EXCLUSIV | Detalii extraordinare de la omul care a analizat probele în cazul Halep. "ITIA mi-a refuzat prezența!" Informația aflată "cu stupoare" la audieri și de ce crede ca WADA vrea să dea un exemplu cu Simona
Cristian Munteanu | Publicat: 13.09.2023 12:56 | Actualizat: 15.09.2023 09:11
Jean-Claude Alvarez a explicat, pentru cititorii iAM Sport, dedesubturile cazului Simonei Halep. Francezul, un reputat toxicolog de nivel mondial, este unul dintre specialiștii la care Halep a apelat pentru a-și construi apărarea. Acesta pune la îndoială, cu argumente, verdictul dat de Sport Resolutions și ITIA. Alvarez este Director medical al departamentului de biologie medicală și genetică GHU Paris.
După aproape un an petrecut în ”purgatoriu”, Simona Halep a aflat decizia din cazul său de dopaj, iar vestea primită nu a fost deloc una bună. Românca a încasat o suspendare dură, de patru ani, care ar ține-o departe de teren până în octombrie 2026, când aceasta va avea vârsta de 35 de ani.
Procesul în care a fost implicată Simona a fost unul extrem de controversat, în mare parte din cauza deselor amânări ale ITIA, care au atras multiple critici din lumea sportului.
În acest context, iAM Sport a luat legătura cu profesorul Jean-Claude Alvarez, profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches.
Acesta ne-a oferit detalii în legătură cu cazul lui Halep, situația în care se regăsește românca și opțiunile pe care le are pentru a își dovedi inocența.
Jean-Claude Alvarez: "Aceasta a fost prima întrebare pusă de Halep când a venit la mine!"
Bună ziua, domnule Jean-Claude Alvarez. Când a venit Simona prima dată la dumneavoastră?
În octombrie a intrat prima dată în laboratorul meu. Atunci mi-a spus că vrea o analiză independentă, mi-a povestit prin ce trecea. Și acum îmi amintesc că unul dintre primele lucruri pe care mi le-a spus a fost: Ce este, mai exact, Roxadustat? Nu auzise în viața ei de această substanță până atunci.
Alvarez: "Testul de pe 26 august a fost negativ, iar cel de pe 29, pozitiv"
De ce ați prelevat păr pentru analize? Cu ce este diferit față de analizele de sânge sau urină?
În primul rând, părul păstrează mult mai mult substanțele pe care corpul le ingerează. Iar eu vreau să știu când pot ajuta un sportiv și când nu. De exemplu, zilele trecute am fost la laboratorul WADA din Franța, când se făceau analizele unui sportiv depistat pozitiv, dar nu vreau să-i dau numele, e foarte cunoscut, și mi-am spus: Jean-Claude, nu îl poți ajuta pe acest om. E pozitiv.
De exemplu, un centimetru de păr e echivalent cu 1 lună de viață și stochează foarte multe substanțe luate în această perioadă. Am luat 30 de centimetri din părul Simonei, ca să putem face o cercetare amănunțită.
Și ce ați descoperit?
Prezența roxadustatului într-o cantitate infimă. În urină era de 0,2 nanograme pe miligram. În părul ei, de 0,5 nanograme pe miligram. De exemplu, cunosc o pacientă care lua roxadustat, terapeutic, de 3 ori pe săptămână, pentru insuficiență renală. Concentrația din părul ei, pentru că l-am analizat, era de 100 de ori mai mari decât în cazul Simonei.
Mi-a devenit clar că a fost vorba despre o contaminare. Așa că am rugat-o să aducă în laborator tot ce luase în perioada 26 – 29 august 2022. Pentru că pe 26 testul a fost negativ, iar cel de pe 29, pozitiv. A adus proteine, medicamente, colagen, suplimente, tot.
Sunt sigur că ați testat totul de câteva ori până ați găsit problema. Unde exista roxadustat?
În flaconul de colagen, cel desfăcut și utilizat de Simona Halep. Așa că am analizat și celelalte flacoane, 5 la număr, toate sigilate. În toate am găsit substanța interzisă.
Flaconul de colagen era Made in China
Știți cumva de unde proveneau aceste flacoane?
Da, din China. Acolo sunt destul de des întâlnite medicamentele care conțin această substanță. Dar...
Nu credeți că este cel puțin periculos ca un sportiv să-și ia medicamente, suplimente, colagen, din China?
Ba da, așa cred. Numai că Simona le-a cumpărat din Canada. Mai mult, pe flacoane nu scrie că produsul este Made in China. Noi am aflat, cu stupoare, de abia la audieri! Președinta firmei care importă acest colagen a declarat că le aduce din China, dar nu știe cu precizie locul sau ce conțin.
Revenind, ce s-a întâmplat după ce ați descoperit Roxadustat în flacoanele din colagen?
