EXCLUSIV | Simona are o misiune aproape imposibilă la TAS! De ce a uitat Halep să menționeze Keto MCT. Ipoteză incredibilă în cazul colaborării dintre Mouratoglou și jucătoarea noastră

Simona Halep a câștigat peste 40 de milioane de dolari din premiile din tenis Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): EXCLUSIV | Simona are o misiune aproape imposibilă la TAS! De ce a uitat Halep să menționeze Keto MCT. Ipoteză incredibilă în cazul colaborării dintre Mouratoglou și jucătoarea noastră
Foto: Profimedia  |   Simona Halep a câștigat peste 40 de milioane de dolari din premiile din tenis

Cristian Munteanu   |   Publicat: 27.09.2023 08:42   |  Actualizat: 03.10.2023 11:35

iAM Sport a răspuns la alte semne de întrebare din cazul Simonei Halep (32 de ani). Toate informațiile obținute de site-ul nostru vorbesc despre imposibilitatea ca TAS să schimbe ceva în favoarea sportivei noastre, deși toți fanii ei speră acest lucru.

În urmă cu două săptămâni, decizia-șoc din cazul Simonei Halep a fost anunțată oficial: românca a fost suspendată patru ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat și s-au sesizat nereguli cu pașaportul său biologic.

Conform documentului oficial, Simonei Halep i-au fost oferite 3 produse pentru a o ajuta în procesul de refacere:

 • o băutură pe bază de electroliți (Magneziu, Calciu, Sodiu);
 • un supliment pentru recuperare;
 • Keto MCT, un supliment cu acizi grași cu lanț mediu (care se asimilează direct în fluxul sanguin) și pulbere de colagen marin;

La TAS trebuie șterse două pedepse, nu una!

Una dintre cele mai mari probleme ale Simonei Halep, în clipa în care va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, este că va trebui să convingă componenții panelului de judecată să o absolve de două pedepse, nu de una!

În acest moment, românca are două suspendări de câte patru ani, care însă nu s-au cumulat, ci s-au contopit. Una este pentru prezența substanței interzise în sângele său, Roxadustat, iar cealaltă pentru iregularitățile din pașaportul biologic.

Da, din păcate Simona are două suspendări de câte patru ani. Îi va fi foarte greu să obțină reduceri în ambele infracțiuni de care a fost găsită vinovată, dar… depinde și cu ce noi probe va veni la TAS Surse din cadrul TAS, exclusiv pentru iAM Sport

Asta înseamnă că în cazul în care, de exemplu, Halep obține o reducere a suspendării în oricare dintre cele două infracțiuni, va avea de ispășit tot patru ani, pentru cealaltă! Numai în eventualitatea în care cele două suspendări vor fi reduse cu același număr de luni, Halep va sta mai puțin departe de terenul de tenis.

 • Între 3 și 6 luni va dura judecarea apelului la TAS

Dacă infracțiunile vor fi reduse cu număr diferit de luni, atunci va ispăși pedeapsa cea mai mare. Chiar dacă una dintre cele două suspendări va fi ștearsă, cealaltă va trebui executată.

Ca să nu mai spunem că ITIA (Agenția pentru Integritate în Tenis), conform informațiilor iAM Sport, vrea să ceară, în continuare, o pedeapsă de șase ani, cât a dorit inițial.

Apelurile celor două părți, chiar dacă depuse la date diferite, se pot conexa și judeca împreună.

Simona a încurcat “suplimentele”!

În general, sportivii care nu anunță schimbări în substanțele pe care le ingerează sunt cei care au ceva de ascuns. Halep nu a specificat nici la audierile inițiale luarea acestui supliment.

Simona, în primă instanță, vorbea despre un alt produs. Însă acesta provenea de la o altă firmă americană, care deja avea o problemă de legitimitate. Asta ar fi însemnat că Halep era în culpă, pentru că nu se informase cu privire la firma de la care-și procurase suplimentul cu colagen. Așa că apărarea a virat spre Keto MCT!

Infamul Keto MCT, produs de firma Schinoussa Superfood, contaminat, în viziunea apărării cu Roxadustat, substanța interzisă, a fost omis, voit sau nu, de Simona în fața ofițerului WADA.

Procesul acesta, pe scurt, decurge astfel:

 • Ofițerul WADA întreabă sportivul ce a luat în ultimele șapte zile - medicamente, suplimente, băuturi, etc.
 • Dacă a făcut transfuzii de sânge în ultimele 36 de luni

După toate întrebările din raport, sportivul semnează și păstrează o copie. Alta merge la control WADA, iar una este a ofițerului.

