Taxele vamale impuse de Donald Trump afectează o echipă de fotbal din Superliga României

Vlad Stoica | Publicat: 03.04.2025 13:10 | Actualizat: 03.04.2025 13:13
Situația financiară a unei echipe din Superliga ar putea fi și mai mult agravată după ce Donald Trump a impus taxe vamale de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană.
Președintele SUA a zguduit economia mondială după ce a anunțat tarife vamale pentru aproape toate țările din lume. În mod ciudat, excepție fac Rusia, Coreea de Nord și Belarus.
Taxele vamale impuse de Donald Trump afectează indirect și o echipă din Liga 1, care oricum are serioase probleme financiare.
Oțelul Galați ar putea fi lovită de taxele vamale impuse de Donald Trump
România exportă în SUA, printre altele, oțel și aluminiu. O parte din oțelul cumpărat de firmele din SUA provine de la Combinatul Siderurgic Liberty Galați.
Compania are deja serioase probleme financiare și a depus cerere pentru a intra în concordat preventiv, în speranța că va evita astfel intrarea în insolvență.
Din cauza problemelor financiare, Liberty n-a putut să-și onoreze contractul de sponsorizare pe care-l are cu Oțelul Galați.
De altfel, acest lucru a provocat plecarea lui Dorinel Munteanu de la echipa de pe malul Dunării.
”Trebuiau să fie două tranșe de 250.000 de euro. Cu 500.000 de euro eram la zi cu jucătorii, cu transportul, cu clubul, cu organizarea”, a spus atunci Dorinel Munteanu.
Impunerea de tarife vamale pentru Uniunea Europeană de către SUA va afecta și mai mult situația financiară a Combinatului Siderurgic Galați. Ceea ce înseamnă, foarte probabil, că Liberty Galați va fi obligată să renunțe definitiv la contractul de sponsorizare cu Oțelul.
Potrivit bilanțului pe 2024, Oțelul Galați a încasat 7,8 milioane de lei (1,57 milioane de euro) din sponsorizări și publicitate. Mare parte din acești bani au venit de la Combinatul Siderurgic Galați.
Oțelul a acumulat deja o datorie de aproximativ două milioane de euro, în creștere față de 2023 și problemele financiare sunt tot mai serioase.
Combinatul Liberty Galați a cerut intrarea în concordant preventiv
Cel mai mare producător de oțel din sud-estul Europei se confruntă cu probleme financiare foarte grave. La începutul anului 2025, erau înregistrate peste 50 de firme care cereau insolvența Combinatului Siderurgic.
Cu furnalul numărul 5 oprit - singurul care mai era operațional - producătorul de oțel se afundă tot mai mult. Liberty Galați a acumulat deja datorii de peste 600 de milioane de euro și, la început de martie 2025, a cerut intrarea în concordat preventiv.
Procedura a suspendat pentru o perioadă de 4 luni cererile de executare silită, timp în care conducerea Combinatului trebuie să prezinte un plan de redresare:
”În actualele condiţii ale pieţei, afectate de războiul prelungit din Ucraina, de preţurile mari ale energiei şi de importurile uriaşe din afara UE care au inundat Europa, precum şi în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oţel şi lipsei unor măsuri reale de protecţie a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite Liberty Galaţi să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziţie pentru repornirea operaţiunilor şi creşterea producţiei la un nivel sustenabil”, a explicat Radu Ionescu, directorul general al Liberty Galaţi, citat de Ziarul Financiar.
Donald Trump a impus tarife vamale Uniunii Europene de 20%
Președintele SUA a anunțat taxe vamale aproape pentru toate țările și sunt cuprinse între 10 și 49%. Pentru țările din Uniunea Europeană, tarifele pe importuri vor fi de 20%.
A fost o decizie care a zguduit economia mondială. Noile tarife vamale urmează să intre în vigoare între 5 și 9 aprilie.
”Este declarația noastră de independență economică”, a spus Donald Trump în cadrul discursului în care a anunțat taxe vamale pentru toată lumea.
„Niciuna dintre companiile noastre nu are voie să meargă în alte țări. Și spun că prietenul și dușmanul și, în multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în ceea ce privește comerțul”, a mai spus președintele SUA.
Ce exportă România în SUA
Țara noastră exportă în SUA bunuri și servicii în valoare totală de aproximativ 4 miliarde de dolari pe an, adică 4% din exporturile totale ale României.
Companiile din România exportă în SUA în principal cauciuc și produse din cauciuc, oțel și produse din oțel, echipamente electrice și electronice, medicamente și piese auto.
În schimb, România importă din SUA bunuri și servicii de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite













