exclusiv Zeljko Kopic, primul interviu acordat presei din România. Antrenorul lui Dinamo vorbește despre problemele echipei și despre așteptări: ”Poate sunt nebun că am acceptat această provocare”
Silvian Bădulescu , Iosif Popescu (video) | Publicat: 14.12.2023 10:49 | Actualizat: 14.12.2023 13:57
Săftica, orele 14.00, marți, 12 decembrie, la jumătate de zi după înfrângerea cu ”U” Cluj, din campionat, antrenorul echipei Dinamo, Zeljko Kopic (46 de ani), accepta să ofere un interviu pentru iAM Sport. Primul pentru presa din România de când este instalat la ”câini”. ”Salut, Silvian, unde sunteți, ați ajuns?”, mă întreabă tehnicianul la telefon, cu câteva minute înainte de fix.
”Lângă masa de biliard, pregătim decorul”. ”Ok, acum vin”. Nu trec două minute și apare. În bluza de trening galbenă de antrenament, cu zâmbetul pe buze, pregătit de interviu.
”Ați revăzut meciul cu 'U' Cluj, Mister?”, îl întreb. Dialogul de dinaintea interviului începe. În spatele nostru, televizorul, unul negru, pornit. Semn că noaptea a fost mai scurtă decât de obicei pentru croat.
”Da, cum am ajuns de la stadion, m-am uitat. Avem multe de făcut”, îmi răspunde pe un ton ce denotă, chiar și după a doua înfrângere în doar trei partide, încredere.
Încredere că, deși diferența față de locul de baraj este de 11 puncte și de primul loc salvator 12, că poate, cumva, antrenorul o va scoate la capăt.
Încrezător, cu experiență în fotbalul croat, la giganții unei țări care, la ultimul Mondial și-a adjudecat bronzul, Hajduk și Dinamo Zagreb, Zeljko Kopic a acceptat job-ul. A acceptat să vină în România, la Dinamo.
”El Loco” Kopic, ca o asemănare cu Marcelo Bielsa, a fost numit acesta, în programul de dinaintea meciului cu ”studenții” (LINK AICI).
Într-un dialog de aproape o oră, tehnicianul a vorbit despre tot. Ce arde la Dinamo, dar și cum poate rezolva problemele existente.
Ce înseamnă acest club, dar și cum ar putea, în timp, să ajungă într-un punct sportiv demn istoriei de peste 70 de ani.
Este Zeljko Kopic omul care poate salva pe Dinamo, formație aflată, parcă, cu un picior în Liga 2? Rămâne de văzut.
Ce a ieșit din dialogul cu antrenorul echipei Dinamo, formație cu 13 partide fără victorie în campionat? Rezultatul, în rândurile de mai jos.
”Mulți dintre jucători nu au jucat la acest nivel, nu s-au confruntrat cu astfel de probleme. Trebuie să înțeleagă ce înseamnă tricoul lui Dinamo”
Mister Kopic, cum a fost prima săptămână ca antrenor la Dinamo?
Sunt aici de aproape zece zile. Înainte să vin, am adunat toate informațiile despre Dinamo. Înțeleg istoria și ADN-ul acestui club. Situația nu este cea mai bună și mă aștept să întâmpin fel și fel de probleme pe parcurs. Echipa nu a mai câștigat de foarte mult timp. Totuși, oamenii m-au primit foarte bine aici.
Trei meciuri până acum, două înfrângeri și un egal în cupă. Cum este impactul cu fotbalul românesc?
Aveam o idee. Am văzut mai multe meciuri pe video. Sepsi e echipă bună, au fost aproape de grupele competițiilor europene. ”U” Cluj, la fel, echipă cu mult potențial, pe când Oțelul au un stil de joc diferit, bazat pe organizare mai mare. Chiar și așa, cred că din aceste meciuri am fi meritat mai multe puncte.
Dinamo are doar 10 puncte în clasament. Este diferența precum o arată clasamentul între echipă și celelalte formații?
Nu, dar fotbalul este legat strâns de detalii mici. Echipele bune, jucătorii buni fac diferența în aceste momente. Trebuie să fim mai atenți în fața propriei porți, iar în ultima treime trebuie să avem mai mult curaj și să marcăm mai des. Rezultatele vor veni.
De ce are Dinamo nevoie cel mai mult acum?
Fiecare jucător trebuie, în primul rând, să tragă tare la antrenamente, pe teren, iar, după, e vorba și de partea mentală. Mulți dintre jucători nu au evoluat la un nivel atât de ridicat. Nu s-au confruntat cu astfel de situații. Tricoul lui Dinamo este unul greu și trebuie să înțeleagă acest lucru.
