorul FCSB credința, smerenia și compasiunea.

Radaslavescu, călit de nervii lui Hagi și umilit de Becali

Evident, cinicii vor spune: “Sunt banii lui, face ce vrea!”.

Și tot ei vor adăuga: “Lasă că băiatul e tânăr, așa se călește!”.

Problema lui Radaslavescu este că el a venit deja gata călit la FCSB. Pus sub o imensă presiune de patronul anterior, Gică Hagi, talentatul mijlocaș central are deja frica și rușinea sădite în suflet. Iar teama și rușinea sunt sentimente toxice care afectează de cele mai multe ori creativitatea.

În fotbalul modern, în care fiecare zecime de secundă și fiecare centimetru contează, un fotbalist trebuie să aibă tot timpul în cap soluția viitoare de pasă, varianta de continuare a fazei.

Radaslavescu știe deocamdată că nu trebuie să piardă mingea.

Pentru că dacă o pierde - și chiar dacă nu o pierde - va fi schimbat de un pretins evlavios care își permite să râdă la televizor de oameni doar pentru că le plătește un salariu.

Care, apropo, e prevăzut de un contract deloc în conformitate cu legile FIFA.

Clauza lui Radaslavescu: “La discreția absolută a FSCB”

Când a semnat cu FCSB, Radaslavescu a semnat inițial un contract pe un an, cu un salariu de 7.500 de euro pe lună, dar în același timp și-a dat acordul pentru un al doilea contract, cu o durată de patru ani.

Al doilea document, ținut inițial la sertar și intrat în vigoare în iunie 2023, îi aduce un salariu de 8.500 de euro pe lună. În fiecare an, suma crește progresiv cu câte 1.000 de euro până la 11.500 de euro.

În primul contract, se scria că “prezentul contract poate fi prelungit pentru încă 4 (patru) sezoane sportive suplimentar, pe o perioada cuprinsă intre 01.07.2023 si 30.06.2027 (numita „Perioada de Opțiune”), la discreția absolută și exclusivă a clubului Fotbal Club FCSB SA, prin notificarea Jucatorului în scris, cu cel mult șaizeci (60) de zile înainte de expirarea termenului inițial, care va fi până la 01 mai 2023”.

Tavi Popescu intră în locul lui Radaslavescu. Cifrele lui nu au fost mai bune

Clauza nu e în acord cu regulamentele FIFA, dar e acceptată de Liga Profesionistă de Fotbal. Explică Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor români (AFAN):

“Nu poate exista într-un contract o clauză unilaterală. Trebuie să existe clauze în oglindă. Dacă părțile ajung la FIFA sau la TAS, contractul va fi considerat neregulamentar. Problema e că, la noi, comisiile acceptă așa ceva”.

Singura clauză care îi permitea lui Radaslavescu să închidă unilateral contractul cu FCSB putea fi activată doar dacă tânărul aducea o ofertă de 50 de milioane de euro.

Evident, nu există nicio șansă ca un fotbalist de care îți bați joc în minutul 28 să ajungă vreodată să valoreze atât. Dar cinicii vor spune că “nu e nicio umilință să te scoată în minutul 28 și să iei 8.500 de euro pe lună”.

O întrebare, totuși, pentru cinici.

Aveți idee de ce fotbalistul român face pe el în pantaloni când ajunge în străinătate?


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului

Cele mai citite

Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 11:00
1.
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Special  |  22 Aprilie 2024, 07:30
2.
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 23:07
3.
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
Știri de ultimă oră din sport
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:46
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Liga 2   |  24 Aprilie 2024, 21:44
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:34
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:26
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:16
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
SuperLiga   |  00:18
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
SuperLiga   |  00:05
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Fotbal   |  23:56
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de...
SuperLiga   |  23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
SuperLiga   |  23:18
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
SuperLiga   |  23:02
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
Rezultate / Clasamente