Chemată de Ciolacu la Guvern din cauza scandalului cu premierile de la canotaj, Elisabeta Lipă a oferit noi explicații: ”Nu va rămâne contabila cu 160.000 de euro. Este doar o simulare!”
Andrei Petrescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 17.10.2024 18:22 | Actualizat: 17.10.2024 20:25
Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a vorbit în cadrul unei conferințe de peste 90 de minute la sediul ANS despre scandalul izbucnit în ultimele zile după ce s-a aflat că FR de Canotaj propunea o listă de premiere pentru rezultatele de la Jocurile Olimpice în care angajații încasau sume uriașe, mai mari decât sportivii medaliați.
Lumea sportului a fost revoltată de informațiile că FR de Canotaj a trimis o listă de premiere către COSR în care figura că anumiți funcționari ai federației, Călin Erhan (secretar general) și Roxana Petrescu (contabil șef), urmau să încaseze câte 162.000 de euro de la COSR, mai mult decât urmează să primească David Popovici pentru titlul olimpic (140.000 de euro).
Criticată dur de fostul ministrul Eduard Novak și chemată în audiență la premierul Ciolacu, Lipă a vorbit despre acest scandal. Fosta mare canotoare a ținut să clarifice că sumele respective nu vor rămâne în conturile contabilei și al secretarului general, ci banii vor fi împărțiți de toți angajații federației care au contribuit la succesul sportivilor la Jocurile Olimpice.
Elisabeta Lipă: ”Nu am mărit nicio premiere”
”Noi avem o lege a sportului, 69/2000, care are normele financiare de aplicare a legii. Este Bibilia noastră după care noi funcționăm. Aici spune foarte clar ce înseamnă premierea medaliaților la Jocurile Olimpice. Tot pe surse se spune că a mărit premierea Lipă. Lipă nu a mărit cu 2 săptămâni înainte nicio premiere. În 2021 la Jocurile Olimpice de la Tokyo titlul olimpic a fost remunerat cu 140.000 de euro, exact ca acum. Medalia de argint este 112.000 de euro, iar bronzul 84.000.
Premierea o pot primi și cei situați pe locurile 4,5 și 6 la Jocurile Olimpice, Europene și Mondiale. Locul 6 este 28.000 de euro. Ai niște medalii, ai un colectiv de sportivi care au obținut aceste medalii și ai un colectiv tehnic. Aici sunt antrenorii principali, antrenorii secunzi, adică tot staff-ul care stă în spatele echipei. Depinde de la ramură de sport la ramură de sport. Ai medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, osteopat, analist video. Toți profesioniștii care ajută la bunul mers al activității.
Ajung și acolo unde vă doare. Dacă nu vă prezint în ansamblu nu înțelegeți. Începi pregătirea, ai un lot și un colectiv tehnic cu care te prezinți la COSR. De fiecare dată JO se dispută sub egida celor 5 cercuri olimpice. Acolo prezinți planul de pregătire, ești aprobat și apoi intri pe finanțare. Aceasta vine din 2 părți, de la ANS și COSR ca să faci un echilibru, să ai sportivi cât mai buni la JO.
S-au terminat Jocurile Olimpice, avem niște rezultate. Ai un titlu olimpic, un antrenor principal și restul sub el. Antrenorul pricipal primește 100% dintr-o medalie și apoi 50% din fiecare medalie, inclusiv locurile 4,5 și 6. Antrenorii secunzi primesc 75% din cuantumul antrenorului principal. Restul colectivului tehnic primesc suma de premiere a antrenorului principal care se împarte la tot colectivul care ajută bunul mers al activității.
”La ora actuală nu există nicio sumă aprobată, sunt doar în faza de proiect”
O dată la 4 ani personalul federațiilor e remunerat cu 40% din fiecare medalie. Se face o sumă care se împarte la tot personalul federației. La ora actuală nu există nicio sumă aprobată, sunt doar în faza de proiect. Ele se depun la COSR, care verifică și ți le dă înapoi. Când avem forma finală se aprobă în Comitetul Executiv. La ora actuală nu avem aceste premieri plătite, sunt doar în faza de proiect pe hârtie.
Nu poate să-și imagineze nimeni că în contul unei contabile poate să intre 160.000 de euro. Este doar o simulare. După aprobarea finală toți acești bani vor intra direct în conturile personalului angajat. Nu are cum să rămână. 160.000 cu 164.000 sunt 324.000 de euro, iar banii ăștia înseamnă 40% din valoarea performanțelor realizate de canotajul românesc. Acești bani se vor împărți pentru fiecare angajat în parte când vor fi aprobate de COSR. Până atunci facem simulări.
”Este doar o simulare!”
”Premierul nu m-a întrebat acest lucru. Premierul mi-a zis așa 'Elisabeta, este clar că avem o lege învechită și că trebuie să aducem îmbunătățiri'. Ce nu ne convine trebuie să îmbunătățim. Avem o lege din 2000 care a suportat mici modificări dar nu mai corespunde anului 2024. Nimeni nu ia dreptul sportivilor, antrenorilor sau membrilor din staff. Pur și simplu, o dată la 4 ani statul recompensează și pe cei care lucrează în spatele acestor sportivi.
Fiecare are o contribuție. Statul la momentul respectiv a considerat că recompensa și aprecierea pentru munca lor este să dea fiecărei federații care are rezultate un premiu care să-i bucure o dată la 4 ani. Este o simulare doar, nici ANS, nici COSR nu au aceste sume prevăzute în buget la începutul anului. Aceste sume vor fi aprobate din fondul de rezervă al Guvernului. Nu știu cum a apărut acel tabel, dar vă spun că nu a intrat niciun euro în contul acestor oameni”, a concluzionat Lipă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.