Alex Schwazer acuză WADA de “înscenare”! Atletul se judecă cu TAS la Curtea pentru Drepturile Omului. Halep ar putea face același lucru în cazul unui deznodământ nefericit
Cristian Munteanu | Publicat: 01.10.2023 14:54 | Actualizat: 01.10.2023 17:26
Alex Schwazer (38 de ani) este unul dintre atleții care au avut de a face cu Agenția Mondială Anti-Doping mai mult decât și-ar fi dorit. Italianul luptă împotriva tuturor, WADA, TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) și este pe punctul de a câștiga cea mai grea cursă din viața sa, la CEDO. Simona Halep va face apel la TAS, iar dacă acesta nu va schimba niciuna dintre perioadele ei de suspendare, de câte patru ani, o soluție ar fi Curtea pentru Drepturile Omului.
Alex Schwazer este un mărșăluitor italian, campion olimpic în proba de 50 de kilometri la ediția din 2008, disputată la Beijing.
Povestea lui este una care combină greșelile personale cu posibilele erori făcute de agențiile care trebuie să țină sportului cât mai curată, departe de substanțele dopante.
Alex Schwazer a recunoscut că s-a dopat
Italianul se pregătea pentru Jocurile Olimpice din 2012, acolo unde voia să-și apere titlul, când vestea WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a venit ca un trăsnet. Din cauza unui test anti-doping care a relevat un rezultat pozitiv, confirmat de proba B, Alex Schwazer a fost suspendat vreme de trei ani și nouă luni.
Am făcut o greșeală. Cariera mea s-a încheiat. Am vrut să fiu mai puternic pentru aceste Jocuri Olimpice, dar am ales un mod interzis Alex Schwazer, campion olimpic atletism
Italianul a mers, sincer sau nu, pe cartea admiterii vinei. A mai declarat, tot în 2012, că a fost o ușurare faptul că a fost prins, deoarece o mințea și pe iubita lui cu privire la substanța pe care le lua. Iar aceasta era dintre cele mai puternice, Eritropoietină.
- Prin EPO, sportivii urmăresc să crească concentrația de globule roșii și, prin urmare, capacitatea lor aerobă și performanța sportivă.
Primul semn de suspiciune a venit din partea ofițerilor WADA când Alex s-a retras, brusc, înaintea cursei de 20 de kilometri, care conta pentru Campionatele Naționale.
Schwazer a și povestit, dar aceste informații trebuie luate cu precauție, cum a făcut rost de substanța dopantă.
A mers în Turcia, unde a stat trei zile, și, contra a 1.500 de euro transformați în lire turcești, a cumpărat, pe sub mână, de la o farmacie, EPO.
Comitetul Olimpic Italian a început o anchetă separată, și, în 2014, judecătorul cazului i-a dat lui Alex o sentință de opt luni de închisoare cu suspendare. Mai multe persoane din anturajul lui au fost condamnate.
Lui Alex Schwazer i s-a "înscenat" un alt caz de dopaj
În 2016, cu conștiința curată, mărșăluitorul italian s-a întors la antrenamente. Nu mică a fost surpriza specialiștilor când, la Campionatele Mondiale din mai, Alex a câștigat medalie de aur în proba de 50 de kilometri.
Însă, ceea ce se anunța un sfârșit de carieră fericit, s-a transformat destul de repede într-un coșmar. După doar o lună de la acel rezultat, o probă a lui Schwazer, luată în ianuarie 2016, a fost retestată de Organizația Mondială de Atletism.
Așa s-au găsit urmele unui steroid anabolizant, iar WADA l-a suspendat opt ani pe Schwazer din competiții.
- Aproape toți steroizii anabolici și androgeni sunt copii sintetice ale testosteronului. Aceștia au fost folosiți de sportivi pentru îmbunătățirea performanțelor.
Mai mult, TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) i-a respins apelul italianului și i-a anulat toate rezultatele obținute de la 1 ianuarie 2016. I-a revocat și toate premiile în bani luate în acea perioadă.
Faptul extrem de bizar în cel de-al doilea caz de dopaj al lui Alex Schwazer este că proba din ianuarie a fost negativă la câteva zile după ce a fost prelevată.
Apoi, în iunie, la retestare, au apărut urmele unui steroid anabolizant.
Este ciudat. Un test din ianuarie a ieșit negativ, iar în mai, după ce a câștigat la Roma, a ieșit pozitiv cu substanțe anabolizante care nu au nimic de-a face cu sporturile de anduranță Gerhard Brandstaetter, avocat Alex Schwazer
Ziarul italian La Repubblica a publicat o investigație despre această afacere, sugerând că dovezile indică un complot pentru a-i pedepsi pe Schwazer și pe antrenorul său Donati pentru eforturile lor de denunțare a dopajului sistematic și pentru expunerea corupției din cadrul WADA și IAAF.
Spre deosebire de prima dată, când și-a admis greșeala, atletul italian s-a declarat nevinovat de data aceasta. Așa că a mers în justiție, la Curtea de Arbitraj și Mediere din Bolzano.
În februarie 2021, un panel de experți au ajuns la concluzia că este “extrem de probabil” ca probele care au produs un text pozitiv să fi fost manipulate!
Decizia s-a bazat concentrația de ADN din eșantion. Aceasta era prea mare pentru a fi posibilă din punct de vedere fizic. Agenția Mondială Anti-Doping a răspuns imediat.
Suntem consternați de multiplele acuzații nesăbuite și nefondate făcute de judecător împotriva organizației și a altor părți din acest caz Comunicat oficial WADA
În aprilie 2022, după mai multe studii ale Unității pentru Integritate a Atletismului cu experți în domeniu, WADA și-a reiterat poziția.
Fără să poată obține un nou apel la Tribunalul Federal Elvețian, care a considerat “că nu există condiții” pentru acesta, Alex s-a îndreptat spre Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
El susține că nu a avut parte de un proces echitabil în instanțele sportive.
În decembrie 2022, dosarul său a trecut de o primă evaluare, în baza articolului 27 din CEDO, care permite judecătorului să respingă cererile inadmisibile fără o examinare suplimentară.
În ultimii ani am învățat să nu fiu prea optimist. În primul rând trebuie să câștigăm acest apel, iar de abia apoi pot vorbi despre consecințele cazului Alex Schwazer, campion olimpic atletism
Cazul nu este important doar pentru Alex Schwazer. Este de o importanță critică și pe Agenția Mondială Anti-Doping, care a fost acuzată de fraudă procedurală de procurorii italieni. Dacă CEDO va constanta că organismele spotive i-au blocat dreptul la un proces echitabil lui Alex, vor fi consecințe dintre cele mai serioase.
Mesajul către sportivi ar fi acela că WADA, TAS, nu le pot garanta o judecată imparțială, iar Elveția nu-i poate proteja împotriva abuzurilor comise de organismele sportive.
Aceasta ar putea fi o cale de atac și în cazul Simonei Halep, dacă apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu va schimba niciuna dintre cele două suspendări pe care le-a primit românca de la Sport Resolutions.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.