Dacă te uiți, tu sau stafful tău, peste raport, și vezi că ai uitat să specifici ceva ce iei, ce ai schimbat, ca de exemplu, un supliment, poți anunța omiterea. Nu imediat, o poți face și peste câteva zile. Dar Simona nu a făcut-o nici în al 12-lea ceas.

Și acum îmi amintesc că unul dintre primele lucruri pe care mi le-a spus a fost: Ce este, mai exact, Roxadustat? Nu auzise în viața ei de această substanță până atunci Jean-Claude Alvarez, Director medical al departamentului de biologie medicală și genetică Paris

La sportivii aflați la început de carieră se mai pot întâmpla asemenea greșeli, dar la cei veterani, care au trecut de sute de ori prin acest proces, este mai dificil de acceptat.

În plus, raportul ofițerului WADA este văzut și de membri staff-ului care știu exact ce, cât și când iei anumite produse.

Pur și simplu a uitat, asta a fost explicația, mai ales în condițiile în care venirea acestor suplimente și debutul administrării lor a fost cu o zi înainte de aceste teste Bogdan Stoica, avocat Simona Halep

Daria Kasatkina a demonstrat, întrebată fiind de un fan, cum poți fi sigur că suplimentele pe care le iei sunt dincolo de orice suspiciune. Iar Daria a demonstrat.

Scrie pe ele, după cum se vede în clipul de mai jos, "Trusted, Tested, Proven". De altfel, USADA (Agenția Americană Anti-Doping), pe site-ul ei, clasifică suplimentele care sunt nesigure, pentru că încă nu sunt suficiente teste pentru ele, sau sigure de luat.

“Micile” iregularități sunt, de fapt, foarte mari

În motivarea deciziei de către Sport Resolutions se trece, brusc, de la "suspectă de dopaj" la posibilitatea de “metode de dopaj”. Iregularitățile din pașaportul ei biologic au fost explicate în acest mod de Sport Resolutions.

Diferența dintre cele două este următoarea:

 • Dopaj = medicamente, suplimente, etc.
 • Metode de dopaj = transfuzii de sânge, oxigenări ale sângelui

“Proba 48 și 49 sunt despărțite de doar 15 zile, dar proba 49 are un profil sangvin cu totul diferit față de proba 48”.

Foto 2/2

Aici a fost momentul în care experții au devenit extrem de circumspecți și au cerut date suplimentare despre programul Simonei și pașaportul ei biologic.

 • În multe cazuri, dopajul sanguin crește cantitatea de hemoglobină din sânge. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul în sânge. Astfel, creșterea hemoglobinei permite ca o cantitate mai mare de oxigen să ajungă și să alimenteze mușchii unui sportiv. Acest lucru poate îmbunătăți rezistența și performanțele, în special la competițiile care au o durată mare de timp.

Coincidența bizară din legătura cu Mouratoglou

Jean-Claude Alvarez, expertul apărării în cazul Halep, a folosit părul Simonei pentru a depista prezența Roxadustatului. Toxicologul francez a explicat, în exclusivitate pentru iAM Sport, de ce a recurs la această metodă.

Milimetri de păr care corespundeau perioadei dintre aprilie și octombrie au relevat prezența substanței interzise în corpul sportivei noastre, dar Simona declarase că a început să ia Keto MCT (suplimentul contaminat cu Roxadustat, după spusele apărării) doar din august 2022!

Îmi amintesc că la Wimbledon 2022, în players lounge, au stat amândoi la o masă vizibilă, vreme de mai bine de o oră, la o cafea. A fost ca și când ar fi spus lumii, iată-ne, aici suntem, împreună Ben Rothenberg, senior editor la Raquetmagazine

Experții tribunalului Sport Resolutions nu au putut certifica prezența substanței interzise în sângele Simonei încă din aprilie, pentru că jucătoarei de tenis nu i s-au recoltat probe de sânge din aprilie și până în august.

Coincidență sau nu, Halep a început colaborarea lui Patrick Mouratoglou în mai 2022.

Eu și domnul Mouratoglou am verificat încă o dată etichetele și am concluzionat că nu conțin substanțe interzise Candice Gohier, fizioterapeută Academia Mouratoglou

Conform iregularităților de pe pașaportul ei biologic, micro-dopingul pe care-l acuză experții și arbitrii Sport Resolutions arată că vârful trebuia să fie la Wimbledon 2022. Simona a ajuns în semifinale la acea ediție la turnelui londonez de Mare Șlem, cea mai bună performanță a ei la Grand Slemurile din 2022.