Am trimis analizele la ITIA, dar ei, la analize, nu l-au descoperit. Ce e a fost extrem de bizar. Așa că am mai făcut analize celor 5 flacoane. 40 de analize! Toate mi-au dat același rezultat. Ok, mi-am zis, trebuie să le testeze și un alt laborator. I le-am trimis lui Pascal Kintz, de la laboratorul de toxicologie din Strasbourg, și nici el nu a descoperit Rodaxustat.
- Peste 130 de teste anti-doping a efectuat Simona Halep în perioada 2013-2021, conform datelor oficiale ITF. Cifra exactă deoarece pentru anii cuprinși între 2013 și 2017 ITF menționa doar faptul că un sportiv a efectuat minim 7 teste anti-doping.
Așa că am mers la el, am folosit metodele mele, și am refăcut analizele. Și am găsit Roxadustat. Le-am trimis metoda mea de lucru celor de la ITIA, și, mai mult, m-am oferit să merg în laboratorul lor ca să-i ajut. Mi-au refuzat prezența.
Alvarez: "WADA vrea să dea un exemplu"
Lucrurile erau clare pentru dumneavoastră în acel moment sau ați mai făcut și alte teste ca să vă convingeți?
Am rugat una dintre colaboratoarele mele să ia același praf de colagen pentru o săptămână. Apoi am făcut 35 de probe, dintre care doar șapte au ieșit pozitive, într-o concentrație foarte mică, de 0,2 nanograme pe miligram.
- Substanța găsită în corpul Simonei Halep, Roxadustat, este destinată medicamentelor pentru tratamentul anumitor tipuri de anemii și este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF ce stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Roxadustatul a fost introdus de WADA pe lista substanțelor interzise din 2011, în categoria EPO.
Asta demonstrează că, dacă mergi până la astfel de concentrații foarte, foarte mici, poți găsi orice la un sportiv. WADA trebuie să accepte că acest lucru e contaminare, nu doping. Dar cred că ei vor să dea un exemplu din fiecare sportiv și nu țin cont de nuanțele fiecărui caz.
Expertul Simonei: "Au reanalizat toate probele din 2013 până în 2022"
Sport Resolutions ce a spus despre aceste descoperiri ale dumneavoastră?
Și ITIA și tribunalul au acceptat ideea că Roxadustatul ar putea fi prezent în praful de colagen, dar au menționat că ar putea exista și o a doua sursă. După patru-cinci luni au descoperit că și o probă din septembrie a avut probeleme, iregularități. Așa că au schimbat interpretarea, “likely doping”. Nu mi-a venit să cred, am crezut că este o interpretare științifică, nu că se poate schimba așa, oricum.
Și, totuși, cum s-a ajuns la verdictul de patru ani de suspendare?
Au concluzionat că iregularitățile din pașaportul biologic și contaminarea cu Roxadustat sunt două abateri independente și s-au cumulat faptele. Însă eu nu cred că este adevărat. Cele două sunt strâns legate, e normal.
- Colagenul ajută la furnizarea de energie mușchilor si nervilor. Acumularea sa este cea care îmbunătățește creșterea masei musculare, crește forța și, în general, duce la o performanță atletică mai bună.
Probabil că motivarea deciziei ne va oderi mai multă lumină în modul în care au judecat acest caz. Eu o să continui să o sprijin pe Simona, pentru că sunt sigur că e nevinovată. Dacă era vorba despre altceva la mijloc, eu eram primul care îi spuneam că nu o pot ajuta.
Toxicolog: "I-au reanalizat toate probele începând cu 2013"
Sursele noastre ne-au dezvăluit că Simona Halep era sub supravegherea agenților WADA de la incidentul de la Roland Garros, din 2022, când s-a sufocat în meciul cu chinezoaica Zhang.
Nu știu asta, nu pot confirma sau infirma, dar ceea ce pot să vă spun este că toate probele din 2013 și până la ultima, cea din 2022, de la US Open, au fost reanalizate. Simona a avut hemoglobina la aceleași cote ca și în septembrie 2022, la testul pozitiv, și în alte luni ale anilor trecuți! Însă acum au legat de Roxadustat acest nivel mai mare a hemoglobinei.
Dar un sportiv poate avea variații în mod natural. Iar la US Open jucase două ore, era foarte deshidratată. Oricum, hemoglobina a rămas în limitele din pașaportul ei biologic.
Credeți că se poate face ceva la TAS? Se poate schimba durata suspendării la acest apel?
Da, se poate întoarce sentința, pentru că, repet, avem doar o contaminare. Cei patru ani sunt foarte mulți, e o sentința drastică. Simona are și un avocat, foarte bun, pe Howard Jacobs, care a ajutat mulți sportivi de renume.
Oricum avem multe cazuri de acest gen. Richard Gasquet, de exemplu, a fost contaminat cu cocaină, suspendat, dar la TAS s-a întors suspendarea. Pentru că fusese contaminat.
Este foarte ușor să fii contaminat cu cocaina, în ziua de azi. Iar WADA trebuie să schimbe legile. TAS este cu adevărat un tribunal independent, așa că avem speranță.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.