”Vreau să avem mingea și să ne dominăm adversarul”
Este stilul de fotbal pe care doriți să-l practicați unul compatibil cu Dinamo în acest moment?
Cred că toată lumea vede că vreau să jucăm un fotbal ofensiv, cu multă intensitate. Vreau să avem mingea, să avem posesia, iar pe fază defensivă să avem reacții rapide, să recuperăm mingea cât se poate de repede și să ne dominăm adversarul. În acest moment, nu poți face asta în șapte zile.
Mulți oameni, pe social media sau la televizor, foști jucători de la Dinamo mai ales, au menționat că lui Dinamo îi lipsește un lider în echipă.
Fiecare jucător care vrea să joace la Dinamo trebuie să înțeleagă că dacă nu câștigi meciurile, va fi multă presiune. Trebuie să ne descurcăm cu aceste lucruri. În ceea ce privește liderii, pentru fiecare echipă este important să ai jucători cu această personalitate. Au fost multe nume mari în istoria clubului, iar fiecare fan vrea să facă o corelare între jucătorii din trecut și cei din prezent. E un aspect spre care trebuie să ne îndreptăm atenția.
Care este primul nume mare din istoria acestui club care vă vine în minte?
Au fost mulți jucători buni aici. Știu de generațiile echipei din anii 1980-1990. De asemenea, Mircea Lucescu, care a antrenat aici, a fost la meciul cu ”U” Cluj. E ceva ce face ca acest club să fie mare. Acești jucători, această istorie, aceste trofee. Totuși, din păcate, nu suntem în punctul ăsta acum. Trebuie să facem tot pentru a stabiliza clubul, echipa, iar, mai apoi, să facem un pas înainte pentru a ajunge unde suporterii și noi vrem să fie acest club.
”Poate sunt puțin nebun că am ales să vin la Dinamo”
Este cea mai mare provocare pe care ați acceptat-o ca antrenor?
Cu siguranță este o provocare, dar, mereu există o opțiune. Poți alege un job unde ai totul la dispoziție. Totuși, am ales această provocare. Știu ce înseamnă Dinamo pentru această țară.
Unii suporteri v-au comparat cu Marcelo Bielsa, spunând că sunteți ca ”El Loco”, nebun.
În viață, totul este legat de alegerile tale. Am antrenat Dinamo (n.r. – Zagreb), unde obiectivul era mereu să terminăm pe primele locuri. Când a venit propunerea de la Dinamo (n.r. – București), a fost o adevărată provocare. Poate sunt puțin nebun, dar nu poți să te aștepți ca mereu să primești oferte de la cluburi care se bat la primele locuri, care n-au probleme cu banii. Câteodată trebuie să accepți situații care nu sunt optime. Totuși, poți deveni un câștigător trecând prin situații grele, dificile și cred că situația de acum, de la Dinamo, este una din acelea.
”Totul s-a petrecut undeva la două-trei zile. E job-ul meu să mă adaptez, dar putem să ne apărăm având o mentalitate ofensivă”
Cât de rapid s-au derulat lucrurile între dumneavoastră și oficialii clubului?
Am respect pentru antrenorii români. Știu că au fost câteva nume despre care s-a scris. Am citit și eu în presă. Totul s-a întâmplat foarte rapid între mine și club. Am vorbit de câteva ori la telefon cu oficialii clubului, le-am explicat cum văd eu situația, cum sunt obișnuit să lucrez, iar decizia a fost la ei. Nu a fost vorba de vreun contract pe bani mulți. Ideea mea a fost să vin și să ofer cât de multe pot acestui club în perioada următoare. Totul s-a petrecut foarte rapid, undeva la două-trei zile, ceva de genul ăsta.
Cum se schimba modul de lucru al unui antrenor care a fost la Hajduk Split sau Dinamo Zagreb, formații obișnuite să atace, să domine și care a venit la un club care este în zona retrogradării și marchează puțin?
Vreau să joc în acel mod, dar trebuie să mă adaptez, să înțeleg situația și calitatea jucătorilor. Este parte din treaba mea să mă adaptez jucătorilor pe care-i am. Totuși, și ei trebuie să știe ce așteptări am și să-mi înțeleagă ideile.
Dar, poate, totuși, această echipă nu este compatibilă unui stil de joc ofensiv. Sunteți pregătit să vă adaptați și să jucați mai defensiv? Mai ales dacă situația o cere.
Eu vreau să jucăm un fotbal ofensiv, dar, dacă trebuie să ne apărăm, toți cei 11 jucători trebuie să munceasă pentru a se apăra. Dacă ne apărăm, așteptările mele de la jucători sunt nu să avem o abordare defensivă într-un mod defensiv. E vorba de a te apăra cu o mentalitate ofensivă și anume să ataci mingea, să presezi purtătorul de balon, să joci cu intensitate. Noi putem juca un fotbal defensiv, dar cu o mentalitate ofensivă. Practic să nu dăm oponentului prea multe mingi, să câștigăm balonul cât se poate de repede.