 • Australian Open 2022 – turul patru
 • Roland Garros 2022 – turul doi
 • Wimbledon 2022 – semifinale
 • US Open 2022 – turul unu

Simona a cheltuit deja câteva milioane de euro

Procesul prin care a trecut Halep, cu tot ce a presupus el, avocați, specialiști, teste, taxe, construirea unei noi apărări la TAS, a costat-o câteva milioane de euro, afirmă surse apropiate sportivei.

Halep are unul dintre cei mai buni avocați din lume în ceea ce priveşte procesele de dopaj ale sportivilor, Howard Jacobs. Americanul a fost inclus, în mod constant, în ghidul Chambers ca fiind unul dintre cei mai bine cotați avocați din Statele Unite pentru litigii sportive.

De aceea e și puțin probabil ca Simona să mai riște câteva milioane pentru a da în judecată firma Schinoussa Superfood, cea care a produs Keto MCT.

A apărat peste 300 de atleți de-a lungul timpului, iar unele dintre cele mai cunoscute procese ale sale au avut drept protagoniști nume ca Sharapova, Cilic sau Veronica Cambell-Brown.

Onorariul său și al echipei ajunge la câteva sute de mii de euro, luând în calcul și durata fiecărui proces.

 • Howard Jacobs a obținut, în 2014, o anulare a unei suspendari pentru doping a campioanei olimpice Veronica Cambell-Brown. Motivul a fost un viciu de gestionare a unei probe, chiar dacă aceasta arăta clar că atleta din Jamaica se dopase.
 • Mariei Sharapova i-a fost micșorată suspendarea de la 24 la 15 luni
 • Lui Marin Cilic, tot la TAS, I s-au dat patru luni în loc de nouă, cât era pedeapsa inițială
În februarie, am fost foarte aproape să mă opresc din tenis pentru că nu credeam că am suficientă putere să revin în top 10. Mulțumită lui Patrick, am început încet-încet să cred că încă pot juca un nivel bun de tenis Simona Halep, fost număr 1 WTA

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Sorana Cîrstea, învinsă în semifinalele turneului de la Dubai
Sorana Cîrstea, învinsă în semifinalele turneului de la Dubai
Sorana Cîrstea, învinsă în semifinalele turneului de la Dubai
Sorana Cîrstea, victorie fabuloasă la Dubai. Românca a revenit incredibil
Sorana Cîrstea, victorie fabuloasă la Dubai. Românca a revenit incredibil
Sorana Cîrstea, victorie fabuloasă la Dubai. Românca a revenit incredibil
Patrick Mouratoglou revine! Îl va antrena pe unul dintre cei mai buni tenismeni din lume: ”Sunt încântat, abia aștept!”
Patrick Mouratoglou revine! Îl va antrena pe unul dintre cei mai buni tenismeni din lume: ”Sunt încântat, abia aștept!”
Patrick Mouratoglou revine! Îl va antrena pe unul dintre cei mai buni tenismeni din lume: ”Sunt încântat, abia aștept!”
Incredibil! Academia Mouratoglou a cerut unui site de renume ștergerea articolului în care era acuzată de practici dubioase!
Incredibil! Academia Mouratoglou a cerut unui site de renume ștergerea articolului în care era acuzată de practici dubioase!
Incredibil! Academia Mouratoglou a cerut unui site de renume ștergerea articolului în care era acuzată de practici dubioase!
Ilie Năstase: “Mă dă în judecată Mouratoglou!” Anunțul făcut de legendarul tenismen român
Ilie Năstase: “Mă dă în judecată Mouratoglou!” Anunțul făcut de legendarul tenismen român
Ilie Năstase: “Mă dă în judecată Mouratoglou!” Anunțul făcut de legendarul tenismen român
Mesaj special de la Simona Halep, înainte de aflarea verdictului de la TAS: ”Coșmarul s-a încheiat”
Mesaj special de la Simona Halep, înainte de aflarea verdictului de la TAS: ”Coșmarul s-a încheiat”
Mesaj special de la Simona Halep, înainte de aflarea verdictului de la TAS: ”Coșmarul s-a încheiat”

