EXCLUSIV | Nadia: “Am crezut că este o greșeală”. Nadia Comăneci dezvăluie pentru iAMsport.ro ce a simțit când a luat prima notă de 10 din istoria gimnasticii feminine la Jocurile Olimpice
Cristian Munteanu | Publicat: 18.07.2023 10:16 | Actualizat: 09.07.2024 15:28
Nadia Comăneci (61 de ani) este prima gimnastă din lume care a luat nota 10 la o ediție a Jocurilor Olimpice. S-a întâmplat în 1976, atunci când sportiva noastră avea doar 14 ani. Și, pentru că organizatorii din Montreal nu erau pregătiți pentru perfecțiune, tabela pe care se afișau notele a arătat un uluitor 1.00. Acum 47 de ani, pe 18 iulie 1976, numele Nadia devenea sinonim cu “gimnastică”.
Nadia plutește între barele de la paralele. În sala de la Montreal se aud doar mâinile ei, care se prind de aparat, și șuierul zborului pe care-l execută la perfecție. Acasă, multe palme împreunate a rugăciune. Desprindere, aterizare, stai, Nadia! Gata, s-a terminat. Acum așteptăm nota precum copiii noaptea de Crăciun. Oricum pe primul loc e Teodora Ungureanu, deci avem o medalie asigurată.
Bună ziua, doamna Comăneci. Mâine (n.r – azi) se împlinesc 47 de ani de când ați uimit lumea sportivă. Dar dumneavoastră ați fost uimită de ce ați realizat?
Da și nu. Mai luasem un 10 la Cupa Americii. Martie 1976, la Madison Square Garden. Spectacol deosebit, o arenă legendară, superbe amintiri. Eu am câștigat concursul individual compus feminin, iar Bart Conner (n.r. - soțul Nadiei) pe cel masculin. Îmi mai amintesc că Dan Grecu a fost al doilea la masculin. Deci știam că se poate să iau nota 10, dar, sincer, nu mă așteptam.
Ați stiut că programul dumneavoastră a fost perfect, sau aproape de perfectiune, imediat după ce l-ați încheiat?
După aterizare am simțit că am executat un exercițiu foarte bun. Nu-mi aminteam să fi greșit un element. Și aterizarea mi-a ieșit foarte bine. Teodora Ungureanu era prima, deci tot o româncă, și eram un pic mai liniștită. Dar, sigur, orice sportiv își dorește aurul olimpic.
Tabela din Montreal Forum a arătat nota 1.00
Ce sentimente, gânduri, au fost în sufletul și mintea dumneavoastră cât ați așteptat nota?
De obicei nu mă uitam la notă. Preferam să o văd apoi, după ce reacționau oamenii. Atunci mă așteptam la o nota mare, care să mă plaseze pe podium, dar sigur nu la 10. Erau, totuși, Jocurile Olimpice, iar exigența arbitrilor era extrem de ridicată.
Și apoi, când pe tabelă a apărut nota 1.00? V-ați dat seama despre ce e vorba?
Nu imediat. Am crezut că este o greșeală și așteptam să se afișeze nota corectă. Mai ales că știam și văzusem cum arată un 10 curat. La Cupa Americii, v-am spus. Apoi m-am gândit... ce ar fi dacă? Am auzit în jurul meu antrenorii, celelalte colege, "cred că e 10". Iar când vocea announcer-ului a spus “the perfect score”, a fost clar. Luasem primul 10 din istoria gimnasticii la Jocurile Olimpice.
Iar dacă tot ați început istoria notei perfecte, ați mai luat încă șase.
Da, în total am obținut șapte note de 10 la Montreal. Trebuia, pentru că aveam concurență tare. Nellie Kim, Olga Korbut, Teodora Ungureanu, și multe altele, gimnaste foarte bune. Așa că am obținut trei medalii de aur, una de argint, cu echipa, și alta de bronz.
După JO 1976, unde ați fost numită “Zeița de la Montreal”, a fost nota 10 o presiune în plus pentru dumneavoastră?
Nu neapărat. Mă gândeam, înainte de fiecare concurs, să-mi fac cât mai bine exercițiul. Știam cât munceam și nu voiam să-l ratez. Dar nu aveam în minte faptul că trebuie să iau 10 din nou. Însă, sigur, că era un target pe care mi-aș mai fi dorit să-l ating. Și, din fericire, am mai făcut-o.
Ce sentiment vă încerca atunci când vedeați, și la Montreal și la Moscova, în 1980, nota 10 pe tabelă. Bine, în Canada doar 1.00.
Da, așa e. Acolo nu cred că erau pregătiți. Pe lângă faptul că iei aurul olimpic, ceea ce în sine e extraordinar, mai vezi și că exercițiul la care ai muncit ani de zile a ieșit perfect. Așa că sentimentul te inundă, e o uriașă bucurie.
Să venim puțin în prezent, chiar dacă e ușor abrupt să trecem de la note de 10 la gimnastica românească de acum. Ne vom întoarce între primele trei din lume?
Da, sunt sigură. În timp, cu răbdare, cu pasiune, încet, încet, va reveni acolo unde-i este locul. Și, la fel de important, cu comunicare. Este foarte important să existe dialog între toate părțile implicate. Antrenori, sportivi, oameni din federație, sponsori. Un alt element vital este adaptarea la tot ceea ce este nou și bun în gimnastică. Pentru rezultate deosebite trebuie să ai parte de toate inovațiile din domeniu.
Tabela din Montreal Forum nu putea afișa nota 10 pentru că Omega, producătorul oficial al acesteia, a fost informat că doar trei cifre sunt suficiente, deoarece nimeni nu o să ia nota perfectă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.