”Trei lucruri pe care le-aș schimba ar fi încrederea, concentrarea pe faza defensivă și claritatea în fața porții adverse”
Vă gândiți, la modul cel mai serios, să angajați un psiholog la echipă?
Putem vorbi despre acest aspect când alcătuim un staff. Multe cluburi au un psiholog sau un mental coach. Totuși, pentru a ne confrunta cu această situație, trebuie să vorbim mai mult între noi, să analizăm mai multe aspecte și să dăm fiecărui jucător puterea de a se confrunta cu această situație.
Credeți în superstiții?
Cred doar în multă muncă, iar acest lucru va face diferența la sfârșitul zilei. Bineînțeles, și cu jucători de calitate faci diferența și aceste aspecte ne vor ajuta să avem rezultate și să progresăm.
Dacă ar fi să menționați trei probleme care trebuie rezolvate în acest moment, la Dinamo, care ar fi acelea?
Avem nevoie de mult mai multă încredere în noi, individual, dar și în echipă, precum și concentrare maximă pe fază defensivă și mai multă claritate în fața porții adverse.
”Simt energie pozitivă la club. Toata lumea vrea să iasă din această situație și să aibă un impact, într-un fel sau altul, de la jucători până la oficiali”
Ce lucruri pozitive ați găsit aici?
Este un aspect pozitiv faptul că simt jucătorii. Simt că ei vor să schimbe situația în care este echipa. De asemenea, oficialii clubului. În fiecare zi, ei comunică cu mine, vor să ajute, vor să ofere echipei tot ceea ce are nevoie. Simt această energie pozitivă că suntem toți în aceeași barcă. Toată lumea vrea să iasă din această situație și să aibă, într-un fel sau altul, un impact pozitiv. Echipa nu a câștigat de mult, dar este foarte important faptul că avem energie pozitivă pentru a schimba, cumva, lucrurile în favoarea noastră.
De câți jucători are Dinamo nevoie în perioada de transferuri din iarnă?
Acest aspect trebuie discutat după cele două meciuri pe care le mai avem de jucat. Trebuie să facem o analiză la nivel de club și, mai apoi, să luam niște decizii pe care, ulterior, le va știi toată lumea. Ambele compartimente, defensiv și ofensiv, trebuie întărite. Ele fac diferența în meciuri. Noi putem pregăti totul la nivel tactic, dar dacă reacțiile sau gândirea noastră în cele mai multe din aceste situații, la nivel de detalii, nu sunt la un nivel ridicat, este foarte greu să ne așteptăm la rezultate mai bune.
”Îl voi suna pe Ovidiu Burcă în viitor”
Mister, ați discutat cu Ovidiu Burcă după ce ați devenit antrenorul lui Dinamo?
A trecut foarte puțin timp. Îl înțeleg, îi înțeleg emoțiile, energia și sunt de părere că mai am nevoie de puțin timp ca să mă adaptez. Voi putea să vorbesc cu el după ce voi înțelege mai bine situația clubului. Nu vreau doar să pun mâna pe telefon și să-l sun doar pentru a o face. Vreau să discut cu el în momentul în care chiar am ceva important de vorbit, în momentul în care va fi legat de un aspect foarte important legat de club. Da, cu siguranță îl voi suna pe viitor.
Credeți că aveți un stil de joc diferit față de cel al lui?
Puțin, da. Fiecare antrenor are propriile idei, dar jos pălăria pentru ce a făcut la club și pentru tot ce a oferit lui Dinamo. A reușit să promoveze echipa din Liga 2 și a fost pe bancă în această primă parte de campionat din prima ligă.
Ați fost legat indirect de fotbalul românesc. Ați lucrat împreună cu Steliano Filip sau Adam Nemec, printre alții, foști jucători la Dinamo. Ați vorbit cu ei?
Am vorbit puțin cu Steliano Filip înainte de a ajunge aici, am schimbat câteva mesaje, dar atât. Concentrarea mea acum este pe Dinamo. Am avut o discuție și cu Mirko Ivanovski legată de club. De asemenea, l-am pregătit pe Adam Nemec în Cipru, la Pafos și am fost să-l văd la meciul pe care l-au câștigat cei de la Voluntari, cu Rapid, pe Giulești.
”În Croația, echipele aruncă în luptă fotbaliști de 17, 18, 19 ani. Este un mod prin care trăiesc, pentru că, ulterior, îi vând pentru profit. Uneori, rezultatele nu sunt pe primul plan”
Ați antrenat atâția ani în Croația, ba chiar la cele mai puternice echipe. De ce țara dumneavoastră, cu o populație mult mai mică decât România, produce fotbaliști de clasă mondială și aveți rezultate foarte bune cu echipele de club sau naționala iar România nu?