Cele mai citite

S-a rezolvat dreptul de promovare la o echipă de mare tradiție din Liga 2! Anunț triumfător: ”Va fi o forță în scurt timp, va avea și un nou stadion!”
S-a rezolvat dreptul de promovare la o echipă de mare tradiție din Liga 2! Anunț triumfător: ”Va fi o forță în scurt timp, va avea și un nou stadion!”
Liga 2  |  21 Februarie 2024, 20:47
1.
S-a rezolvat dreptul de promovare la o echipă de mare tradiție din Liga 2! Anunț triumfător: ”Va fi o forță în scurt timp, va avea și un nou stadion!”
Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Diverse  |  22 Februarie 2024, 16:06
2.
Laurette, noi dezvăluiri despre idila cu Ion Țiriac: ”M-am simțit regina reginelor!”
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
SuperLiga  |  22 Februarie 2024, 22:06
3.
Fotbalistul cu 25 de meciuri în grupele Champions League a semnat cu ochii închiși cu Dinamo: ”N-am verificat nimic înainte să vin!”
Știri de ultimă oră din sport
Giovanni Costantino, enervat după eșecul cu Hermannstadt: ”Tot timpul avem erori în defensivă”
Giovanni Costantino, enervat după eșecul cu Hermannstadt: ”Tot timpul avem erori în defensivă”
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 19:55
Giovanni Costantino, enervat după eșecul cu Hermannstadt: ”Tot timpul avem erori în defensivă”
Marius Măldărășanu, îngrijorat înainte de duelul cu Dinamo: "Nimeni nu a reușit asta!"
Marius Măldărășanu, îngrijorat înainte de duelul cu Dinamo: "Nimeni nu a reușit asta!"
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 19:54
Marius Măldărășanu, îngrijorat înainte de duelul cu Dinamo: "Nimeni nu a reușit asta!"
Hagi se teme de Dorinel Munteanu: ”A avut doar două eșecuri în deplasare. E ceva!”
Hagi se teme de Dorinel Munteanu: ”A avut doar două eșecuri în deplasare. E ceva!”
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 19:13
Hagi se teme de Dorinel Munteanu: ”A avut doar două eșecuri în deplasare. E ceva!”
Billel Omrani, salariu de zece ori mai mic față de suma încasată la FCSB. Unde va juca atacantul
Billel Omrani, salariu de zece ori mai mic față de suma încasată la FCSB. Unde va juca atacantul
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 19:05
Billel Omrani, salariu de zece ori mai mic față de suma încasată la FCSB. Unde va juca atacantul
După atacul lui Cristi Balaj, Gigi Becali nu l-a menajat pe rivalul de la CFR Cluj: "Are nebunie la cap"
După atacul lui Cristi Balaj, Gigi Becali nu l-a menajat pe rivalul de la CFR Cluj: "Are nebunie la cap"
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 18:11
După atacul lui Cristi Balaj, Gigi Becali nu l-a menajat pe rivalul de la CFR Cluj: "Are nebunie la cap"
OFICIAL | Plecare de ultim moment de la U Cluj
OFICIAL | Plecare de ultim moment de la U Cluj
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 17:45
OFICIAL | Plecare de ultim moment de la U Cluj
Farul Constanța - Oțelul Galați, sâmbătă, de la ora 17:00, pe iAMsport.ro. Dobrogenii vor să profite de absența lui Dorinel Munteanu
Farul Constanța - Oțelul Galați, sâmbătă, de la ora 17:00, pe iAMsport.ro. Dobrogenii vor să profite de absența lui Dorinel Munteanu
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 17:43
Farul Constanța - Oțelul Galați, sâmbătă, de la ora 17:00, pe iAMsport.ro. Dobrogenii vor să profite de absența lui Dorinel Munteanu
Hermannstadt - FCU Craiova 1-0. Victorie importantă pentru sibieni în lupta pentru top 6
Hermannstadt - FCU Craiova 1-0. Victorie importantă pentru sibieni în lupta pentru top 6
SuperLiga   |  23 Februarie 2024, 17:08
Hermannstadt - FCU Craiova 1-0. Victorie importantă pentru sibieni în lupta pentru top 6
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
Au ”furat” Rapid și Universitatea Craiova jucătorii doriți de FCSB? Mihai Stoica, comunicat clar: ”Fotbaliștii doriți n-au refuzat”
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
EXCLUSIV | OUT din lotul echipei! Conflictul de la finalul partidei FCSB - Sepsi i-a fost fatal
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta” 
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta” 
Lucian Goian, veste tristă pentru fanii dinamoviști după succesul cu Farul: ”Îmi pare rău să spun asta”