România are jucători talentați, cu siguranță, dar nu pot vorbi despre modul în care ei, la academii, lucrează. Nu știu cum sunt promovați jucătorii tineri la voi. Cred că această regulă de a avea, pe durata celor 90 de minute, un jucător de 21 de ani sau mai tânăr este bună pentru dezvoltarea fotbaliștilor români. Totuși, în Croația, multe echipe folosesc jucători foarte tineri. Aruncă în luptă fotbaliști de 17, 18, 19 ani și se bazează pe ei. Acesta este modul în care cluburile își promoveză tinerii jucători în Croația. Este, de asemenea, un mod prin care cluburile trăiesc. Practic, ei vând, ulterior, acești tineri jucători și fac profit. Aceasta este modalitatea prin care, în Croația, progresează tinerii fotbaliști în mod normal. Este puțin mai dificil, pentru că rezultatele nu sunt puse mereu pe primul plan.
Este, totuși, un mod de a crește tinerii jucători forțându-i, printr-o regulă, pe cei U21 să joace 90 de minute într-un meci?
Este un lucru foarte important. Dacă tu vrei ca un jucător să crească, trebuie să-i dai minute, să-i dai o șansă să joace, dar, bineînțeles, fotbalistul respectiv trebuie să aibă și el valoare, calitate pentru a fi utilizat în prima ligă. Trebuie, de asemenea, să ne dăm seama și de calitatea jucătorilor pe care-i avem în academie, să vedem care din ei pot juca fotbal în divizia secundă, trimiși sub formă de împrumut, sau cei care se pot antrena cu prima echipă, dar să joace pentru echipa de tineret. În același timp, e nevoie să găsim o soluție pentru a crește jucători și pentru a le oferi opțiuni celor mai buni să fie parte din prima echipă.
Pe final, ce promisiune aveți pentru suporterii lui Dinamo?
Este foarte greu să faci promisiuni. Tot ceea ce pot spune este că eu, atât timp cât voi fi la acest club, voi da totul pentru a-l ajuta și pentru a încerca să-l scot din această perioadă mai puțin bună.
După aproape o oră de discuții, antrenorul croat se pregătește, încet-încet de antrenamentul cu echipa. ”A fost în regulă, da? Mulțumesc! Acum, mă scuzați, trebuie să plec și să pregătesc antrenamentul”.
Două meciuri mai are Dinamo de disputat în 2023: primul, luni, 18 decembrie, la Botoșani, cu lanterna roșie a Superligii.
Mai apoi, ”câinii” primesc vizita Voluntariului vineri, 22 decembrie, pe ”Arcul de Triumf”. Cele două echipe sunt, de altfel, singurele pe care alb-roșiii le-au învins în stagiunea 2023-2024 a campionatului.
Cine este Zeljko Kopic?
Zeljko Kopic, noul tehnician al ”câinilor”, se află la prima experiență în România. Acesta a antrenat, ani buni, în țara natală. Cele mai notabile formații sunt, cu siguranță, coloșii Croației: Dinamo Zagreb și Hajduk Split.
La formația din capitală s-a aflat, pentru o bună bucată de timp, și la academia care, în trecut, a dat fotbalului nume precum Luka Modric, Mateo Kovacic sau Josko Gvardiol.
Cel mai lung mandat l-a avut, însă, la Slaven Belupo, pe care a antrenat-o 867 de zile, între 2015 și 2017. Aici a jucat o finală de Cupa Croației, pierdută în fața celor de la Dinamo Zagreb.
România este a treia experiență în afara granițelor Croației. Kopic a fost antrenorul celor de la Pafos, în Cipru. Aici, el l-a pregătit pe Adam Nemec, fost jucător la Dinamo și actual fotbalist al celor de la FC Voluntari.
Înainte de a semna cu alb-roșiii, ultima experiență a bifat-o în Bulgaria, la Botev Plovdiv.
Ca și performanțe, pe lângă finala pierdută cu Slaven Belupo, în cupă, acesta are un ultim act pierdut în aceeași competiție și cu formația din Split, Hajduk, în 2018.
Mai apoi, Dinamo Zagreb, la capătul stagiunii 2021-2022, a cucerit eventul, dar fără Kopic pe bancă, după ce acesta plecase de la club cu aproximativ o lună înainte.
Ca și stil de joc și așezare în teren, atât la la Zagreb, cât și la Plovdid, dar și la ”câini”, în cele trei partide, Zeljko Kopic a preferat o formulă cu trei apărători pe linia de fund.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.